Kun je insecten verjagen met geur?

Heb je veel last van insecten en wil je nu eindelijk van dit probleem af? Wij helpen je op weg. Want wij vertellen je precies welke geuren je kunt gebruiken om te voorkomen dat je last van insecten krijgt. Zo hoef je niet meer ‘s nachts achter een mug of vlieg aan, maar voorkom je dat deze beestjes bij je binnenkomen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om insecten te verjagen met geur.

Geuren inzetten tegen insecten

Veel soorten insecten hebben een hekel aan bepaalde geuren. Met geuren kun je verschillende insecten verjagen uit je woning, en ervoor zorgen dat ze niet meer naar binnen willen. Zo kun je bijvoorbeeld geuren inzetten tegen muggen, vliegen, motten, fruitvliegjes en spinnen. Elk type ongedierte heeft weer een hekel aan een andere geur. Daarom vertellen we je in dit artikel precies wat je kunt inzetten tegen welk insect.

Muggen verjagen met geur

Muggen verjagen met geuren

De naam ‘mug’ is een verzamelnaam voor duizenden verschillende soorten mug-achtige insecten. Veel soorten muggen zijn helemaal niet zo vervelend zoals wij de mug kennen. Muggen komen voornamelijk uit het water. Stilstaand water is dan ook een goede bron voor nieuwe muggen. Muggen kunnen vervelend steken. In Nederland zorgt dit vooral voor jeukende bulten, maar wist je dat de mug een van de dodelijkste dieren ter wereld is? Dat komt doordat de mug verschillende ziektes bij zich kan dragen en zo de ziekte goed kan verspreiden. Hierbij is malaria misschien wel de meest bekende ziekte die je kunt krijgen van een muggenbeet.

Wat trekt muggen aan?

Muggen kunnen worden aangetrokken door verschillende factoren. Dit zijn koolstofdioxide, lichaamswarmte en lichaamsgeur. Ze hebben dus een goede neus voor bepaalde geuren. Deze goede neus kun je ook slim gebruiken door ze juist af te stoten met bepaalde geuren. Anders dan veel mensen zeggen, worden muggen dus niet aangetrokken door een open raam met de lampen aan.

Welke geuren werken tegen muggen?

Muggen kunnen goed ruiken. Dit gebruiken ze in hun voordeel door je lichaamsgeur op te sporen. Maar dit kun je ook tegen ze gebruiken. Zo kun je geuren inzetten om muggen te verjagen. Er zijn een aantal geuren die je kunt gebruiken tegen muggen, dit zijn:

 • Citroen-achtige geuren
 • Lavendel
 • Eucalyptus
 • Pepermunt
 • Sinaasappel

Al deze geuren kun je op verschillende manieren inzetten. Bijvoorbeeld door een olie met deze geur te kopen. Ook kun je een luchtverstuiver gebruiken met een bepaalde geur. Je kunt testen met verschillende geuren om te kijken wat in jouw situatie het beste werkt. Let er natuurlijk wel op dat je regelmatig de geurbron vervangt zodat hij zo effectief mogelijk blijft. Heb je geen zin in al dat gedoe? Je kunt ook Shield-Up Stay Away inzetten. Dit is speciaal gemaakt om ongedierte zoals insecten te verjagen met geur.

vliegen verjagen met geur

Vliegen verjagen met geuren

Bijna iedereen heeft wel eens last van vliegen. Maar wat zijn vliegen eigenlijk? ‘Vlieg’ is een verzamelnaam voor duizenden verschillende soorten vliegen. In Nederland hebben we voornamelijk last van de huisvlieg, de strontvlieg, de bromvlieg, de fruitvlieg of de daas. In dit artikel hebben we het voornamelijk over de huisvlieg, de strontvlieg en de bromvlieg wanneer we spreken over vliegen.

Wat trekt vliegen aan?

Vliegen worden net als muggen door verschillende factoren aangetrokken. Deze factoren kun je aanpakken om te voorkomen dat er meer vliegen komen. Vliegen worden onder andere aangetrokken door voedselresten en organisch afval. Ook warmte en licht kunnen ervoor zorgen dat vliegen worden aangetrokken. Ze houden namelijk van een warme, zonnige omgeving. Andere aantrekkende factoren voor vliegen zijn afval, organisch afval, vochtigheid en fermenterende stoffen. Daarnaast worden vliegen in sterke mate aangetrokken door geuren. De herkennen bijvoorbeeld geuren van voedsel of van het menselijk lichaam. Door geuren slim in te zetten, kun je er ook vliegen mee verjagen.

Welke geuren werken tegen vliegen?

