Waar komen muggen op af?

Muggen kunnen erg vervelend zijn. Het zoemende geluid langs je hoofd, het wakker houden in je slaap en de vervelende, jeukende bulten die je krijgt van een muggensteek kennen we allemaal. Er doen zich een hoop verhalen de ronde over muggen. Zo zeggen vele mensen dat ze afkomen op het licht van je lamp. Maar is dat wel zo? En wat weten we nu echt over de mug? In dit artikel vertellen we je precies waar muggen op af komen.

Feiten over muggen

Muggen zoals wij die kennen zijn lang niet de enige soort muggen. Er zijn namelijk meer dan 3000 soorten muggen op de wereld. In Nederland zijn er zo’n 25 soorten muggen te vinden. De bekendste soorten noemen we in de volksmond de langpootmug, de steekmug en de knutten. Dit zijn vaak de soorten muggen die je muggenbulten geven of je de hele nacht kunnen wakker houden.

Niet alle muggen steken

Van deze soorten muggen steken niet alle muggen je lek. Alleen de vrouwelijke muggen steken je. Dit doen ze omdat ze zich willen voeden met bloed. Zij hebben de voedingsstoffen uit je bloed nodig om hun eitjes te ontwikkelen en zo nieuwe muggen te broeden. Op zich dus een nobele daad door wat van je bloed te geven, alleen heeft het voor jezelf zoveel nare gevolgen in de vorm van jeukende bulten.

Muggen zijn de gevaarlijkste dieren op de wereld

Je zou het misschien niet denken, maar muggen zijn de gevaarlijkste dieren op de wereld. Er is namelijk geen één diersoort op aarde dat meer mensen doodt dan muggen. Muggen zijn jaarlijks verantwoordelijk voor zo’n miljoen doden per jaar. Niet omdat ze zo hard steken, maar omdat zij door middel van bloed ziektes kunnen verspreiden. De bekendste ziektes die muggen kunnen verspreiden zijn het Zika-virus en Malaria.

Muggen drinken veel bloed

Hoewel muggen klein zijn, kunnen ze veel bloed drinken. Zo is een mug na één keer steken niet vol en zal hij je makkelijk nog een paar keer steken. Muggen kunnen namelijk tot wel 3 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken. Je hebt vast wel eens een flinke bloed vlek gezien wanneer je een mug dood hebt geslagen.

Muggen zijn belangrijk

Je hebt je vast wel eens afgevraagd wat het nut is van een mug. Zo’n klein, irritant, zoemend beest kan toch geen functie hebben? Toch zijn muggen erg belangrijk. Ze leggen hun eitjes namelijk in water. De larven die uit de eitjes komen filteren algen uit het stilstaande water. Door de algen te filteren, zorgen de larven ervoor dat er geen giftige stoffen in het water komen. Ook worden de larven van muggen gegeten door andere dieren, zoals vissen en kikkers.

Ook volwassen muggen zijn prooien voor andere dieren. Mannetjes muggen worden bijvoorbeeld opgegeten door vleermuizen en zwaluwen. Als er dus geen muggen meer zouden zijn, zou het water een stuk giftiger en onbruikbaar worden. Daarnaast hebben dieren als zwaluwen en vleesmuizen dan veel minder te eten.

Ook bestuiven muggen planten en bloemen, net als bijen dat doen. Ze eten van het nectar en verspreiden het stuifmeel van de bloem door naar een andere bloem te vliegen.

Waar komen muggen op af?

Nu we iets meer weten over de mug, kunnen we dieper in gaan op waar muggen op afkomen. Er gaan veel fabels de ronde over wat muggen aantrekt. Zo zeggen mensen dat muggen worden aangetrokken door je lampen wanneer je de ramen open hebt. Anderen zeggen weer dat sommige mensen een aantrekkelijkere geur van bloed hebben. Maar wat is nu waar?

Het ware antwoord zullen wij je geven: muggen komen af je adem, de geur van je lichaam en op je lichaamswarmte. Hoe dat precies zit, leggen we je uit.

Adem: Kooldioxide

Een stof die muggen aantrekt is kooldioxide. Dit zit in je adem. Wanneer je ademt haal je zuurstof naar binnen. Tegelijkertijd geef je kooldioxode, ook wel CO2 genoemd, af. Muggen worden door deze stof aan getrokken.

Lichaamsgeur

Muggen kunnen goed ruiken. Zo weten ze precies waar ze heen moeten om hun nieuwe maaltijd te halen. Lichaamsgeur trekt muggen dan ook sterk aan. Muggen hebben een neus voor bijvoorbeeld zweet, maar ook de afbraak van bepaalde bacteriën op de huid.

Niet iedereens lichaamsgeur is even aantrekkelijk voor muggen. Zo hebben sommige mensen van nature al een hogere aantrekkingskracht op muggen dan anderen. Daarnaast hebben ook andere factoren invloed op de mate van aantrekkelijkheid voor muggen. Denk hierbij aan sporten of bepaald eten en drinken dat je hebt genuttigd.

Lichaamswarmte

Muggen kunnen warmte detecteren. Hiervoor gebruiken ze bepaalde zenuwcellen die zich op antennes bevinden. Deze zenuwen gebruiken ze om lichaamswarmte op te sporen van een eventuele prooi. Ze gebruiken deze methode vaak in combinatie met bijvoorbeeld lichaamsgeur.

