Hoe kun je spinnen bestrijden?

Ben je benieuwd hoe je spinnen kunt bestrijden? In dit artikel lees je alles over het bestrijden van mieren. We vertellen welke soorten spinnen er zijn en hoe je deze kunt herkennen. Ook leggen we uit hoe je deze het beste kunt bestrijden. Tot slot geven we een aantal praktische tips om overlast van spinnen te voorkomen.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van spinnen? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve bestrijding.

Heb je last van spinnen?

Spinnen kunnen een bron van overlast zijn. Zeker als ze in grote getale verschijnen. Geruchten gaan dat er in een gemiddelde woning circa 1500 spinnen aanwezig zijn. De kans dat je spinnen ziet kruipen is dan ook aanzienlijk.

Het gehele jaar kunnen spinnen actief zijn. Echter zal hun activiteit wel toenemen naarmate het warmer wordt. Daarnaast wordt de herfst traditioneel gezien als spinnenseizoen. Vanaf eind augustus/begin september komen de spinnen weer tevoorschijn. Tijdens de spinnentijd verlaten ze het web op zoek naar een partner.

Spinnen zijn erg nuttige dieren. Zo zijn ze onmisbaar voor de biodiversiteit. Ze eten insecten en houden hiermee het ecosysteem in stand. Spinnen kunnen ook voor overlast zorgen. Spinnenrag ziet er over het algemeen lelijk en onhygiënisch uit. Daarnaast kunnen zowel mensen als dieren bang zijn voor spinnen.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Wat zijn spinnen?

Spinnen (Araneae) zijn kleine dieren die behoren tot de klasse van spinachtigen (Arachnida). Spinachtigen hebben 8 poten, terwijl insecten maar 6 poten hebben. Hierdoor zijn spinnen eigenlijk geen insecten. Spinnen zijn verwant aan hooiwagens, mijten, teken en schorpioenen.

In de taxonomie vallen spinnen onder de orde van geleedpotigen (Arthropoda). Dit is een stam van koudbloedige en ongewervelde dieren met een uitwendig skelet. Tot deze groep horen ook duizendpoten en kreeftachtigen.

Over de hele wereld zijn meer dan 50.000 spinnensoorten beschreven. Dit aantal neemt nog jaarlijks toe. In de Benelux zijn er circa 700 soorten spinnen. Hiervan zijn de gewone spin, grote huisspin, kruisspin, trilspin, wolfspin, vioolspin, springspin, trechterspin, kogelspin de meest bekende. In de Benelux zijn er geen giftige spinnen die gevaarlijk zijn voor mensen en/of huisdieren.

Hoe kun je spinnen herkennen?

Spinnen zijn eenvoudig te herkennen aan de uiterlijke kenmerken. Deze kenmerken kunnen per spinnensoort echter wel verschillen.

Over het algemeen bestaat het lichaam van de spin uit twee gelijke delen, namelijk: het kopborststuk en het achterlijf. Het kopborststuk is voorzien van een achttal poten. In vergelijking met de meeste insecten hebben spinnen geen antennes. Ze hebben wel twee voelsprieten die palpen worden genoemd. Daarnaast hebben ze twee uitstekende kaken (cheliceren). Aan de voor- en zijkant van de kop staan meestal vier paar ogen.

Het kopborststuk is vaak duidelijk te onderscheiden van het zakachtige achterlijf. Het achterlijf heeft een zachte huid. Deze is bedekt met spinklieren waarmee het spinsel wordt geproduceerd. Aan het achterlijf zitten tevens twee kleine spintepels, hiermee worden de spindraden getrokken.

Er zijn circa 25 spinnensoorten die in de nabijheid van mensen leven. Als we kijken naar de spinnen die we het vaakst tegenkomen dan kunnen we een top drie opstellen met daarin de gewone huisspin, de trilspin en de kruisspin. Deze verschillen op verschillende manieren te herkennen.

Gewone huisspin

De gewone huisspin (Eratigena atrica) is de spinnensoort die we het vaakst voorkomt in woningen. De vrouwtjes zijn circa 18 mm groot. Mannen zijn daarentegen iets kleiner en worden meestal 15 mm. De gewone huisspin is vaak bruin van kleur. Op het kopborsstuk zit een markering, met drie lichte vlekken aan elke zijde. Het achterlijf heeft zes van deze markeringen. De gewone huisspin heeft lange piten die 45 tot 55 lang kunnen worden.

Deze spinnensoort leeft vooral in huizen, maar kan ook in grotten en bossen worden aangetroffen. De gewone huisspin maakt een trechtervormig web. Het trechterweb zit vaak op moeilijk bereikbare plekken, zoals in hoeken in schuren en kelders.

