Hoe kun je muggen bestrijden?

Heb je last van muggen? Met name in de zomermaanden kunnen deze plaagdieren erg vervelend zijn. Een zoemende mug kan je de nachtrust flink ontnemen. Daarnaast kunnen muggen steken, waardoor je huiduitslag en enorme jeuk kunt krijgen.

In dit artikel kom je alles te weten over het bestrijden van muggen. Je leest welke soorten muggen er zijn en welke risico’s deze plaaginsecten vormen. Daarnaast vertellen we je alles over de verschillende soorten bestrijdingsmiddelen en hoe je muggenoverlast kunt voorkomen.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van muggen? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve aanpak tegen muggen.

Wat zijn muggen?

Muggen (Nematocera) zijn een verzamelnaam voor verschillende soorten vliegende insecten. Een mug wordt gekenmerkt door het kleine, dunne en fragiele lichaam. Daarnaast heeft een mug zes dunne pootjes en twee antennes waarmee het insect geur kan waarnemen. Daarnaast heeft de kleine kop altijd een zuigsnuit. Vrouwtjes gebruiken de zuigsnuit om mee te steken.

In Nederland komen er ongeveer 35 muggensoorten voor. Slechts een klein deel van deze muggen veroorzaakt overlast. De bekendste muggensoort is de steekmug of muskiet (Culicidae). De meest algemene soort is de gewone steekmug (Culex pipiens). De gewone steekmug is middelgroot en te herkennen aan de donkere tot lichtbruine kleur. De pootjes zijn vrijwel helemaal bruin. Daarnaast komt ook Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) steeds vaker voor. Deze exotische mug is herkenbaar aan de witte strepen op de poten.

Mug
Muggen bestrijden

Muggen leven vaak in de buurt van water waarin de larven kunnen opgroeien. De mannen gebruiken de zuigsnuit voor het opnemen van plantensappen zoals nectar. Het zijn de vrouwtjes die steken. Dit doen ze om bloed op te zuigen welke voedingsstoffen (eiwitten) bevatten die ze nodig hebben voor het leggen van eitjes. Vrouwtjes kunnen per keer een paar honderd eitjes leggen. Uit het eitje komt vervolgens een larve welke veelal onder water leeft. Een larve kan in slechte omstandigheden overleven. De larve gaat vervolgens over tot een pop waar een volwassen mug uit voorkomt. De ontwikkeling van ei tot mug kan bij zomerse temperaturen ongeveer één a twee weken duren. De levensduur van een volwassen vrouwtje is meestal één tot twee maanden. Mannelijke muggen leven gemiddeld maar 10 dagen.

Muggen kunnen vooral erg hinderlijk zijn. Ze maken een vervelend zoemend geluid. Dit geluid ontstaat doordat muggen hun vleugels snel heen en weer bewegen. Met name in de zomers kunnen dit irritante nacht rustverstoorders zijn. Daarnaast kunnen (vrouwelijke) muggen steken waardoor muggenbulten kunnen ontstaan.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Waar komen muggen op af?

Vaak wordt gedacht dat muggen afkomen op het licht. Echter worden muggen voornamelijk aangetrokken door de geur. Muggen komen af op de kooldioxide via adem en de geurstoffen die het lichaam afscheid. Deze stoffen kunnen van mens tot mens verschillen. Hierdoor hebben sommige mensen soms meer last van muggen dan andere. Voornamelijk vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht hebben vaker last van muggen. Dit komt omdat deze mensen het meeste koolstofdioxide uitstoten.

Kun je ziek worden van een muggenbeet?

Muggen kunnen gevaarlijk zijn en een risico vormen voor de gezondheid. Muggen die besmet zijn geraakt met een ziekteverwekker (zoals een parasiet of virus) kunnen ziektes overdragen. De ziektes zijn overdraagbaar via een muggenbeet. De kans dat muggen in Nederland mensen ziek maken is relatief klein. Toch komt dit steeds vaker voor.

Er zijn verschillende ziektes die je kunt krijgen van een muggenbeet. De meest beruchte zijn het westnijlvirus en malaria. Voorheen kwamen deze voornamelijk in Afrika voor. Maar door de verandering van het klimaat en de opwarming van de waarde duiken ziektes ook steeds vaker op in Europa. Exotische muggen kunnen gevaarlijke ziekten overbrengen, zoals zikakoorts, knokkelkoorts (dengue) en chikungunya.