Er zijn diverse geuren die je kunt inzetten tegen vliegen. Sommige van deze geuren werken ook bijvoorbeeld tegen muggen. Plaats de geuren op strategische plekken om een groter succes te behalen. Denk hierbij aan bij het raam, bij de deur of in de buurt van de afvalbak. De geuren die werken om vliegen te verjagen zijn:

 • Citroen-achtige geuren
 • Kruidnagel
 • Lavendel
 • Pepermunt
 • Rozemarijn
 • Azijn
 • Knoflook

Al de hierboven genoemde geuren werken tegen vliegen. Je kunt bijvoorbeeld olie kopen van een bepaalde geur en deze in schaaltjes plaatsen. Ook kun je een geur verstuiven met een luchtverstuiver. Let er dan wel op dat je speciale olie hebt die voor jouw verstuiver is gemaakt. Ook kun je sommige geuren mengen met water en in de ruimte zetten. Zo kun je bakjes water met kruidnagels plaatsen of knoflook mengen met water.

motten verjagen met geur

Motten verjagen met geuren

Motten kunnen worden onderscheden in verschillende soorten. Zo heb je de kledingmot, voedselmot, de voorraadmot en nog veel andere soorten. Al deze soorten bij elkaar worden *Heterocera* genoemd. Dit betekent nachtvlinder. In de volksmond hebben we het bij motten voornamelijk over de kledingmot. Dit is de soort mot die in je kledingkast veel schade aan kan richten. In dit artikel behandelen we voornamelijk de kledingmot.

Je herkent een mot vooral aan zijn vlinderachtige vorm. Meestal hebben ze echter niet zulke mooie kleuren en patronen als een vlinder. Daarom heten motten in de volksmond ook wel nachtvlinders. Kledingmotten leggen eitjes in je kleding en deze larven voeden zich met de stoffen van je kleding. Zo kunnen motten in je kledingkast voor veel schade aan je garderobe zorgen.

Wat trekt kledingmotten aan?

Kledingmotten kunnen op verschillende manieren je woning binnenkomen. Dit kan door een open raam of deur, maar ook bijvoorbeeld via larven in tweedehands kleding. Ook zijn er factoren die kunnen bijdragen bij het lokken van kledingmotten. Dit zijn bijvoorbeeld kledingstoffen zoals wol, zijde, kasjmier en veren. Ook zweet en voedselvlekken in kleding zijn aanlokkelijk voor motten. Vochtigheid, en dan vooral vochtige kleding kunnen ook motten aantrekken. Ook wanneer kleding bijna nooit wordt gedragen kan het door motten als aantrekkelijk worden bevonden. Als klap op de vuurpijl kan een vorige mottenbesmetting ook meer motten lokken. Motten laten feromonen achter, die andere motten weer aantrekkelijk vinden. Eenmaal een mot in je kast kunnen er dus veel andere motten volgen.

Welke geuren werken tegen motten?

Net als bij veel andere insecten, kun je bij motten geuren inzetten om ze te verjagen. Er zijn verschillende geuren die hierbij werken. Je kunt de geuren bijvoorbeeld in de buurt van je kledingkast plaatsen of tussen de kleding hangen of leggen. Motten vinden de geur vervelend en zullen vervolgens minder snel in je kledingkast gaan rondhangen. Wel heb je hierbij het nadeel dat je kleding er ook naar kan gaan ruiken. Wil je dat niet? Gebruik dan gewoon een mottenval. Deze zijn vaak vrij van geuren.

Geuren die je kunt inzetten tegen motten zijn bijvoorbeeld:

 • Lavendel
 • Cederhout
 • Kruidnagel
 • Pepermunt
 • Rozemarijn
 • Citroen-achtige geuren
fruitvliegjes verjagen met geur

Fruitvliegjes verjagen met geuren

Fruitvliegjes zijn hele kleine vliegjes. Ze staan ook wel bekend onder de naam drosphila. Dit soort vliegjes vind je vaak rondom rijp fruit of ander voedsel dat er al een tijdje ligt. Vooral in de zomer vind je dit soort vliegjes vaak rondom je prullenbak of bij je compost bakje.

Fruitvliegjes eten voornamelijk rijp fruit en ander organisch afval. Hierom zie je ze vaak in de buurt van de prullenbak, wasbak of de fruitschaal. Ze leggen eitjes op dit soort plekken, waaruit larven zich ontwikkelen en er steeds meer fruitvliegjes komen.

Wat trekt fruitvliegjes aan?

