Hoe kun je muizen in de keuken bestrijden?

« Terug naar de kennisbank

Heb je het vermoeden dat je muizen in de keuken hebt? Als je sporen hebt aangetroffen of één muis hebt gezien dan bestaat er een reële kans dat je last hebt van een muizenplaag. Muizen komen vrijwel nooit alleen. In dit artikel vertellen we je precies hoe je muizen kunt herkennen. Daarnaast geven we advies over hoe je muizen in de keuken kunt bestrijden. Tot slot geven we nog een aantal praktische tips om te voorkomen dat muizen zich in jouw huis gaan nestelen.

Wil je direct beginnen met het bestrijden van muizen in de keuken? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt om muizen uit huis te krijgen.

Heb ik muizen in de keuken?

Voordat je kunt beginnen met het bestrijden van muizen is het belangrijk om de muizenplaag vast te stellen. Eerder schreven wij een artikel over het herkennen van muizen. Wanneer je last hebt van muizen in de keuken zijn er nog een aantal signalen waar je op moet letten. De tekenen van muizenoverlast zijn muizenkeutels in de keuken, loopsporen van muizen, een sterke geur, aangevreten verpakkingen, dode- of levende muizen en buiksmeer.

Muis in de keuken

Muizenkeutels in de keuken

Eén van de meest voorkomende tekenen van muizen in de keuken zijn muizenkeutels. Vaak zijn muizenkeutels een indicatie dat er meerdere muizen aanwezig zijn. Daarnaast duiden uitwerpselen erop dat de muizen al een tijdje zijn genesteld in jouw huis.

Muizen produceren per dag ongeveer 50 tot 80 keutels. Meestal zijn deze op meerdere plekken in de keuken en door het huis te vinden. Muizen poepen namelijk continu door tijdens het lopen. De keutels zijn makkelijk te herkennen. De uitwerpselen hebben de vorm van hagelslag of rijstkorrels en zijn ongeveer 3 tot 8 millimeter groot. De keutels zijn donker van kleur. Als de keutels zacht (raak ze nooit met je blote handen aan) en glanzend zijn dan is dit een teken dat ze nog vers zijn.

Muizenkeutels zijn meestal te vinden langs de plinten of onder het keukenblok. Daarnaast kun je ook muizenkeutels aantreffen op het keukenblad of in de keukenkastjes.

Loopsporen van muizen

De loopsporen van muizen kunnen erop duiden dat je last hebt van een muizenplaag. Muizen zijn sluwe plaagdieren die soms lastig te identificeren zijn. Aan de loopsporen kun je de muizen vaak toch herkennen.

Om te controleren of er muizen in de keuken aanwezig zijn kun je wat bloem of talkpoeder gebruiken. Strooi dit op plekken waar je een vermoeden hebt dat er muizen kunnen lopen. Denk bijvoorbeeld aan de keukenvloer, langs de plinten, op het aanrechtblad of in de keukenkastjes. De volgende dag kun je nagaan of er pootafdrukken of staartafdrukken aanwezig zijn.

Een sterke geur

Een muizenplaag is vaak goed te herkennen aan de onaangename geur die de beestjes met zich meebrengen. Muizen leven in groepen in een muizenfamilie. Om te voorkomen dat andere families het territorium innemen bakenen ze deze af met hun urine. Dit zorgt ervoor dat een enorm sterke geur aanwezig is. De urine van muizen komt het meest overeen met de geur van ammoniak.

Aangevreten verpakkingen

In de keuken is vaak veel voedsel te vinden. Hierdoor is de keuken voor muizen een walhalla. Muizen eten de hele dag door, soms tot wel 20 keer. Muizen hebben een voorkeur een eiwitrijk en vet voedsel. Zo zijn muizen dol op granen, peulvruchten, noten en pinda’s. Daarnaast eten muizen ook andere producten die in de keuken aanwezig zijn, zoals: vet, boter, spek, kaas, groente, fruit of snoepgoed.

Beschadigde verpakkingen kunnen een teken zijn dat er muizen hebben toegeslagen. Muizen hebben enorm scherpe knaagtanden. Hiermee zijn ze in staat om dwars door voedselverpakkingen heen te knagen. Voedsel in plastic of kartonnen verpakkingen zijn dan ook niet veilig voor muizen.

Dode of levende muizen

Muizen zul je overdag niet snel aantreffen in de keuken. Muizen zijn slimme dieren en zijn voornamelijk ‘s nachts actief. Het is dan namelijk veiliger om op zoek te gaan naar voedsel. Wanneer er sprake is van een grote muizenplaag kun je soms zelfs muizen zien. In het ergste geval kun je ze zien lopen op het aanrecht of langs de plinten op de vloer.

Er kunnen ook dode muizen in de keuken aanwezig zijn. Met name op nestplekken zoals onder de koelkast kunnen gestoven muizen worden aangetroffen. De dode muizen kunnen een muffe geur veroorzaken op het moment dat het lijkje begint met rotten.