Als je gebeten bent door een mug dan ontstaat er vaak een muggenbult. Deze blijft gemiddeld drie tot vier dagen zichtbaar. Een muggenbeet gaat vaak gepaard met jeuk. Probeer vooral niet te krabben, want hierdoor kan de jeuk verergeren. Het beste kun je een nat kompres (verband) of een coldpack gebruiken. Daarnaast kun je tegen huidirritatie ook zelf op basis van menthol, aloë vera of calendula gebruiken. Als de klachten niet overgaan raden we contact op te nemen met je huisarts.

Hoe kun je muggen bestrijden in huis?

Als je last hebt van muggen zijn er verschillende manieren om de plaaginsecten te bestrijden. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om met een (elektronische) vliegenmepper in de weer te gaan. Alhoewel deze methode vaak zeer doeltreffend is laat het vaak ook vieze vlekken achter op de muur. Daarom gaan onze voorkeur uit naar alternatieve bestrijdingsmethodes die vaak ook nog een effectiever zijn.

Anti-muggenspray

Anti-muggenspray is een perfect middel om muggen af te weten. Het middel bevat geuren waar muggen niet van houden. Daarnaast is er ook natuurlijke spray verkrijgbaar po basis van pyrethrum en piperonylbutoxid. Deze soort anti-muggenspray test het zenuwstelsel aan waarna de mug uiteindelijk dood gaat. Anti-muggenspray is eenvoudig te gebruiken door deze in de ruimte te spuiten waarin je muggen wilt bestrijden.

Om muggen te bestrijden kun je ook chemische spray gebruiken. Deze middelen zijn doorgaans op basis van DEET, picardine, IR3535 of citrondial. Doorgaans smeer (of spuit) je jezelf hiermee in. Hierdoor komen er minder lichaamsstoffen vrij, waardoor muggen minder snel op je afkomen.

Vliegenlamp

Een vliegenlamp werkt effectief tegen vrijwel alle vliegende insecten, waaronder ook muggen. Een vliegenlamp werkt doorgaans op basis van LED of UV een heeft een aantrekkelijke werking op muggen. Het voordeel van een vliegenlamp is dat deze doorgaans een groot bereik heeft en ook grote ruimte insectenvrij kan houden. Een elektrische vliegenlamp is meestal voorzien van een spanningsrooster. Als muggen hier tegenaan vliegen krijgen ze een elektrische schok, waardoor ze op slag dood zijn.

Hoe kun je muggen bestrijden in de slaapkamer?

Muggenoverlast komt het vaakst voor in de slaapkamer. Door het zoemende geluid kunnen de plaaginsecten een enorme stoorzender zijn en de nachtrust ontnemen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om muggen in de slaapkamer te bestrijden.

Plaats horren voor de ramen

Om te voorkomen dat je last krijgt van muggen is het belangrijk om deze insecten buiten de deur te houden. Met name in de zomer is het vaak lekker om ‘s nachts het raam open te laten staan om de slaapkamer van frisse lucht te voorzien. Om te voorkomen dat muggen door hetzelfde raam naar binnen komen, is het verstandig om horren met fijn gaas te plaatsen. Zo kan de slaapkamer lekker ventileren, zonder dat muggen naar binnen vliegen.

Plaats een klamboe boven het bed

Een tweede manier om te voorkomen dat je ‘s nachts worden gestoken is door het plaatsen van een klamboe boven je bed. Dit is een heel dun gordijn met dichte mazen. Hiermee kun je je bed volledig afsluiten, zodat muggen niet bij je in de buurt kunnen komen terwijl je ligt te slapen.

Kies geschikte nachtkleding

Ondanks het in de zomer vaak al warm is in de slaapkamer kun je ervoor kiezen om nachtkleding te dragen. Door je armen en benen te voorzien van dunne nachtkleding kunnen muggen niet direct op je huid komen. Zodoende kun je ook niet worden gestoken in je slaap.

