Hoe kun je huismuizen bestrijden?

Heb je last van huismuizen? In dit artikel leggen we precies uit hoe je huismuizen kunt bestrijden. We vertellen je wat de kenmerken van deze muizensoort zijn en aan welke signalen je overlast kunt herkennen. Daarnaast leggen we uit welke bestrijdingsmiddelen het meest effectief zijn tegen huismuizen.

Direct aan het slag met bestrijden van huismuizen? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt om zelf een huismuizenplaag te bestrijden.

Hoe ziet een huismuis eruit?

De huismuis (mus musculus) is een klein zoogdier dat tot de groep knaagdieren (rodentia) behoort. In de taxonomische indeling valt de muis onder de muridae familie. Genetisch gezien zijn er vijf ondersoorten te onderscheiden. In Nederland komt alleen de westelijke huismuis (mus musculus domesticus) voor.

Huismuizen behoren tot de ware muizen. Huismuizen zijn soms schuw en kunnen snel wegschieten. Ze zijn met name ‘s nachts actief. Als je oog in oog staat kun je een huismuis eenvoudig herkennen.

Huismuizen worden gekenmerkt door de slanke bouw. Daarnaast hebben ze een spitse kop, grote ronde oren en kraalogen. De huismuis heeft een lange, dunne staart van ongeveer dezelfde lengte als het lichaam van kop tot romp. De korte vacht is meestal bruin of grijs van kleur en de buik heeft vaak een lichtere of witte kleur. De voorpoten worden gekenmerkt door een viertal vingers. Aan de achterpoten hebben huismuizen vijf tenen.

Huismuis

Typische kenmerken van de huismuis

  • Slanke lichaamsbouw
  • Korte vacht
  • Spitse kop
  • Grote ronde oren
  • Ronde kraalogen
  • Lange dunne staart
  • Vier vingers aan de voorpoten
  • Vijf tenen aan de achterpoten

Hoe weet je of je last hebt van huismuizen?

Over het algemeen laten huismuizen zich niet snel zien. Toch zijn er verschillende signalen waaraan je de aanwezigheid van muizen kunt herkennen. Zo laten muizen diverse sporen achter. De meestvoorkomende kenmerken van muizen zijn piepende geluiden, knaagschade, uitwerpselen, loopsporen en een sterke geur.

Geluiden

Muizen communiceren onderling doormiddel van hoge piepgeluiden. Soms zijn deze geluiden goed hoorbaar. Muizen kunnen zich schuilhouden in vloeren of plafonds, daar kun je ze soms horen lopen. Daarnaast zijn krassende geluiden hoorbaar op het moment dat muizen aan het knagen zijn.

Knaagschade

De knaagtanden van muizen groeien in een zeer snel tempo. Om de tanden kort te houden moeten de plaagdieren veel knagen. Als je muizen in je woning of bedrijfspand hebt zijn er vraatsporen te vinden op verschillende materialen. Zo kan er knaagschade ontstaan aan buizen, plastic verpakkingen, houten meubilair, isolatiemateriaal, elektriciteitskabels en zelfs karton of papier.

Muizenkeutels

Muizen laten de ontlasting gewoon lopen. Een muis produceert per dag ongeveer 50 tot 80 keutels. Deze zijn vaak door de gehele woning of bedrijfspand heen te vinden. Verse keutels zijn zacht en glimmend. Vaak worden de keutels vrij snel hard.

De keutels van huismuizen zijn gemakkelijk te herkennen. De keutels zijn bruin of zwart van kleur. De uitwerpselen zijn langwerpig en hebben de vorm van hagelslag of rijst. Muizenkeutels zijn ongeveer 3 tot 8 mm lang en 1 tot 3 mm dik. De uiteinden hebben vrijwel altijd een spitse vorm.

Raak muizenkeutels nooit met de blote handen aan. De uitwerpselen kunnen vol bacteriën en ziektekiemen zitten. Draag daarom altijd (rubber) handschoenen bij het opruimen van muizenkeutels. Als de keutels zijn opgedroogd is het verstandig om een mondkapje te dragen. Zo voorkom je dat je droge stofdeeltjes inademt.

Loopsporen

Huismuizen zijn echte avonturiers. Ze verkennen dan ook graag de omgeving in zoektocht naar voedsel. Omdat muizen slecht kunnen zien zijn ze afhankelijk van de tastzin. Hierdoor lopen ze vaak langs muren en randen. Als er veel muizen zijn ontstaan er naar verloop van tijd bruine vegen langs de muren. Daarnaast is er vaak buiksmeer te vinden op plekken waar de huismuizen veel lopen.

Soms zijn de loopsporen ook te herkennen aan het poot- en staartafdrukken. Als je het vermoeden hebt dat je muizen in je bedrijfspand of woning hebt kun je talkpoeder of bloem strooien. De volgende dag kun je aan de afdrukken zien of er muizen zijn geweest en in welke richting ze hebben gelopen.

