Hoe kom je van fruitvliegjes af?

Fruitvliegjes kunnen voor veel overlast zorgen. Met name in de warme periode kunnen zweren fruitvliegjes ineens doen opduiken. De fruitschaal, prullenbak en gft-bak zijn beruchte plaatsen waar de plaaginsecten zich graag ophouden.

In dit artikel leggen we uit hoe een plaag van fruitvliegjes ontstaat. Daarnaast vertellen we je of de fruitvliegjes kwaad kunnen. Tot slot geven we een aantal praktische tips die je helpen om snel van de fruitvliegjes af te komen.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van fruitvliegjes? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om van fruitvliegjes af te komen.

Hoe ziet een fruitvliegje eruit?

Voordat je begint met het bestrijden is het belangrijk om het probleem in kaart te brengen. Stel vast dat je daadwerkelijk vast hebt van fruitvliegjes en niet van een ander insect. Zodoende kun je de juiste bestrijdingsmethode kiezen om de overlast effectief aan te pakken.

Fruitvliegjes zijn eenvoudig te herkennen. Zo worden de insecten gekenmerkt door door een geelbruin of roodbruin lichaam. De borst en achterlijf is veelal gevlekt of gestreept. Een fruitvliegje is ongeveer 2 tot 4 millimeter groot. Kenmerkend zijn tevens de grote rode ogen. Daarnaast hebben fruitvliegjes twee vleugels in tegenstelling tot veel andere vliegen.

  • Geelbruin of roodbruin van kleur
  • Gevlekt of gestreept lijf
  • Tussen de 2 en 4 millimeter lang
  • Grote rode ogen
  • Twee vleugels
Fruitvliegjes plaag
Fruitvliegje

In sommige gevallen lijken fruitvliegjes erg varenrouwmuggen omdat ze er bijna hetzelfde uitzien. Toch zijn er een aantal uiterlijke verschillen. Zo zijn rouwmuggen of vuurvliegjes erg slank en staan ze hoog op de poten. Daarnaast is zowel het lichaam als kop zwart voor kleur. Varenrouwmuggen komen vooral veel voor bij plantenbakken- en potten. Fruitvliegjes komen meestal voor in de buurt van gistende vloeistoffen en rottend fruit.

Hoe ontstaan fruitvliegjes?

Fruitvliegjes komen met name voor in de zomer. In de winter kom je ze niet snel tegen, maar ook dan kunnen ze actief zijn. De levenscyclus is afhankelijk van de temperatuur en de seizoenen. In de lente worden zodra de temperaturen weer stijgen de overwinterde volwassen fruitvliegjes weer actief. Ze gaan dan op zoek naar voedsel en een geschikte plek om eitjes te leggen. Een vrouwtje kan tot wel 900 eitjes leggen. Hieruit kan in een korte periode een nieuwe generatie fruitvliegjes ontstaan.

Waar komen fruitvliegjes op af?

Fruitvliegjes komen af op fruit en allerlei andere suikerhoudende etenswaren. Over het algemeen worden de plaaginsecten aangetrokken door gistend en rottend plantaardig voedsel. Fruitvliegjes zijn dol op zoetigheden. Zo worden ze aangetrokken door onder andere frisdrank, fruitsap, bier, wijn en zuivel. Zelfs koffiedrap en gedroogde thee trekt fruitvliegjes aan. Daarnaast kunnen ze ook afkomen op planten, bloemen en (sommige) kruiden.

Waar komen fruitvliegjes vandaan als er geen fruit ligt?

Some heb je wel last van fruitvliegjes maar helemaal geen fruit in de buurt. Je vraagt je dan waarschijnlijk af waar al deze fruitvliegjes vandaan komen. Het antwoord is simpel. Sommige fruitvliegjes zijn helemaal geen fan van fruit. Zij geven de voorkeur aan ander voedsel, zoals paddenstoelen of rottende plantenresten. Deze fruitvliegjes vindt dan ook vaak bij de prullenbak of gft-bak.

