Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Heb je ineens last van fruitvliegjes? Dan vraag je jezelf wellicht af waar al die fruitvliegjes ineens vandaan komen. Uit het niets kunnen de kleine insecten overal tevoorschijn komen. Fruitvliegjes zijn vooral vervelend en zorgen ervoor dat fruit sneller bederft.

In dit artikel leggen we precies uit waar fruitvliegjes vandaan komen. Daarnaast ontdek je hoe fruitvliegjes ontstaan als je geen fruit in huis hebt. We vertellen daarnaast wat je kunt doen om van de beestjes af te komen. Tot slot geven we tips hoe je fruitvliegjes kunt voorkomen.

Heb je last van fruitvliegjes? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om fruitvliegjes te bestrijden.

Waar komen fruitvliegjes zo snel vandaan?

Fruitvliegjes zijn hele kleine insecten die vaak voorkomen in de buurt van de fruitschaal en afvalbak. Op het eerste oog lijken de vliegjes zwart. Maar als je de vliegjes van dichtbij bekijkt dan zijn ze veelal geel tot roodbruin van kleur. De lichaamslengte is doorgaans tussen de 2 en 4 millimeter. Kenmerkend zijn de twee vleugels en grote rode ogen.

Fruitvliegjes worden vaak verward met een rouwvliegje of rouwvarenmug. Deze vliegende insecten zijn veelal slanker en bevinden zich vaak in potgrond of in de buurt van kamerplanten.

Fruitvliegjes komen vooral voor in de zomer en in het vroege najaar. Met name in een warme periode lijken ze ineens overal vandaan te komen. Fruitvliegjes komen vooral af op zoetigheid. De insecten hebben de voorkeur voor rottend en overrijpt fruit. Daarnaast komen fruitvliegjes ook af op beschimmelde groente, restjes alcohol, vruchtensap en frisdrank. Daarnaast kunnen de fruitvliegjes ook bij dorre blaadjes van planten en zelf uit koffiedik komen.

De insecten hebben een zeer goed reukvermogen. Hierdoor kunnen ze geuren op grote afstand ruiken. Daarnaast kunnen de fruitvliegjes door het kleine formaat eenvoudig door kieren, spleten en gaten in je woning naar binnen dringen.

Fruitvliegjes
Fruitvliegje op fruitschaal

Waar komen fruitvliegjes vandaan als er geen fruit ligt?

Fruitvliegjes komen met name af op gistend en rottend fruit. Hierdoor kom je ze vaak tegen in de keuken. Ze zitten dan op de fruitschaal of vliegen in de buurt van de afvalcontainer. Maar soms ligt er helemaal geen fruit en zie je toch fruitvliegjes. Je vraagt je dan misschien wel af waar ze dan vandaan komen.

Als je last van fruitvliegtjes hebt en helemaal geen fruit hebt liggen, dan kan het zijn dat ze onbedoeld zijn binnengekomen. De kans is groot dat je ze zelf hebt meegebracht. Ze kunnen namelijk op groente en/of fruit zitten dat je hebt gekocht in de supermarkt of groenteboer. Fruitvliegjes leggen hun eitjes veelal op rijpe en gistende vruchten. Deze zijn met het blote oog vrij niet te zien. Hierdoor kun je ze onbedoeld meenemen. De eitjes komen dan pas later uit waardoor je ineens fruitvliegjes hebt terwijl er geen fruit meer ligt.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Waar komen fruitvliegjes vandaan in de winter?

Vrijwel alle insecten overleven de winterperiode. Elke insectensoort heeft hiervoor zijn eigen manier. Aangezien voedsel in de winter vaak schaars wordt, zijn er doorgaans minder insecten te vinden. Toch zijn ze er vaak wel en houden ze zich schuil op warme plekken om te overwinteren.

Over het algemeen overleven fruitvliegjes het beste tussen de 21°C en 25 °C. Fruitvliegjes leven onder de juiste omstandigheden tussen de twee tot vier weken. Wanneer de temperatuur onder de 20°C komt, dan verkort hun leven al snel tot twee weken.

Om te overwinteren hebben fruitvliegjes een warme plek nodig. Woningen zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Overdag is de temperatuur meestal boven de 0°C en ‘s nachts niet kouder dan 17°C. Fruitvliegjes schuilen vaak om warme plekken, zoals achter de cv-ketel of onder de dakpannen. Daarnaast kunnen fruitvliegjes ook overwinteren in de keuken. De insecten kunnen hier goed overleven door voedsel wat er vaak aanwezig is.

Wat kun je doen tegen fruitvliegjes?

Als je last hebt van fruitvliegjes is het belangrijk om snel in actie te komen. Fruitvliegjes zijn in staat om zich in korte tijd voort te planten. Een vrouwtje kan tot wel 90 eitjes leggen. De larve komt meestal al binnen en dag uit het eitje waarna het vier tot vijf dagen duurt voordat deze zich heeft ontwikkeld. De larve verandert vervolgens in een pop. Nog geen twee weken later is deze ontpopt en is de fruitvlieg volwassen.