Geuren

Huismuizen leven vrijwel altijd in groepen. Elke muizenfamilie heeft zijn eigen territorium. Om dit leefgebied af te bakenen wordt de geur van urine gebruikt om andere muizen af te schikken. De urinegeur heeft een penetrante en sterke geur. Als je muizen hebt zul je deze onaangename, ammoniak-achtige geur snel opmerken.

Wat eten huismuizen?

Een huismuis is een echter alleseter. Een huismuis eet ongeveer 3,5 gram per dag. De dieren zijn in staat om te overleven zonder water omdat er voldoende vocht uit het voedsel gehaald kan worden. Huismuizen eten vrijwel de hele dag door in kleine hoeveelheden.

De voorkeur gaat uit naar vet- en eiwitrijk voedsel. Koolhydraten zoals groente en fruit eten huismuizen liever niet. Huismuizen eten onder andere:

  • Kaas
  • Pindakaas
  • Spek
  • Boter
  • Noten
  • Zaden
  • Peulvruchten
  • Insecten

Huismuizen kunnen ook ongebruikelijke dingen eten. Als het moet eten muizen kranten, lijm(resten), zeep en kaarsen.

Hoe leven huismuizen?

Huismuizen komen in vrijwel heel Nederland voor. Deze muizensoort kan zich heel makkelijk aan de omgeving aanpassen. Zo leven ze ook in omgevingen waar veel mensen komen. Daarnaast is de huismuis veelal op plaatsen te vinden waar andere muizensoorten niet komen of niet talrijk zijn.

Voor huismuizen zijn drie zaken belangrijk, namelijk: voedsel, warme en veiligheid. Daarom gaan ze bij voorkeur op zoek naar schuilplaatsen in de buurt van voedselbronnen. Zo kun je huismuizen aantreffen in woningen, schuren, winkels, fabrieken, boerderijen, pakhuizen, bedrijfspanden en zelfs koelhuizen.

Huismuizen leven in familiegroepen. Binnen de muizenfamilie is er een duidelijke hiërarchie waarbij een dominant mannetje de dienst uitmaakt. Elke muizenfamilie heeft zijn eigen territorium. Het leefgebied heeft een reikwijdte van ongeveer 5 m2 binnenshuis tot 400 m2 buitenshuis. In het territorium zijn andere muizen ongewenst. Een muizenpaar kan tot wel 90 jongen per jaar krijgen. Gemiddeld leeft een huismuis ongeveer 1,5 jaar.

Hoe kom je aan huismuizen?

In de koudere maanden is het voedsel voor huismuizen schaars. Ze gaan dan op zoek naar andere voedselbronnen om te kunnen overleven. Daarnaast geven ze de voorkeur een aan beschutte, warme schuilplaats. Hierdoor zijn woningen en bedrijfspanden erg geschikt om te nestelen. In het najaar en in de winter is de overlast van huismuizen het grootst.

Huismuizen in huis

Huismuizen hebben een flexibel skelet. Hiermee zijn deze plaagdieren in staat om zich door gaatjes van slechts 0,5 cm te wormen. In de meeste woningen zijn wel kleine openingen te vinden waarin muizen naar binnen kunnen dringen. Daarnaast kunnen huismuizen goed klimmen en springen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld via klimop of overhangende takken op bovenverdiepingen komen.

In Nederland hebben veel woningen een spouwmuur. In deze muren zijn kleine ventilatie gaten gemaakt. Deze zijn groot genoeg voor muizen om binnen te komen. De spouw tussen de binnen- en buitenmuur biedt toegang tot de rest van de woning. Zo hebben ze toegang tot o.a. de kruipruimte en de zolder.

Muizen kunnen zich op verschillende plekken nestelen, waaronder:

  • In (spouw)muren
  • In het plafond
  • Achter de keukenkastjes of koelkast
  • In de kruipruimte of kelder
  • Op zolders

Huismuizen in de tuin

Huismuizen komen vaak in tuinen voor. Een enkele muis in de tuin kan geen kwaad. Als er meerdere muizen in de tuin komen kunnen er problemen ontstaan. Zo knagen huismuizen aan diverse voorwerpen zoals houten tuinmeubilair, schuttingen, tuinhuisjes en regenpijpen. Daarnaast kunnen ze ook planten en bloemen beschadigen door eraan te knagen.

Dierenvoer heeft een aantrekkelijke werking op muizen. Zo zijn huismuizen dol op vetbollen. Daarnaast kan ook konijnenvoer, kippenvoer of vogelvoer ervoor zorgen dat muizen in de tuin komen. Zorg er altijd voor dat je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk is. Ruim tuinafval op en bewaar eventueel dierenvoer in afgesloten tonnen.

Er zijn verschillende plekken waar huismuizen zich kunnen schuilhouden. Over het algemeen zoeken ze een veilig onderdak. Zo kunnen ze zich gaan nestelen in onder andere:

  • Schuur
  • Garage
  • Tuinhuisje

Hoe kun je huismuizen bestrijden?

Huismuizen kun je eenvoudig zelf bestrijden. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die je hiervoor kunt inzetten. Huismuizen zijn te bestrijden door ze te vangen, te doden of te verjagen.

