Hoe kun je kakkerlakken bestrijden?

Heb je een kakkerlak gezien? Zorg er dan voor dat je er snel bij bent. Kakkerlakken zijn in staat om zich snel voort te planten. Hierdoor kunnen enkele kakkerlakken snel uitgroeien tot een ware kakkerlakkenplaag.

Kakkerlakken komen regelmatig voor. De aanwezigheid van kakkerlakken in woningen en panden kan veel overlast met zich meebrengen. Kakkerlakken zijn erg onhygiënisch. Bovendien kunnen de kruipende insecten ziektes verspreiden. Het is daarom belangrijk om tijdig in actie te komen en de juiste maatregelen te nemen.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het herkennen, bestrijden en voorkomen van kakkerlakken.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van kakkerlakken? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een effectieve bestrijding.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Wat zijn kakkerlakken?

Kakkerlakken (Blattodea) zijn gevleugelde insecten (Pterygota). In de taxonomie behoren kakkerlakken tot de kakkerlakachtigen (Dictyoptera). De kruipende insecten zijn erg beweeglijk en kunnen zich snel verplaatsen.

Wat betreft het uiterlijk lijken de kakkerlakken op kevers. Kakkerlakken hebben vaak een bruine kleur. Daarnaast hebben ze een ovaal lichaam, waarbij de voorvleugels plat over het achterlijf zitten gevouwen. De insecten hebben lange draadvormige antennes en een paar aanhangsels (cerci) aan het achterlijf.

Welke soorten kakkerlakken zijn er?

Wereldwijd zijn er ongeveer 4690 soorten kakkerlakken beschreven. Ongeveer 20 soorten worden aangemerkt als overlastgevers. In Nederland gaat het om slechts drie soorten, namelijk: de Duitse kakkerlak, de Amerikaanse kakkerlak en de Oosterse kakkerlak. Overige soorten leven vaak in bossen en komen zelden voor in woningen of panden. Deze inheemse kakkerlakken overleven het meestal niet op deze plekken.

Duitse kakkerlak

De Duitse kakkerlak (Blattella germanica) is de meest voorkomende kakkerlakken soort in Nederland. Ze komen voornamelijk voor in woningen. Daarnaast kunnen deze kakkerlakken ook worden aangetroffen in bakkerijen, hotels, restaurants, ziekenhuizen en zelfs aan boord van schepen. De Duitse kakkerlak verspreidt een onaangename geur die wordt veroorzaakt door het uitscheidingsproduct van de rugklier.

Een volwassen Duitse kakkerlak is ongeveer 1,2 tot 1,5 cm lang. Duitse kakkerlakken zijn vaak strogeel tot lichtbruin van kleur. Op het borstschild zitten twee zwarte strepen in de lengte.

Duitse kakkerlak

Amerikaanse kakkerlak

De Amerikaanse kakkerlak (Periplaneta americana) komt minder vaak voor dan de Duitse kakkerlak. Deze soort komt voornamelijk voor in tropisch Afrika. Door internationaal handelsverkeer is de Amerikaanse kakkerlak ook naar andere continenten verplaatst. In Nederland worden Amerikaanse kakkerlakken relatief weinig in woningen aangetroffen. De Amerikaanse kakkerlak houdt zich voornamelijk op warme en vochtige plaatsen. Daarnaast zitten ze vaak op plekken waar met voedsel wordt gewerkt, zoals fabrieken, bakkerijen, hotels en restaurants.

Een Amerikaanse kakkerlak is ongeveer 2,8 tot 4,4 cm lang. Op de kop hebben deze kakkerlakken twee lange antennes. De mannen hebben vleugels die achter het lijf uitsteken. Bij de vrouwtjes bedekken de vleugels het achterlijf. De Amerikaanse kakkerlak is glanzend roodbruin en heeft lichtgele vlekken op de vleugels en het borstschild.

Amerikaanse kakkerlak

Oosterse kakkerlak

De Oosterse kakkerlak (Blatta orientalis) is vrij zeldzaam. Deze kakkerlakken soort komt oorspronkelijk uit zuidwestelijk Azië. Tegenwoordig is de Oosterse kakkerlak ook in Europa te vinden. De Oosterse kakkerlak bevindt zich niet in de natuur maar uitsluitend in woningen en panden.

De Nederlandse benaming is ook wel een bakkerstor. Dit komt doordat deze kakkerlak op een tot lijkt en veel voorkomt in bakkerijen. Naast bakkerijen komt de Oosterse kakkerlak ook voor in hotels, restaurants en ziekenhuizen.

De Oosterse kakkerlak is tussen de 1,8 en 2,8 cm lang. Kenmerkend zijn de gladde vleugels. De kleur is roodbruin tot blauwzwart. De poten zijn vaak lichtbruin van kleur.

Oosterse kakkerlak

Hoe kun je kakkerlakken herkennen?

