Hoe kun je bedwantsen bestrijden?

Wil je bedwantsen bestrijden? In dit artikel vertellen we je alles over het bestrijden van bedwantsen. We leggen precies uit hoe je de plaaginsecten kunt herkennen. Daarnaast vertellen we hoe je de overlast kunt aanpakken en hoe je een plaag in de toekomst kunt voorkomen.

Direct zelf aan de slag met het bestrijden van bedwantsen? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve bestrijding.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zorgen wereldwijd voor veel overlast. Ze komen met name voor in de slaapkamer en worden aangetrokken door onder andere hotels, hostels, ziekenhuizen en woningen. Echter kunnen de kruipende insecten ook in de bioscoop, bus of trein voorkomen.

De plaagdieren verstoppen zich overdag in kieren en spleten in muren, vloeren, meubels, bedden of andere meubels. ‘s Nachts worden ze actief en komen ze tevoorschijn. Bedwantsen bijten en zuigen bloed. Hierdoor kunnen huiduitslag en jeukende bultjes ontstaan.

Bedwantsen (Cimex lectularius) zijn kleine insecten die leven van het bloed van mensen en dieren. In de volksmond wordt een bedwants ook wel een wandluis genoemd. Deze bijnaam is echter misleidend, aangezien het insect geen luis is. In het Engels worden de plaagdieren bed bugs genoemd.

Hoe kun je bedwantsen herkennen?

Bedwantsen zijn kleine, ovale insecten. Het lijf is plat en heeft de vorm van een ei. Het insect heeft 6 poten en op de kop 2 voelsprieten. Een bedwants is tussen de 5 en 6 mm lang. De kleur is roodbruin tot bruin. Het achterlijf is breed en is voorzien van rijen haren. Hierdoor lijkt het alsof de insecten zwarte strepen hebben.

Bedwantsen leggen kleine witte eitjes. Uit deze eitjes komen larven (nimfen). Deze larven zien er hetzelfde uit als een volwassen bedwants. Echter zijn de larven doorzichtig en vuurrood als ze bloed hebben opgezogen.

De aanwezigheid van bedwantsen kun je vaak herkennen door donkere bruine of zwarte vlekken van een matras of lakens. Dit zijn de uitwerpselen van de kleine insecten. De ontlasting heeft een aparte geur en lijkt op amandel of koriander.

De bedwantsen zijn erg klein, waardoor ze met het blote oog lastig te zien zijn. Bovendien houden de plaagdieren zich overdag schuil op moeilijk bereikbare plekken. Zo kunnen ze zich verstoppen in muren, plinten, stopcontacten maar ook in naden van matrassen of meubels en zelfs in de lattenbodem van het bed.

De bloedzuigende insecten kunnen overleven door menselijk bloed op te zuigen. Als je bent gebeten door een bedwants ontstaat er vaak zwelling en jeuk op de huid. Een bedwantsenbeet laat een klein, rood bultje achter op je huid.

Bedwantsen bijten je voornamelijk op plekken waar je huid het matras of meubelstuk raakt. Kenmerkend aan een bedwantsenbeet is dat je vaak drie beten op rij ziet. Een beet van een bedwants kan jeuken, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn.

Let op: als je bent gebeten door een bedwants, probeer dan niet te krabben. Hierdoor kun je de huid beschadigen waardoor de bultjes gaan ontsteken. Neem contact op met de huisarts als de symptomen verergeren.

Bedwants
Eitjes en nimfen van bedwantsen

Waar komen bedwantsen vandaan?

In vrijwel de hele wereld komen bedwantsen voor. In toeristische gebieden of openbare plekken is de populatie doorgaans het hoogst. Bedwantsen worden aangetrokken door koolstofdioxide (CO2) die mensen uitademen. De plaagdieren kunnen ook afkomen op de lichaamstemeratuur.

De bedwantsen ondergaan een gedeeltelijke gedaantewisseling die een drietal stadia kent, namelijk: ei, nimf en volwassen. De eitjes van de bedwants worden in de kieren van meubels, bestellen, wanten en kledingstukken vastgeplakt. Afhankelijk van de temperatuur komen de uitjes tussen de 15 en 25 dagen uit. Na ongeveer 40 tot 50 dagen zijn bedwantsen volwassen. Bedwantsen kunnen ongeveer 6 tot 12 maanden oud worden.