Waarom komen er ineens zoveel fruitvliegjes?

Wanneer je een sinaasappel of bananenschil in de afvalbak hebt gedaan kan het soms ineens wemelen van de fruitvliegjes. De reden hiervoor is dat fruitvliegjes fruit, sappen en ander keukenafval op grote afstand kunnen ruiken. Daarnaast hebben ze alleen maar een open raam nodig om naar binnen te komen.

Wanneer een fruitvliegje lekkere etenswaren heeft gevonden spreid het feromonen uit. Deze geur is aanlokkelijk voor andere soortgenoten. Zodoende heb je binnen een mum van tijd een keuken vol met fruitvliegjes.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Hoe lang leven fruitvliegjes?

Een fruitvliegje heeft een bijzondere levenscyclus. Het insect gaat een hele metamorfose door van eitje tot fruitvlieg. Fruitvliegjes planten zich voort door paring.

In de zomer zijn fruitvliegjes het meest actief. Ze zijn dan volop bezig met het vinden van voedsel en een partner om mee te paren. Daarnaast gaat het vrouwtje op zoek naar een plek om de eitjes te leggen. Rijpend, vergistend of rottend fruit is de ideale plek om de eitjes te leggen.

Een vrouwtje kan tot wel 900 eitjes leggen. Na circa 24 uur ontstaat er uit een eitje een larve. De larve is continu bezig met eten. Na ongeveer vier tot vijf dagen heeft de large zich volledig ontwikkeld. De larve gaat op zoek naar een donkere en droge plek en veranderd in een pop. Na circa 14 dagen komt de pop uit en ontstaat er een volwassen fruitvlieg.

Fruitvliegjes hebben niet lang te leven. De gemiddelde levensduur in een zwerm is slechts twee weken. Wanneer de fruitvlieg niet in een zwerm leeft dan is de levensduur ongeveer vier weken. Onder de juiste omstandigheden kunnen fruitvliegjes tot wel vier maanden leven.

In de winterperiode kan de levensduur veel korter zijn. Het voedsel is dan schaars waardoor de larve zich niet kunnen voeden. Hierdoor sterven de larven alvorens ze verpoppen. Daarnaast kunnen de koude temperaturen ervoor zorgen dat de fruitvliegjes sterven door de kou.

Zijn fruitvliegjes gevaarlijk voor de gezondheid?

Fruitvliegjes zijn niet schadelijk voor onze gezondheid. De insecten zijn namelijk niet giftig. Het kan hierdoor geen kwaad als je al dan niet per ongeluk een fruitvliegje of larve binnen krijgt.

Wel verspreiden fruitvliegjes bacteriën waardoor fruit sneller bederft. Hoe meer fruitvliegjes er zitten, hoe meer bacteriën ze kunnen verspreiden. Fruit dat is besmet door fruitvliegjes is niet bepaald aantrekkelijk. Zolang het fruit niet verrot of bedorven is, kun je het nog wel eten.

Wat helpt tegen fruitvliegjes?

Fruitvliegjes zijn dol op rottend en gistend voedsel. Met name de fruitschaal is de ideale plek voor fruitvliegjes om te vertoeven. Fruit dat nog vers, gaaf en hard is slaan fruitvliegjes vaak over. Toch is er in veel gevallen wel een stuk fruit te vinden dat al begint met rotten of gisten. Dit is de ideale versnapering voor zowel volwassen fruitvliegjes als de larven.

Wat helpt tegen fruitvliegjes is om fruit en andere voedselbronnen zoveel mogelijk weg te nemen. De onderstaande tips kun je gebruiken tegen fruitvliegjes.