Raak dode muizen nooit met de blote handen aan. Door direct contact met een muis bestaat er een kans dat je ziek wordt. Gebruik altijd (rubber)handschoenen en gooi de muis bij voorkeur weg in een afgesloten plastic zak.

Buiksmeer

Buiksmeer van muizen ontstaat doordat er vuil en vet van hun vacht achterblijft op de plekken waar ze hebben gelopen. Muizen lopen vrijwel altijd tegen de grond of muur aan met hun buik. Hierdoor wordt een hoop vuil meegesleept met de buik. Ik veel gevallen ontstaan hierdoor sporen van vet op de muur of vloer. In het geval van een grotere muizenplaag kunnen deze sporen zelf hoopjes creëren. Meestal ontstaat dan een mengsel van buiksmeer van de muis en urine.

Help! Ik heb muizen in mijn keuken!

Heb je muizen in de keuken zien lopen? Of heb je keutels gevonden onder het keukenblok of in de keukenkastjes? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. Zo voorkom je dat de muizenplaag groter wordt waardoor je straks grip op de situatie verliest.

Wat te doen tegen muizen in de keuken?

Als je last hebt van muizen zijn er verschillende bestrijdingsmethoden die je kunt inzetten. In veel gevallen is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan met het bestrijden van muizen. Populaire bestrijdingsmiddelen zijn muizenvallen, vangkooien en muizengif.

Muizenvallen

Eén van de meest gebruikte bestrijdingsmethodes is een muizenval. De klassieke muizenval bestaat uit een houten plankje met daarop een metalen klem bevestigd. Deze gaat af op het moment dat een muis het plateau aanraakt. De klem slaat vervolgens om waardoor de muis zijn nek of rug breekt en vervolgens vrijwel direct sterft.

De houten muizenklem is vaak lastig schoon te maken. Daarom zijn er ook muizenklemmen gemaakt van plastic. Deze zijn eenvoudig te hergebruiken. In de klem kan vervolgens lokaas worden geplaatst. Hiervoor kunnen blokjes kaas, pindakaas of chocoladepasta worden gebruikt.

Tegenwoordig hebben veel mensen de voorkeur aan een elektrische muizenval. Dit apparaat is namelijk erg betrouwbaar. Wanneer een muis in de val loopt krijgt deze een stroomstoot. Hierdoor is de muis vrijwel altijd direct dood. Voor de zekerheid volgt bij veel elektrische muizenvallen nog een tweede schok.

Muizenvangkooien

We zien dat steeds meer mensen de voorkeur geven aan diervriendelijke bestrijdingsmethoden. Een muizenvangkooi of inloopval zijn effectieve bestrijdingsmiddelen voor diervriendelijke muizenbestrijding.

Met een muizenvangkooi vang je de muizen levend waarna je ze vervolgens weer kunt uitzetten in de natuur. We raden aan om dit enkele kilometers van de vangplaats te doen om te voorkomen dat muizen terug komen.

Muizen kunnen in de val worden gelokt met verschillend lokaas. Professioneel lokstof werkt meestal het beste omdat deze wordt gemaakt van verschillende ingrediënten die muizen lekker vinden en op afkomen.

Muizengif

Wanneer muizenklemmen of vangkooien onvoldoende werken kan muizengif worden ingezet. Wij raden aan om pas muizengif te gebruiken als het echt niet anders kan.

Het gebruik van biocide tegen muizen is toegestaan. Echter is het aanbevolen om gebruik te maken van een lokaasdepot. Het vergif kan hierin worden geplaatst om vervolgens met een sleutel afgesloten te worden. Zo kunnen alleen muizen van het gif eten en voorkom je dat kinderen en/of huisdieren het gif te pakken krijgen.

Lees bij het gebruik van muizengif altijd eerst de bijsluiter. Hierop staat altijd de meest actuele informatie. Daarnaast kun je op de website van het CTGB kijken welke chemische bestrijdingsmiddelen zijn toegestaan voor particulier gebruik.

Veelgestelde vragen over muizenbestrijding

Onze bestrijdingsexperts krijgen vrijwel dagelijks vragen of het bestrijden van muizen in de keuken. Daarom hebben we de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Heb je ook een vraag? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Muizen zijn hele flexibele beestjes. De skeletten van muizen zijn zacht. Door hun wendbare skelet zijn muizen in staat om door hele kleine kieren en gaten te kruipen. Een gat van slechts 0,5 cm is voldoende om door naar binnen te dringen.

Als de deur niet goed aansluit op de vloer dan kunnen muizen onder deur door naar binnen komen. Om te voorkomen dat muizen onder de deur doorkruipen kun je gebruik maken van een deurstrip. Koop hierbij wel een deurstrip die speciaal voor muizen en andere knaagdieren is ontworpen. Een normale deurstrip knagen muizen namelijk met gemak doorheen.

