Hoe kun je ratten bestrijden met bakpoeder?

Overlast van ratten kan erg vervelend zijn. Ratten kunnen ziektes verspreiden en schade veroorzaken in en om het huis. Het is daarom belangrijk om snel in actie te komen om een rattenplaag voor te zijn.

Er zijn verschillende manieren om ratten te bestrijden. Een methode die goed kan werken is door gebruik te maken van bakpoeder. Bakpoeder heb je misschien zelfs al in huis en kun je kopen in de supermarkt.

Bakpoeder kan worden gebruikt om een rattengif te maken. In dit artikel leggen we precies uit wat je hiervoor nodig hebt en waar je op moet letten.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van ratten? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve aanpak tegen ratten.

Ratten zorgen voor overlast

Ratten zorgen steeds vaker voor problemen. In zowel stedelijke als landelijke gebieden kunnen ratten overlast veroorzaken. Om ratten tegen te gaan geldt er in sommige plaatsen zelfs een voederverbod voor eenden, meeuwen en duiven om de overlast van ratten tegen te gaan.

Het bestrijden van ratten is vrijwel altijd noodzakelijk. De plaagdieren zitten namelijk vol met parasieten en bacteriën. Hierdoor kunnen ratten ziektes overbrengen. Bovendien kunnen ratten schade aan gebouwen, tuinen en gewassen.

Ratten leven vrijwel altijd in groepen. Als je een rat ziet dan is de kans klein dat deze alleen is. Bovendien planten ratten zich erg snel voort. Als je niet snel genoeg in actie komt dan kunnen enkele ratten snel uitgroeien in een grote rattenplaag.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Verbod op rattengif

Het gebruik van rattengif door particulieren is sinds 1 juli 2015 verboden. Door dit verbod wordt het bestrijden van ratten steeds lastiger. Alleen professionele ongediertebestrijders mogen bepaalde voorwaarden rodenticiden inzetten bij het bestrijden van plaagdieren.

Het verbod op rattengif is tot stand gekomen doordat ratten in toenemende mate resistent worden voor het vergif. Hierdoor is er een steeds hogere dosering nodig. Dit zorgt ervoor dat er een grote kans is op doorvergiftiging. De kans wordt hierdoor groter dat de rodenticiden onschuldige dieren fataal worden.

Vanaf 1 januari 2023 is het Integrated Pest Management (IPM) systeem van kracht. Bestrijders die rodenticiden willen gebruiken dienen hiervoor gecertificeerd te zijn. Bovendien mag rattengif uitsluitend als laatste redmiddel worden ingezet.

Onder het IPM systeem zijn specifieke werkzame stoffen vastgesteld, waaronder: brodifacoum, bromadiolon, difenacoum, difethialon en flocoumafen. Gif op basis van alfachloralose valt niet onder het IPM systeem.

Zelf ratten bestrijden

De toenemende rattenpopulatie zorgt ervoor dat consumenten steeds vaker overlast ervaren. Bestrijders nemen vanuit het IPM systeem veelal een adviserende rol waardoor de consument soms honderden euro’s kwijt is voordat een behandeling met rodenticiden kan worden ingezet. Dit zorgt ervoor dat consumenten op zoek gaan naar alternatieven om zelf ratten te bestrijden.

In de tijd dat rattengif nog was toegestaan bij de bestrijding van ratten was het een effectieve methode. Vandaag de dag is rattengif niet meer te koop. Desalniettemin zijn er manieren om met andere ingrediënten zelf rattengif te maken. In veel gevallen heb je de middelen zelfs al in huis. En zo niet? Dan kun je deze gewoon in de supermarkt of bouwmarkt kopen. Zo kun je zelf ratten bestrijden met onder andere gipspoeder (pleister), aardappelpuree en bakmeel.

Ratten bestrijden met bakpoeder

Bakpoeder (ook wel baking soda of zuiveringszout) is een chemisch middel dat wordt gebruikt als ingrediënt in de keuken om deeg en beslag te laten rijzen. Bakmeel wordt onder andere gebruikt in cake, muffins, pannenkoeken en brood.

Reguliere bakmeel bestaat uit natriumbicarbonaat (ook wel bicarbonaat) en zuur. Wanneer water aan carbonaat en zuur wordt toegevoegd dan ontstaan onder andere koolzuurgas. Dit zorgt voor de rijzende werking. Bakmeel heeft geen geur- en smaakstoffen. Als er bloem aan bakmeel wordt toegevoegd spreek je van zelfrijzend bakmeel.