Fruitvliegjes zijn niet giftig. Hierdoor zijn de kleine insecten niet direct schadelijk voor onze gezondheid. Desalniettemin kunnen fruitvliegjes wel bacteriën verspreiden. Hiermee kan het fruit besmet raken waardoor het sneller gaat rotten. Hoe meer fruitvliegjes er zijn, hoe meer bacteriën er op het fruit zullen komen. Alhoewel fruit dat niet verrot of bedorven is prima te eten is, is het niet bepaald aantrekkelijk.

Er zijn verschillende manieren om van fruitvliegjes af te komen. De behandeling die het beste werkt is verschillend per situatie en afhankelijk van de hoeveelheid fruitvliegjes. Veel gebruikte bestrijdingsmethoden tegen fruitvliegjes zijn insectenspray en fruitvliegjesvallen.

Insectenspray

Een effectieve methode tegen fruitvliegjes is om de familie in één keer uit te roeien. Insectenspray op basis van pyrethrum of piperonylbutoxide is giftig voor fruitvliegjes. Deze insecticide is vaak binnen enkele minuten al effectief en zorgt ervoor dat de fruitvliegjes sterven.

Over het algemeen overleven de eitjes en de larve de insectenspray. Hierdoor kunnen er later weer nieuwe fruitvliegjes ontstaan. We raden daarom aan om de fruitvliegjes meerdere keren met insectenspray te behandelen voor een blijvend resultaat.

Fruitvliegjes verjagen

Een diervriendelijke manier om fruitvliegjes te bestrijden is door de vliegende insecten te verjagen. Over het algemeen houden fruitvliegjes niet van sterk ruikende kruiden. Zo kun je onder andere knoflook, kruidnagel, basilicum, dille, salie en lavendel gebruiken om fruitvliegjes op afstand te houden. Soms wil het ook helpen om een kruidenplant op plekken te zetten waar je veel last hebt van fruitvliegjes.

Fruitvliegjesvallen

Het vangen van fruitvliegjes is een effectieve methode bij zowel een kleine als grote hoeveelheid fruitvliegjes. Er zijn verschillende kant-en-klare vallen te koop die kunnen worden ingezet om fruitvliegjes te vangen.

Een fruitvliegjesval is zo ontworpen dat het insect eenvoudig in de val kan vliegen of kruipen. Wanneer een vliegje in de val zit kan deze er vervolgens niet meer uitkomen. Er wordt vaak een zoet ruikende of gistende vloeistof gebruikt als lokstof. Deze zorgt ervoor dat de fruitvliegjes op de val afkomen.

Hoe kun je fruitvliegjes voorkomen?

Fruitvliegjes kunnen zich snel vermenigvuldigen. Hierdoor kan er ineens een zwerm van fruitvliegjes ontstaan. Om te voorkomen dat je last krijgt van een plaag van fruitvliegjes zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen.

De onderstaande tips helpen je om fruitvliegjes te voorkomen.

  • Eet fruit op tijd op. Gooi het fruit direct weg zodra het begint te rotten.
  • Houdt het aanrecht, de eettafel en het fornuis schoon.
  • Doe zo snel mogelijk de afwas. Spoel vieze borden en glazen direct om voordat deze in de vaatwasser worden geplaatst.
  • Gebruik uitsluitend geurloos schoonmaakmiddel. Reinigingsmiddelen met fruitgeur trekken de fruitvliegjes juist aan.
  • Vervang regelmatig oude sponzen, zwabbers en schoonmaakdoekjes.
  • Maak regelmatig de afvoer schoon. Dit kun je doen met baking soda en heet water. Zo voorkom je dat fruitvliegjes uit de afvoer kunnen komen.
  • Spoel lege flessen en glazen direct om nadat ze leeg zijn en breng ze naar de glasbak. De zoete en gistende restjes kunnen fruitvliegjes aantrekken.
  • Bewaar fruit zoveel mogelijk in de koelkast. Zacht fruit, druiven en appels kunnen het beste in de koelkast bewaard worden.
  • Dek het fruit dat buiten de koelkast bewaard kan worden met een vliegenkap. Citrusvruchten, bananen en andere exotische fruitsoorten bederven vaak bij lage temperaturen en kunnen beter buiten de koelkast worden bewaard.
  • Zet de ramen en deuren regelmatig tegen elkaar open om je huis (of bedrijfspand) te ventileren. Fruitvliegjes houden namelijk niet van tocht.
  • Gooi etensresten en afval van groente en fruit direct in een afgesloten gft-bak.
  • Plaats de gft-bak buiten op een koele plek en zorg dat deze regelmatig wordt geleegd.

Heb je toch nog last van fruitvliegjes? Als laatste redmiddel kun je ook een gecertificeerde bestrijder inschakelen. Een professional weet precies waar de fruitvliegjes vandaan komen en wat er nodig is om de fruitvliegjes te bestrijden. Met ons landelijke netwerk is er altijd een lokale bestrijder bij jou in de buurt.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 357 reviews.