Bedwantsen komen met name voor in slaapvertrekken. Ze zitten vaak in bedden, matrassen en lakens. Om te overleven hebben de parasieten eens per 8 dagen voedsel nodig. Ze voeden zich meestal met het bloed van de mens. Het bloedzuigen duurt doorgaans 5 tot 10 minuten. Zodra de bedwants zich heeft volgezogen, keert deze terug naar zijn schuilplaats.

De parasieten zijn kruipende insecten. Ze zijn uitstekende lopers en kunnen zich snel verplaatsen. Bedwantsen kunnen niet springen.

Bedwantsen kunnen op verschillende manieren in huis terechtkomen. De insecten zijn klein en in staat om snel ergens tussen te kruipen. Zo kunnen ze zich verspreiden door mee te liften in koffers, handbagage, kleding tijdens het reizen met het vliegtuig, bus of trein. In tweedehands meubels kunnen ook bedwantsen zitten.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Zijn bedwantsen gevaarlijk?

Bedwantsen zijn parasieten die het bloed van mensen kunnen opzuigen. Een beet van een bedwants kan gepaard gaan met rode jeukende bultjes op de houd. Omdat dit erg vervelend kan zijn, worden bedwantsen als plaagdieren gekenmerkt.

In tegenstelling tot veel andere parasieten en insecten zijn bedwantsen niet direct gevaarlijk. Zo vormen de plaagdieren geen gevaar voor de gezondheid in de zin van het overdragen van ziektes. Een bedwantsenbeet veroorzaakt ook geen ernstige gezondheidsproblemen.

Over het algemeen kunnen bedwantsen fysiek gezien geen schade aanrichten. De schade die ze veroorzaken is veelal in de vorm van huidirritatie en een zoete geur. De aanwezigheid van bedwantsen kan wel psychologische stress veroorzaken, wat kan leiden tot een verstoring van de nachtrust.

Hoe kun je bedwantsen bestrijden?

Bedwantsen zijn vaak in grote getalen aanwezig. Hierdoor kun je enorme overlast ervaren. Een vrouwelijke bedwants legt gedurende haar leven honderden eitjes. Hierdoor beschikken bedwantsen over het vermogen om zich snel te vermenigvuldigen. Om een grote plaag te voorkomen is het belangrijk om snel in actie te komen.

Om bedwantsen te bestrijden kun je de hulp inschakelen van een professionele ongediertebestrijder. Een gecertificeerde bestrijder werkt volgens het IPM-systeem. Deze aanpak combineert verschillende methoden om plaagdieren effectief te bestrijden. Daarnaast kunnen ze gebruikmaken van geavanceerde apparatuur en technieken om bedwantsen op te sporen.

Het bestrijden van bedwantsen kun je ook zelf doen. Zo zijn er verschillende technieken en bestrijdingsmiddelen die je kunt inzetten om de overlast van bedwantsen tegen te gaan.

Bedwantsenval

Een bedwantsenval is een kleefval die speciaal is ontwikkeld om kleine insecten mee te vangen. De val is eenvoudig te gebruiken en werkt doorgaans erg effectief. De val is ook geschikt om de aanwezigheid van bedwantsen mee te monitoren.

Een bedwantsenval is veelal gemaakt van gecoat karton. De binnenzijde van de val is doorgaans voorzien van kleefstof. Dit zorgt ervoor dat de bedwantsen blijven plakken als ze de val inkruipen. Om de bedwantsen in de val te lokken is deze tevens voorzien van lokstof (feromoon). Deze heeft een aantrekkelijke werking op bedwantsen. In een kleefval kunnen doorgaans meerdere bedwantsen tegelijk worden gevangen.

Insectenspray

Insectenspray is een insecticide die kan worden gebruikt om verschillende soorten insecten mee te bestrijden. Om bedwantsen te bestrijden kan het beste insectenspray tegen kruipende insecten worden gebruikt. Een spuitbus met spray bevat permethrin en/of tetramethrin. Dit middel is giftig voor bedwantsen en werkt in op het zenuwstelsel van de plaaginsecten.

Silicagel

Silicagel zijn vochtabsorberende kristallen. Deze worden doorgaans gebruikt in de verpakkingen van elektronica en schoeisel om het droog te houden. De zakjes silicagel is niet giftig, maar kan wel gevaarlijk zijn doordat kinderen en/of huisdieren erin kunnen stikken.

