Wordt je geteisterd door een rattenplaag? In zo’n situatie is het belangrijk om tijdig in actie te komen. Zo kun je grotere problemen voorkomen. Er zijn verschillende bestrijdingsmethoden die kunnen worden ingezet tegen ratten. Een rattenvangkooi is een humane rattenval die kan worden ingezet om ratten te bestrijden.
In dit artikel vertellen we precies welke soorten rattenvallen er zijn. Daarnaast leggen we uit welke vangkooien je het beste kunt gebruiken in welke situatie. Tot slot vertellen we welke lokaas je het beste kunt inzetten.
Wil je direct aan de slag met het bestrijden van ratten? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve bestrijding.
Heb je last van ratten?
Overlast van ratten komt steeds vaker voor. Met name in de grote steden zorgen ratten steeds vaker voor problemen. De aangescherpte wet- en regelgeving zorgt ervoor dat er minder mag. Dit maakt het voor zowel consumenten als professionele bestrijders steeds lastiger om rattenoverlast aan te pakken. Als gevolg hiervan is de rattenpopulatie gestegen.
Om te overleven zijn ratten voortdurend op zoek naar voedsel en schuilplaatsen. Met name in de koude maanden trekken ratten in woningen en gebouwen op zoek naar een droge, warme en veilige nestplaats.
De aanwezigheid van ratten kan verschillende problemen met zich meebrengen. Ratten zijn erg onhygiënisch en kunnen ziektes overdragen op mensen en huisdieren. Daarnaast kunnen ze ook schade toebrengen door te knagen aan vrijwel alles wat ze onderweg tegenkomen.
Ratten leven veelal in kleine groepen. Ze hebben een enorme drang om zich voort te planten. Hierdoor beschikken ze over het vermogen korte tijd in grote aantallen te vermenigvuldigen. Als je niks doet, kunnen de problemen hierdoor drastisch toenemen.
Hoe kun je ratten vangen?
Om ratten te bestrijden zijn er verschillende bestrijdingsmethoden die kunnen worden ingezet. Het vangen van ratten is een goed alternatief voor rattengif. Ratten kunnen worden gevangen met een rattenval. Deze rattenvallen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten.
Traditionele rattenklem
Een populaire rattenval is een traditionele rattenklem. Dit is een houten (of kunststof) plank met daarop een gespannen slagveer bevestigd. Deze slaat op het moment de val wordt getriggerd. De slagveer zorgt ervoor dat de rat zijn nek of rug breekt en hierdoor in één klap wordt gedood. Een rattenklem/rattenval heeft als nadeel dat deze telkens opnieuw gespannen dient te worden.
Automatische rattenval
Goodnature heeft een innovatieve oplossing om automatisch ratten te vangen. De automatische rattenval is voorzien van een CO2 patroon. Deze zorgt ervoor dat de val steeds opnieuw op spanning wordt gebracht. Op het moment dat de rattenval is getriggerd reset de val zich automatisch. Hierdoor kunnen aaneenlopend meerdere ratten worden gevangen, zonder dat je hier steeds omkijken naar hebt.
Rattenvangkooi
Een rattenvangkooi is een diervriendelijke bestrijdingsmethode die geschikt is voor zowel binnen als buiten. Het is een manier om ratten levend mee te vangen. Een vangkooi of inloopval is niet fataal. Hierdoor is een rattenvangkooi een humane bestrijdingsmethode tegen ratten.
Een rattenvangkooi is veelal gemaakt van gegalvaniseerd staal of (hard) kunststof. Dit zorgt ervoor dat ratten niet door de val heen kunnen knagen om weer vrij te komen. Bovendien is een rattenvangkooi herbruikbaar en inzetbaar in verschillende situaties. In een rattenvangkooi hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor is een dergelijke rattenval veilig voor kinderen en/of huisdieren.
- Geschikt voor binnen en buiten
- Diervriendelijk
- Herbruikbaar
- Milieuvriendelijk
- Veilig voor kinderen en/of huisdieren
- Regelmatig controleren op vangst
Met een rattenvangkooi kun je ratten levend vangen. Om onnodig leed te voorkomen is het aan te raden om regelmatig te controleren of er een rat in de val zit. Als je een rat gevangen hebt, kun je deze vervolgens weer vrijlaten. Dit kun je het beste doen in de natuur, zodat de rat zijn weg weer kan vervolgen. Het is aanbevolen om de rat enkele kilometers verderop uit te zetten. Zo voorkom je dat de rat de weg weer terug weet te vinden.
Welke rattenvangkooi kun je het beste gebruiken?
De rattenvangkooi die je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van de situatie. Er is niet één rattenvangkooi die het beste werkt in alle situaties.
