Wanneer zijn plaagdieren actief?

Plaagdieren kunnen voor veel overlast zorgen. De mate van overlast kan echter verschillen per seizoen. Daarnaast heb je van sommige plaagdieren vooral in de zomer last, terwijl andere plaagdieren voornamelijk in de winter actief zijn.

In dit artikel vertellen we in welke maanden welke plaagdieren actief zijn. Tot slot geven we advies over hoe je plaagdieren kunt bestrijden.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van plaagdieren? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve bestrijding.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Wanneer kunnen plaagdieren overlast veroorzaken?

Plaagdieren kunnen op verschillende maanden in het jaar actief zijn. De mate waarin plaagdieren actief zijn, is afhankelijk van het type plaagdier. Knaagdieren zijn met name in de winter actief. Insecten laten zich voornamelijk in de warme maanden zien. Wanneer er meer plaagdieren aanwezig zijn, neemt de overlast over het algemeen ook toe.

Wanneer zijn plaagdieren actief?

Wanneer kunnen plaagdieren overlast veroorzaken?

Plaagdieren kunnen op verschillende maanden in het jaar actief zijn. De mate waarin plaagdieren actief zijn, is afhankelijk van het type plaagdier. Knaagdieren zijn met name in de winter actief. Insecten laten zich voornamelijk in de warme maanden zien. Wanneer er meer plaagdieren aanwezig zijn, neemt de overlast over het algemeen ook toe.

Wanneer zijn muizen actief?

Muizen zijn in principe het hele jaar actief. Muizenplagen ontstaan in de winter. Door de kou en voedselschaarste trekken de plaagdieren naar binnen op zoek naar warmte en voedsel. Hierdoor is er van december t/m februari meestal de meeste overlast van muizen.

De voortplanting gaat door zolang er voldoende voedsel en schuilplaatsen beschikbaar zijn. Over het algemeen is de voortplantingsperiode van april t/m september. In deze maanden is er vaak ook een verhoogde activiteit van muizen te zien.

Muizen zijn nachtdieren en daarvoor vooral ‘s nachts actief. Overdag verstoppen ze zich in hun schuilplaatsen.

Wanneer zijn ratten actief?

Ratten zijn het hele jaar door actief. Ze zijn hierbij voortdurend op zoek naar voedsel, water, warmte en schuilplaatsen. Ratten leven vooral ‘s nachts.

Van december t/m februari is de activiteit van ratten op zijn piek. Door de kou en het gebrek aan voedsel gaan ze op zoek naar schuilplekken in woningen en panden. Hierdoor kan ook de overlast van ratten in de wintermaanden toenemen.

Als er voldoende voedsel en schuilplaatsen zijn kunnen ratten zich vrijwel het hele jaar voortplanten. Over het algemeen is het voortplantingsseizoen van midden maart tot midden november.

Wanneer zijn vliegende insecten actief?

Vliegende insecten kunnen op verschillende momenten in het jaar actief zijn. Over het algemeen zijn vliegende insecten het meest actief in de lente en in de zomer. In de hefst en winter zijn ze minder actief. Sommige insectensoorten zijn in de winter zelfs helemaal niet aanwezig.

Fruitvliegjes

Fruitvliegjes kunnen het hele jaar actief zijn. In de maanden juli t/m augustus zijn de fruitvliegjes het meest actief. In de zomermaanden zorgen ze dan ook voor de meeste overlast. Door de warme temperaturen kunnen fruitvliegjes zich sneller voortplanten.

In de winter zijn fruitvliegjes minder actief. De lage temperaturen zorgen ervoor dat de ontwikkeling van de eitjes en larven vertraagt. In de periode van december t/m februari overwinteren de fruitvliegjes vaak binnen.

Kledingmotten

Kledingmotten zijn meestal actief in de warmere maanden. Van april t/m september is de overlast het grootst.

De kleermot is niet afhankelijk van seizoenen. Hierdoor kunnen kledingmotten het hele jaar actief zijn. Wel zorgen lage temperaturen in de winter ervoor dat ze minder snel kunnen voortplanten. Hierdoor zijn er in deze periode minder kleermotten.

Motten

Motten kunnen het hele jaar actief zijn. Meestal komen ze in het voorjaar rond april tevoorschijn. Naarmate het kouder wordt, verdwijnen ze vaak weer in september.