Fruitvliegjes worden aangetrokken door rottend voedsel. Bijvoorbeeld rijp fruit of het voedsel in je prullenbak. Daarnaast zijn gistende vloeistoffen populair onder de fruitvliegjes. Dit kunnen restjes wijn, bier, azijn of andere vloeistoffen zijn. Lege wijn- en bierflessen kunnen dus ook fruitvliegjes aantrekken. Ook worden fruitvliegjes gelokt door zoete geuren. Ook jam, limonade en andere zoete etens- en drinkwaren kunnen dus fruitvliegjes aanlokken.

Welke geuren werken tegen fruitvliegjes?

Hoewel fruitvliegjes dus worden aangetrokken door geuren, kun je er er ook mee verjagen. Om ze te verjagen kun je een geur die zij haten in de buurt van de fruitvliegjes plaatsen. Wil je liever gewoon de fruitvliegjes meteen vangen? Dan kun je natuurlijk een fruitvliegjesval plaatsen. Wil je de fruitvliegjes verjagen? Dat kan met de volgende geuren:

 • Azijn
 • Kruidnagels
 • Basilicum
 • Tijm
 • Rozemarijn
 • Pepermunt

Hoe je de geuren inzet, is afhankelijk per geur. Bij azijn kun je schaaltjes azijn in de buurt van de fruitvliegjes plaatsen. De kruidnagels kun je in wat water in de buurt van de fruitvliegjes plaatsen. De basilicum kun je als plantje in de buurt zetten, maar ook wat blaadjes strooien in de fruitmand. Ditzelfde geldt voor tijm en rozemarijn.

Spinnen verjagen met geuren

Iedereen heeft spinnen in huis. De een wel wat meer dan de ander. Deze 8 potige insecten zijn erg handig voor het vangen van vliegen en muggen, maar toch hebben de meeste mensen ze liever niet in huis. Hoewel de meeste spinnen in Nederland niemand kwaad doen, zijn sommige mensen erg bang voor spinnen. In onze ogen is dat nergens voor nodig. Spinnen vervullen een handige functie bij het insect-vrij houden van je woning. Maar goed, als je geen spinnen wil, zijn er gelukkig veel acties die je kunt ondernemen om spinnen te verjagen. Waaronder het inzetten van geuren.

Wat trekt spinnen aan?

Hoewel vrijwel iedereen last heeft van spinnen, zijn er factoren die extra veel overlast van spinnen kunnen veroorzaken. Spinnen zijn namelijk gek op prooien. Dus hoe meer muggen en vliegen je hebt, hoe meer spinnen je waarschijnlijk zal gaan krijgen. Daarnaast zijn spinnen verzot op plekjes om te verschuilen. Dus hoe meer kieren, gaten, donkere hoekjes en verstopplekjes, hoe meer spinnen je zal krijgen. Ook zijn spinnen dol op vochtige ruimtes, daarom zal je waarschijnlijk vaak spinnen zien in de schuur of in het tuinhuisje. Maar ook licht trekt spinnen aan. Er zijn insecten die op het licht afkomen, en spinnen maken daar slim gebruik van door naast een lichtbron te gaan zitten.

Naast al die oorzaken, kunnen spinnen ook nog eens goed ruiken. Zo zijn er ook geuren die spinnen aantrekken. Dat zijn vooral zoete geuren, dus een open prullenbak met daarin zoetigheid kan een goed lokaas voor spinnen zijn.

Welke geuren werken tegen spinnen?

Spinnen kunnen dus worden gelokt met een zoete geur. Maar wist je dat je ook spinnen kunt verjagen met een geurtje? Je kunt bijvoorbeeld een geur mengen met wat water, en dit water met een plantenspuit in alle gaten en kieren sprayen. Maar ook kun je her en der wat van de geur verspreiden om de spinnen weg te houden. Welke methode in jouw huis het beste werkt, zul je moeten uitvinden. Maar met onze tips helpen we je goed op weg. Wil je met geuren aan de slag? Dan is het belangrijk te weten dat spinnen met deze geuren kunnen worden verjaagd:

 • Kastanjes
 • Walnoten
 • Pepermunt
 • Azijn
 • Kruidnagel
 • Lavendel
 • Citroen-achtige geuren

Insecten verjagen met de geuren van Shield-Up Stay Away

Wil je insecten verjagen maar niet zo moeilijk doen met allerlei huis-tuin-en-keukenspulletjes? Dan kun je ook direct als een professional aan de slag gaan. Shield-Up Stay Away is namelijk bewezen effectief bij het verjagen van allerlei insecten. Deze vloeistof, bestemd voor buiten, houdt insecten uit de buurt en laat jou weer genieten van een insect-vrije leefomgeving. Door dit buiten je woning te plaatsen, zorg je ervoor dat de insecten niet bij de gevel komen. Benieuwd hoe het werkt? Lees alles over Shield-Up Stay Away.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 395 reviews.