Hoe kun je papiervisjes bestrijden?

Papiervisjes kunnen voor veel overlast zorgen. Met name als ze in grote getalen aanwezig zijn kunnen ze veel schade veroorzaken. Heb je last van papiervisjes? Begin dan zo snel mogelijk met de bestrijding van papiervisjes. Zo kun je een grotere plaag voor zijn.

In dit artikel vertellen we je de belangrijkste dingen die je moet weten over het bestrijden van papiervisjes. We beschrijven onder andere de kenmerken waaraan je de kruipende insecten kunt herkennen. Daarnaast leggen we uit wat je kunt doen om de plaagdieren te bestrijden en te voorkomen.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van papiervisjes? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve behandeling.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Wat zijn papiervisjes?

Papiervisjes zijn (Ctenolepisma longicaudata) zijn kleine insecten zonder vleugels. De insecten worden ook wel boekenvisjes genoemd. Deze naam komt omdat deze insectensoort erg graag papier eet en vaak tussen boeken te vinden is.

Papiervisjes behoren tot de Franjestaarten. Dit is een groep van primitieve, ongevleugelde insecten waar ook de zilvervisjes en ovenvisjes onder vallen. In eerste instantie lijken papiervisjes erg veel op deze soort genoten. Echter zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen papiervisjes, zilvervisjes en ovenvisjes. Zo hebben de beestjes andere uiterlijke kenmerken en verschillen deze van leefwijze.

Hoe kun je papiervisjes herkennen?

De aanwezigheid van papiervisjes is eenvoudig te herkennen. Ondanks dat papiervisjes van nature schuw zijn, kun je ze soms zien kruipen.

Papiervisjes worden gekenmerkt door het langwerpige en platte lichaam. Aan de voorkant is het lichaam rond. De achterkant is voorzien van een scherp punt. De kruipende insecten hebben geen vleugels. Papiervisjes hebben zes poten.

Kenmerkend zijn de twee geringde antennes aan de kop en die fijn geringde staart dragen aan het achterlijf. In tegenstelling tot zilvervisjes zijn papiervisjes behaard. Daarnaast zijn ze grijsachtig van kleur en hebben ze vlekken op de rug. Papiervisjes kunnen ongeveer 1,5 cm lang worden.

Papiervisje

Uiterlijke kenmerken

 • 10 tot 15 mm lang
 • 2 geringde antennes
 • Behaard
 • Grijsachtig van kleur
 • Vlekken op de rug

Papiervisjes zijn het eenvoudigst te herkennen aan het uiterlijk. Daarnaast kan de aanwezigheid van papiervisjes ook worden vastgesteld door schade aan papier, boeken, behang en andere papierproducten. Vaak zijn de gaten, vlekken of vraatsporen aanwezig die zijn veroorzaakt door het knagen van papiervisjes. De uitwerpselen, eitjes en huidschilfers zijn wat lastiger te herkennen.

Hoe komen papiervisjes in huis?

Er zijn verschillende manieren waarop papiervisjes kunnen binnendringen. Omdat de insecten klein zijn en over een exoskelet beschikken, zijn ze in staat om door kleine gaten heen te kruipen. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld een woning of pand betreden door de ventilatieopeningen of kieren en spleten in muren, deurposten en kozijnen.

De plaaginsecten kunnen zich ook erg goed verstoppen. Zo kunnen ze binnen worden gebracht door mee te liften op spullen. Denk bijvoorbeeld aan pakketjes (kartonnen dozen), boodschappen, meubilair, verhuisdozen of tweedehands boeken.

Waar zitten papiervisjes?

Papiervisjes kunnen op verschillende plekken voorkomen. De beestjes worden voornamelijk aangetroffen op warme en droge plekken. Ze hebben de voorkeur aan hogere temperaturen, maar kunnen al overleven bij 15 °C. Daarnaast gaat de voorkeur uit naar donkere omgevingen.

De kruipende insecten komen vooral voor in gebouwen waar veel papierwerk te vinden is. Zo zitten ze regelmatig in kantoren, hotels, winkels, bibliotheken, scholen, musea en opslagruimtes. Daarnaast zijn papiervisjes ook met enige regelmaat te vinden in woningen.

Van nature zijn de plaaginsecten erg schuw. Ze houden niet van fel licht, waardoor ze zich overdag voornamelijk verstoppen. Direct zonlicht kan ze uitdrogen en beschadigen. Hierdoor zijn de insecten veelal ‘s nachts actief. Soms kun je een papiervisje voorbij zien schieten.

Papiervisjes beschikken over een klein en flexibel lichaam. Hierdoor zijn ze in staat om eenvoudig tussen kieren, naden en gaten te kruipen. In woningen kunnen ze op verschillende plekken voorkomen. Over het algemeen zijn de kruipende insecten op de onderstaande plekken.

 • In de boekenkast of krantenbak
 • Tussen boeken, tijdschriften of kranten
 • Achter loshangend behang
 • Achter posters of schilderijen
 • Achter plinten
 • In kieren en naden van meubels
 • In de kledingkast
 • In verhuisdozen

Zijn papiervisjes gevaarlijk?

Over het algemeen worden papiervisjes niet beschouwd als gevaarlijk. De insecten dragen geen ziektes over en voeden zich niet met voedselvoorraden. Hiermee vormen papiervisjes niet direct een bedreiging voor de gezondheid. Daarnaast bijten papiervisjes niet en vallen ze ook geen mensen aan.

Kunnen papiervisjes schade veroorzaken?