Muizen kunnen meestal niet in de koelkast komen. Echter is de ruimte achter de koelkast een ideale verblijfplaats voor muizen. Achter de koelkast is het warm en donker. Hierdoor biedt dit een beschutte en veilige schuilplek. Daarnaast is de koelkast doorgaans ook nog eens dichtbij voedselbronnen, waardoor het muizennest makkelijk te voorzien is van eten.

Om te voorkomen dat muizen achter de koelkast komen is het het aanbevolen om gebruik te maken van gegalvaniseerde stalen muizenroosters. Met name voor inbouw koelkasten geldt dat de achterkant goed toegankelijk is voor muizen.

Muizen kunnen een gevaar vormen in en om het huis. Muizen zijn namelijk dragers van ziektekiemen en bacteriën. Deze kunnen worden overgedragen door aanraking, bijten of het inademen van besmette stofdeeltjes. Hierdoor kunnen muizen schadelijk zijn voor je gezondheid.

Muizen hebben knaagtanden die enorm hard groeien. Om ze tanden kort te houden moeten muizen knagen. Als je muizen hebt zullen muizen van ook veel aan voorwerpen in het huis knagen. Dit kan gevaarlijk worden op het moment dat elektriciteitskabels worden doorgeknaagd. Hierdoor kan namelijk kortsluiting en in het ergste geval zelfs brand ontstaan.

Muizen beschikken over hele scherpe tanden. Hierdoor kunnen ze door heel veel voorwerpen heen knagen. Metalen voorwerpen zijn voor muizen niet fijn om aan te knagen. Ze zullen de tanden niet snel in aluminiumfolie zetten. Toch is het niet verstandig om aluminiumfolie tegen muizen te gebruiken. Het folie is namelijk erg dun waardoor muizen er doorheen kunnen knagen. Als je aluminium wilt gebruiken om muizen te weren kun je het beste schuurspons of staalwol gebruiken.

Praktische tips tegen muizen in de keuken

Een muizenprobleem is nooit leuk. Vaak zijn muizen niet zo onschuldig als je denkt. Hoewel muizen je niet zullen aanvallen kunnen ze wel voor veel schade zorgen. Zo kan door het knagen van muizen huisraad worden aangetast. Geliefde knaagmateriaal zijn meubels, elektriciteitskabels en isolatiemateriaal.

Muizen zijn zeer onhygiënische plaagdieren. Muizen kunnen ziektes meedragen en overbrengen. Mensen kunnen hier ziek van worden. Hierdoor kunnen muizen tevens gezondheidsrisico’s vormen.

Het voorkomen van muizen is dan zeer belangrijk om een hoop ellende voor te zijn. Met de onderstaande preventietips kun je muizen tegengaan.

1. Maak je huis onaantrekkelijk voor muizen

Muizen nestelen zich meestal in de buurt van een voedselbron. Wanneer er in jouw keuken veel voedsel te vinden is bestaat er een kans dat muizen zich in jouw huis gaan nestelen.

Om ervoor te zorgen dat muizen van jouw woning geen nestplek maken is een goede hygiëne van enorm belang. Door goed schoon te maken en op te ruimen zullen muizen zich niet snel in jouw woning gaan nestelen. Het regelmatig legen van de prullenbak kan hier goed bij helpen.

Laat vooral geen etensresten slingeren. Muizen zijn hier namelijk dol op. Een kleine hoeveelheid voedselrestanten onder de koelkast, onder het fornuis of op het aanrecht kan al genoeg zijn om muizen aan te trekken.

2. Berg voedsel goed op

Omdat muizen op voedsel afkomen is het belangrijk om voedsel goed op te bergen. Als er geen voedsel verkrijgbaar is zullen muizen zich niet snel gaan nestelen in jouw huis.

Bewaar voedsel op plekken waar geen muizen kunnen komen. Muizen knagen gemakkelijk door karton en plastic. Zorg er daarom voor dat etensvoorraden goed afgesloten zijn in bijvoorbeeld potten van metaal of sterk kunststof.

3. Maak alle kieren en spleten dicht

Om te voorkomen dat muizen überhaupt in de keuken kunnen komen is het aanbevolen om alle kieren en spleten dicht te maken. Muizen kunnen door gaatjes van slechts 0,5 cm kruipen. Zo kunnen muizen toegang verschaffen via een niet goed afsluitbaar keukenraam, een kier onder de keukendeur of via de spouwmuur. Door de muizen werende middelen in te zetten voorkom je dat muizen de keuken in kunnen komen.

Professionele muizenbestrijding inschakelen?

Is jouw muizenplaag te groot geworden? Of wil je het bestrijden van muizen in jouw keuken liever uitbesteden aan een echte vakman? Dan kun je er ook voor kiezen om muizen te laten bestrijden door een professionele ongediertebestrijder. Een gediplomeerde bestrijder heeft de juiste kennis om snel en effectief muizen uit de keuken te krijgen.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.4/10 gebaseerd op 481 reviews.