Voordat je kunt beginnen met het vangen van ratten is het belangrijk om te bepalen waar je de rattenvangkooi wilt neerzetten. Om de pakkans te vergroten is het aan te raden om deze op een strategische plek neer te zetten. In het geval van een grote rattenplaag is het aanbevolen om meerdere vangkooien tegelijk in te zetten.
Overdag zitten ratten zich meestal onder de vloeren, in kelders, op zolder, in de garage of op andere plekken. In de nacht gaan ze veelal op onderzoek uit op zoek naar voedsel en/of nestmateriaal. Hierdoor zie je ratten niet altijd lopen. Toch is het belangrijk om na te gaan waar de ratten lopen. Dit zijn namelijk de ideale plekken waar je een rattenvangkooi het beste kunt neerzetten.
Ratten hebben over het algemeen een zwak gezichtsvermogen. Doordat ze niet goed kunnen zien zijn ze aangewezen om hun snorharen en andere zintuigen om te navigeren. Hierdoor lopen ze meestal langs muren en andere grote objecten.
Om na te gaan of er ‘s nachts ratten lopen kun je talkpoeder of zand strooien langs de muren. Aan de poot- en staart afdrukken kun je vervolgens zien of de ratten actief zijn geweest. Daarnaast kun je eruit opmaken in welke richting ratten lopen. Dit is belangrijk om te bepalen welke rattenvangkooi je het beste kunt inzetten.
Rattenvangkooi met 1 ingang
Een rattenvangkooi met 1 ingang is met name geschikt als de ratten in één richting lopen. Deze rattenvangkooi kan het beste worden geplaatst op de looproute van ratten, bijvoorbeeld langs muren, bomen of struiken.
Een rattenvangkooi kan ook worden ingezet in de omgeving van potentiële voedselbronnen, zoals vuilnisbakken, composthopen of plekken waar dierenvoeding wordt opgeslagen.
Rattenvangkooi met 2 ingangen
Wanneer ratten in twee richtingen lopen is een rattenvangkooi met 2 ingangen de beste rattenval om in te zetten. Deze is uitermate geschikt om te plaatsen langs buitenmuren of andere grote obstakels.
In sommige kooien kunnen meerdere ratten tegelijk worden gevangen. Met name als er meerdere ratten aanwezig zijn is dit vaak de beste oplossing om de kans op een succesvolle vangst te vergroten.
-
UitverkochtDiervriendelijk
-
UitverkochtDiervriendelijk
Unpest rattenvangkooi 2 ingangen
Grotere pakkans | Diervriendelijk | Compleet pakket inclusief lokaas
-
Welk lokaas kun je het beste gebruiken?
Ratten zijn van nature erg nieuwsgierig. Ze houden van een uitdaging en gaan graag op onderzoek uit. Desalniettemin zijn ze ook erg op hun hoede. Ratten beschikken over een goed reukvermogen. De sterke neus helpt ze onder andere bij het vinden van voedsel. Het sterke reukvermogen van ratten zorgt ervoor dat ze voedsel al op een flinke afstand kunnen waarnemen. Hierdoor zijn geuren erg geschikt om ratten mee te lokken.
Ratten zijn dol op vet- en eiwitrijk voedsel. Hierdoor zijn pindakaas, chocolade, noten en zaden erg geschikt om ratten mee te lokken. Om ratten de val te laten lopen kun je het beste professioneel lokstof gebruiken. De speciale formule heeft een aantrekkelijke werking op ratten. Daarnaast geeft het langdurig een geur af. Bovendien gaat professioneel lokaas niet rotten waardoor je het zowel binnen als buiten kunt inzetten.
-
-
Knock Off Traktatie Pellets Muizen & Ratten Lokmiddel 200 gr
Veel lokmiddel per pot | Past in elke val | 100% gifvrij
Gecertificeerde bestrijder inschakelen?
In de meeste gevallen kun je ratten zelf bestrijden. Wil het toch niet lukken om van de rattenplaag af te komen? Of wil je de bestrijding van ratten liever uitbesteden? Dan kun je er ook voor kiezen om een gecertificeerde bestrijder in te schakelen.
Wij beschikken over een landelijk netwerk aan professionele ongediertebestrijders. Hierdoor kunnen we je geheel vrijblijvend in contact brengen met een lokale bestrijder bij jou in de buurt.
Een gecertificeerde bestrijder begint altijd met een inspectie. Op basis van grondig onderzoek wordt een plan gemaakt. Hierbij wordt bepaald welke bestrijdingsmiddelen het beste kunnen worden ingezet. Zo weet je zeker dat je snel van de rattenoverlast af bent.