Wat kun je doen tegen muggen?

De zomer heeft allerlei voordelen. Het wordt weer warm, de natuur ziet er mooi uit en alles staat in bloei. Ook ‘s avonds wordt het warmer. Waardoor je heerlijk het raam open wil doen of wellicht overdag al alles open hebt gehad. Maar ja, dan begint het. Je ligt in bed en hoort al een vervelende zoem langs je oor.

Eerst probeer je het een tijdje te negeren, maar op een gegeven moment ben je er klaar mee. Vol goede moed zet je het licht aan om die mug die je al uren lastig valt aan te pakken. Maar dan, juist op dat moment is die vervelende mug nergens te bekennen..

Verslagen probeer je maar verder te slapen maar het is ver van een goede nachtrust. Grote kans dat je een uur later wakker wordt met een vervelende muggenbult op je hand of je arm. We kennen het allemaal wel. Maar wat valt er eigenlijk te doen tegen muggen? Wij helpen je verder!

Wat zijn muggen?

‘Mug’ is een verzamelnaam voor verschillende soorten vliegende insecten. Deze vliegende insecten komen in verschillende groottes variërend van 0,5 mm tot wel 35 mm. Muggen zijn stukken slanker dan vliegen en hebben een dun bovenlijf. Ook hebben de meeste muggen langwerpige vleugels.

Het zal je waarschijnlijk verbazen, maar de meeste muggen steken niet. De muggen die wel steken behoren tot bepaalde muggensoorten die onder de groep ‘steekmuggen’ vallen. Hieronder valt bijvoorbeeld de malariamug die jaarlijks voor vele miljoenen doden wereldwijd zorgt.

Hoewel de malariamug in Nederland geen groot onderwerp van gesprek is, komen malariamuggen helaas in Nederland ook gewoon voor. Deze muggen bevinden zich vaak in rioolbuizen en gierkelders. De combinatie van regenwater met mestresten zorgt ervoor dat muggen zich uitstekend kunnen voortplanten. Gelukkig dragen de meeste van deze muggen in Nederland geen malaria bij zich, waardoor de kans dat je malaria krijgt van een muggensteek in Nederland bijzonder klein is.

De meest voorkomende mug in Nederland is de gewone huissteekmug. Dit zijn de muggen die je vaak last vallen in je slaapkamer als je wil genieten van je nachtrust. Deze muggen zijn gelukkig voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar gewoon erg vervelend. Je houden je uit je slaap en kunnen je vervelend steken.

Wat kun je doen tegen muggen?

Wat trekt muggen aan?

Over muggen bestaan veel fabels. Zo heb je waarschijnlijk geleerd dat muggen worden aangetrokken door de lamp wanneer je het raam open hebt. Of dat je eerder gestoken wordt als je ‘zoet bloed’ hebt. Hier is echter niets van waar. Muggen kunnen namelijk nauwelijks wat zien. Daarnaast bestaat er niet zoiets als ‘zoet bloed’ en helpt het ook niet om knoflook te gaan eten of heel veel alcohol te drinken.

Wat trekt muggen dan wel aan? Muggen worden aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitstoten. Wanneer je meer koolstofdioxide trek je dus meer muggen aan. Mensen die veel koolstofdioxide uitstoten zijn vooral vrouwen tijdens hun zwangerschap, lange mensen en mensen met overgewicht.

Wat kun je doen tegen muggen?

Nu je weet wat muggen zijn, en waardoor ze worden aangetrokken, kunnen we je leren wat je kunt doen tegen muggen. Er zijn namelijk verschillende manieren waarmee je muggen kunt bestrijden. In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen tegen muggen.

Preventief: muggen weren

Wist je dat er vele manieren zijn waarop je muggen kunt weren? Waarschijnlijk ook manieren waar je nog nooit aan hebt gedacht of nog nooit van hebt gehoord. Wij vroegen onze muggenexperts hoe je muggen kunt weren en hebben een handige lijst voor je samengesteld.

Geuren tegen muggen

Bij muggen weren denk je waarschijnlijk vooral aan horren. En ja, die werken natuurlijk perfect! Maar naast horren, zijn er bijvoorbeeld ook geuren waar muggen niet van houden. Zo kun je jouw leefruimte veel minder aantrekkelijk maken voor muggen door planten met bepaalde geuren neer te zetten. Enkele geuren waar muggen niet van houden zijn:

  • Lavendel;
  • Citroengras;
  • Munt;
  • Rozemarijn;
  • Kattenkruid.

Door jouw slaapkamer te voorzien van een lavendelplant, zorg je er misschien wel voor dat er veel minder muggen naar binnen komen. Natuurlijk is geur wel een hulpmiddel en zal dit waarschijnlijk niet je hele muggenprobleem voor je oplossen.

Gebruik een ventilator tegen muggen

Hoewel muggen goed en snel kunnen vliegen, is hun lichaam licht en dun. De vleugels van muggen zijn ook niet erg sterk. Om deze reden hebben ze een hekel aan de wind. In de wind kunnen zij zich namelijk een stuk minder goed redden dan wanneer het windstil is. Je kunt dan ook een ventilator goed gebruiken om muggen op afstand te houden. Zet een ventilator aan en zorg dat je zelf goed in de wind ligt, en waarschijnlijk krijg je een stuk minder muggenbulten dan anders!

