Lekker op vakantie? Pas op voor bedwantsen

Terug naar Blog

Met de zomer in het vooruitzicht zijn veel mensen de vakantie al aan het boeken. De voorpret kan beginnen! Waarschijnlijk check je de accommodaties goed en zorg je ervoor dat je een accommodatie boekt met goede beoordelingen. Je wil tenslotte geen ongedierte in je hotel, B&B of pension. Toch zegt zo’n beoordeling niet alles. Want veel hotels en andere accommodaties hebben last van bedwantsen, ongeacht of de beoordelingen goed zijn.

Op het eerste oog zie je de bedwantsen niet, maar wanneer je thuis komt en ze zijn meegereisd in je koffer, begint een ware nachtmerrie. Van zo’n bedwantsen besmetting in huis kom je helaas moeilijk af. Daarom vertellen wij je in deze blog alles over bedwantsen op vakantie. Zodat je rustig kunt nagenieten van je vakantie als je thuis bent!

Bedwants

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn hele kleine kruipende insecten. Ze hebben 6 pootjes en hun lijf heeft een ovale vorm. De kleur van bedwantsen verschilt nogal. Sommige bedwantsen zijn wit van kleur en dat loopt helemaal door tot roodbruin. De kleur is ook afhankelijk van hoeveel bloed ze hebben gedronken. Qua grootte is de gemiddelde bedwants ongeveer 6 mm groot. Dat maakt het lastig om bedwantsen te zien, doordat ze zo klein zijn vallen ze helemaal niet op.

Bedwantsen leven graag in slaapkamers. Ze zitten graag in een bed omdat dat een donkere blek is. Dat is dan ook de reden dat hotels en andere vakantie accommodaties vaak last hebben van bedwantsen. Toch is het bed niet de enige plek waar bedwantsen vaak zitten. Zo kunnen ze ook in tapijten, kleding, naden, kieren of andere plekke zitten.

Bedwantsen voeden zich met bloed van mensen en dieren. Hiervoor bijten ze in de huid, daardoor krijg je kleine rode vlekjes en bultjes. Deze plekken jeuken ontzettend en dit kan dagenlang duren. Na een paar weken gaan deze bultjes vanzelf weer weg.

Hoe herken je bedwantsen op vakantie?

Eenmaal aangekomen in je accommodatie na een lange reis, gooi je waarschijnlijk eerst je koffer neer en ga je even op het bed relaxen. Bijkomen van zo’n lange reis. Toch kun je dat beter niet doen. Je kunt beter eerst inspecteren of er bedwantsen aanwezig zijn, voordat je al te laat bent. Maar hoe ga je te werk? Wij vertellen je tips waardoor je precies weet hoe je bedwantsen herkent.

Tip 1: zet je bagage eerst op een veilige plek

Voordat je tot verdere inspectie overgaat, raden we je aan je koffers en tassen op een veilige plek te zetten. Veel hotelkamers zijn voorzien van een bagagerek. Hierop kun je de bagage plaatsen. Ook kun je je bagage in de badkamer neerzetten. Let er altijd op dat je bagage minimaal 10 centimeter van de wand staat.

Tip 2: inspecteer de bedden en het beddengoed

Omdat bedwantsen vaak in bed leven, kun je het beste beginnen met het inspecteren van het bed. Om nog beter te kunnen inspecteren, kun je een zaklamp gebruiken zoals die van je mobiele telefoon. Verwijder de lakens van het bed, inspecteer de dekens en kussenslopen en bekijk grondig de naden en hoeken van het matras. Zie je daar hele kleine beestjes, bloedvlekjes of zwarte puntjes (uitwerpselen van bedwantsen), dan heb je waarschijnlijk last van bedwantsen.

