Hoe komen vliegen in huis?

Vrijwel iedereen heeft wel eens last van vliegen. Met name in de zomer kunnen de ongewenste indringers erg vervelend zijn. Vanuit het niets zijn er plots heel veel vliegen in huis. Maar waar komen deze vliegen ineens vandaan?

In dit artikel leggen we precies uit waar al die vliegen vandaan komen. Daarnaast vertellen we je wat je kunt doen om vliegen buiten de deur te houden. Tot slot geven we een aantal praktische tips om vliegen in huis te voorkomen.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van vliegen? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve bestrijding.

Hoe komen er vliegen in huis?

In de warme periodes is het voor vliegen het hoogseizoen. De insecten zijn dan het meest actief. Ze vliegen dan in het rond op zoek naar voedsel. In huizen is vaak veel voedsel te vinden. Daarnaast zijn er vaak veel mogelijkheden om te schuilen en/of te broeden. Vliegen houden van warmte en licht. Hierdoor zijn huizen vaak een aantrekkelijke verblijfplaats.

Bij warm weer is het erg verleidelijk om de ramen en deuren open te zetten. Zodoende kan de frisse wind door het huis gaan om voor verkoeling te zorgen. Op deze manier vinden vliegen ook vaak hun weg naar binnen.

In woningen wordt de meeste overlast veroorzaakt door de huisvlieg. Deze vliegen komen af op (rottend) voedsel en plantaardig voedsel. Vliegen hebben een erg sterk reukvermogen. Afvalcontainers hen rottend fruit heeft hierdoor een hoge aantrekkingskracht op vliegen.

Vliegen zijn erg kleine insecten. Hierdoor kunnen vliegen ook in huis komen door scheuren, gaten en kieren in je woning. Daarnaast kan het ook gebeuren dat je gekochte producten (zoals vlees, vis of fruit) is besmet met de eitjes. Als deze thuis uitkomen kun je ineens last krijgen van vliegen.

Kamervlieg
Huisvlieg

Kunnen vliegen zich voortplanten?

Vliegen planten zich voort door middel van paring. Bij het paren kruipt het mannetje op het vrouwtje. De vrouwelijke vlieg strekt zich uit waardoor er een legbuis ontstaat. Deze steekt ze vervolgens in het mannetje. Het paringsproces duurt slechts enkele seconden. Per keer kunnen er tussen de 100 en 150 eitjes worden afgezet.

Waar leggen vliegen eitjes in huis?

Het vrouwtje legt de eitjes bij voorkeur in (rottende) voedselresten. De larve ontwikkelen zich namelijk goed in rottende organische materialen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 12 tot 48 uur uit. Er komt dan een larve uit het eitje.

Een vliegenlarve voedt zich met rottend en gistend materiaal. Na circa 5 tot 10 dagen is deze volledig volgroeid. De larve gaat dan op zoek naar een droge plaats om zich te verpoppen. Na 5 tot 10 dagen is de larve volgroeid. Deze gaat op zoek naar een droge plaats om zich te verpoppen.

Een vlieg ontpopt zich na circa 3 tot 8 dagen. De totale ontwikkeling van ei tot vlieg neemt gemiddeld 1 tot 3 weken in beslag. Na circa 2 weken is de vlieg volwassen. Hierdoor kunnen vliegen zich in een razend tempo voortplanten.

Hoe lang leven vliegen in huis?

Vliegen hebben geen lang leven. Een huisvlieg leeft gemiddeld 2 tot 4 weken. Over het algemeen worden de vliegen niet ouder dan 5 weken. Vrouwtjes leven gemiddeld iets langer dan de mannetjes.

Zijn vliegen schadelijk voor de gezondheid?

Vliegen worden vooral als hinderlijk ervaren. Ze vliegen op en gaan steeds weer ergens anders zitten. Je herkent het vast wel. Op het ene moment zitten ze weer op je blote arm. En even laten zitten ze weer op de krant of vliegen ze rakelings langs je heen. Hierdoor vinden veel mensen vliegen irritant. Daarnaast kunnen vliegen ook erg vies zijn.

Vliegen kunnen niet prikken of bijten. Wel kunnen ze infectieziektes overbrengen. Vliegen zitten ook vaak op ons voedsel. Soms hebben ze kort daarvoor nog op een drol of andere uitwerpselen gezeten. Hierdoor miljoenen bacteriën mee aan de piepkleine haartjes op de pootjes. Dit kan ervoor zorgen dat ziektes worden overgedragen. Hierdoor kun je onder andere salmonella, buikgriep, tuberculose, cholera, oogontsteking, diarree en buiktyfus krijgen.

Wat kun je doen tegen vliegen?

Als je last hebt van vliegen in huis dan is ingrijpen vrijwel altijd nodig. De insecten kunnen namelijk ziektes overbrengen en voedsel besmetten. Bovendien kunnen vliegen zich in huis snel voortplanten waardoor er snel een plaag kan ontstaan.

Er zijn verschillende manieren om vliegen te bestrijden. Een veelgebruikte methode om vliegen in huis te bestrijden is vliegenspray. De anti-vliegenspray is verkrijgbaar in een spuitbus. Het middel is eenvoudig te gebruiken en zorgt ervoor dat vliegen en andere insecten snel doodgaan.

Vliegen komen af op licht en geur. Deze middelen kunnen worden ingezet om vliegen in de val te lokken. Er zijn verschillende soorten vliegenvallen verkrijgbaar. Een effectieve methode zijn vliegenlampen. Daarnaast kunnen vliegende insecten ook worden gevangen in vliegenpotten, vliegenzakken en of vliegenvallen met kleefplaatjes.

Hoe kun je vliegen in huis voorkomen?

Om ervoor te zorgen dat de aanpak tegen vliegen een blijvend effect heeft is het tevens belangrijk om een aantal preventieve maatregelen te nemen. Zo kun je voorkomen dat de vliegende insecten opnieuw in huis komen. De onderstaande tips dienen als leidraad om vliegen in huis te voorkomen.

  • Plaats horren voor de ramen en deuren
  • Maak spleten, kieren en gaten in je woning dicht
  • Dek het voedsel af en berg etenswaren zoveel mogelijk op in afgesloten kastjes
  • Laat geen etensresten slingeren
  • Zorg ervoor dat het huis schoon is
  • Leeg regelmatig de prullenbak
  • Eet fruit tijdig op of gooi het in de GFT-container voordat het begint met rotten
  • Gebruik geuren om vliegen te verjagen
Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 395 reviews.