Wat te doen tegen vliegen in huis?

Vliegen kan voor veel overlast zorgen. Met name in de zomer kan je huis ineens vol zitten met vliegen. Ze vliegen soms rakelings langs je heen en gaan overal op zitten. Dit is vooral erg vervelend. Bovenal zijn vliegen ook erg vies.

In dit artikel leggen we precies uit wat je kunt doen tegen vliegen in huis. Daarnaast vertellen we waarom het belangrijk is om zo snel mogelijk in actie te komen. Tot slot hebben we een aantal handige tips om vliegen in huis te voorkomen.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van vliegen? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om vliegen te bestrijden.

Wat kun je doen tegen vliegen in huis?

In de zomer zijn zowel kruipende als vliegende insecten het meest actief. In deze periode kun je overlast krijgen van onder andere muggen, vliegen en fruitvliegjes.

Wanneer de temperaturen stijgen kunnen in maart en april de eerste vliegen alweer de ronde doen. Wanneer er een zachte winter is geweest, kunnen de vliegen al vroeger tevoorschijn komen. Bij een lange nazomer kunnen insecten soms tot na september actief blijven.

Vliegen wordt vooral als vervelend ervaren. Ze gaan overal op zitten en maken een irritant zoemend geluid. Hierdoor moet je ze steeds wegjagen. Daarnaast kunnen vliegen je ‘s nachts wakker houden. Hierdoor kom je minder aan slaap toe en begin je moe de dag.

Wat helpt tegen vliegen in huis is afhankelijk van jouw situatie. Het is belangrijk om eerst vast te stellen van welk soort vliegen je last hebt en waar deze zich bevinden. Als je weet om welke vliegensoort het gaat, kun je beginnen met het bestrijden. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je een bestrijdingsmethode kiezen om de onruststokers te vangen, verjagen of doden.

Heb je veel vliegen in huis? Dan raden we aan om zo snel mogelijk in te starten met het bestrijden van vliegen. Vliegen vermenigvuldigen zich namelijk enorm snel. Hierdoor kan een vliegenplaag

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Waarom heb ik ineens zoveel vliegen in huis?

De overlast van vliegen komt vooral voor in de zomerperiode. De warme temperaturen zorgen ervoor dat de insecten zich makkelijk kunnen voortplanten. Daarnaast is voedsel volop aanwezig. Met name in woningen is er veel voedsel te vinden.

Vliegen beschikken over een sterk reukvermogen. Hierdoor kunnen ze voedsel op grote afstand herkennen. Vliegen komen vooral af op rottend en plantaardig voedsel. Hierdoor hebben afvalcontainers een aantrekkelijke werking op vliegen.

Als het buiten warm weer is dan is het erg verleidelijk om de ramen en deuren open te zetten. Zodoende kan het huis lekker ventileren. Door de toegang wagenwijd open te zetten kunnen vliegen in huis komen. Huizen bieden vaak talloze mogelijkheden voor vliegen om te schuilen en/of te broeden.

Vliegen kunnen zich in een razend tempo voortplanten. Een vrouwtje kan gemiddeld tussen de 100 en 150 eitjes uitzetten. Bij ideale omstandigheden kan een vlieg in een enkele week volgroeid zijn. Hierdoor kan er snel een vliegenplaag ontstaan.

Welke soorten vliegen komen in huis?

Insecten vormen de grootste klasse binnen het dierenrijk. In het Nederlands Soortenregister staan alleen al ruim 5.100 vliegen- en muggensoorten beschreven. Geschat wordt dat er nog vele insectensoorten niet zijn benoemd en beschreven.

De verscheidenheid aan verschillende soorten vliegen is groot. De meest voorkomende vogelsoorten zijn de huisvlieg, strontvlieg, bromvlieg, vleesvlieg, stalvlieg, fruitvlieg, horzel, dwaas, mug en klustervlieg. De soorten vliegen die met name in huis voor overlast zorgen worden hieronder verder beschreven.

Huisvliegen

De huisvlieg (Musca domestica L.) wordt ook wel de kamervlieg genoemd. Dit soort vliegen is in huis buitengewoon kinderlijk. Ze zorgen dan ook voor de meeste overlast. Kamervliegen komen vooral af op afval maar zitten soms ook op de uitwerpselen of kadavers van dode dieren. Ze broeden in mest of bedorven etenswaren.