De aanwezigheid van kakkerlakken is vaak eenvoudig vast te stellen. Alhoewel uiterlijke kenmerken per kakkerlakken kunnen verschillen, zijn er een aantal generieke kenmerken. Zo kun je kakkerlakken herkennen aan de volgende uiterlijke kenmerken:

  • Plat en langwerpig lichaam
  • Ovaal lichaam
  • Lange en dunne antennes die uit de kop steken
  • Vleugels die vaak over het achterlijf zitten gevouwen
  • Zes poten
  • Circa 1,2 tot 4,4 cm lang
  • Bruin tot roodbruin van kleur

Kakkerlakken zijn over het algemeen schuw en voornamelijk ‘s nachts actief. Hierdoor zie je de kruipende plaaginsecten niet altijd lopen. Desalniettemin zijn er nog een aantal andere signalen waaraan je kakkerlakken kunt herkennen.

Op plaatsen waar kakkerlakken actief zijn laten ze uitwerpselen achter. Dit zijn kleine donkere korrels die lijken op (grof) gemalen koffie of peper. Daarnaast kun je ook de huidjes van kakkerlakken aantreffen. De insecten beschikken over een exoskelet die ze, naarmate ze groeien, afgooien om ruimte te maken voor de groei van het lichaam.

Als er veel kakkerlakken aanwezig zijn kun je dit ook herkennen aan de geur. Zo verspreiden kakkerlakken een sterke, onaangename geur. Deze heeft een muskusachtig karakter en is feitelijk een uitscheidingsproduct van de rugklier. Met name Duitse kakkerlakken kunnen een geur met zich meebrengen.

Waar komen kakkerlakken voor?

Kakkerlakken zijn één van de oudste insecten ter wereld. Geschat wordt dat kakkerlakken al meer dan 300 miljoen op aarde leven. Verondersteld wordt dat kakkerlakken zijn ontstaan in tropische regio’s van het supercontinent Pangaea. Tegenwoordig worden kakkerlakken aangetroffen op alle continenten, behalve Antarctica. Kakkerlakken hebben zich aangepast aan verschillende omgevingen en hebben een reputatie opgebouwd als zeer veerkrachtige en hardnekkige insecten.

Over het algemeen worden kakkerlakken beschouwd als schuwe insecten. Ze hebben de neiging om zich overdag te verstoppen op donkere en warme plekken. De kruipende insecten komen meestal ‘s nachts weer tevoorschijn om op zoek naar voedsel.

Er zijn verschillende plekken waar kakkerlakken zich verstoppen. In de regel geven kakkerlakken de voorkeur in warme en droge omgevingen. Zo kunnen kakkerlakken zich schuilhouden in keukens, badkamers, kelders, zolders en wasruimtes. Vaak worden kakkerlakken ook aangetroffen achter keukenapparatuur, in kasten, onder gootstenen en zelfs in kieren tussen muren, vloeren en plafonds.

Naast woningen kunnen kakkerlakken ook in andere panden voorkomen. Zo worden kakkerlakken vaak aangetroffen in verwarmde panden waar veel voedsel te vinden is of waar voedsel wordt verwerkt. Kakkerlakken worden hierdoor vaak aangetroffen in voedselverwerkende fabrieken, hotels, restaurants en supermarkten.

Zijn kakkerlakken gevaarlijk?

Kakkerlakken vormen niet direct een bedreiging en zullen mensen niet agressief aanvallen. Ze hebben eerder de neiging om zich te verstoppen en te vluchten. Toch kunnen kakkerlakken een gevaar vormen voor de gezondheid.

Kakkerlakken kunnen ziektekiemen dragen, waaronder bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Wanneer ze in aanraking komen met voedselbronnen, keukengerei of andere oppervlakte kunnen ze een besmetting veroorzaken. Hierdoor kunnen de ziektekiemen worden overgedragen, wat kan leiden tot voedselvergiftiging, diarree, allergische reacties en andere ziekten. Het is daarom belangrijk om wat tegen kakkerlakken te doen voorkomen dat je hier ziek van kunt worden.

Wat kun je doen tegen kakkerlakken?

Kakkerlakken staan er bekend om erg hardnekkige ongedierte te zijn. De kruipende insecten hebben geleerd om te overleven in de meest barre omstandigheden. Zo kunnen ze zelfs weken tot maanden in leven blijven zonder voedsel. Hierdoor zijn kakkerlakken zeer moeilijk om uit te roeien. Bovendien zijn ze erg goed om zich te verbergen in kieren en spleten.

Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken om kakkerlakken te bestrijden. Zo kun je bijvoorbeeld boorzuur, diatomeeënaarde en zuiveringszout (bicarbonaat of baking soda) inzetten tegen kakkerlakken. Echter kunnen kakkerlakken resistent worden voor deze middelen, waardoor ze naar verloop van tijd niet meer werken en kakkerlakken steeds sterker worden.

Kakkerlakken kunnen ook worden gedood door ze te vertrappen. De plaaginsecten zijn vaak in grote getalen aanwezig, waardoor dit vaak onbegonnen werk is. Bovendien zijn ze erg goed om zich te verbergen in kieren en spleten waar je vaak niet bij kunt. Daarom is het vaak het meest effectief om professionele bestrijdingsmiddelen te gebruiken om kakkerlakken te bestrijden.