Gewone huisspin

De trilspin

De trilspin (Pholcidae) komt ook met enige regelmaat voor in huishoudens. Het lichaam van deze spinnensoort is erg klein. Doorgaans heeft het lichaam een lengte van 2 tot 10 mm. De trilspin wordt gekenmerkt door de zeer lange poten. Deze kunnen tot 50 mm lang worden. De kleur is grijs, bruin of groen.

De spinnenwebben van trilspinnen zijn vaak onregelmatig en warrig. Deze tref je vaak aan in hoeken onder plafonds en achter meubels. Wanneer de trilspin wordt gestuurd, schud het lichaam snel heen en weer. Hierdoor worden ze minder zichtbaar voor natuurlijke vijanden.

Trilspin

De kruisspin

De kruisspin (Araneus diadematus) tref je met name buitenshuis aan in tuinen, plantsoenen en parken. De vrouwen zijn tussen de 12 en 17 mm groot. Mannen zijn aanzienlijk kleiner en worden tussen de 5 tot 10 mm. De kleur van de kruisspin is doorgaans geelbruin, roodbruin, donkerbruin of zwart. De kruisspin is te herkennen aan de witte vlekken. Deze vlekken vormen samen een kruis, waaraan deze spin zijn naam te danken heeft.

Het spinnenweb van een kruisspin is eenvoudig te herkennen. De kruisspin spant een wielvormig web tussen lange planten of aan de onderste takken van bomen en struiken. De kruisspin zit vaak in het midden van het web om de gevangen insecten snel te kunnen aanvallen.

Kruisspin

Zijn spinnen gevaarlijk?

Over het algemeen zijn de meeste soorten spinnen niet gevaarlijk voor mensen. Het merendeel van de spinnensoorten is niet agressief en vermijdt zelfs menselijk contact. In principe bijten spinnen alleen als ze zich bedreigd voelen.

Sommige spinnensoorten kunnen wel gevaarlijk zijn. Er zijn zelfs spinnen die zelfs dodelijk kunnen zijn. Deze giftite spinnen leven echter enkel in tropische en subtropische gebieden.

Als je binnen de Benelux door een spin wordt gebeten, is dit in veel gevallen niet ernstig. De spinnensoorten die hier leven hebben gifkaken die te klein en niet sterk genoeg zijn om door de huid mensen heen te bijten. Hierdoor kan het gif niet in je bloed terechtkomen. Als je wordt gebeten is dat vrijwel altijd ongevaarlijk. Hoe kun je spinnen bestrijden?

Welke bestrijdingsmiddelen tegen spinnen kun je gebruiken?

Het is in Nederland verboden om spinnen te bestrijden met insecticide, spinnen zijn namelijk geen insecten. Insecticide mag uitsluitend worden ingezet voor het doel waarvoor deze dient, namelijk het bestrijden van insecten. Het is daarom niet toegestaan om dit bestrijdingsmiddel tegen spinnen in te zetten.

Spinnen zijn in de Flora- en faunawet niet aangewezen als beschermde inheemse dierensoort. Hierdoor is er geen specifieke wetgeving omtrent het bestrijden van spinnen. Er zijn verschillende middelen en methodes je kunt gebruiken om spinnen te bestrijden.

Insectenval

Een insesctenval is een effectieve bestrijdingsmethode om vliegende insecten of kruipende insecten mee te vangen. Een insectenval voor kruipende insecten werkt ook erg effectief om spinnen mee te vangen. Door de plaagdieren te vangen kunnen ze niet langer voor overlast zorgen.

Een insectenval voor kruipende insecten is doorgaans voorzien van een kleefplaat. Dit zorgt ervoor dat de spinnen of insecten blijven plakken als ze de val inlopen. Om de plaagdieren de val in te lokken is deze voorzien van aantrekkelijk lokaas.

Insectenverjager

Een insectenverjager is een elektrisch apparaat dat ultrasone tonen of elektromagnetische velden produceert. Spinnen hebben geen oren. Wel zijn de poten voorzien van hele fijne haren (thrichobotrieën). Hiermee kunnen spinnen trillingen van geluid waarnemen.

Ultrasoon geluid heeft een frequentie van 20 kHz of hoger. Voor het menselijk gehoor zijn deze toonhoogte niet waarneembaar. Spinnen vinden deze trillingen over het algemeen erg vervelend. Hierdoor wordt de omgeving aantrekkelijk en zullen ze uitwijken naar een andere plek om een spinnenweb te maken.

