Wat is de beste vliegenval?

Heb jij last van vliegen? Vliegen zijn een veelvoorkomend plaaginsect. Met name in de zomer kunnen de vliegende insecten voor veel overlast zorgen. Vliegen kunnen zich in een razendsnel tempo voortplanten. Hierdoor kunnen ze zich in korte tijd vermenigvuldigen. Vaak neemt de overlast toe naarmate er veel vliegen aanwezig zijn. Het is daarom verstandig om er snel bij te zijn om te voorkomen dat je last krijgt van een enorme vliegenplaag.

In dit artikel vertellen we je alles over het vangen van vliegen. We vertellen je hoe je vliegen kunt vangen en welke lokmiddelen het beste werken. Daarnaast geven we je advies over welke vliegenvanger je het beste kunt gebruiken in jouw situatie. We sluiten af met een aantal tips om overlast van vliegen te voorkomen.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van vliegen? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle en adequate aanpak tegen vliegen.

Waarom heb ik last van vliegen in huis?

Vliegen worden vooral actief bij warm weer. Wanneer dit is hangt af van de vliegensoort. In totaal zijn er meer dan vijfduizend vliegen- en muggensoorten. De meest bekende vliegen zijn de huisvlieg (of kamervlieg), de strontvlieg, de bromvlieg, de fruitvlieg en de daas (of paardenvlieg).

Over het algemeen ontwaken de meeste soorten vliegen in de lente uit de winterslaap. Naarmate het weer warmer wordt en het langer licht is, worden steeds meer vliegen actief. De zomerperiode is het hoogseizoen. Met name in de maanden juli en augustus kunnen de insecten in grote getalen aanwezig zijn. De overlast van vliegen neemt dan ook vaak toe.

Vliegen hebben behoefte om te verblijven op plekken waar voedsel aanwezig is en waar ze ongestoord kunnen voortplanten. Woningen en bedrijfspanden zijn hierdoor ideaal geschikt. Vliegen worden voornamelijk aangetrokken door voedselresten en afval. Daarnaast kan een gebrek aan hygiëne ook bijdragen aan de aanwezigheid van vliegen.

Het zoemende geluid kan storend zijn en een grote bron van irritatie vormen. Daarnaast zijn vliegen geneigd om continu heen en weer te vliegen en onverwachts op je lichaam te landen. Vliegen zijn over het algemeen erg onhygiënisch. Zeker als je bedenkt dat ze ook lopen op afval, rottend voedsel en andere vieze plekken. Alhoewel de insecten niet gevaarlijk zijn, kunnen ze hierdoor wel ziektes overbrengen. Hierdoor vormen de insecten een serieuze bedreiging voor de gezondheid.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Hoe kun je vliegen vangen?

Bij het bestrijden van vliegen is het vangen één van de meest effectieve methodes. Afhankelijk van de situatie werkt het vangen van vliegen beter dan het gebruik van alternatieve bestrijdingsmethodes zoals anti-vliegenspray, vliegenvallen of vliegenverjagers.

Vliegenpot

Een gebruik van een vliegenpot is erg populair om vliegen mee te vangen. Een vliegenpot is tevens geschikt om voor het vangen van andere plaaginsecten, zoals muggen en motten. Voor het vangen van wespen is er een speciale soort wespenvanger.

Een vliegenpot is vaak gemaakt van kunststof en voorzien van een hersluitbare opening. Hierdoor kan deze vliegenvanger worden hergebruikt. Afhankelijk van het formaat kunnen tot 40.000 vliegen in deze val gevangen worden. De meeste vliegenpotten worden geleverd met aantrekkelijk lokstof.

Vliegenvangzak

Een vliegenvangzak lijkt qua werking veel op een vliegenpot. Het verschil is dat een vangzak voornamelijk geschikt is om buitenhuis grote hoeveelheden vliegen mee te vangen. Een vliegenzak is voorzien van een haakje. Hiermee kan de vliegenvanger worden opgehangen onder een afdak, overkapping of veranda. De opening in de vliegenvangzak is zo ontworpen dat vliegen niet meer kunnen ontsnappen. Een vliegenvangzak werkt ook goed om in de buurt van de kliko te hangen als daar veel vliegen rondvliegen.

Elektrische vliegenvanger

Een elektrische vliegenvanger wordt voornamelijk binnenshuis gebruikt. Elektronische vliegenvallen zijn ook geschikt voor professionele omgevingen. Zo zijn er speciale vliegenlampen voor de horeca. Er zijn ook elektrische vallen die geschikt zijn voor buitenhuis. Deze zijn ideaal voor een warme zomeravond in de tuin of op de camping.

