Ben je benieuwd waar muggen niet tegen kunnen? In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen om muggen af te weren. We leggen precies uit hoe je snel van een muggenplaag af komt. Tot slot geven we een aantal tips om muggen buiten de deur te houden.
Heb je last van muggen? In onze webshop vind je verschillende bestrijdingsmiddelen die je kunt inzetten bij een muggenplaag.
Muggenoverlast
Muggen zijn erg nuttige insecten. Muggen leggen hun eitjes in het water. De larven die daar uitkomen eten de algen uit het water. Dit voorkomt giftige blauwalgen. Daarnaast zijn de muggenlarven voedsel voor onder andere vissen, kikkers, libellenlarven en waterkevers.
Volwassen muggen zijn delicatessen voor zwaluwen en vleermuizen. Daarnaast bestuiven muggen ook bloemen en planten. Hiermee vormen muggen een belangrijke rol in het ecosysteem en de voedselketen.
Ondanks het nut van muggen kunnen de insecten ook voor veel overlast zorgen. Zo kunnen de plaaginsecten zowel binnen als buiten voor veel ellende zorgen. Het muggenseizoen van april t/m september. Tijdens deze periode is de kans dat je ‘s nachts uit je slaap wordt gehouden. Daarnaast kun je door (vrouwelijke) muggen erg naar worden gestoken.
Muggen in huis
Muggen kunnen in huis overlast veroorzaken. Zo maken de insecten vaak een muggennest in huis om zich voort te planten. De broedplaatsen vind je vaak in de kelder of in de kruipruimte. De eitjes worden doorgaans verstopt in het afvoerputje. Dit kan problemen veroorzaken met het riool.
Een vrouwtjesmug kan per keer honderden eitjes tegelijk leggen. Wanneer ze genoeg bloed drinkt duurt het circa 5 dagen voordat ze nieuwe eitjes legt. De eitjes kunnen na enkele dagen al uitkomen. Hierdoor kunnen er in een korte periode veel muggen in huis ontstaan.
Muggen komen niet af op licht. Ze komen af op je adem (kooldioxide). Daarnaast worden muggen aangetrokken door de geurstoffen die je afscheidt. Hierdoor kun je ‘s nachts bezoek krijgen van muggen in de slaapkamer. Ze plaaginsecten zijn eenvoudig te herkennen aan het zoemende geluid waarmee je ze de nachtrust ontnemen.
Vrouwelijke muggen hebben eiwitten nodig om hun eitjes te kunnen laten rijpen. Deze eiwitten halen ze uit het bloed. Hierdoor steken (of beter gezegd bijten) ze mensen om het bloed op te drinken. Een muggenbeet zorgt vaak voor een rode, licht opgezette plek op de huid. Daarnaast kan de plek gaan jeuken. De klachten gaan vaak na enkele dagen weer over. In uitzonderlijke gevallen kun je ziek van worden.
Muggen in de tuin
In de zomer zijn muggen in de tuin eerder regel dan uitzondering. Met name als een warme en droge periode en natte regenachtige periode opvolgt zijn de omstandigheden voor muggen ideaal. De overlastgevende insecten zie je dan vaak in zwermen boven de bomen en struiken vliegen.
Muggenplagen worden vooral veroorzaakt doordat er veel stilstaand water aanwezig is. Hierdoor zijn de dakgoot, regenton en zelfs de vijver vaak ideale broedplaatsen. Dit is de reden dat er in de zomer vaak muggennesten in de tuin ontstaan. Omdat ze vaak in grote getalen aanwezig zijn heb je hier vaak overlast van.
Hier kunnen muggen niet tegen
Wist je dat er verschillende dingen zijn waar muggen niet tegen kunnen? Deze kun je inzetten om muggen af te weren. Zo zijn er verschillende geuren en planten die je kunt gebruiken om muggen af te weten.
Geuren tegen muggen
Muggen beschikken over een zeer indrukwekkend reukvermogen. De insecten zijn in staat om geurtjes op afstand van 70 meter waar te nemen. Hierdoor zijn geuren uitermate geschikt om muggen mee te lokken én af te weren.
Er zijn verschillende geuren waar muggen niet tegen kunnen. De onderstaande geuren kun je inzetten om muggen weg te houden.
