Hoe kun je woelratten bestrijden?

Heb je onlangs een woelrat gezien? Het aantal woelratten neemt de afgelopen jaren steeds meer toe. Met name in waterrijke land- en tuinbouwgebieden zorgt de woelrat voor overlast.

Woelratten brengen schade toe aan gewassen. Daarnaast kunnen woelratten ook in tuinen schade veroorzaken door het graven van gangenstelsels en het aanvreten van wortels. Dit leidt tot lelijke gazons. In mindere mate kunnen woelrat ook ziektes verspreiden, zoals leptospirose.

Afhankelijk van het seizoen leven ratten alleen of in kleine groepen. De woelratten kunnen zich snel voortplanten. Hierdoor kan de lokale populatie en daarmee de overlast snel toenemen. Het is daarom aanbevolen om snel in actie te komen om zodoende verdere overlast te beperken.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van ratten? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve bestrijding.

Hoe ziet een woelrat eruit?

Een woelrat (Arvicola amphibius) is een rattensoort die voornamelijk in de buurt van water leeft. Een woelrat wordt hierdoor ook wel een waterrat genoemd. Woelratten kunnen erg goed zwemmen en duiken. Daarnaast graven ze met hun voorpoten en tanden moeiteloos burchten en gangenstelsels. Woelratten zijn voornamelijk vegetariërs die zich voeden met waterplanten, gewassen en de wortels van vruchtbomen. In uitzonderlijke gevallen eten ze ook vis of insecten.

Woelratten worden gekenmerkt door een dikke, ruige en glanzende vacht. De rug is veelal grijzig bruin, roodbruin of donkerbruin. De buik is licht tot donkergrijs. In sommige gevallen kunnen woelratten ook zwart zijn.

Een woelrat heeft korte poten. De voorpoten hebben vier tenen en de achterpoten hebben vijf tenen. Een woelrat heeft een stompe snuit en kleine oren. De snijtanden zijn doorgaans lang en geel van kleur. Op de snuit bevinden zich lange lichtgekleurde snorharen.

Een woelrat heeft een lengte van circa 12 tot 22 cm van de kop naar de romp. De behaarde staart is ongeveer de helft van de lichaamslengte en circa 5 tot 11 centimeter lang. Het gewicht van de woelrat is afhankelijk van het geslacht en de leeftijd en weegt doorgaans tussen de 60 en 320 gram.

Woelrat

Typische kenmerken van een woelrat

  • Dikke, ruige en glanzende vacht
  • Grijsbruin, roodbruin of donkerbruine rug
  • Licht en grijsbruine buik
  • Lange, behaarde staart
  • Korte poten met vier vingers en vijf tenen
  • Stompe snuit
  • Kleine oren
  • Kleine ogen
  • Lange snorharen

In eerste instantie lijkt een woelrat erg op een woelmuis. Echter zijn er een aantal verschillen tussen de woelmuis en woelrat. Het belangrijkste verschil is dat een woelrat groter is. Woelratten hebben een robuuster lichaam en een langere staart.

Welke soorten woelratten zijn er?

Woelmuizen zijn knaagdieren en behoren tot de Cricetidae familie. In de taxonomie behoren tot deze familie ook hamsters, manratten en woelmuizen. Daarnaast vallen onder deze groep nog een aantal ondergroepen, zoals de neotominae, tylomyinae en sigmodontinae die niet in Europa voorkomen.

Waar leven woelratten?

Een woelrat komt met name voor langs schoon, stilstaand water zoals rivieroevers of slootkanten. Een woelrat komt met name voor langs schoon en stilstaand water. De knaagdieren hebben de voorkeur aan moerassen, beken, oevers, meren en rivieren. Ze kunnen zich goed aanpassen aan de omgeving en kunnen ook voorkomen in weilanden, tuinen, bossen en duinen. Het woongebied is tussen de 80 en 130 meter lang. Woelratten verblijven alleen, in paren of kleine groepen in ondergrondse gangen.

Uit cijfers van Waarneming.nl blijkt dat het aantal woelratten steeds vaker en in meer gemeenten worden waargenomen. Woelratten komen in vrijwel heel Nederland voor, met uitzondering van de Waddeneilanden en de Veluwe.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Hoe kun je woelratten herkennen?

Woelratten leven voornamelijk onder de grond. Daarnaast zijn woelratten ‘s nachts het meest actief. Hierdoor zie je niet snel een woelrat lopen. Toch zijn er verschillende signalen waaraan je de aanwezigheid van woelratten kunt herkennen.

In tegenstelling tot veel andere knaagdieren, communiceren woelratten voornamelijk door geuren, markeringen en lichaamstaal. Hierdoor is een woelrat over het algemeen erg stil. Wanneer een woelrat in een gevaarlijke situatie wordt gedreven maakt deze een raspend geluid. Bij gevechten lijkt dit op een merelachtig geschetter. Daarnaast maken woelratten af en toe scherpe, korte kreten.

Wanneer woelratten ergens overheen lopen laten ze poot- en staartafdrukken achter. Met name de pootafdrukken zijn goed te herkennen. Woelratten hebben aan de voorpoten vier vingers. De voorpoten zijn ongeveer 15 mm breed en lang. De achterpoten van woelratten hebben vijf tenen. Deze pootafdrukken zijn circa 15 mm breed en 30 mm lang. Ratten zijn over het algemeen zwaarder, hierdoor zijn ook vaak de afdrukken van de nagels te zien. Tussen de verschillende pootafdrukken zit doorgaans 60 tot 90 mm.

