Hoe kun je boktor herkennen?

« Terug naar de kennisbank

Heb je gaatjes ontdekt in je hout? Of hoor je wel eens rare geluidjes in het houtwerk? Dan is er een kans dat je last hebt van boktor. Boktor in je houtwerk kan voor grote problemen zorgen. De boktor is namelijk een van de ergste soorten parasieten die je in je hout kan hebben. De boktor vreet namelijk langs de lengte van het hout waardoor het hout van binnenuit snel achteruit gaat. Snel ingrijpen is dus van belang! Maar eerst is het natuurlijk belangrijk om vast te stellen of je daadwerkelijk last hebt van de boktor. In dit artikel vertellen we je hoe je boktor kunt herkennen en wat je na het herkennen van de boktor moet doen om deze te bestrijden.

Hoe kun je boktor herkennen?

Wat is boktor?

De boktor is een kever-achtig insect. De boktor is zelf totaal niet gevaarlijk voor mensen. De larven van een boktor zorgen eigenlijk voor de meeste problemen. Deze larven leven namelijk in houtwerk en voeden zichzelf met het hout. Ze kunnen kilo’s hout weg knagen wat kan zorgen voor gevaarlijke situaties doordat de kwaliteit van het hout achteruit gaat. Dit zorgt met name voor gevaren bij houten, dragende constructies.

Een boktor leeft alleen in hout dat nieuw en onbehandeld is. De vrouwtjes leggen hier eitjes in en uit de eitjes komen vervolgens larven. De larven vreten het houtwerk op om zelf een volwassen boktor te gaan worden. Dit proces kan rustig 10 jaar duren, waardoor een besmetting van boktor vrijwel nooit vanzelf overgaat.

Als een boktor volwassen is geworden zal hij zelf het houtwerk verlaten via een van de gaatjes in het houtwerk. De boktor gaat vervolgens vliegend op weg naar een ander stuk hout om zelf eitjes te leggen.

Welke soorten boktor zijn er?

Er zijn heel veel soorten boktorren. In Nederland zijn er zelfs al meer dan 120 soorten bekend. Deze gaan we niet allemaal toelichten, maar in dit artikel lichten we de meest bekende boktor soorten toe.

Boktorren kunnen het beste worden onderscheden in twee soorten, namelijk de drooghoutboorders en de nathoutboorders. De drooghoutboorders zijn de gevaarlijkste boktorren waarvan je last kunt hebben in hout binnenshuis. Nathoutboorders houden vooral van vochtig hout en komen met name in voor in hout buitenshuis.

Huisboktor

De huisboktor is met recht de meest gevreesde boktor van Nederland. Deze boktor leeft in drooghout en is dus een drooghoutboorder. De boktor wordt ongeveer 10 tot 24 millimeter lang en heeft een langgerekt lichaam. De kleur van de huisboktor is zwart hij heeft twee antennes op zijn hoofd.

De larven van de huisboktor zorgen voor de meeste schade in hout binnenshuis. Dit kan zijn in je woning, maar natuurlijk ook in een bedrijfspand, schuurtje of een ander gebouw. De huisboktor wordt zelf maar maximaal 2 weken oud, maar de larven van de huisboktor kunnen tot wel 10 jaar lang in je hout zitten voordat ze ontpoppen tot een volwassen huisboktor.

Rode boktor

De rode boktor is een nathoutboorder. Deze boktor vind je dus vooral in nathout. Deze boktor leeft vooral buiten en wordt vrijwel nooit binnenshuis aangetroffen. De rode boktor legt zijn eitjes vooral in beschimmeld hout wat dus een hoog vochtigheidsgehalte heeft. Wanneer de eitjes uitkomen, zullen ze larven zich voeden met het beschimmelde en vochtige hout.

De rode boktor is herken je vooral aan zijn kleur. De vrouwtjes hebben een rood schild. De mannetjes hebben een okerkleurig tot bruin schild. Hun lichaam in ongeveer 10 tot 20 millimeter lang.

Je kunt de rode boktor in huis halen doordat je bijvoorbeeld brandhout in huis haalt. Vaak heb je hier niet veel van te vrezen. Deze boktor voedt zich namelijk met nat en beschimmeld hout. In huis komt dit vrijwel niet voor.

