Wat is het verschil tussen woelmuizen en woelratten?

Woelmuizen en woelratten lijken in eerste instantie erg op elkaar. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Beide soorten dieren kunnen overlast en schade veroorzaken. De aanpak om de plaagdieren te bescheiden is echter verschillend.

In dit artikel ontdek je wat de verschillen zijn op het gebied van uiterlijk, leefgebied, voedsel, voortplanting en leeftijd. Tot slot vertellen we je hoe je de plaagdieren het beste kunt bestrijden.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van muizen en/of ratten? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om zelf plaagdieren te bestrijden

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Wat zijn de verschillen tussen een woelmuis en woelrat?

Een woelmuis (Arvicolinae) en woelrat (Arvicola amphibius) zijn beide knaagdieren (Rodentia) en zoogdieren (Mammalia). In de taxonomie behoren ze tot de familie Cricetidae. In deze familie zitten ook circa 144 andere diersoorten, waaronder muizen, ratten en hamsters.

Ondanks dat woelmuizen en woelratten twee verschillende soorten dieren zijn, hebben ze enorm veel gemeenschappelijke kenmerken. Zo zien de knaagdieren er (met uitzondering van de lengte) vrijwel hetzelfde uit. Daarnaast hebben ze een vergelijkbaar leefpatroon en dieet.

Woelmuis

Woelmuis

Woelrat

Woelrat

Uiterlijke kenmerken

In eerste instantie lijkt een woelmuis erg op een woelrat. Met name op de foto is het onderscheid lastig te maken. In de praktijk is een woelrat aanzienlijk groter. Daarnaast heeft een woelrat een langere staart (circa 50% van de eigen lichaamslengte). Tevens heeft een woelrat een robuuster lichaam met een ruige(re) vacht.

Woelmuizen Woelratten
Type vacht Kortharig Dik, ruig, glanzend
Neusvorm Stomp, spits, lang Stomp
Oorvorm Rond, kort Kort
Lengte 8 tot 14 cm 12 tot 22 cm
Lengte staart 4 tot 8 cm 5 tot 11 cm
Kleur rug Bruin, donkerbruin, roodbruin, kastanje, oranje rossig Grijsbruin, roodbruin, donkerbruin
Kleur buik Wit, grijs, crème Licht, grijsbruin
Kleur staart Bruinachtig, geelwit in twee kleuren Donkerbruin
Gewicht 12 tot 48 gram 60 tot 320 gram

Voortplanting

Voor zowel muizen als ratten geldt dat beide knaagdieren zich over het algemeen snel kunnen voortplanten. Woelmuizen kunnen 3 tot 7 nesten per jaar krijgen. Per nest werpen de vrouwtjes tussen de 2 tot 8 jongen. Woelratten planten zich iets minder snel voort dan woelmuizen. Vrouwtjes werken 3 tot 4 keer per jaar met gemiddeld 4 tot 5 jongen.

Woelmuizen worden gemiddeld 3 jaar oud. Woelratten worden doorgaans 1,5 jaar oud. In gevangenschap kunnen zowel woelmuizen als woelratten 5 jaar oud worden.

Zijn mollen hetzelfde als woelmuizen of woelratten?

Een mol (Talpa europaea) is een aanzienlijk ander dier dan een muis of een rat. In tegenstelling tot muizen en ratten zijn mollen insecteneters (Eulipotyphla) die tot de familie Talpidae behoren.

Net als woelmuizen en woelratten leven mollen voornamelijk onder de grond. Met hun grote klauwen zijn ze in staat om gangenstelsels aan te leggen. Tijdens het graven duwt de mol de opgegraven aarde naar boven waardoor de karakteristieke molshopen ontstaan. Omdat mollen net als woelmuizen en woelratten ondergronds leven, kunnen ze op dezelfde manier worden bestreden.

Mol

Mol
Mollen
Type vacht Dik, fluweelachtig
Neusvorm Spits, sleufvormig
Oorvorm Klein (niet zichtbaar door bedekking vacht)
Lengte 11 tot 16 cm
Lengte staart 2 tot 4 cm
Kleur rug Zwart, zwartgrijs
Kleur buik Zwart, zwartgrijs
Kleur staart Zwart, zwartgrijs
Gewicht 60 tot 150 gram

Hoe kun je mollen, woelratten en woelmuizen bestrijden?

Zowel woelmuizen, (woel)ratten en mollen zijn relatief eenvoudig te bestrijden. De plaagdieren laten zich vaak gemakkelijk in de val lokken. Er zijn een aantal bestrijdingsmiddelen die kunnen worden ingezet om deze plaagdieren te bestrijden.