Zodra je bestelling is verzonden ontvang je per e-mail de track & trace code. Dit geldt alleen wanneer jouw bestelling niet door de brievenbus past. Met een track & trace code kun je jouw bestelling tot aan de deur volgen. Voor bestellingen die als brievenbuspost worden verstuurd is het niet mogelijk om de bestelling te volgen.

Woelratten leven voornamelijk onder de grond. Ondergrondse vraat wordt vaak bovengronds zichtbaar door het verwerken of verbruinen van de plant. Daarnaast kunnen afgeknaagde stengels van waterplanten of oeverplanten het werk zijn van woelratten. Woelratten kunnen ook aan boomwortels knagen, hierdoor kunnen de bomen los komen te staan of zelfs omvallen.

De uitwerpselen van woelratten liggen vaak in kleine hoopjes. Ze zijn met name te vinden op plekken waar een woelrat het water in of uitgaat. Deze worden tevens gebruikt om het territorium af te bakenen. De keutels van woelratten zijn klein en cilindrisch. Aan weerskanten zijn de rattenkeutels voorzien van stompe polen. De uitwerpselen zijn circa 7 tot 10 mm breed en 3 tot 4 mm lang. Verse keutels hebben een beigebruin tot donkerbruine kleur. Naarmate de keutels onder worden verkleuren ze zwart.

Woelratten graven met hun voortanden en poten gangen in de oevers. Deze zijn vaak makkelijk te herkennen, maar kunnen ook van andere dieren zijn. De uitgang van een gangenstelsel kan zowel boven als onder de waterspiegel liggen. Woelratten leven grotendeels ondergronds en verlaat het gangenstelsel vrijwel niet. De aanwezigheid van de gangen wordt verraden door de hoopjes uitgegraven grond die voor het hol onder water liggen.

Hoe kun je woelratten bestrijden?

In het kader van de Flora- en faunawet is het in Nederland niet toegestaan om woelratten te bestrijden. De woelrat is een beschermde inheemse diersoort, zoals bedoel in artikel 4, lid 1 onder a van de Flora- en faunawet. Op grond van artikel 9, 10 en 11 is het verboden om beschermde inheemse diersoorten:

  • te doden, te verwonden, te vangen, te bemachtigen of met oog daarop op te sporen;
  • opzettelijk te verontrusten;
  • nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te beschadigen, te vernielen, uit te halen, weg te nemen of te verstoren.

Woelrattenval of woelrattenkoker

Een woelrattenval of woelrattenkoker kan worden ingezet om woelratten, woelmuizen en mollen mee te bestrijden. Omdat deze dierensoorten veelal onder de grond leven is het lastig om deze plaagdieren bovengronds te bestrijden. Een woelrattenklem kan in een molshoop worden geplaatst. Op het moment dat het dier in de val loopt zal de klem dichtvallen. Hierdoor zit het dier gevangen.

Let op: woelratten zijn in Nederland een beschermde diersoort. Hierdoor is het niet toegestaan om een woelrattenval te gebruiken om woelratten te bestrijden. Voor het vangen van woelmuizen of mollen mag dit bestrijdingsmiddel wel worden ingezet.

Hoe kun je woelratten voorkomen?

Het bestrijden van woelratten is bij wet verboden. Hierdoor ligt de nadruk op het voorkomen van overlast van woelratten op het nemen van preventieve maatregelen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het risico op een woelrattenplaag aanzienlijk te beperken.

  • Laat de natuurlijke vijanden van de woelrat (zoals de hermelijn, bunzing, nerts, otter, vos, das, kat, uil, reiger en snoek) hun gang gaan.
  • Plaats voor een woelrat giftige plant (zoals de Scilla maritima en de kruisbladwolfsmelk) in je tuin.
  • Houdt de begroeiing (zowel het gazon als struiken) in je tuin kort, met name langs de waterranden.
  • Zorg ervoor dat er geen voedselbronnen in de tuin aanwezig zijn. Bewaar eventueel dierenvoer op afgesloten plaatsen.
  • Ontneem de aanwezigheid van nestmateriaal (zoals rietkragen, stro en afval) om de omgeving aantrekkelijk te maken.

Gecertificeerde bestrijder inschakelen?

Is het niet gelukt om de woelratten af te komen? Of wil je de behandeling liever uitbesteden? Dan kun je er ook voor kiezen om een gecertificeerde bestrijder in te schakelen. Wij beschikken over een landelijk netwerk aan professionele ongediertebestrijders. Hierdoor kunnen we je vrijblijvend in contact brengen met een bestrijder bij jou in de buurt.

Een gecertificeerde bestrijder heeft de nodige kennis en ervaring om snel tot een goede aanpak te komen om de woelratten te bestrijden. Op basis van gedegen onderzoek en inspectie wordt een plan opgesteld. Daarnaast zet de lokale bestrijder de bestrijdingsmiddelen op de juiste wijze in. In veel gevallen kunnen rattensoorten met één behandeling bestreden worden. Zo weet je dat je snel van je woelrattenplaag af bent.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 360 reviews.