Hoe lang leeft een mug?

« Terug naar de kennisbank

De aanwezigheid van muggen kan enorm hinderlijk zijn. De vliegende insecten maken een zoemend geluid. Met name in de zomer kan dit de nachtrust verstoren. Bovendien kunnen muggen steken. Hierdoor kunnen muggenbulten ontstaan die ontzettend kunnen jeuken.

Een mug heeft een relatief korte levensduur ten opzichte van andere vliegende insecten. Hoe lang een mug precies leeft is afhankelijk van de leefomstandigheden. In dit artikel leggen we precies uit hoe de levenscyclus van muggen eruit ziet en wanneer de plaaginsecten het meest actief zijn.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van muggen? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve bestrijding.

Hoe lang leven muggen?

In Nederland komen verschillende muggensoorten voor. De meest bekende muggensoort is de steekmug (Culicidae). De andere soorten zorgen voor vrijwel geen overlast. Wanneer je wordt gestoken dan is dit vrijwel altijd het vrouwtje, zij heeft het eiwit uit jouw bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes.

Muggen voeden zich voornamelijk met plantaardige sappen. Ze eten het liefst nectar en andere sappen uit planten. Vooral het nectar is belangrijk. Deze bevat voedingsstoffen die ze nodig hebben om in koudere periode te kunnen overleven. Daarnaast verlengt het eten van nectar het eten van het individu.

Afhankelijk van de beschikbaarheid van voedselbronnen kunnen muggen ook dierlijke sappen consumeren of sappen uit rottend fruit. De vrouwtjes voeden zich ook met het bloed van mensen en dieren.

De temperatuur heeft ook invloed op de levensduur van muggen. Muggen gedijen goed bij warm weer. De hogere temperaturen verhogen de snelheid van hun metabolische processen. Dit leidt tot een snellere ontwikkeling van ei tot volwassen mug. De levenscyclus wordt hierdoor wel korter. Bij lagere temperaturen vertragen de metabolische processen. Hierdoor wordt de ontwikkeling en activiteit vertraagd. Echter kan dit wel leiden tot een langere levensduur.

De levensduur is ook afhankelijk van het geslacht. Een vrouwtje leeft langer dan het mannetje. De levensduur van een vrouwtje is meestal 42 tot 56 dagen. Een mannetje leeft gemiddeld 10 dagen.

In huis kunnen muggen meestal wat langer overleven. De temperatuur is hier vaak goed en doorgaans is er een rijk voedselaanbod. Bovendien is het voor het vrouwtje ‘s nachts vaak eenvoudig om een bloedmaaltijd tot zich te nemen. In een woning kunnen muggen soms tot wel 63 dagen leven. In deze periode kunnen vrouwtjes tot wel 900 eitjes leggen. Hierdoor kan er in korte tijd een muggenplaag ontstaan.

Hoe lang overleeft een mug zonder bloed?

Muggen hebben niet per se bloed nodig om te kunnen overleven. Ze eten voornamelijk nectar en andere plantensappen. De mannetjesmug heeft zelfs helemaal geen bloed nodig om te kunnen overleven. Alleen de vrouwtjesmug heeft bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes.

Als een vrouwelijke mug geen bloed heeft gedronken dan zal ze niet direct sterven. Om te overleven haalt ze voedingsstoffen uit nectar. Wel zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de eitjes wordt vertraagd als een mug geen bloedmaaltijd heeft gehad. Doorgaans kan het 3 tot 12 dagen duren voordat een vrouwtje op zoek gaat naar nieuw bloed.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Hoe ziet de levenscyclus van de mug eruit?

De levenscyclus van een mug bestaat uit een viertal stadia, namelijk: ei, larve, pop en volwassen mug. Dit staat ook wel bekend als een volledige gedaanteverwisseling.

De vrouwelijk mug zet de eitjes af op het wateroppervlak. Vaak in stilstaand water. Deze worden vaak in een groep van 100 of meer eitjes gelegd. De tijd die nodig is om uit te komen is afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid. Doorgaans komt de larve na enkele dagen tevoorschijn.

De larven leven in het water. Ze voeden zich met organisch materiaal en micro-organismen die in het water leven. De larven ondergaan verschillende vervellingsstadia terwijl ze groeien. Dit proces duurt enkele dagen tot enkele weken.

Zodra de larven zijn volgroeid veranderen ze in poppen. In deze fase leven ze nog steeds in het water. Ze halen adem via een ademhalingsbuis aan het oppervlak. Afhankelijk van de omstandigheden komt de pop na 2 tot 7 dagen uit.

Nadat de pop is uitgekomen drijft de mug nog enkele uren op het wateroppervlak tot het skelet is verhard. Hierna volgt de volwassen mug uit.

Muggenlarve
Volwassen mug

Wanneer zijn muggen actief?

Muggen zijn het hele jaar aanwezig. De activiteit kan wel per seizoen verschillen. De vliegende insecten planten zich sneller voort in de warmere maanden. Hierdoor is er in deze maanden ook een toename te zien in de populatie. Dit zorgt er tevens voor dat de overlast toeneemt.

Doorgaans loopt het muggenseizoen van april t/m september. Afhankelijk van de temperaturen in het voorjaar en in het najaar kan deze periode verschuiven. Over het algemeen ligt de piek qua activiteit in augustus.

Muggen zijn overdag het minst actief. Ze verstoppen dan op donkere en beschutte plekken. In de avond komen de muggen weer tevoorschijn. Ze gaan dan op zoek naar voedsel. ‘s Nachts zijn muggen het meest actief.

Hoe overwinteren muggen?

In de winter zul je over het algemeen niet veel muggen tegenkomen. Als het kouder wordt gaan de muggen in een winterslaap (diapauze). Muggen zijn koudbloedig, hierdoor moeten ze zichzelf warm houden. Ze verstoppen zich dan op beschutte plaatsen. Ze zijn hierdoor in staat om te overwinteren. Omdat muggen in de winter minder actief zijn, is er in deze periode vaak weinig overlast van de plaaginsecten. In de lente worden de muggen weer actief en beginnen ze over het algemeen weer te steken.

Hoe kun je muggen bestrijden?

Muggen kunnen voor veel overlast zorgen. Met name ‘s nachts kunnen ze voor veel onrust zorgen. Het eindeloze gezoem kan leiden tot slapeloze nachten. Daarnaast kunnen de muggensteken een zwelling op de huid veroorzaken die vaak gepaard gaat met ontzettende jeuk.

Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die je kunt inzetten om de levensduur van muggen te verkorten. Insectenspray en een anti-muggenstekker zijn hier voorbeelden van. Daarnaast zijn er ook middelen die je kunt inzetten om muggen te verjagen, zoals een ultrasone insectenverjager. Voor een blijvend resultaat is het aanbevolen om insectenwerende materialen aan te brengen om te voorkomen dat insecten opnieuw in je woning komen.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.4/10 gebaseerd op 495 reviews.