In Nederland is het niet toegestaan om woelratten te bestrijden. De Flora- en faunawet stelt de woelrat als een beschermde inheemse diersoort. Het is verboden om deze diersoorten te doden, te verwonden, te vangen, te verontrusten en nesten of holen te beschadigen of weg te nemen.

Op de Rode Lijst met zoogdieren staan zowel de Noordse woelmuis (Alexandromys oeconomus arenicola, voorheen Microtus oeconomus arenicola) als de Ondergrondse woelmuis (Microtus subterraneus). De overheid heeft deze lijst met bedreigde en kwetsbare dieren opgesteld. Het is verboden om deze muizensoorten te bestrijden.

Woelmuizen- en rattenkoker

Woelmuizen, woelratten en mollen leven voornamelijk onder de grond. Hierdoor is het vaak het meest effectief om deze plaagdieren van onder de grond te bestrijden. Een populaire bestrijdingsmethode is een woelmuizen- en rattenkoker. Deze kan in de grond worden gestoken op plekken waar je het vermoeden hebt waar de plaagdieren onderdoor lopen. Op het moment dat ze in de val lopen komen ze klem te zitten.

Let op: woelratten zijn in Nederland een beschermde diersoort. Hierdoor is het niet toegestaan om een woelrattenval te gebruiken om woelratten te bestrijden. Voor het vangen van woelmuizen of mollen mag dit bestrijdingsmiddel wel worden ingezet.

Inloopvallen

Woelmuizen, (woel)ratten en mollen laten zich van nature niet vaak bovengronds zien. Toch kunnen de plaagdieren ook bovengronds worden gevangen. Door aantrekkelijk lokaas in te zetten (zoals fruit, wortels, zaden of professioneel lokstof) kunnen de muizen in de val worden gelokt.

Een inloopval is een diervriendelijke manier om de plaagdieren te vangen. Bij vangst kunnen de dieren elders in de natuur worden uitgezet.

Ultrasone verjagers

Een ultrasone verjager is een diervriendelijke manier om verschillende soorten plaagdieren te verjagen. Woelmuizen, woelratten en mollen beschikken over gevoelige horen. De hoge, pulserende geluiden zijn voor het menselijk gehoor niet waarneembaar maar voor deze plaagdieren erg vervelend. Zodoende kun je woelmuizen, woelratten en mollen ontmoedigen om zich in jouw tuin te gaan nestelen.

Preventieve maatregelen

De inzet van bestrijdingsmiddelen is een methode om van plaagdieren, zoals muizen, ratten en mollen af te komen. Daarnaast zijn er ook een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat de plaagdieren zich in jouw omgeving gaan vestigen.

  • Houdt het gazon kort door door regelmatig te maaien.
  • Haal onkruid met stevige wortels met enige regelmaat weg. Deze hebben een aantrekkelijke werking op woelmuizen.
  • Voorkom dichtbegroeide struiken.
  • Plaats sterk ruikende planten. De Scilla maritima en de kruisbladwolfsmelk is voor woelratten zelfs giftig.
  • Houdt de sloten (met name langs de waterranden) schoon.
  • Ruim hout, steen en ander tuinafval op. Deze materialen kunnen worden gebruikt om nesten mee te bouwen.
  • Zorg dat er geen voedselbronnen (zoals dierenvoer) in de tuin aanwezig zijn.
  • Bewaar deze in de schuur of garage in afgesloten bakken.
  • Stop drainagepijpen af met kippengaas.
  • Plaats een mollennet of gaas onder het gazon.

Gecertificeerde bestrijder inschakelen?

Heb je last van woelmuizen, (woel)ratten of mollen? In veel gevallen kun je de plaagdieren zelf bestrijden. Mocht het niet lukken, dan kun je de behandeling ook uitbesteden aan een gecertificeerde bestrijder.

Met ons netwerk beschikken we over landelijke dekking aan ervaren bestrijders. Hierdoor kunnen we je vrijblijvend in contact brengen met een lokale bestrijder bij jou in de buurt.

Een gecertificeerde bestrijder beschikt over de nodige kennis en ervaring om woelmuizen, (woel)ratten en mollen te bestrijden. Aan de hand van een inspectie zal een plan worden opgesteld voor jouw specifieke situatie. Zo weet je zeker dat je snel van de ongedierteplaag af bent.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 392 reviews.