  • Donkergrijs lichaam
  • Donkere lengtestrepen op de bovenzijde van het borststuk
  • Zacht achterlijn
  • 7 tot 8 mm lang

Vleesvliegen

In Nederland en België komen ongeveer 80 verschillende soorten vleesvliegen voor. Het is een verzamelnaam voor verschillende bromvliegen, dambordvliegen en echte vliegen. Deze vliegensoorten kun je ook in huis aantreffen. De meest voorkomende zijn de grijze vleesvlieg (Sarcophaga carnaria L.), groene vleesvlieg (Lucilia sericata Meigen) en de blauwe vleesvlieg (Calliphora vomitoria L.). Vleesvliegen leven hoofdzakelijk op afval maar ook op het vlees van open wonden en kadavers. Kenmerkend zijn de brommende geluiden die ze maken.

  • Groot en robuust lichaam
  • Zilvergrijs of zwart kleur
  • Donkere strepen over het borststuk
  • Achterlijf is gevlekt
  • 2 tot 20 mm lang
Huisvlieg
Vleesvlieg

Klustervliegen

Klustervliegen (Pollenia rudis F.) zijn een veel voorkomende verschijning in woningen. In eerste instantie lijkt deze vliegensoort veel op de kamervlieg. Echter zijn klustervliegen forser van formaat. Met name in het najaar kun je deze vliegensoort aantreffen. Ze vliegen dan in grote zwermen (clusters) op zoek naar een geschikte overwinteringsplaats. Klustervliegen bevinden zich voornamelijk op zolder. Ze komen via kleine kiertjes en gaatjes in de woning naar binnen om te overwinteren.

  • Bruingrijs lichaam
  • Borstuk bedekt met goudkleurige haren
  • Achterlijf voorzien van grijs-zilveren vlekken
  • 5 tot 12 mm lang
Klustervlieg

Fruitvliegen

Fruitvliegen (Drosophila spp.) zijn zeer kleine vliegjes die vooral worden aangetrokken door gistende en rottende voedsel. De kleine insecten komen ook af op restjes vloeistof in een flesje of blikje. Ze zijn daardoor vooral te vinden rondom de fruitschaal maar ook bij de GFT-bak. Fruitvliegjes tonen zich vaak in groepen en zorgen ervoor dat het rottingsproces van fruit wordt versneld.

  • Geelbruin of roodbruin lichaam
  • Gevlekt of gestreept lijf
  • Grote rode ogen
  • 2 tot 4 mm lang

Rouwvliegen

Kleine rouwvliegen of varenrouwmuggen (Sciara analis) worden vaak aangezien voor fruitvliegen. De varenrouwmug is echter slanker en staat hoger op de poten. Rouwvliegen komen voornamelijk voor bij plantenbakken. Hierdoor zie je deze vliegensoort vooral in de buurt van kamerplanten.

  • Grijszwart van kleur
  • Lange poten en voelsprieten
  • Grijze en doorzichtige vleugels
  • 4 tot 7 mm lang
Fruitvlieg
Varenrouwmug

Kunnen vliegen in huis kwaad?

Vrijwel iedereen heeft weleens last gehad van vliegen in huis. Een enkele vlieg kan eigenlijk geen kwaad. Dit is vaak een passant die in veel gevallen weer wegvliegt en ineens weer verdwenen kan zijn. Wanneer je last hebt van veel vliegen, dien je je soms wel zorgen te maken. Niet alleen zijn de insecten vervelend. Vliegende insecten zijn ook nog eens erg onhygiënisch.

Alhoewel vliegen niet kunnen bijten of steken, kunnen de insecten wel gevaarlijk zijn. Vliegen fungeren namelijk als overbrengers van ziektekiemen naar voedsel. Hierdoor kunnen de insecten een risico vormen voor de gezondheid. Bacteriën, virussen en parasieten kunnen door vliegen worden opgepikt. Op de pootjes zitten piepkleine haartjes die miljoenen bacteriën bevatten. Deze kunnen ze oplopen door bijvoorbeeld op afval, rottend vlees of mest te gaan zitten. Deze zijn eenvoudig overdraagbaar op voedsel. Als je hiermee besmet raakt, kun je ziek worden. Hierdoor kun je salmonella, buikgriep, tuberculose, cholera, oogontsteking, diarree en buiktyfus oplopen.

Hoe vliegen in huis bestrijden?

Als je veel last hebt van vliegen dan is het bestrijden vaak de enige optie. In de meeste gevallen kun je vliegen in huis zelf bestrijden. Er zijn verschillende producten die je kunt inzetten om de vliegenplaag grondig aan te pakken. Wij zetten de meest effectieve manieren voor je op een rijtje.