Hoe zorg je ervoor dat muggen niet op je af komen?

Hoewel een muggenbeet nooit helemaal te voorkomen valt, zijn er wel maatregelen die je kunt treffen om ervoor te zorgen dat je de risico’s sterk verminderd. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

  • Gebruik middelen om muggen te weren: middelen zoals DEET hebben een sterke geur waarmee je jouw lichaam minder aantrekkelijk kunt maken voor muggen.
  • Laat geen stilstaand water staan: stilstaand water zoals plassen, vijvers, bloempotten, emmers of andere plekken waar water blijft staan, zijn een uitnodiging voor muggen om hun eitjes in te leggen.
  • Draag voldoende kleding: het klinkt simpel, maar iedere plek die niet ontbloot is is voor de mug niet te steken. Om te voorkomen dat je wordt gestoken door muggen, kun je dus gewoon wat extra kleding aantrekken. Denk op een warme zomerdag aan bijvoorbeeld een linnen shirt of broek.
  • Voorzie ramen en deuren van horren: een van de beste manieren om muggen buiten de deur te houden zijn horren. Als je goede horren plaatst kun je altijd zoveel deuren en ramen open laten zoals je zelf wil.
  • Gebruik een ventilator: muggen hebben zwakke vleugeltjes en kunnen niet goed vliegen in de wind. Door luchtstroom te creëren wordt het moeilijker voor de muggen om bij je in de buurt te komen.

Hoe kun je muggen bestrijden?

Soms is voorkomen helaas niet genoeg en krijg je alsnog last van muggen. Dan zijn er gelukkig allerlei maatregelen die je kunt nemen om de muggen te bestrijden. Wij vertellen je alles over de opties die er zijn.

Muggenstekkers

Een innovatieve en effectieve oplossing tegen muggen zijn zogenaamde muggenstekkers. Dit zijn kleine apparaatjes die je in het stopcontact steekt. Vervolgens begint het apparaatje een bepaalde vloeistof te verdampen waar muggen niet tegen kunnen. Alle muggen in de ruimte zullen dood neervallen en daarnaast werkt de vloeistof ook werend tegen muggen die er nog niet zijn. Je laat het apparaat met gemak de hele nacht in het stopcontact zitten zodat je heerlijk kunt gaan slapen zonder vervelende zoem en muggenbulten.

Insectenlampen

Je hebt ze vast wel eens gezien: insectenlampen. Van die lampen, met meestal een blauw licht, die elke mug of vlieg die erin vliegt elektrocuteert. Deze lampen zijn uitermate effectief, maar wist je dat er ook betere oplossingen zijn? Zo zijn er ook insectenlampen waarin de vliegen en muggen blijven plakken. Zo vallen ze niet zomaar uit de lamp. Ideaal als je bijvoorbeeld in de keuken werkt. Ook zijn er insectenlampen die speciaal ontworpen zijn zodat ze goed in je interieur passen. Tot slot zijn er insectenlampen voor buiten. Deze zijn vaak draadloos en ideaal om mee te nemen op vakantie, of wanneer je lekker in de tuin zit.

Insectenspray

Insectensprays zijn ideaal om in te zetten tegen muggen. Bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat. Insectenspray bevat een bepaalde stof waar muggen, maar ook andere vliegende insecten, niet tegen kunnen. Zij zullen dood neervallen in de behandelde kamer. Om insectenspray te gebruiken sluit je even alle deuren en ramen van de kamer. Vervolgens spray je in de rondte en verlaat je meteen de kamer. Na een paar minuten open je alle deuren en ramen van de kamer, en je kunt heerlijk gaan slapen. Voor de exacte instructies raden we je natuurlijk altijd aan om even de productomschrijving door te nemen.

Bij goed gebruik is insectenspray voor mensen helemaal niet gevaarlijk. Wel dien je altijd alle huisdieren tijdelijk uit de kamer te verwijderen en aquaria af te dekken. Na gebruik van insectenspray geniet je van een heerlijke nachtrust zonder dat je wordt gestoord door die vervelende muggen.

Vliegenmepper

Het is oud, maar werkt nog steeds prima: de vliegenmepper. Het doodslaan van muggen is uitermate effectief om ze te bestrijden. Toch heeft het ook nadelen. Zo moet je de muggen zoeken, wat voor iedereen een uitdaging is. Je dient er weer achterna te gaan en daarnaast ook die lelijke vlekken van je muur of plafond halen.

Waar koop je al die producten tegen muggen?

Nu je precies weet wat je kunt doen tegen muggen, ben je vast benieuwd waar je dat kunt kopen. We zullen je niet langer in spanning houden, want alles tegen muggen koop je gewoon bij Pestor. Wij hebben een uitgebreid assortiment aan producten tegen muggen. Al onze producten zijn getest en bewezen effectief. Daarnaast zijn ze bij juist gebruik volledig veilig te gebruiken.

Door te bestellen in onze shop geniet je van goede retourvoorwaarden. Je hebt tot 30 dagen om zonder reden jouw product te retourneren. Daarnaast hebben we een snelle levering. Voor 17:30 uur besteld betekent bij ons dezelfde dag nog verstuurd en vaak morgen al in huis. Daarnaast zijn onze klanten gewoon erg tevreden met ons. Bekijk maar eens onze reviews. Van alle winkels met dezelfde producten, hebben wij misschien wel de beste beoordeling.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 349 reviews.