Bakpoeder en baking soda
Rat bestrijden met bakpoeder

Bakpoeder kan worden gebruikt om ratten te bestrijden. Na inname ontstaat er een reactie met de zuren in de maag met het zuiveringszout. Dit zorgt ervoor dat er koolstofdioxide (koolzuurgas) wordt aangemaakt. Het gas bouwt zich vervolgens op waardoor er een breuk of verstopping ontstaat in het lichaam. Wanneer er voldoende koolstofdioxide ontstaat zal de rat hieraan sterven.

Rattengif maken met bakpoeder

Met baking soda kun je zelf rattengif maken. Het bakpoeder kan erg goed werken om ratten te doden. Om ervoor te zorgen dat ratten voldoende van het bakpoeder binnenkrijgen, zijn er een aantal richtlijnen.

  • Gebruik (rubber) handschoenen bij het maken van de gifpoeder. De menselijke geur kan ratten namelijk afschrikken.
  • Voeg een beetje bloem of maïsmeel toe aan het bakpoeder. Dit zorgt ervoor dat de chemische reactie met het zuur wordt versterkt.
  • Voeg chocolade(poeder) of suiker toe aan het mengsel. Hierdoor worden ratten aangetrokken. Bovendien zijn ratten dol op chocolade waardoor ze meer bakpoeder zullen eten.
  • Doe het mengsel met bakpoeder in een bak of pot waar ratten gemakkelijk bij kunnen.
  • Zet het bakpoeder neer op strategische plekken waar ratten veel actief zijn. Ratten lopen vaak langs muren en plinten en komen vaak in de buurt van de vuilnisbak.
  • Plaats het bakpoeder van rattengif op meerdere plekken om de kans op een effectieve behandeling te vergroten.
  • Controleer regelmatig of er van het mengsel is gegeven. Vul het bakpoeder bij indien dat nodig is.
Het gebruik van bakpoeder is geen diervriendelijke methode om ratten te bestrijden. Bakpoeder zorgt ervoor dat ratten langzaam sterven. Bovendien kunnen ratten immuniteit ontwikkelen, waardoor ze hun weerstand tegen de gifstoffen verbeteren. Hierdoor kunnen ratten resistent worden voor het gif met bakpoeder. We raden daarom aan om alternatieve bestrijdingsmethoden in te zetten om ratten te bestrijden.

Alternatieven om ratten te bestrijden

Voor het bestrijden van ratten zijn er verschillende methoden die kunnen worden ingezet. Van oudsher zijn rattenklemmen een populaire bestrijdingsmethode. Dat is niet voor niets want een rattenklem is één van de meest effectieve manieren om ratten te doden. We adviseren om rattenklemmen altijd te gebruiken in combinatie met een rattenlokdoos. Dit voorkomt dat kinderen en/of dieren slachtoffer worden.

De manieren om ratten te doden zijn door de jaren heen flink doorontwikkeld. Zo zijn er tegenwoordig ook elektrische rattenvallen verkrijgbaar. Deze elektrocuteren de plaagdieren waardoor ze op slag dood zijn. Daarnaast zijn er ook automatische rattenvallen verkrijgbaar.

Voor een diervriendelijke manier om ratten te bestrijden zijn er tevens een aantal alternatieven. Zo kun je werende middelen inzetten om ratten buiten de deur te houden. Daarnaast kun je de plaagdieren vangen in een vangkooi. Hiermee houdt je de ratten in leven en kun je ze vervolgens uitzetten in een nieuw territorium.

Om ratten in de val te lokken kun je verschillende lokaas gebruiken. Chocolade en pindakaas zijn vaak simpele maar effectieve methode. Daarnaast kun je ook professioneel lokstof inzetten. Het voordeel hiervan is dat deze middelen niet gaan rotten en het langdurig een aantrekkelijke werking heeft.

Bestrijder inschakelen

Is het niet gelukt om ratten zelf te bestrijden? Of wil je de behandeling liever overlaten aan een professionele ongediertebestrijder? Dan kun je er ook voor kiezen om een gecertificeerde bestrijder in te schakelen om het rattenprobleem aan te pakken.

Wij voeren zelf geen behandelingen tegen ratten uit. Wel beschikken we over een landelijk netwerk aan rattenbestrijders. Hierdoor kunnen we je (gratis én vrijblijvend) in contact brengen met een gecertificeerde bestrijder bij jou in de buurt.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 360 reviews.