Bedwantsen in bed

Tip 3: inspecteer de rest van de kamer

Hoewel bedwantsen vaak ik bed leven, zijn er ook andere plekken waar ze zich kunnen schuilhouden. Controleer bijvoorbeeld ook de nachtkastjes, dessoirs en andere meubelstukken in de ruimte. Check vooral houten meubels en de kieren van deze meubels. Dat zijn plekken waar bedwantsen vaak zitten. Controleer ook altijd de gordijnen, schilderijen, muren, plinten en naden en kieren die je kunt vinden. Let hierbij op kleine beestjes, bloedvlekjes of zwarte puntjes.

Tip 4: gebruik je neus om de geur van bedwantsen te herkennen

Een bedwantsen besmetting heeft een kenmerkende geur. Sommige mensen omschrijven deze geur als vuile was. Anderen noemen het een koriander-achtige geur, of zelfs de geur van zoete amandel. Gebruik dus goed je neus als je je accommodatie binnenkomt. Ruikt het gek? Inspecteer de ruimte dan extra goed omdat er een kans kan zijn dat er bedwantsen kunnen zitten.

Tip 5: let goed op jeukende plekken of bultjes

Bedwantsen zijn klein en kunnen zich goed verstoppen. Het kan dus zijn dat je alles goed hebt gecheckt maar later toch last krijgt van rode plekken of bultjes. Check dus goed je lichaam of je ergens plekjes krijgt. Het kan namelijk best zijn dat je de bedwantsen toch niet hebt gevonden.

Wat te doen als je bedwantsen hebt gevonden?

Heb je de accommodatie goed gecontroleerd en heb je bedwantsen gevonden? Of heb je niets gevonden maar vermoed je alsnog dat ze er zitten? Dan moet je dit melden bij de receptie. Misschien kunnen ze een andere kamer voor je regelen. Is dat niet zo? Dan raden we je aan meteen op zoek te gaan naar een andere accommodatie waarin je kunt verblijven. Let er wel op dat je geen bedwantsen meeneemt naar de andere accommodatie.

Naar huis met bedwantsen, zo pak je het aan!

Ga je weg van een accommodatie met bedwantsen? Dan zijn er een aantal stappen die moet ondernemen om te voorkomen dat je elders ook last krijgt van bedwantsen. Of je nu naar een ander hotel of naar huis gaat, de stappen zijn hetzelfde. Neem deze stappen uiterst serieus, want bedwantsen meenemen naar huis kan in een heuse nachtmerrie eindigen. Bedwantsen zijn onwijs lastig om te bestrijden en dat kan je veel geld en stress gaan kosten. Door deze stappen serieus te nemen, beperk je de risico’s en kun je erger voorkomen.

  1. Neem de bagage niet mee naar binnen. Of het nu thuis of bij je nieuwe accommodatie is, laat de bagage buiten staan.
  2. Pak je koffers en tassen buiten uit. Doe de inhoud meteen in vuilniszakken en breng deze vuilniszakken direct naar de wasmachine. Doe daar de kleding direct in de was en was de kleding zo heet mogelijk. Gebruik een wasprogramma met minimaal 60 graden.
  3. Komt de kleding uit de wasmachine? Droog en strijk de kleding dan zo heet mogelijk. Hiermee kun je de bedwantsen doden. Neem goed alle naden van de was mee bij het strijken.
  4. Als het goed is heb je de koffers en tassen buiten laten staan. Schrob buitenshuis alle naden en kieren van de koffers en tassen met water van minimaal 60 graden. Schud de koffers en tassen ook goed uit en laat ze een tijdje buiten staan.

Toch last van bedwantsen na vakantie? Dan wordt het bestrijden!

Heb je toch last van bedwantsen gekregen in huis? Grijp dan snel in. Er zijn verschillende producten tegen bedwantsen verkrijgbaar. In onze webshop vind je daarvan een mooie selectie waarvan de effectiviteit bewezen is. Wacht nooit te lang met bestrijden, want een bedwantsenbesmetting mondt zich al snel uit in een bedwantsenplaag. Heb je veel last van bedwantsen? Dan raden we je aan contact op te nemen met een professionele bestrijder.

Terug naar Blog
Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 381 reviews.