Een elektrische vliegenval is vrijwel altijd voorzien van een lichtbron. Het UV-licht zorgt ervoor dat de vliegende insecten worden aangetrokken. De blauwe lamp heeft een aantrekkelijke werking op vliegen.

Een elektrische vliegenvanger zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo zijn er vliegenlampen die werken op hoogspanning. Deze zorgen ervoor dat de vliegen worden geëlektrocuteerd zodra deze de val binnen vliegen. Er zijn ook elektrische vliegenvangers die gebruikmaken van een aanzuiging of kleefplaat om gevangen vliegen in de val te houden.

Kleefvallen

Kleefvallen zijn een verzamelnaam voor verschillende soorten vliegenvallen. De werking van dergelijke vallen is gebasseerd op een plakstrip. Dit zorgt ervoor dat vliegen blijven plakken op het moment dat ze in de val zijn gevlogen. Hierdoor kunnen de vliegen niet meer weg, waardoor ze uiteindelijk zullen sterven. De kleefvallen zijn met name geschikt voor droge omgevingen. Afhankelijk van gebruikssituatie worden deze soort vliegenvangers vliegenstrips, vliegenstickers of vangplaatjes genoemd.

Venusvliegenvanger

Een venusvliegenvanger (Dionaea muscipula) is een vleesetende plant. De plant vangt en verteert kleine insecten. Hiermee is de venusvliegenval een van de meest natuurlijke manieren om vliegen mee te vangen.

De venusvliegenvanger is een kruidachtige plant. De stengels kunnen tot wel 5 centimeter lang worden. De bladeren zijn voorzien van kleine haartjes en fungeren als voelsprieten. Zodra een vlieg of andere insect deze raakt, sluit de plant waardoor de insect gevangen zit. Het vangmechanisme is dusdanig ontwi

Venusvliegenval
Venusvliegenval met gevangen vlieg

Wat is de beste vliegenval?

Om vliegen te vangen zijn er verschillende soorten vliegenvangers verkrijgbaar. Om je te helpen bij het maken van een keuze hebben hebben we een top 5 samengesteld van de beste vliegenvallen.

1. BSI vliegenval

De BSI fly attract vliegenval is een kant-en-klare vliegenval die kan worden gebruikt voor het vangen van verschillende soorten vliegen. De vliegenvanger wordt geleverd met een aantrekkelijke lokstof die ook als navulling verkrijgbaar is. Daarnaast kunnen er in deze val tot 20.000 vliegen tegelijk worden gevangen. Bovendien is deze val herbruikbaar.

2. Luxan vliegenval

Deze vliegenval van Luxan wordt gekenmerkt door zijn effectieve werking. Het is een vliegenvanger in de vorm van een vliegenvangzak. Deze is erg geschikt voor het vangen van vliegen in de tuin. De ecologische lokstof is er aantrekkelijk en heeft een langdurige werking. De vliegenlokstof is ook als navulling verkrijgbaar.

3. BSI vliegenverdelger

Deze elektrische vliegenvanger is geschikt voor zowel binnen als buiten. De BSI Mousi-Lum+ is een effectieve vliegen- en muggenverdelger. De UV-lamp heeft een aantrekkelijke werking op allerlei insecten.

De vliegenverdelger van BSI kan worden opgeladen met een USB-aansluiting. Met een volgeladen batterij gaat de vliegenvanger circa 20 uur mee. Daarnaast heeft deze elektrische insectenval een bereik van circa 25 m2.

4. KB Home vliegenval

Deze KB vliegenval is de ideale vliegenpot voor het vangen van vliegen buitenshuis. De KB Home vliegenval wordt geleverd met aantrekkelijke lokstof. Dit lokmiddel is vrij van pesticide en 100% natuurlijk.

De kunststof behuizing is stevig en voorzien van een schroefdop. Hierdoor kun je de KB Home vliegenval hergebruiken. De vliegenvanger van KB heeft een grote capaciteit en gaat doorgaans een heel seizoen mee.

5. Insect-o-cutor elektrische vliegenval

De elektrische vliegenval van Insect-o-cutor een van de beste elektrische vliegenvangers die op dit moment te krijgen is. De Insect-o-cutor Prism Fly Killer heeft een fraai design en heeft een aantrekkelijke werking op vliegen en andere plaaginsecten.

