Hoe kun je zilvervisjes bestrijden?

Heb je last van zilvervisjes? Deze kruipende insecten kunnen voor veel overlast zorgen. Ze kunnen overal zitten. Op zolder, in de keuken, de badkamer, de woonkamer en zelfs in de slaapkamer. Alhoewel de insecten niet direct schadelijk zijn voor de gezondheid, kunnen ze wel schade aanbrengen in huis.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het bestrijden van zilvervisjes. Van het opsporen en herkennen van zilvervisjes tot het bestrijden en voorkomen van de plaaginsecten.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van zilvervisjes? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve behandeling.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes (Lepisma saccharina) zijn kleine vleugeloze insecten. Ze worden ook wel suikergast genoemd. Zilvervisjes hebben hun naam te danken aan de zilverachtige glans van de schubben over het lichaam. Daarnaast maken de insecten kronkelende (visachtige) bewegingen bij het verplaatsen.

De kruipende insecten ondergaan een onvolledige gedaanteverwisseling. De ontwikkeling bestaat uit drie stadia, namelijk: ei, nimf (larve), volwassen. Een vrouwlijk zilvervisje legt ongeveer 100 eitjes. Afhankelijk van de omstandigheden komen deze 4 tot 6 weken later uit. Hierdoor kunnen zilvervisjes zich snel voortplanten. Een zilvervisje leeft ongeveer 2 tot 3 jaar.

Hoe kun je zilvervisjes herkennen?

Zilvervisjes zijn eenvoudig te herkennen. De insecten hebben een lang en plat lichaam. De voorzijde is rond en het achterlijf eindigt in een punt. Kenmerkend zijn de twee geringde antennes en die fijn geringde staart dragen aan het achterlijf. De fijne schubben zijn over het hele lichaam bedekt en geven een glanzende grijze (zilveren) kleur.

In eerste instantie lijken de zilvervisjes erg veel op papiervisjes en ovenvisjes. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen, met name in de leefwijze. In tegenstelling tot papiervisjes heeft het papiervisje vrijwel geen haren.

Zilvervisje

Uiterlijke kenmerken

  • 7 tot 12 mm lang
  • 2 geringde antennes
  • 3 fijn geringde staartdraden aan het achterlijf
  • Glanzende vacht door de fijne schubben
  • Geen haren

Hoe komen zilvervisjes in huis?

Zilvervisjes kunnen op verschillende manieren naar binnen komen. Doordat de insecten erg klein zijn kunnen ze via de kleinste openingen in muren, deuren, ramen, en zelfs leidingen binnendringen. Daarnaast geven ventilatieopeningen ook vaak een simpele toegangsweg tot een woning.

De plaaginsecten kunnen ook binnenkomen door mee te liften op spullen die je binnenbrengt. Ze kunnen zich eenvoudig verstoppen in bijvoorbeeld boodschappen, verhuisdozen, meubels en zelfs kleding. Ook kunnen zilvervisjes in een woning komen door tweedehands boeken of kartonnen dozen.

Waar zitten zilvervisjes?

Zilvervisjes zijn lichtschuw. Overdag verstoppen ze zich op donkere plaatsen. Zilvervisjes gedijen goed in warme omgevingen (± 25°C) met een hoge luchtvochtigheid (70% of meer). Hierdoor zijn vochtige ruimtes, zoals de keuken en badkamer, ideale verstopplekken.

Zilvervisjes komen ook vaak voor in nieuwbouwwoningen. Deze zijn meestal goed geïsoleerd, waardoor er minder ventilatie is.

De kruipende insecten zijn het hele jaar actief. Door warme temperaturen kunnen de zilvervisjes zich beter voortplanten. Hierdoor is er van april t/m september vaak een verhoogde activiteit.

Met name in de zomermaanden is de kans groter dat je zilvervisjes ziet kruipen (of wegschieten). De kruipende insecten zijn voornamelijk ‘s nachts actief.

In huis kunnen ze zich op verschillende plekken verstoppen. Zo komen ze voor in vrijwel alle ruimtes. Van de kelder en de zolder tot de woonkamer en de slaapkamer. Vaak zitten ze achter plinten, onder vloerkleden (of matten) en in boekenkasten.