Papiervisjes zijn niet direct gevaarlijk. Desalniettemin kunnen ze wel voor veel schade zorgen. Met name als de kruipende insecten in hoge aantallen aanwezig zijn kunnen er veel beschadigingen ontstaan.

Het dieet van papiervisjes bestaat voornamelijk organisch materiaal dat cellulose bevat. Ze eten graag vezels en zetmeel. Deze voedingsstoffen zitten verwerkt in papierproducten, zoals boeken, kranten, fotoalbums, behang, posters, karton, etc.. Hierdoor kan er schade ontstaan aan deze producten. In mindere mate eten papiervisjes ook textiel. Hierdoor kunnen ze ook schade veroorzaken aan kleding, gordijnen, tapijten en ander textiel.

Hoe kun je papiervisjes bestrijden?

Als je last hebt van papiervisjes is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. Papiervisjes kunnen zich erg snel voortplanten. Hierdoor kunnen enkele papiervisjes snel uitgroeien tot een ware plaag.

Om van de papiervisjes af te komen zijn er verschillende bestrijdingsmiddelen die kunnen worden ingezet. De behandeling kun je in principe zelf uitvoeren. Het bestrijdingsmiddel dat je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van jouw situatie.

Insectenspray

Insectenspray is een insecticide die kan worden ingezet om kruipende insecten mee te bestrijden. Het is een breedwerkend middel dat ook effectief werkt tegen papierviesjes. Het chemische bestrijdingsmiddel werkt op basis van pyrethroïden. Deze werkzame stof is giftig voor papiervisjes. Insectenspray werkt snel en zorgt ervoor dat papiervisjes sterven als ze ermee in aanraking komen. Daarnaast is ook opgedroogde spray nog steeds giftig. Hierdoor heeft insectenspray tegen papiervisjes een langdurige werking.

 • Eenvoudig in gebruik
 • Snelle en effectieve werking
 • Langdurige werking
 • Bevat chemische bestrijdingsmiddelen

Insectenvallen

Een insectenval is een middel om kruipende insecten mee te vangen. De val is voorzien van aantrekkelijk lokstof waar papiervisjes op afkomen. Zodoende kunnen de plaaginsecten eenvoudig in de val worden gelokt. Aan de binnenzijde bevindt zich een plakstrip. Deze zorgt ervoor dat de papiervisjes blijven plakken als ze in de val lopen. Zodra de val vol is, dient deze vervangen te worden.

 • Zonder chemicaliën
 • Met aantrekkelijk lokstof
 • Gemakkelijk te plaatsen
 • Dien af en toe vervangen te worden

Insectenverjager

Voor een diervriendelijke bestrijding kan een insectenverjager worden ingezet. Dit is een elektrisch apparaat dat ultrasone geluidsgolven produceert. Voor mensen en (huisdieren is dit geluid niet waarneembaar. Voor insecten, zoals papiervisjes, zijn deze geluidstonen erg kinderlijk. Door de hoge en pulserende tonen kunnen de plaagdieren worden verjaagd.

 • Diervriendelijk
 • Veilig voor kinderen en/of huisdieren
 • Werkt ook tegen andere plaagdieren
 • Ultrasoon geluid gaat niet door muren

Hoe kun je papiervisjes voorkomen?

Effectief papiervisjes bestrijden valt of staat met het nemen van de juiste preventieve maatregelen. Als je niks doet, dan is de kans groot dat je binnen de kortste keren opnieuw last krijgt van papiervisjes. Houd daarom de onderstaande richtlijnen in acht om te voorkomen dat de plaaginsecten zich opnieuw bij jou vestigen.

 • Ventileer regelmatig door deuren en ramen tegen elkaar open te zetten. Papiervisjes houden niet van omgevingen die te droog voor ze zijn.
 • Bewaar boeken, kranten en tijdschriften in afsluitbare plastic boxen. Zo voorkom je dat papiervisjes deze kunnen beschadigen.
 • Kies bij voorkeur voor naadloos behang. Hiermee voorkom je dat papiervisjes achter het belang kunnen kruipen.
 • Ontneem toegangswegen door het plaatsen van insectengaas in ventilatieroosters en gebruik werende kit voor het dichtmaken van spleten, kieren en naden.
 • Verlaag de temperatuur om ervoor te zorgen dat papiervisjes zich minder snel kunnen voortplanten.
 • Stofzuig op regelmatige basis. Neem vooral tapijten en matten mee en ga goed langs de plinten omdat papiervisjes hier kunnen zitten.
 • Klop textiel, zoals kleding, gordijnen en tapijten regelmatig uit. Dit voorkomt dat er nog insecten in blijven zitten die beschadigingen kunnen veroorzaken.

Bestrijdingsmiddelen tegen zilvervisjes bestellen?

Wil je korte metten maken met papiervisjes? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt om zelf zilvervisjes te bestrijden. Voor vrijwel iedere situatie is er een geschikt bestrijdingsmiddel in ons assortiment te vinden.

Als je bestelt bij Pestor, dan kun je rekenen op een snelle en discrete levering. Wij zorgen ervoor dat je bestelling snel wordt verzonden, zo kun je meestal de volgende dag al beginnen met het bestrijden van papiervisjes.

Heb je een grote papiervisjes plaag? Of wil je het bestrijden van papiervisjes liever overlaten aan een professional? Dan kunnen we je vrijblijvend in contact brengen met een lokale bestrijder bij jou in de buurt. Een gecertificeerde bestrijder kan je helpen om de overlast in kaart te brengen en de bestrijding van papiervisjes uit te voeren.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 409 reviews.