Gebruik een ventilator

Muggen zijn erg fragiele insecten. Hierdoor houden ze niet van toch. Door de deuren en ramen tegen elkaar open te zetten kun je een tochtgang creëren waar muggen in kunnen worden meegenomen. Je kunt er ook voor kiezen om een ventilator neer te zetten. Zo kun je heel gericht muggen weghouden.

Hoe kun je muggen verjagen?

Overlast van muggen kun je bestrijden door de plaagdieren te doden of te weren. Vaak wordt vergeten dat muggen ook goed te verjagen zijn. Zo zijn er verschillende manieren om muggen te verjagen, namelijk met geluiden of geuren waar muggen niet tegen kunnen.

Muggen verjagen met geluid

Een effectieve methode voor het verjagen van muggen is door gebruik te maken van ultrasoon geluid. Dit zijn geluiden die voor het menselijk gehoor niet waarneembaar zijn maar voor muggen erg irritant zijn. Een ultrasone verjager (ook wel anti-muggenstekker genoemd) is een apparaat dat in het stopcontact kan worden gestopt. Muggen kunnen niet tegen het pulserende geluid, waardoor ze uiteindelijk zullen wegvliegen. Let er wel op dat niet alle ultrasone verjagers geschikt zijn om muggen me te verjagen. Controleer daarom voor aanschaf of de elektronische verjager de juiste toonhoogte kan bereiken.

Muggen verjagen met geur

Muggen komen doorgaans af op menselijke lichaamsgeur en kooldioxide. Toch zijn er ook geuren waar muggen niet van houden. Zo kun je bijvoorbeeld de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid inzetten om muggen te verjagen. Lavendelgeur biedt naast de verjagende werking nog een bijkomend voordeel: het zorgt ervoor dat je beter slaapt.

Hoe kun je een muggenplaag voorkomen?

Muggenoverlast kan erg vervelend zijn. Niet alleen het het de nachtrust verstoren. Muggen kunnen ook steken. Daarom kun je een muggenplaag beter voor zijn door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen.

Om muggen buiten het huis te houden kun je muggenwerende materialen inzetten. Zo kun je de deuren en ramen voorzien van horren. Een andere effectieve methode om muggenplagen te voorkomen is door stilstaand water te voorkomen. Dit zijn namelijk de ideale plekken om eitjes in te leggen. Een vijver is daarom vaak geen ideaal scenario als je muggenoverlast wilt voorkomen. Als je een regenton hebt kun je deze het beste afdekken. Daarnaast kun je de dakgoot ontstoppen om te voorkomen dat er water in kan blijven staan. Tot slot raden we aan om geen voederbakjes met water in de tuin te laten staan. Muggen hebben aan een kleine hoeveelheid water al genoeg om zich in voort te planten.

Kun je muggen zelf bestrijden?

Heb je last van muggen en wil je hier wat aan doen? In veel gevallen kun je muggen zelf bestrijden. Bij Pestor vind je vrijwel alles wat je hiervoor nodig hebt. Zowel werende, dodende als verjagende middelen die je kunt inzetten voor het bestrijden van muggen.

Om ervoor te zorgen dat je snel aan de slag kunt met de behandeling wordt je bestelling doorgaans dezelfde dag nog verzonden. Bovendien is de levering discreet. Dit betekent dat er geen reclame op de doos staat. Zo weten de bezorger en de buren niet dat je last hebt van plaagdieren.

Mocht de plaag te groot zijn kun je er ook voor kiezen om een professionele bestrijder in te schakelen. Een gecertificeerde bestrijder kan eenvoudig de oorzaak van de muggenplaag achterhalen en de juiste behandeling starten.

Professionele bestrijder inschakelen?

Heeft de behandeling tegen muggen niet het gewenste resultaat opgeleverd? Of wil je de bestrijding overlaten aan een professional? Kies er dan voor om een gecertificeerde bestrijder in te schakelen.

Als webshop in bestrijdingsmiddelen beschikken wij over een landelijk netwerk van ongediertebestrijders. Hierdoor kunnen we je vrijblijvend in contact brengen met een bestrijder bij jou in de buurt.

Een gecertificeerde bestrijder werkt volgens geïntegreerde plaagdierbeheersing (IPM). Deze methode is een combinatie van verschillende technieken om plaagdieren te bestrijden. Zo weet je dat je snel af bent van je muggenplaag.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 361 reviews.