Vuurboktor

De vuurboktor is net als de rode boktor een nathoutboorder. De vuurboktor voedt zich met name met hout dat zich buitenhuis bevindt. De vuurboktor is rood van kleur. Zijn kop en poten zijn zwart. De vuurboktor is een relatief kleine boktor en heeft een lengte van ongeveer 7 tot 12 millimeter lang.

De vuurboktor is een nathoutboorder en is dus gek op hout dat zich buitenshuis bevindt. De vuurboktor bevindt zich vooral onder de schors van loofbomen, maar kan ook voorkomen in haardhout.

Aziatische boktor

De Aziatische boktor is vanuit Azië in Europa belandt. Dit komt vooral door het intensieve transport en vliegverkeer tussen Azië en Europa. De Aziatische boktor legt eitjes in de bast van bomen. Hierdoor wordt het makkelijk meegenomen naar andere plekken als het hout wordt vervoerd.

De Aziatische boktor is te herkennen aan zijn zwarte kop en zwarte schild met daarop witte vlekjes. De poten zijn zwart en hebben blauw met grijze uiteinden. De twee antennen van deze boktor zijn lang en hebben zwarte en grijze strepen. Het lichaam van deze boktor is ten opzichte van de andere boktorren vrij groot en kan wel 2,5 tot 4 centimeter lang zijn.

Boktor in hout

Hoe herken je boktor?

Als je denkt dat je last hebt van boktor in huis, dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van de huisboktor. Dit is vrijwel de enige bekende boktorsoort die in Nederland veel binnenshuis voorkomt. Boktor lijkt echter vrij veel op houtworm, waardoor je je al snel kunt vergissen in van welk beestje je last hebt. Om boktor te herkennen, kun je op de volgende punten letten.

Kleine gaatjes in het hout

Als je last hebt van boktor, kun je het vaak herkennen aan de kleine gaatjes in het hout. Deze gaatjes worden gebruikt als uitvliegmogelijkheden en zijn de start van het gangenstelsel van de boktorren. Deze gaatjes zie je echter alleen als de larven van de boktor al dermate oud en volgevreten zijn dat ze willen gaan uitvliegen. Dit kan wel 10 jaar in beslag nemen. Grote kans dus dat je houtwerk dan al van binnen helemaal vergaan is.

Wanneer je last hebt van houtworm, kun je ook gaatjes in het houtwerk zien. Je kunt het verschil tussen boktor en andere houtworm vooral zien aan de vorm van de gaatjes. Bij boktor zijn deze gaatjes ovaal, bij houtworm zijn de gaatjes rond. Daarnaast zijn de gaatjes van de boktor wat groter dan de gaatjes van de houtworm. Lees hier meer over het herkennen van houtworm.

Geluid uit het hout

Als je heel goed luistert, kun je soms horen dat je last hebt van boktor. Hiervoor moet je wel een heel goed gehoor hebben. De larven van de boktor voeden zichzelf met hout. Hierbij maken ze heel zachtjes geluid. Dit geluid is een soort heel zachtjes knagend geluid dat je vooral hoort in de zomer. De reden hiervoor is dat ze vooral houden van warm hout.

Boormeel

Een ander signaal waaraan je kunt herkennen dat je last hebt van boktor, is boormeel. Boormeel is eigenlijk een soort zaagsel dat ontstaat door het knagen van de boktor larven. Boormeel kun je vaak op de grond vinden onder het hout waarin de boktor larven aanwezig zijn. Om dit makkelijker te herkennen, kun je bijvoorbeeld papier of een zijl onder het hout leggen. Zie je een paar dagen later zaagsel erop liggen? Dan weet je vrijwel zeker dat je last hebt van boktor.

Op welke plekken komt boktor voor?

In principe kun je vrijwel overal waar je houten objecten hebt last krijgen van boktor. Wel is van boktor bekend dat ze vooral gek zijn op zacht hout en vooral op hout binnenshuis. Plekken waar boktor vaak voorkomt zijn dan ook:

  • Constructiehout zoals zolders, daken, vloerbalken en draagbalken.
  • Meubels, en dan vooral de oudere versleten meubels of meubels die slecht onderhouden worden.
  • Houten gevels en kozijnen als deze niet goed worden beschermd tegen vocht en insecten.
  • Schuren of tuinhuisjes die zijn gemaakt van onbehandeld hout.
  • Opslagruimtes en dan met mate opslagruimtes waarin onbewerkt hout wordt bewaard of waarin veel houten objecten staan.