Vliegenlampen

Vliegenlampen zijn een ideale methode om vliegen, muggen en andere vliegende insecten mee te bestrijden. Een vliegenlamp is vaak een blauwe lamp die gebruik maakt van UV (ultraviolet) licht om vliegen mee aan te trekken. Afhankelijk van het soort vliegenlamp kunnen de vliegen worden geëlektrocuteerd of gevangen. Vliegenlampen zijn geschikt voor keukens, woningen en apartemensen.

Vliegenspray

Een effectieve methode om vliegen te bestrijden is door vliegenspray in te zetten. Het middel is doorgaans verkrijgbaar in een spuitbus. De spray kan in de ruimte worden gespoten waar je veel last van hebt van vliegen. De werkzame stof zorgt ervoor dat de vliegen sterven. Na de behandeling dien je de ruimte even goed te ventileren alvorens je deze weer betreedt. Anti-vliegenspray werkt tegen vrijwel alle soorten vliegen in huis.

Vliegenvallen

In sommige situaties is het vangen van vliegen een effectieve bestrijdingsmethode. Afhankelijk van de soort vlieg zijn er verschillende vallen verkrijgbaar. De kant-en-klare vallen zijn voorzien van aantrekkelijk lokstof. Deze hebben een langdurige werking en zorgen ervoor dat de vliegen in de val worden gelokt. Er zijn ook vliegenvallen verkrijgbaar met een kleefplaat of kleefstrip. Deze zijn met name effectief bij fruitvliegjes en kleine vliegjes bij kamerplanten.

Vliegenverjagers

Een diervriendelijke manier om vliegen te bestrijden is door de insecten te verjagen. Hiervoor kunnen verschillende middelen worden gebruikt. Een effectieve methode is door gebruik te maken van ultrasoon geluid. Dit zijn hoge piepgeluiden die voor het menselijk gehoor niet waarneembaar zijn. Vliegen vinden dit erg vervelend waardoor ze op zoek zullen gaan naar een andere verblijfplaats. Daarnaast werkt een muggenstekker ook om vliegen mee te verjagen. Deze is met name effectief in de slaapkamer.

Vliegen beschikken over een goed reukvermogen. Deze wordt bij sommige bestrijdingsmethodes gebruikt om vliegen aan te lokken. Echter kunnen geuren ook worden gebruikt om vliegen te verjagen. Vliegen houden namelijk niet van kruidige geuren. Zo kun je bijvoorbeeld kruidnagel, lavendel en basilicumplant gebruiken om vliegen op afstand te houden. Daarnaast helpt ook de geur van azijn of allesreiniger met citroengeur om vliegen te verjagen.

Hoe voorkom je vliegen in huis?

Een succesvolle aanpak tegen vliegen valt of staat met het nemen van de preventieve maatregelen. Door de omgeving onbereikbaar en aantrekkelijk te maken voorkom je dat vliegen opnieuw in jouw huis komen.

Om je te helpen hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet. Deze kun je zelf toepassen om te voorkomen dat vliegen in jouw huis komen.

  • Bewaar keukenafval is afsluitbare vuilnisbakken. Gooi rottend fruit tijdig in de GFT-container.
  • Zorg ervoor dat je huis schoon is. Pak regelmatig de stofzuiger en dweil af en toe de vloer. Gebruik bij het schoonmaken bij voorkeur een geurloos schoonmaakmiddel.
  • Bewaar etenswaren in afgesloten bakken, blikken of containers. Dek eventueel fruit af dat buiten de koelkast bewaard dient te worden.
  • Laat geen etensresten slingeren. Ruim het aanrecht en de eettafel op om te voorkomen dat hier aantrekkelijk voedsel te vinden is.
  • Spoel lege flessen en glazen uit nadat ze leeg zijn. Zo voorkom je dat de zoete restjes gaan gisten en een lokmiddel voor vliegende insecten worden.
  • Plaats horren en/of vliegengaas voor de ramen en deuren.
  • Maak kieren, spleten en gaten in je woning dicht. Vliegen zijn kleine insecten die door kleine openingen naar binnen kunnen dringen.
  • Zet met enige regelmaat de deuren en ramen tegen elkaar open. Vliegen, muggen en fruitvliegjes houden niet van tocht.

Heb je veel overlast van vliegen in huis? En weet je niet meer wat te doen? Als laatste redmiddel kun je er ook voor kiezen om de behandeling over te laten aan een lokale bestrijder. Een gecertificeerde ongediertebestrijder weet het probleem snel in kaart te brengen. Zo kan er voor jouw specifieke situatie een gerichte aanpak worden geformuleerd. We beschikken over een landelijk netwerk aan bestrijders. Zo is er altijd een lokale bestrijder bij jou in de buurt.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 355 reviews.