De vliegenvanger is voorzien van een kleefplaat. Hierdoor is de elektrische vliegenval ook geschikt voor gebruik in de keuken, winkel of horeca. De insectenlamp is voorzien van een 11 watt UV-lamp. Daarnaast heeft deze Insect-o-cutor vliegenvanger een bereik tot 30 m2.

Waar kun je vliegen mee lokken?

Wanneer je aan de slag gaat met een vliegenvanger is het belangrijk om de aantrekkelijke lokstof te gebruiken. Er zijn verschillende lokmiddelen die je in een vliegenval kunt doen. Welke lokstof je het beste in de val kunt doen is afhankelijk van de vliegensoort die je wilt aantrekken.

Over het algemeen houden vliegen van gistende en rottende etenswaren. Zo komen ze af op overrijpt fruit, zoals bananen, appels, perziken en meloenen. Daarnaast houden vliegen ook van suikerhoudende drank en zoete geuren. Daarnaast kun je ook een mengsel maken van maismeel en honing om vliegen mee te lokken.

Het gebruik van etenswaren om vliegen mee aan te trekken kan erg effectief zijn. Het nadeel is wel dat het zijn werking verliest en regelmatig vervangen dient te worden. Als alternatief kun je ook speciaal vliegenlokstof gebruiken. Dit is veelal een natuurlijke oplossing met een hoge aantrekkingskracht op vliegen. Daarnaast heeft professioneel lokstof een langdurige werking en gaat het niet rotten of schimmelen.

Hoe kun je zelf een vliegenval maken?

Voor het vangen van vliegen kun je ook zelf een vliegenval maken. Het maken van een eigen vliegenvanger is relatief eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een schaar/mesje, tape, en een lege petfles van een halve of anderhalve liter.

Een vliegenval kun je als volgt maken:

 • Draai de dop van de fles.
 • Knip of snij de fles door op een hoogte van circa 10 cm vanaf de dop.
 • Zet het afgeknipte gedeelte van de fles ondersteboven in de onderkant van de fles.
 • Plak met tape de twee delen aan elkaar vast.
 • Giet het lokstof door de trechter.
 • Hang de fles op of zet deze neer op een plek waar veel vliegen komen.

Door de lokstof worden vliegen de val in gelokt. Door een klein beetje afwasmiddel aan siroop of suikerwater toe te voegen blijven de gevangen vliegen niet drijven. Hierdoor sterven de vliegen door verdrinking.

Alhoewel een zelfgemaakte vliegenval erg effectief kan zijn, is er ook een groot nadeel. In de praktijk komt vaak een klein gedeelte van de vliegen in de val terecht. Hierdoor kan de val ook insecten aantrekken die uiteindelijk niet worden

Hoe kun je vliegen voorkomen?

Een effectieve bestrijding van vliegen valt of staat met het nemen van de juiste preventieve maatregelen. Door een aantal basisregels in acht te nemen kun je voorkomen dat vliegen – en vaak ook andere insecten – worden aangetrokken en overlast veroorzaken. De onderstaande tips bieden praktische richtlijnen om vliegen in en om het huis te voorkomen.

 • Voorkom dat vliegen zomaar naar binnen kunnen vliegen. Laat geen ramen en deuren wagenwijd open staan. Plaats bij voorkeur horren voor de ramen en deuren.
 • Zorg ervoor dat er geen grote kieren, spleten en gaten in je woning zitten. Door anti-insectengaas, werende kit en stootvoegroosters te gebruiken kun je eventuele kieren dichten en ventilatieopeningen verkleinen.
 • Geef kamerplanten niet te veel water. Dit is voor sommige vliegensoorten de ideale plek om eitjes in te leggen.
 • Laat geen voedsel onbedekt staan en bewaar etenswaren zoveel mogelijk in afgesloten kastjes.
 • Zorg ervoor dat het huis schoon is. Vliegen worden aangetrokken op plekken waar de hygiëne beperkt is. Haal regelmatig de stofzuiger en dweil door het huis heen. Zorg er ook voor dat er geen voedselresten blijven liggen op het aanrechtblad en gootsteen.
 • Eet fruit tijdig op en gooi het in een afgesloten GFT-container voordat het begint met rotten.
 • Leeg regelmatig de prullenbak. Het is aanbevolen om een afgesloten container te gebruiken. Zet deze ook regelmatig aan de weg om maden te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat de voederbakken van huisdieren schoon zijn. Insecten zijn dol op de geur van dierenvoer.
 • Voorkom stilstaand water in de tuin. Insecten kunnen hier eitjes in leggen waaruit later kleine vliegjes kunnen ontstaan.
Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 394 reviews.