Insecticide

Het bestrijden van spinnen werkt ook erg goed met anti-insectenspray. Dit is een (vaak) een chemisch bestrijdingsmiddelen die giftig is voor spinnen. Hierdoor kunnen op effectieve wijze spinnen snel en eenvoudig worden uitgeschakeld.

BSI heeft met Bio Kill een gifvrije insectenspray op de markt gebracht. De speciale formule van twee actieve stoffen zorgt ervoor dat spinnen eenvoudig kunnen worden bestreden. Het is vrijwel overtal te gebruiken, zoals op vloeren, muren, vensters, tapijten en gordijnen. Ook kan de gifvrije insecticide op lastig bereikbare plakken, zoals voegen, spleten, kieren en hoeken worden aangebracht.

Spinnen verjagen met azijn

Spinnen kunnen niet tegen azijn. Het zuur zorgt ervoor dat de spinnen direct worden gedood als ze met het azijn in aanraking komen. Hierdoor kun je dit huis-, tuin- en keukenmiddel eenvoudig inzetten om de spinnen mee te bestrijden.

Het meest effectief is witte azijn. Het azijn kan eventueel worden verdund met water. Door het mengsel in een plantenspuit te doen kun je dit eenvoudig inzetten. Het azijn kan eenvoudig in de buurt van spinnenwebben of andere plekken waar de spinnen zich bevinden worden gespoten om ze uit te roeien.

Azijn kan ook worden ingezet om spinnen mee af te schikken. Door een azijn – al dan niet verdund met water – in een bakje in de kamer te zetten kun je spinnen verjagen.

Spinnen verjagen met munt

Spinnen kunnen worden verjaagd door de geur van munt. Spinnen houden namelijk niet van de geur van munt en eucalyptus. Hierdoor kan pepermuntolie worden ingezet om de plaagdieren te verjagen.

Een effectieve manier om munt in te zetten is door pepermuntolie met een plantenspuit in de buurt van spinnenwebben te spuiten. De spinnen zullen hierdoor worden afgeschrikt en voortaan wegblijven. Daarnaast kun je ook een muntplant kopen. Zodoende heb je altijd een fijne geur én weinig spinnen in huis.

Hoe kun je spinnen voorkomen?

Spinnen zijn vaak in grote getale aanwezig. Hierdoor ontkom je er niet aan om af en toe een spin tegen te komen. Toch zijn er maatregelen die je kunt treffen om de overlast van spinnen te voorkomen.

  • Haal (beginnende) spinnenwebben direct weg. Gebruik hiervoor een plumeau of een stofzuiger.
  • Haal regelmatig de stofzuiger door je woning. Neem hierbij ook kleine kieren en hoesjes mee. Spinnen kunnen zich hier eenvoudig verstoppen.
  • Ruim voedselresten direct op. Deze kunnen een aantrekkelijke werking hebben op spinnen.
  • Maak zoveel mogelijk kieren en naden dicht. Met name gaten in vloeren en muren zijn voor spinnen de ideale verstopplek.
  • Verwijder spinnen (met de hand) als je ze ziet. Ze zitten graag op warme, nauwe en donkere plekken.
  • Plaats horren voor de deuren en ramen om te voorkomen dat je spinnen of insecten binnenkomen.
  • Zorg voor gedimde binnen- en buitenverlichting. Verlichte omgevingen trekken spinnen aan.
  • Voorkom begroeiing in de tuin. Spinnen kunnen hier op af komen en ze gebruiken om spinnenraggen tussen te maken.
  • Vocht trekt spinnen aan. Zorg er daarom voor dat er geen water in de tuin aanwezig is.

Bestrijdingsmiddelen bestellen?

Bij Pestor vind je verschillende bestrijdingsmiddelen en werende materialen die je kunt inzetten om een spinnenplaag tegen te gaan. In onze webshop vind je ook producten om andere plaagdieren, zoals muizen, ratten en insecten mee te bestrijden.

Als je bij ons besteld, dan kun je rekenen op een vlotte en discrete verzending. Zo weet je zeker dat je snel aan de slag kunt gaan om spinnen te bestrijden. Daarnaast heb je altijd 30 dagen retourgarantie. Mocht je een vraag hebben over de juiste aanpak tegen spinnen, dan kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Lukt het je niet om van de spinnenplaag af te komen? Schakel dan een professionele bestrijder in. Wij kunnen je vrijblijvend in contact brengen met een gecertificeerde bestrijder bij jou in de buurt. Een lokale bestrijder helpt je bij het onderzoeken en maken van een plan. Daarnaast kan een bestrijder de behandeling tegen spinnen voor je uitvoeren.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 361 reviews.