Om bedwantsen te bestrijden kan silicagel worden gebruikt. Strooi de fijngemalen kristallen langs de muren en randen van het matras. Wanneer de bedwantsen eroverheen lopen blijft het fijne materiaal aan ze vastplakken. Hierdoor kunnen ze zich niet meer voortbewegen. De insecten drogen uiteindelijk uit en sterven.

Geluid

Met een insectenverjager kan ultrasoon geluid worden geproduceerd. Dit zijn geluiden met een frequentie tussen de 8 kHz tot 20 kHz. Deze toonhoogte is voor het menselijk gehoor niet waarneembaar. Kruipende insecten zoals bedwantsen kunnen niet tegen deze hoge tonen. De trillingen verstoren het zenuwstelsel waardoor ze op de vlucht slaan.

Hitte

Over het algemeen kunnen bedwantsen slecht tegen hitte. Ze zijn erg gevoelig voor hoge temperaturen. Bij een temperatuur van 45 °C kunnen bedwantsen al sterven. Stoom kan worden gebruikt om bedwantsen te bestrijden. Door de hoge temperaturen overleven zowel volwassen bedwantsen als de eitjes niet.

Deze methode wordt ook toegepast door professionele bestrijders, waarbij de ruimtes worden verhit tot meer dan 100 °C.

Stofzuigen

Het gebruik van een stofzuiger is een eenvoudige manier om bedwantsen te bestrijden. Met de stofzuiger kunnen de eitjes eenvoudig worden opgezogen. Deze bevinden zich veelal aan de randen van matrassen, in kledingstukken of meubels.

Stofzuigen is een bestrijdingsmethode die vaker moet worden ingezet. Hiermee kunnen namelijk niet in één keer alle bedwantsen verwijderd worden. Nimfen en volwassen bedwantsen verstoppen zich namelijk in giertjes en kieren die niet altijd met een stofzuiger bereikbaar zijn.

Hoe kun je bedwantsen voorkomen?

Als je last hebt van bedwantsen is een behandeling vrijwel onvermijdelijk. Bedwantsen gaan namelijk niet vanzelf weg. Daarnaast is er een hoop dat je kunt doen om bedwantsen te voorkomen. Bedwantsen zijn immers kleine insecten die eenvoudig kunnen meeliften tijdens het reizen of vervoeren van goederen. Om de kans op bedwantsen te voorkomen zijn er een aantal richtlijnen die je in acht kunt nemen.

  • Inspecteer accommodaties als je op reis bent. Bedwantsen komen vooral voor in slaapkamers van hotels en andere plekken waar je kunt overnachten. Controleer het het mastras, beddengoed en meubels op donkere vlekken. Vraag indien wenselijk een andere kamer.
  • Leg je reiskoffer of kleding niet op bed. Hierdoor kunnen bedwantsen eenvoudig overlopen waardoor je ze mee kunt nemen naar huis.
  • Wees voorzichtig met tweedehands meubels. Bedwantsen kunnen eenvoudig meeliften in gebruikt meubilair. Inspecteer het meubelstuk altijd grondig voordat je deze aanschaft.
  • Gebruik een matrasbeschermer. Een bedwants bestendige matrashoes voorkomt dat bedwantsen zich in het matras kunnen nestelen.
  • Was kleding en beddengoed op minimaal 45 °C. De hitte zorgt ervoor dat de bedwantsen sterven en eitjes kapot gaan.
  • Sluit stopcontacten af door deze te bedekken. Stopcontacten zijn voor bedwantsen de ideale schuilplaats.

Bestrijdingsmiddelen tegen bedwantsen bestellen?

Wil je direct zelf aan de slag met het bestrijden van bedwantsen? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om bedwantsen te bestrijden.

Het assortiment bestaat uit verschillende vallen en sprays om een bedwantsenplaag tegen te gaan. Daarnaast vind je in ons aanbod ook bestrijdingsmiddelen tegen andere soorten insecten en plaagdieren.

Bij Pestor kun je rekenen op een vlotte afhandeling van je bestelling. We zorgen voor een snelle en discrete verzending. Zo weet je zeker dat je snel aan de slag kunt met de behandeling. Bovendien staat onze klantenservice klaar voor al je vragen omtrent het bestrijden van bedwantsen.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 360 reviews.