Zijn zilvervisjes gevaarlijk?

Zilvervisjes zijn niet gevaarlijk. Ze zijn erg schuw en vermijden over het algemeen fel licht. Bij het minste of geringste schieten de insecten weg. Zilvervisjes bijten niet en kunnen ook geen ziektes overdragen. Hierdoor vormen de kruipende insecten geen directe bedreiging.

Wanneer zilvervisjes in grote getalen aanwezig zijn, kunnen ze wel overlast veroorzaken. De plaaginsecten kunnen namelijk schade toebrengen aan papierproducten. ZIlvervisjes voeden zich met zetmeel en suikers. Hierdoor knagen ze aan papier en karton. Dit kan schade veroorzaken aan behang, boeken, tijdschriften, fotoalbums en andere documenten.

Zilvervisjes zitten soms ook in kelders, keukens en andere plekken waar voedsel wordt opgeslagen. Dit kan onhygiënische omstandigheden opleveren. In uitzonderlijke gevallen kunnen hierdoor allergische reacties ontstaan.

De aanwezigheid van zilvervisjes kan ook duiden op andere problemen. Zilvervisjes worden aangetrokken door vocht. Hierdoor kunnen zilvervisjes een teken zijn van problemen, zoals lekkende leidingen, slechte ventilatie of een hoge luchtvochtigheid.

Hoe kun je zilvervisjes bestrijden?

Het bestrijden van zilvervisjes is relatief eenvoudig. Hierdoor kun je de behandeling zelf uitvoeren. Er zijn verschillende huis-, tuin-, en keukenmiddelen die kunnen worden ingezet tegen zilvervisjes, zoals: brood, aardappel, lavendel, citroen en azijn. Deze middelen hebben in de praktijk slechts een tijdelijk effect.

Voor een effectieve bestrijding is het aan te raden om professionele bestrijdingsmiddelen te gebruiken tegen zilvervisjes. Het bestrijdingsmiddel dat het beste kan worden ingezet is afhankelijk van de situatie.

Insectenspray

Insecticide zijn chemische bestrijdingsmiddelen die kunnen worden ingezet om insecten, zoals zilvervisjes, mee te bestrijden. Tegen zilvervisjes is er speciale zilvervisjesspray verkrijgbaar. Echter kan er ook een andere spray op basis van pyrethroïden worden gebruikt. Deze werkzame stof is giftig voor zilvervisjes.

Insectenspray zorgt ervoor dat zilvervisjes sterven als ze hiermee in aanraking worden gebracht. Daarnaast heeft dit bestrijdingsmiddel een residu-effect. Dit betekent dat het middel blijft werken als het is opgedroogd en nog steeds zilvervisjes kan besmetten als ze hiermee in contact komen.

Zilvervisjes kunnen ook worden aangepakt met freeze spray. Deze koude spray zorgt ervoor dat zilvervisjes worden bevroren. Hierdoor worden ze geïmmobiliseerd, waardoor ze geen schade meer kunnen aanrichten.

  • Kan gericht worden aangebracht
  • Werkt vaak snel en effectief
  • Heeft een langdurig effect
  • Kan schadelijke stoffen bevatten

Insectenvallen

Insectenvallen kunnen worden ingezet om zilvervisjes mee te vangen. Het is een erg effectief middel tegen plaaginsecten. De vallen zijn voorzien van aantrekkelijk lokstof. Dit zorgt ervoor dat zilvervisjes op de val afkomen. Eenmaal in de val blijven ze vastplakken aan de plakstrip. Hierdoor zullen ze uiteindelijk in de val komen.

De vallen kunnen worden geplaatst op plekken waar zilvervisjes actief zijn, zoals de badkamer, keuken of zolder. Bij een grote plaag van zilvervisjes kunnen ook meerdere vallen tegelijk worden ingezet om hiermee de pakkans te vergroten.