Wat moet je doen als je boktor hebt herkend?

Kloppen de signalen en denk je dat je last hebt van boktor in je houtwerk? Dan heb je eigenlijk twee opties. De eerste optie is om een professional in te schakelen. Dit is eigenlijk de meest veilige methode. Boktor kan namelijk al jaren in je houtwerk zitten waardoor het houtwerk al dermate aangetast is dat het vervangen moet worden om gevaren te voorkomen. Overweeg dus altijd of je een professional naar de situatie wil laten kijken.

De andere optie is om de boktor zelf te bestrijden. Dit is vaak een stuk voordeliger dan een professional te laten komen. Wel krijg je hierbij niet de inzichten die een professional kan doen over de situatie in je houtwerk. Daarnaast is het soms nodig dat je het houtwerk meerdere keren behandelt. Wil je zelf gaan bestrijden? Dan heb je de juist producten nodig, en dien je de volgende stappen te volgen.

Stap 1: zoek waar de boktorren zitten

Als je last hebt van boktor op een bepaalde plek, is het ook mogelijk dat je boktor hebt op andere plekken in huis. Ga dus al het houtwerk goed na om te controleren of je last hebt van boktorren. Als er gaatjes in het houtwerk zitten, betekent het namelijk dat er al volwassen boktorren zijn uitgevlogen om zelf larven te gaan leggen.

Stap 2: behandel alleen droog hout

Hoewel boktor vrijwel toch alleen maar in droog hout zit, is het belangrijk om extra te controleren of het hout goed droog is. Bestrijdingsmiddelen tegen boktorren werken namelijk het beste in droog hout. Merk je dat het hout vrij vochtig is? Laat het dan eerst goed drogen voordat je het hout tegen boktor gaat behandelen.

Stap 3: prepareer het houtwerk voor de behandeling

Als het houtwerk droog is en je wil starten met de behandeling tegen boktor, is het belangrijk om het houtwerk te schuren. Geschuurd hout zorgt namelijk voor een betere opname van de stoffen die je inzet om de boktor te bestrijden. Maak het houtwerk na het schuren wel altijd weer even goed vrij van stof.

Stap 4: haal de juiste spullen in huis

Met de juiste producten kun je effectief boktor bestrijden. Hiermee bedoelen we niet alleen het bestrijdingsmiddel, maar vooral ook beschermende kleding. Het inzetten van gif tegen boktor kan namelijk risico’s met zich meebrengen waardoor je zelf ook gevaar loopt, mits je niet de juiste beschermende kleding draagt. We raden dan ook aan om altijd een compleet pakket te kopen als je boktor wil bestrijden waarin ook de juiste beschermende kleding zit.

Boktor kan diep in het hout zitten. Overweeg ook om bijvoorbeeld injectiepluggen te gebruiken zodat je het hout kunt injecteren met gif tegen boktor.

Stap 5: gebruik het bestrijdingsmiddel tegen boktor

Als je de juiste bestrijdingsmiddelen én beschermingsmiddelen in huis hebt, kun je aan de slag. Zorg dat het hout geprepareerd is en je de juiste kleding aan hebt. Lees altijd goed de productinformatie van het bestrijdingsmiddel door en volg deze instructies altijd exact op. Zo zorg je niet alleen voor een effectieve bestrijding, maar ook voor een veilige werkwijze. Als je het middel hebt aangebracht, laat je het goed intrekken in het hout en laat je de ruimte goed ventileren.

Stap 6: controleer en herhaal als dat nodig is

Na het bestrijden van boktor is het altijd lastig om te checken of het heeft gewerkt. Je hout is nou eenmaal al beschadigd. Wat kan werken is om papier of zeil onder het houtwerk te leggen en te controleren of er na een aantal dagen nieuw boormeel is gekomen. Ook kun je checken of je nog geluid hoort. Denk je dat je nog last hebt van boktor? Herhaal dan de behandel

Heb je vragen over het bestrijden van boktor?

Neem gerust contact op met onze klantenservice. Onze professionals staan klaar om al je vragen over het bestrijden van boktor te beantwoorden.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.4/10 gebaseerd op 509 reviews.