Hang een klamboe op

Een klamboe is een soort net, of een hor, dat je rond je bed hangt. Muggen kunnen hierdoor niet bij je komen en kunnen je niet prikken. Door een klamboe op te hangen beperk je muggenoverlast aanzienlijk! Het nadeel is wel dat jouw klamboe altijd goed afgesloten moet zijn en je er in de rest van de kamer niets aan hebt.

Plaats horren voor deuren en ramen tegen muggen

Dit is misschien wel de beste en meest effectieve oplossing tegen muggen in huis. Door horren te plaatsen pak je de oorzaken aan en zorg je dat muggen niet naar binnen komen om je te steken. Zo hoef je niet met planten, klamboes of andere zaken aan de gang. Het nadeel is wel dat het een flinke klus kan zijn om overal horren te plaatsen.

Smeer jezelf in met DEET

Het middel DEET is een uitstekende oplossing om ervoor te zorgen dat je niet wordt gestoken door muggen. Het middel is speciaal ontworpen tegen insecten die het op menselijk bloed hebben gemunt. Denk aan muggen, maar ook teken en vlooien. Helaas hebben sommige mensen bij het gebruik van DEET last van vervelende bijwerkingen. Daarnaast is het natuurlijk een heel gedoe om je steeds in te smeren met DEET.

Gebruik een muggenstekker

Een muggenstekker is misschien een oplossing waar je niet eerder van hebt gehoord. Je stopt dit apparaat in het stopcontact. Vervolgens verdampt dit apparaat een bepaalde vloeistof dat giftig is voor muggen. De aanwezige muggen worden gedood maar ook “nieuwe” muggen worden geweerd door de verdampte vloeistof. Het grote voordeel is dat je zo’n stekker rustig de hele nacht laat zitten en heerlijk kunt gaan slapen.

Wat te doen tegen muggen die er al zijn?

We hebben je net verteld wat je kunt doen om muggen te weren. Als dit om een bepaalde reden voor jou niet mogelijk is, zijn er ook oplossingen om de reeds aanwezige muggen te doden. Van de klassieke methoden tot de meest innovatieve technieken, wij vertellen je erover.

Vliegenmepper

De klassieke- of de elektrische vliegenmepper is een zeer effectieve methode om muggen te doden. Het enige probleem is echter dat je de muggen zelf nog moet zoeken. Vaak heb je hier geen zin in wanneer je net lekker in je bed ligt, maar effectief is het zeker!

Insectenlampen tegen muggen

De insectenlamp ken je waarschijnlijk wel van de plaatselijke horecazaak. De lamp met het blauwe licht dat daar hangt om vliegen te vangen en de elektrocuteren. Maar wist je dat deze lampen ook gewoon helpen tegen muggen? En daarnaast zijn deze lampen er ook gewoon in super mooie ontwerpen. Het enige nadeel is dat het niet zo lekker slaapt met het blauwe licht in je slaapkamer.

Insectenlampen voor buiten

Heb je buitenshuis last van muggen? Bijvoorbeeld wanneer je in de avond heerlijk in de tuin zit of misschien wel op de camping verblijft? Ook dan zijn er insectenlampen die jou kunnen helpen. Deze zet je gewoon op de tafel of hang je een paar meter verderop. Muggen worden aangetrokken door de lamp en vervolgens geëlektrocuteerd. De meeste van deze insectenlampen voor buiten zijn spatwaterdicht zodat je je ook geen zorgen hoeft te maken als het een keer begint te regenen. Daarnaast zorgt het compacte design ervoor dat je hem makkelijk meeneemt naar het terras of de camping!

Insectenspray om muggen te doden

Wellicht heb je er wel eens van gehoord: insectenspray. Wist je dat veel van deze sprays ook gewoon tegen muggen werken? Bijvoorbeeld die van het merk KB Home Defense. Insectenspray is een spuitbus met daarin een middel dat giftig is voor insecten. Je sluit alle deuren en ramen van de ruimte, zorgt ervoor dat er niemand aanwezig is in de ruimte, en sprayt even in het rond. Vaak dien je maar enkele seconden te sprayen (lees vooraf altijd even het etiketje van het betreffende product door) en alle vliegende insecten vallen dood neer. Na het sprayen verlaat je direct de ruimte. Na enkele minuten laat je alles even goed doorluchten en je kunt genieten van een heerlijke nachtrust zonder vervelend gezoem of muggenbulten. Heerlijk, toch?

Bepaal zelf wat voor jou het beste werkt

In dit artikel hebben we geprobeerd je zo goed mogelijk te informeren over wat je kunt doen tegen muggen. Er zijn verschillende acties die je kunt ondernemen. Preventief kun je werken met geuren, horren, ventilators, klamboes, DEET of muggenstekkers. Pak je liever gewoon de bestaande muggen aan? Dan kun je aan de slag met insectenspray, insectenlampen of vliegenmeppers. Er is niet per se een goed of fout, doe vooral wat bij jou situatie het beste past en waar jij je prettig bij voelt.

Ben je klaar om wat aan je muggenprobleem te doen? Bestel dan alles tegen muggen gewoon in onze webshop. Ons assortiment bestaat enkel uit kwaliteitsproducten van de beste merken. Daarnaast geniet je van een snelle, discrete levering met goede voorwaarden als het aankomt op retourneren. Veel van onze klanten zijn tevreden over onze dienstverlening en producten, dat zie je terug in onze reviews!

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 381 reviews.