  • Zorg ervoor dat je fruit op tijd op eet. Gooi rottend fruit (en groente) direct weg.
  • Maak het aanrecht, de eettafel en de kookplaat direct schoon. Gebruik uitsluitend geurloos schoonmaakmiddel. Schoonmaakmiddelen met fruitgeur (zoals citroen) trekken fruitvliegjes juist aan.
  • Spoel lege flessen en glazen potjes om en breng ze tijdig naar de glasbak. Ook als ze leeg zijn kunnen de zoete en gistende restjes fruitvliegjes aantrekken.
  • Bewaar fruit, zoals: appel, kersen, druiven, peren, perzik en nectarine zoveel mogelijk in de koelkast.
  • Gebruik een vliegenkap om fruit zoals: mandarijn, mango, banaan, limoen, meloen, pruimen en sinaasappel onder te bewaren.
  • Zet een kruidenplant op plekken waar je last hebt van de fruitvliegjes. De plaaginsecten houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Zo kun je fruitvliegjes verjagen met geur.
  • Leg kruidnagel, knoflook of lavendel in de fruitmand. Fruitvliegjes kunnen hier niet tegen.
  • Gooi etensresten niet in de vuilnisbak maar in een afgesloten gft-bak.
  • Zet de gft-bak op een koele plek en leeg deze regelmatig.

Hoe kun je fruitvliegjes bestrijden?

Als je last hebt van fruitvliegjes is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. Fruitvliegjes planten zich namelijk snel voort. Hierdoor kan er in een korte tijd en enorme plaag ontstaan. Door snel te starten met het bestrijden van fruitvliegjes kun je de problemen voor zijn.

Er zijn verschillende middelen die je kunt inzetten om fruitvliegjes te bestrijden. Over al het algemeen kan er onderscheid worden gemaakt tussen een dodende, verjagende en vangende bestrijdingsmethode.

Hoe kun je fruitvliegjes doden?

Wanneer je last hebt van een grote hoeveelheid fruitvliegjes is het doden van een hele familie vaak een effectieve oplossing. Door de lokale populatie in één keer te verkleinen of zelf helemaal uit te roeien voorkom je dat ze in grote getale terugkomen.

Insectenspray is een effectief middel om fruitvliegjes met te bestrijden. Spray tegen fruitvliegjes werkt op basis van pyrethrum of piperonylbutoxide. Dit middel is giftig voor fruitvliegjes en doorgaans al binnen enkele minuten effectief.

Hoe kun je fruitvliegjes verjagen?

Er zijn verschillende manieren om fruitvliegjes te verjagen. Dit werkt vaak alleen als de insecten in een kleine hoeveelheid aanwezig zijn. Vaak helpt het om sterk ruikende kruiden naast de fruitschaal te plaatsen. Zo houden fruitvliegjes niet van de geuren van onder andere knoflook, kruidnagel, basilicum, dille, salie en lavendel. Door deze in de buurt van insecten te plaatsen kun je soms van de fruitvliegjes afkomen. Wat tevens helpt is om de ruimte regelmatig te ventileren. Fruitvliegjes zijn zo klein dat ze snel door de wind worden meegenomen. Wel heeft dit doorgaans een tijdelijk effect.

Hoe kun je fruitvliegjes vangen?

Een methode die vaak wordt ingezet om van fruitvliegjes af te komen is het vangen van fruitvliegjes. Deze manier werkt effectief bij zowel kleine als grote hoeveelheden fruitvliegjes.

Een fruitvliegjesval kun je eenvoudig zelf maken door een plastic bakje te vullen met suikerhoudend of gistend vloeistof. Fruitvliegjes laten zich eenvoudig aantrekken door azijn, siroop en wijn.

Om fruitvliegjes te vallen zijn er ook kant-en-klare fruitvliegjesvallen te koop. Deze zijn voorzien van aantrekkelijk lokstof. Hier komen de fruitvliegjes doorgaans sneller op af. Het ontwerp van de val zorgt ervoor dat de fruitvliegjes er niet met uit kunnen.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 354 reviews.