- Koffie (gemalen)
- Knoflook
- Lavendeltakjes
- Muntblaadjes
- Rozemarijnblaadjes
Bij het weren van muggen worden vaak citronellakaarzen ingezet om de insecten op afstand te houden. Muggen hebben hier namelijk echt een hekel aan. Hierdoor werkt deze geur erg effectief.
Planten tegen muggen
Geuren kunnen worden gebruikt om muggen af te houden. Planten kunnen soms ook sterk ruiken. Wanneer je deze plant in je tuin of huiskamer zet helpt dat tegen muggen.
Er zijn verschillende planten waar muggen niet tegen kunnen, namelijk:
- Afrikaantjes (Tagetes)
- Basilicum
- Bergamotplant (Monarda)
- Citroenboom (Citrus limon)
- Citroenmelisse (Melissa officinalis)
- Citroengras (Cymbopogon citratus)
- Goudsbloem (Calendula)
- Kattenkruid (Nepeta)
- Lavendel
- Ooievaarsbek (Geranium)
- Rozemarijn
- Wisselbloem (Lantana camara)
Geluid tegen muggen
Uit onderzoek (bron) is gebleken dat muggen in staat zijn om over grote afstand te kunnen horen. Alhoewel de insecten niet over trommelvliezen beschikken, hebben ze kleine en fijne haartjes om geluiden mee op te vangen. De frequenties waar muggen geluid kunnen waarnemen ligt tussen de 150 en 500 hertz (Hz).
Geluid kan tevens worden ingezet om muggen te verjagen. Muggen kunnen namelijk niet tegen pulserende geluiden. Met een anti-muggen stekker of ultrasone insectenverjager kunnen deze geluiden worden gegenereerd. Deze hoge tonen zijn voor mensen en huisdieren niet waarneembaar.
Muggen kunnen eenvoudig worden verjaagd. Er zijn namelijk verschillende dingen waar de insecten niet tegen kunnen. Naast verjagende middelen zijn er ook bestrijdingsmiddelen die plaaginsecten vangen of zelfs doden. Bij een grote insectenplaag kun je bijv. muggenlampen, muggenvallen of anti-muggenspray inzetten om muggen te bestrijden.
-
-
Unpest Wespen Imkerjas met hor + rits (one size)
Extra veiligheid | Voorzien van elastiek | Breed gezichtsveld
-
Unpest Wespen Imkerbroek (one size)
Extra veiligheid | Voorzien van elastiek | Optimaal draagcomfort
Tips tegen een muggenplaag
Het verjagen van muggen werkt in de praktijk alleen als je ook een aantal preventieve tips in acht neemt. Zo voorkom je dat de muggen opnieuw in of rondom je huis een broedplaats maken en een muggenplaag vormen.
De onderstaande tips kun je als richtlijn gebruiken om een muggenplaag in de toekomst te voorkomen.
- Verwijder stilstaand water rondom het huis. Dek bijvoorbeeld regentonnen af. Dit zijn namelijk ideale broedplaatsen voor muggen.
- Plaats een pomp of fonteintje in de vijver. Zodoende is er geen sprake meer van stilstaand water en kunnen muggen geen eitjes meer leggen.
- Zorgt voor voldoende beplanting in je tuin. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke vijanden worden aangetrokken.
- Maak gebruik van horren voor de deuren en ramen. Zo voorkom je dat muggen direct naar binnen kunnen vliegen.
- Zet ventilatoren in. Muggen houden namelijk niet van toch. Daarnaast zijn ze zwakke vliegers waardoor ze eenvoudig door de wervelwind worden weggeblazen.
- Hang een klamboe op boven je bed. Zo voorkom je dat muggen je kunnen steken als je ‘s nachts ligt te slapen.
- Plaats stootvoegroosters in de spouwmuur. Zo voorkom je dat muggen via de spouwmuur toegang krijgen tot de kelder of kruipruimte.
Lukt het niet om de muggen zelf te bestrijden? Een gecertificeerde bestrijder is in staat om het muggenprobleem volledig in kaart te brengen. Daarnaast weet een bestrijdingsbedrijf precies waar muggen niet tegen kunnen en welke behandeling in jouw situatie het meest effectief werkt.