Motten gedijen goed bij warme temperaturen. Ze kunnen zich dan sneller voortplanten waardoor de populatie toeneemt. Hiermee neemt vaak ook de overlast van motten toe.

Muggen

Muggen komen het meeste voor in de zomermaanden. Het muggenseizoen begint, afhankelijk van de temperatuur, doorgaans in april of mei. Het hoogtepunt is meestal in augustus. Maar ook in september kunnen er nog flink wat muggen aanwezig zijn.

In de winter zijn muggen minder actief. Muggen gaan dan in winterslaap. Ze verstoppen zich dan vaak in kleine gaatjes in woningen en panden.

Vliegen

Over het algemeen kunnen vliegen het hele jaar actief blijven. De activiteit is echter afhankelijk van het soort vlieg. De meeste vliegen zijn het meest actief in de zomermaanden. Overlast van vliegen komt dan ook vooral voor van juli t/m augustus.

Bij een warm voorjaar of lange zomer kunnen vliegen ook eerder of langer actief blijven. Met name bij hoge temperaturen kunnen ze zich beter voortplanten waardoor de populatie in een razendsnel tempo kan toenemen.

Wespen

Het wespenseizoen is tussen april en september. Overlast van wespen komt vooral voor in de zomermaanden. Warmere temperaturen zorgen ervoor dat wespen zich sneller kunnen voortplanten. Hierdoor kan er in korte tijd een wespenplaag ontstaan.

In de wintermaanden zijn wespen niet actief. De kou zorgt ervoor dat de wespen sterven. Alleen de koningin overwintert op een beschutte plek. De koningin begint in het voorjaar opnieuw met het bouwen van het nest.

Dazen

Dazen zijn het meest actief in de warmere maanden. Het dansseizoen loopt doorgaans van mei t/m september. Naarmate het in oktober kouder wordt sterven de meeste dazen. Alleen de larven overwinteren in de grond. In het voorjaar komen de larven uit de grond en verpoppen ze zich tot volwassen dazen.

Rouwvliegjes

Rouwvliegjes kunnen het hele jaar door actief zijn. De piekactiviteit is doorgaans van april t/m oktober. In deze periode is het warmer, waardoor rouwvliegjes zich makkelijker kunnen voortplanten. Rouwvliegjes voeden zich meestal met organisch of rottend materiaal. Deze zijn in de warmere maanden vaak volop aanwezig. Zodra het voedsel schaarser wordt sterven de meeste rouwvliegjes.

Wanneer zijn kruipende insecten actief?

Kruipende insecten zijn over het algemeen het hele jaar actief. Over het algemeen worden kruipende insecten in de lente meer actief. De activiteit neemt veelal in de herfst weer af. De mate waarin kruipende insecten actief zijn is echter wel afhankelijk van de insectensoort.

Bedwantsen

Van bedwantsen kun je in principe het hele jaar last hebben. Bedwantsen kunnen overleven zolang er voldoende voedsel (mensenbloed) en beschutting aanwezig is. De kruipende insecten gedijen goed bij hogere temperaturen. Hierdoor zijn er vaak van mei t/m september meer bedwantsen. De overlast van bedwantsen is doorgaans wanneer mensen terugkomen van vakantie, veelal aan het einde van de zomer of begin van de herfst.

Bladluis

Overlast van bladluizen komt vooral voor in de zomermaanden. Het piekseizoen is van april t/m september. Bij hogere temperaturen zijn bladluizen in staat om zich beter voort te planten. Bladluis kan het hele jaar actief blijven. De kruipende insecten zijn in staat om te overwinteren.

Bloedluis

Het hele jaar door kan bloedluis actief zijn. In de periode van april t/m september kan er vaak overlast ontstaan. Door warmere temperaturen kunnen ze zich beter voortplanten waardoor het aantal bloedluizen drastisch groeit. Bloedluizen kunnen de winter overleven door zich te verstoppen in kieren en naden.

Kakkerlakken

Kakkerlakken kunnen het hele jaar door actief zijn. Met name in de periode van april t/m september kunnen er veel kakkerlakken aanwezig zijn. De kruipende insecten planten zich namelijk met name voor in de winterperiode. In de winter zijn kakkerlakken minder actief. Kakkerlakken zijn in staat om zich goed aan te passen aan omstandigheden waardoor ze de winter kunnen overleven.

