Komt er een muggenplaag in 2024?

Terug naar Blog

Zoals je misschien in diverse media zoals de NOS of BNR hebt gelezen, wordt er in de zomer van 2024 een flinke muggenplaag verwacht. De Universiteit van Wageningen heeft hier onderzoek naar gedaan. Anders dan vorig jaar zijn de omstandigheden dit jaar veel gunstiger voor de muggen. Hierdoor wordt verwacht dat we last zullen krijgen van heel veel muggen. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de muggenplaag en wat je kunt doen om jezelf te beschermen.

Wat is de oorzaak van de verwachtte muggenplaag?

De oorzaak van de verwachte muggenplaag komt vooral door het weer. Normaal gesproken worden de eerste eitjes halverwege mei pas gelegd door de muggen die de winter hebben overleefd. Doordat het voorjaar zo warm was, kwam de eerste nieuwe generatie muggen al rond half mei op de wereld, veel vroeger dan vorig jaar.

Daarnaast was er veel neerslag in het voorjaar, waardoor overal plasjes water te vinden waren. De nieuwe, jonge muggen hebben hier gretig gebruik van kunnen maken om hun eitjes te leggen. Eigenlijk is de voortplanting dit jaar dus gewoon veel eerder begonnen dan normaal, door de warmte en de neerslag. Als het lange tijd heel droog is, drogen ook de muggeneitjes uit waardoor ze niet uitkomen. In het voorjaar regende het echter zo vaak dat dit vrijwel niet is gebeurd.

muggenplaag 2024

Hoe was het vorig jaar gesteld met de muggenoverlast?

Als je dacht dat je vorig jaar veel last had van muggen, kun je je maar beter goed voorbereiden op deze zomer en het najaar. Vorig jaar was de temperatuur in het voorjaar relatief normaal. Vanaf mei brak er echter een lange droogte aan waardoor veel waterplasjes opdroogden. Hierdoor zijn veel muggeneitjes niet uitgekomen. Daar hadden we als mensen natuurlijk geluk mee. Dit jaar zal dat helemaal anders zijn, doordat de temperaturen al vroeg hoog waren en daarnaast veel neerslag is gevallen.

Wat kunnen we doen om de muggenplaag te voorkomen?

Muggen leggen eitjes in water. Dat is dan ook de reden dat dit jaar zo’n grote muggenoverlast wordt verwacht. Er is veel water gevallen en de temperaturen waren vroeg in het jaar al hoog. Hierdoor hebben veel muggen al vroeg eitjes gelegd in het veel aanwezige water. Om een muggenplaag te voorkomen, kunnen we zelf dus maatregelen nemen.

Vrijwel iedere tuin of terrein heeft plekken waar water kan blijven staan. Dit kan zijn in bloempotten, bakjes in de tuin, emmers, tonnen maar bijvoorbeeld ook dakgroten. Al deze plekken zijn ideale plekken voor muggen. Door deze plekken af en toe leeg te gooien, krijgen muggen niet de kans om voort te planten waardoor de muggenplaag verminderd zal worden. Voer dit gesprek ook eens met de buren. Als zijn namelijk overal water hebben staan, krijg jij waarschijnlijk ook last van “hun” muggen.

stilstaand water oorzaak muggenplaag

Hoe kun je je beschermen tegen de muggenplaag?

Om te voorkomen dat je veel overlast van muggen ervaart, kun je jezelf beschermen tegen muggen. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat muggen niet naar binnenkomen. Als ze niet binnenkomen, ben je binnenshuis tenminste veilig voor de muggenbeten. Zorg er dus voor dat je elk open raam of deur voorziet van een goede hor, bijvoorbeeld een insectenhor van Tesa. Daarnaast kun je je slaapplek beschermen door een klamboe op te hangen, wat zorgt voor een dubbele bescherming rondom je slaapplaats.

Wanneer je je buitenshuis wilt beschermen tegen muggenbeten, kun je preventieve maatregelen nemen. Zo kun je jezelf insmeren of sprayen met DEET of een ander middel tegen muggen. DEET is een insectenwerend middel dat ervoor zorgt dat muggen, maar ook andere insecten, je met rust zullen laten.

Jezelf beschermen tegen de muggenplaag 2024

De top 3 beste producten tegen muggen volgens onze experts

Met de verwachte muggenplaag in aantocht, vroegen wij onze bestrijdingsexperts wat volgens hen de 3 beste producten tegen muggen van dit moment zijn. Deze top 3 producten tegen muggen hebben we voor je op een rijtje gezet!

Horren van Tesa

Hoewel een stevige, op maat gemaakte en gemonteerde hor natuurlijk het beste is, zijn de horren van Tesa er voor iedereen. De horren van Tesa kun je namelijk gewoon op het kozijn rondom het raam plakken. Zo hoef je niet met gereedschap aan de slag en heb je de klus echt binnen een handomdraai geklaard. Geen ruzie met de huurbaas, beschadigde kozijnen of andere ongemakken meer; gewoon even plakken en klaar. Daarnaast zijn deze horren er voor ieder budget. Met de Standard-serie kun je al voor een laag bedrag een kwalitatieve hor in huis halen. Met de Comfort-serie haal je net wat meer kwaliteit in huis.

Spray tegen vliegende insecten

Muggen in je huis voorkomen is natuurlijk het beste. Hiervoor kun je het beste een hor aanschaffen om het ongedierte buiten te houden. Toch komt er altijd wel eens wat binnen. Dat kan zelfs gebeuren als je zelfs even naar binnen- of naar buiten gaat via de voordeur. Voor dat soort gevallen wil je ook bestrijdingsmiddelen hebben. Onze experts raden aan om met spray aan de slag te gaan. Sprays zijn er in veel verschillende soorten. Zo zijn er goede sprays van het merk Edialux, KB Home Defense of van BSI. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hiervoor kun je het beste de productinformatie raadplegen. Toch hebben al deze sprays hetzelfde doel en zijn ze super effectief om vliegende insecten, waaronder muggen, te doden. Zo heb jij weer een heerlijke nachtrust terwijl je niet met een krant achter de muggen aan hoeft te rennen.

Muggenstekkers

Deze oplossing is misschien bij velen nog niet zo bekend. Muggenstekkers zijn apparaatjes die je in het stopcontact steekt. Dit apparaatje bevat een vloeistof die voor muggen giftig is en dat door de ruimte wordt verspreid. Zo worden bestaande muggen gedood, maar ook meteen nieuwe muggen worden geweerd. Zo heb je meteen een totaaloplossing tegen muggen in de slaapkamer. Muggenstekkers zijn er van vele merken, maar wij zijn het meest fan van de muggenstekkers van het merk Luxan. Hierbij is werkelijk over alles nagedacht. Zo kun je wanneer de vloeistof op is, gewoon een handige refill bestellen en je apparaat nog veel langer gebruiken. Wel zo duurzaam.

Toch overmatig last van de muggenplaag?

Heb jij last van de muggenplaag en weet je je geen raad meer? Neem gerust contact met ons op. Onze bestrijdingsprofessionals helpen je graag en weten vaak nog wel wat tips die je kunt gebruiken om jezelf te beschermen tegen de muggen. Let er daarnaast op dat je geen stilstaand water rondom het huis hebt staan om te voorkomen dat je veel last krijgt van muggen.

Terug naar Blog
Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 409 reviews.