Kakkerlakkengel

Kakkerlakkengel is één van de meest populaire bestrijdingsmethodes om kakkerlakken te doden. De insecticide heeft als doel om de kakkerlakken te lokken, te vergiftigen en te doden.

Kakkerlakkengel is veelal verkrijgbaar in tubes. Hierdoor kan het middel eenvoudig worden aangebracht op plaatsen waar kakkerlakken actief zijn of verschuilen. Zo kan de gel ook worden ingezet op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals tussen kieren en spleten.

Insectenspray

Insectenspray is een insecticide in sprayvorm. Het is een breedwerkend middel dat vaak tegen verschillende soorten kruipende insecten kan worden ingezet. De werkzame stof is ook effectief tegen kakkerlakken.

Deze wordt meestal geleverd in een spuitbus of spuitflacon. Hiermee kan het bestrijdingsmiddel eenvoudig worden aangebracht op plekken waar de kakkerlakken zitten. De werkzame stof heeft een dodelijke werking.

Er is ook insectenspray verkrijgbaar waarmee insecten kunnen worden bevroren. De koude spray (of freeze spray) zorgt voor snel bevriezend effect. Hierdoor worden insecten, zoals kakkerlakken, geïmmobiliseerd. Freeze spray is een effectief bestrijdingsmiddel zonder chemicaliën,

Kakkerlakkenval

Een kakkerlakkenval is een methode om kakkerlakken te vangen. Deze vallen zijn voorzien van aantrekkelijk lokstof. Dit zorgt ervoor dat kakkerlakken in de val worden gelokt. Een kakkerlakkenval is veelal voorzien van een kleefplaat. Hierdoor blijven de kakkerlakken plakken waardoor ze niet meer weg kunnen.

Ultrasoon geluid

Ultrasoon geluid kan worden ingezet om kakkerlakken te verjagen. Een ultrasone insectenvanger produceert geluid dat voor het menselijk gehoor niet waarneembaar is. Voor kakkerlakken en andere ongedierte worden de hoge geluidstonen als vervelend ervaren. Hierdoor is de omgeving niet (meer) aantrekkelijk, waardoor ze op zoek gaan naar een alternatieve schuilplaats.

Hoe kun je kakkerlakken voorkomen?

Voor het bestrijden van kakkerlakken zijn er verschillende bestrijdingsmiddelen die je kunt inzetten. Om ervoor te zorgen dat de behandeling effectief is, is het vaak aanbevolen om een aantal preventieve maatregelen te nemen. Zo voorkom je dat de plaaginsecten zich opnieuw gaan nestelen.

  • Zorg voor een goede hygiëne. Houdt je woning (of bedrijfspand) schoon en vrij van voedselresten. Zorg ervoor dat er geen kruimels of etensresten achterblijven op het aanrecht of de vloer. Bewaar voedsel in luchtdichte containers en ruim regelmatig op.
  • Kakkerlakken hebben vocht nodig om te overleven. Zorg dus dat er geen water beschikbaar is. Repareer eventuele lekkende kranen en pijpen. Zorg ervoor dat er geen stilstaand water achterblijft in gootstenen, badkuipen, emmers of andere containers.
  • Maak alle openingen dicht. Kakkerlakken kunnen zich eenvoudig verstoppen tussen kieren en spleten in vloeren, plafonds, muren, deuren en ramen. Door deze verstopplekken dicht te maken voorkom je dat kakkerlakken zich kunnen nestelen.
  • Zorg voor een lage vochtigheid en een lagere temperatuur. Kakkerlakken houden niet van kou. Door het niet te hoog te stoken maak je de omgeving aantrekkelijk voor kakkerlakken. Ventileer ook regelmatig om de luchtvochtigheid te beperken.
  • Ruim regelmatig op. Voorkom stapels karton, papier en andere materialen die kakkerlakken kunnen gebruiken als schuilplaatsen. Houdt de omgeving netjes en opgeruimd om het kakkerlakken moeilijk te maken om zich te verstoppen.

Bestrijdingsmiddelen bestellen?

Word je geteisterd door een kakkerlakkenplaag? Bij Pestor vind je verschillende bestrijdingsmiddelen en insectenwerende materialen die je kunt gebruiken om kakkerlakken te bestrijden.

In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om zelf kakkerlakken te bestrijden. Zo tref je in ons assortiment onder andere kakkerlakkengel en kakkerlakkenvallen om een kakkerlakkenplaag mee te lijf te gaan. Bij ons kun je rekenen en een snelle en discrete levering. Zo kun je meestal de volgende dag al aan de slag met het bestrijden van de plaaginsecten.

Is het niet gelukt om de kakkerlakken zelf te bestrijden? Of wil je de behandeling liever overlaten aan een professionele bestrijder? Wij kunnen je vrijblijvend in contact brengen met een lokale bestrijder bij jou in de buurt. Een gecertificeerde bestrijder kan je helpen om de plaag in kaart te brengen en het uitvoeren van de behandeling tegen kakkerlakken.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 419 reviews.