Hoe kun je huismuizen vangen?

Huismuizen laten zich eenvoudig vangen. Over het algemeen kunnen muizen slecht zien. Ze gebruiken hun snorharen als sensoren om zich voort te kunnen bewegen. Daarnaast gebruiken ze hun neus om te navigeren. Door gebruik van aantrekkelijk lokstof, zoals pindakaas, spek, chocolade of professioneel lokmiddel kunnen muizen eenvoudig in de val worden gelokt.

Het vangen van muizen is een diervriendelijke manier om muizen te bestrijden. Veel gebruikte vangende methodes zijn kantelvallen. Daarnaast kunnen er ook inloopvallen en vangkooien worden ingezet. In deze soorten muizenvallen kunnen meestal meerdere muizen tegelijk worden gevangen.

Nadat de muizen gevangen zijn kunnen ze elders worden uitgezet. We raden aan om dit enkele kilometers rondom de plek van de vangst te doen. Zo voorkom je dat de muizen weer terugkomen.

Hoe kun je huismuizen doden?

Het verdelgen van muizen kan op verschillende manieren. Een veelgebruikte methode is een traditionele muizenval. Dit plankje waarom een klem en een veer is aangebracht. Op het moment dat een muis de trigger raakt slaat de klem in één keer om. Hierdoor breekt de muis zijn rug of nek waardoor hij vrijwel direct zal sterven.

Tegenwoordig zijn er ook moderne manieren ontwikkeld als alternatief op een houten muizenklem. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een elektrische muizenval. In dit type muizenval krijgt de muis een elektrische schok. De lading stroom zorgt ervoor dat de muis vrijwel opslag dood is. Dit is een relatief muisvriendelijke bestrijdingsmethode omdat er geen onnodig leed aan vooraf gaat.

Eén van de meest effectieve manieren om snel (meerdere) muizen te doden is door het gebruik van muizengif. Afhankelijk van de werkzame stof sterft de muis aan interne bloedingen door een verstoort bloedstollingsproces of onderkoeling.

Vanaf 2023 is muizengif verboden met uitzondering van muizengif op basis van alfachloralose. De reden hiervoor is dat anticoagulantia als verdelgingsmiddel ervoor zorgt dat resistentie kan ontstaat. Hierdoor duurt het langer voordat muizen sterven en zijn nieuwe generaties minder gevoelig voor het vergif. Daarnaast bestaat er met dit type biocide een verhoogde kans op doorvergiftiging.

Het is aanbevolen om muizengif altijd te gebruiken in een lokaasdoosje. Zo voorkom je dat andere (huis)dieren en/of kinderen in aanraking kunnen komen met het gif.

Hoe kun je huismuizen verjagen?

Muizen kunnen op verschillende manieren worden verjaagd. Zo zijn er verschillende geuren waar muizen niet tegen kunnen. De geur van onder andere azijn, pepermuntolie, uien en chloor kan muizen afschrikken.

Huismuizen hebben en zeer goed gehoor. Zo kunnen deze dieren ultrasone geluiden horen tot ongeveer 90 kHz. Er zijn ook toonhoogtes die voor muizen niet fijn zijn. Met speciale apparaten kunnen deze geluiden worden geproduceerd. De ultrasone geluiden zijn voor het menselijk gehoor niet merkbaar. De muizen hebben er daarentegen erg last. Hierdoor kunnen ultrasone muizenverjagers worden ingezet om muizen te verjagen met geluid.

Hoe voorkom je een huismuizenplaag?

Zonder goede muizenwering is het bestrijden van huismuizen vrijwel zinloos. Voor het voorkomen van een (tweede) muizenplaag is het aanbevolen om muizenwerende middelen in te zetten. Zo weet je zeker dat muizen niet meer naar binnen kunnen komen.

Huismuizen hebben een slanke lichaamsbouw. Hiermee zijn de plaagdieren in staat om door gaatjes van slechts 0,5 cm te kruipen. Daarnaast kunnen huismuizen erg goed klimmen en springen. Hierdoor kunnen ze ook via klimop of overhangende takken toegang vinden.

Muizen komen vaak binnen via openingen onder de ramen en/of kozijnen. Met speciale muizenwerende kit kun je deze kieren eenvoudig dichtmaken. Het afwerende materiaal zorgt ervoor dat muizen er niet snel doorheen zullen knagen.

Ventilatieopeningen in buitenmuren zijn tevens een makkelijke toegangsweg om een woning binnen te dringen. Met een stootvoegrooster of bijenbekje kunnen de openingen in de spouwmuur worden verkleind.

Professionele hulp tegen huismuizen nodig?

Heb je een grote plaag van huismuizen en lukt het niet om deze ongedierte zelf aanpakken? Dan is het aanbevolen om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Een vakman weet precies welke bestrijdingsmiddelen per situatie het beste kunnen worden ingezet. Zo ben je meestal snel van het muizenprobleem af. Daarnaast geeft een vakbekwame muizenbestrijder advies om huismuizen buiten de deur te houden.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 354 reviews.