  • Werkt zonder het gebruik van chemicaliën
  • Voorzien van aantrekkelijk lokstof
  • Eenvoudig te gebruiken en te verwijderen
  • Minder effectieve bij grote aantallen

Insectenverjager

Een diervriendelijke manier om insecten te bestrijden is door gebruik te maken van een insectenverjager. Dit is een apparaat die ultrasone geluiden maakt. Deze hoge tonen liggen buiten het bereik van het menselijk gehoor. Voor zilvervisjes, en andere insecten, zijn deze frequenties wel waarneembaar. De hoge en pulserende geluiden worden als vervelend ervaren waardoor de plaaginsecten kunnen worden verjaagd.

  • Diervriendelijke bestrijdingsmethode
  • Veilig voor gebruik met huisdieren en/of kinderen
  • Werkt ook tegen andere ongedierte
  • Ultrasoon geluid gaat niet door muren

Hoe kun je zilvervisjes voorkomen?

De bestrijding tegen zilvervisjes is in de praktijk alleen effectief als ook preventieve maatregelen worden genomen. Zo kun je ervoor zorgen dat de plaaginsecten niet opnieuw voor overlast kunnen zorgen. Met de onderstaande richtlijnen kun je zilvervisjes in huis voorkomen.

  • Beperk de toegang tot voedsel. Bewaar voedsel in goed afsluitbare containers, zodat zilvervisjes er niet bij kunnen. Zilvervisjes houden van zetmeelhoudende producten, zorg er dus voor dat deze goed zijn opgeborgen.
  • Maak kieren en naden dicht. Zilvervisjes zijn platte en kleine insecten. Hierdoor zijn ze in staat om door kleine kieren en spleten te kruipen. Plaats stootvoegroosters en/of insectengaas in ventilatieopeningen en kit spleten tussen deurposten en kozijnen af. Zo voorkom je dat zilvervisjes binnen kunnen dringen.
  • Houdt de temperatuur zo laag mogelijk. Zilvervisjes zijn dol op warme. Bij temperaturen hoger dan 25°C zijn zilvervisjes in staat om zich snel voort te planten. Door niet te hoog te stoken kun je de kans op zilvervisjes in huis beperken.
  • Zorg voor een lage luchtvochtigheid. Zilvervisjes gedijen goed in vochtige omgeving. Om te voorkomen dat je huis te vochtig wordt is het belangrijk om regelmatig te ventileren. Door de deuren en ramen tegen elkaar open te zetten neemt de luchtvochtigheid af, waardoor de omgeving minder aantrekkelijk is voor zilvervisjes.
  • Berg belangrijke spullen goed op. Sommige mensen hechten veel waarde aan fotoalbums en andere documenten. Deze worden doorgaans op zolder bewaard. Zilvervisjes kunnen hier vaak ongestoord hun gang gaan. Om te voorkomen dat er schade ontstaat is het belangrijk om belangrijke spullen goed op te bergen. Gebruik hiervoor bij voorkeur plastic bakken of sluit de kartonnen dozen goed af.

Bestrijdingsmiddelen tegen zilvervisjes bestellen?

Wil je een einde maken aan de overlast van zilvervisjes? In onze webshop vind je voor vrijwel iedere situatie de juiste bestrijdingsmiddelen tegen zilvervisjes. Van insecticide tot insectenvallen en van insectenvangers tot insectenwerende middelen.

Bij Pestor kun je rekenen op een vlotte en discrete levering. Hierdoor kun je vaak de volgende dag al aan de slag met het bestrijden van zilvervisjes.

Lukt het niet om zilvervisjes zelf aan te pakken? Of wil je het bestrijden van zilvervisjes liever uitbesteden? Wij beschikken over een landelijk netwerk aan plaagdierenbestrijders. Hiermee kunnen we je vrijblijvend in contact brengen met een lokale bestrijder bij jou in de buurt.

Een gecertificeerde bestrijder is in staat om de plaag in kaart te brengen en een gedegen aanpak op te stellen. Daarnaast kan een ervaren bestrijder je helpen om de behandeling uit te voeren. Zo weet je zeker dat je snel van de zilvervisjes af bent.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 443 reviews.