Larven & maden

Van larven en maden kun je vrijwel het hele jaar last hebben. De activiteit is echter wel afhankelijk van de soort. Over het algemeen komen larven voor van april t/m september. De piek ligt met name in de zomer, omdat de meeste insectensoorten dan de meeste eitjes leggen.

Mieren

In principe zijn mieren het hele jaar door aanwezig. Mieren laten zich met name zien in de periode van april t/m september. In de warmere maanden gaan ze op zoek naar voedsel en bouwen ze een mierennest.

In de winterperiode zijn mieren minder actief. De koude temperaturen vertraagt het voortplantingsproces. Bovendien leggen mieren voedselvoorraden aan. Hierdoor kunnen mieren overwinteren in de grond, muren of holle ruimtes.

Ovenvisjes

Overlast van ovenvisjes kan het hele jaar voorkomen. In Nederland zijn er vrijwel geen ovenvisjes te vinden. In België komen de kruipende insecten wel voor. Ze kunnen het hele jaar actief zijn. Echter zijn in warmere maanden, van april t/m september, het meest actief.

Papiervisjes

Papiervisjes komen vooral voor in woningen en panden. Door de constante temperatuur zijn ze minder gebonden aan de seizoenen. Hierdoor kunnen papiervisjes het hele jaar voorkomen. Bij warmere temperaturen gedijen papiervisjes het best. Ze kunnen zich dan beter voortplanten. Hierdoor is er in de periode van april t/m september vaker overlast van papiervisjes.

Pissebedden

Pissebedden zijn het hele jaar actief. De kruipende insecten gedijen goed als er voldoende voedsel en vochtige plekken aanwezig zijn. De piek ligt is april t/m september. De warme temperaturen zorgen ervoor dat de ontwikkeling van ei tot volwassen pissenbed het snelst gaat. Hierdoor zijn rondom deze periode pissebedden dan ook in grote getale aanwezig.

Spinnen

Het hele jaar door kunnen spinnen actief zijn. Traditioneel gezien wordt de herfst gezien als spinnenseizoen. Het is niet per se zo dat er in de herfst meer spinnen zijn. Wel zijn spinnen meer zichtbaar, omdat ze dan hun schuilplaats verlaten. Rond september/oktober zijn de mannelijke spinnen volgroeid. Ze gaan dan actief op zoek naar een vrouwtje om mee te paren.

Teken

Teken zijn het hele jaar actief, met name zodra de temperatuur boven de 7 °C komt. Bij warme temperaturen neemt de overlast toe. Hierdoor wordt de periode van april t/m oktober ook wel gezien als tekenseizoen. Let in deze periode dus altijd goed op als je naar buiten gaat. Op koude herfst- en winterdagen is de kans op een tekenbeet het kleinst.

Vlooien

Vlooien komen vooral voor in de zomer en in de herfst. In de periode van april t/m oktober komt overlast het meest voor. Echter kunnen vlooien ook gedurende de rest van het jaar voor problemen zorgen.

Zilvervisjes

Zilvervisjes zijn niet per se gebonden aan een bepaald seizoen. Hierdoor kun je zilvervisjes in principe het hele jaar tegenkomen. Warme temperaturen zorgen ervoor dat zilvervisjes zich beter kunnen voortplanten. Hierdoor is er in de maanden april t/m september vaak een verhoogde activiteit te zien.

Plaagdieren bestrijden?

Heb je last van plaagdieren? Vrijwel alle plaagdieren zijn in staat om zich snel voort te planten. Het is daarom vaak belangrijk om snel in actie te komen. Voor je het weet zit je namelijk met een enorme plaag.

Het bestrijden van plaagdieren kun je vrijwel altijd zelf. De bestrijdingsmethode die je het best kunt gebruiken is afhankelijk van het soort plaagdier en de situatie. Daarom hebben we een keuzehulp ontwikkeld. Hiermee ontdek je in twee minuten welke bestrijdingsmiddelen je het beste kunt gebruiken. Met de keuzehulp krijg je tevens advies over welke preventieve maatregelen je kunt toepassen.

Lukt het niet om de plaagdieren zelf te bestrijden? Of wil je de behandeling liever overlaten aan een vakman? Kies er dan voor om een lokale bestrijder in te schakelen. Wij beschikken over een landelijk netwerk aan gecertificeerde bestrijders. Hiermee kunnen we je vrijblijvend in contact brengen met een bestrijder bij jou in de buurt.

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 361 reviews.