Hoe kun je spitsmuizen bestrijden?

Heb je een spitsmuis gezien? Dan heb je mogelijk te maken met een muizenplaag. In dit artikel leggen we uit aan welke kenmerken je spitsmuizen kunt herkennen. Daarnaast vertellen we aan welke signalen je overlast kunt herkennen. Spitsmuizen zijn een beschermde diersoort. Hierdoor is het verboden om deze plaagdieren te bestrijden. Toch zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om de overlast van spitsmuizen te beperken.

Wil je direct starten met het weren of verjagen van spitsmuizen? Bij Pestor vind je alles wat je nodig hebt om zelf muizen te bestrijden.

Hoe ziet een spitsmuis eruit?

De spitsmuis (soricidae) is een klein muisachtig zoogdier. Feitelijk is de spitsmuis geen echte muis maar valt dit dier in de orde der insecteneters (eulipotyphla). Ondanks de naam behoren de spitsmuizen niet tot de orde van knaagdieren zoals andere muizensoorten.

Spitsmuizen zijn vooral te herkennen aan de spitse snuit en korte poten. De ogen zijn klein waardoor de muis slecht kan zien. De oren van de spitsmuis zijn klein, toch is het gehoor zeer goed ontwikkeld. Daarnaast hebben spitsmuizen en zeer goed reukvermogen.

De spitsmuis heeft een gladde vacht met korte haren. De vacht is meestal bruin of grijs van kleur. De buik is vaak lichter van kleur. De staart is net iets korter dan de totale lichaamslengte. Een volwassen spitsmuis is ongeveer 6 tot 9 centimeter lang.

Spitsmuis

Typische kenmerken van de spitsmuis

  • Insecteneter
  • Gladde vacht
  • Korte poten
  • Spitse neus
  • Kleine ogen
  • Kleine oren
  • Lange staart
  • Lange snorharen

Welke soorten spitsmuizen zijn er?

In totaal zijn er ongeveer 60 verschillende soorten spitsmuizen. In Nederland zijn er slechts vijf soorten spitsmuizen bekend, namelijk: de dwergspitsmuis, de bosspitsmuis, de waterspitsmuis, de veldspitsmuis en de huisspitsmuis.

Heb ik last van spitsmuizen?

Als je binnenhuis last hebt van de spitsmuis betreft het vrijwel altijd de huisspitsmuis. De overlast kan bestaan uit hinder van stank, de vervuiling van urine en lawaai vanuit het plafond.

Spitsmuizen vormen een risico op de gezondheid. Het zijn namelijk wilde dieren die vol kunnen zitten met bacteriën of virussen. Voorkom daarom aanraking van spitsmuizen met de blote handen. Het is aanbevolen om altijd (rubber)handschoenen te gebruiken. Naast direct contact kunnen ziektes worden overgedragen via de uitwerpselen. Zo kunnen opgedroogde keutels via stofdeeltjes worden ingeademd.

Geluiden

Wanneer een spitsmuis zich in een woning genesteld heeft zijn ‘s nachts vaak geluiden te horen. De muizen gaan dan in het huis op zoek naar voedsel. Hierdoor is het mogelijk dat je de muizen tussen de muren en plafonds hoort lopen. Soms is het gerommel dusdanig hard dat je er ‘s nachts wakker van kunt worden. Door zelf lawaai te maken kun je de spitsmuizen in sommige gevallen afschrikken.

Uitwerpselen

Spitsmuizen plassen en poepen overal waar ze lopen. Hierdoor kan er in een woning op verschillende plekken urine of keutels worden verspreid. Aan de uitwerpselen kun je herkennen dat het gaat om spitsmuizen.

De zwartbruine keutels zijn vaak aan elkaar geplakt waarbij er herkenbare resten van insecten inzitten. De keutels hebben vaak een onregelmatige, klonterige vorm. Daarnaast bevatten ze vaak zand. De keutels zijn 0,3 cm tot 1 cm lang en 0,3 tot 0,4 cm dik. De uiteinden zijn vaak puntig en de andere zijde meestel afgerond. Opvallend is dat de keutels van spitsmuizen soms ook aan de muren zijn geplakt.

Geuren

Een veelvoorkomend signaal bij spitsmuizen is de onaangename geur die het beestje met zich meebrengt. De stankoverlast komt door de indringende zure geur (muskusgeur) die ze afscheiden uit hun klieren om het territorium af te bakenen. De geurklieren liggen bij de staartwortel. Mannelijke spitsmuizen hebben aan de zijkant nog meer zichtbare klieren. De geur die door de klieren wordt verspreid kan als kruidig of als zoet en weeïg worden ervaren.

Loopsporen

Bij spitsmuizen zijn er in tegenstelling tot andere muizensoorten nauwelijks vraatsporen en loopsporen te ontdekken. Spitsmuizen zijn hele lichte dieren. Hierdoor zijn de pootafdrukken vaak slecht zichtbaar. De afdrukken zijn te onderscheiden van andere muizen door de 5 tenen. Andere muizensoorten hebben meestal 4 tenen. De voorpoot van een spitsmuis is ongeveer 0,8 cm. De achterpoot is ongeveer 1,5 cm.

Heb ik een spitsmuis in de tuin?

Spitsmuizen zijn ook steeds vaker in tuinen te vinden. Bij voorkeur hebben de dieren een droog onderkomen. Hierdoor zijn houtstapels, composthopen en compostbakken de ideale schuilplaats om een nest onder te bouwen.

In sommige gevallen kunnen spitsmuizen zich ook in het tuinhuisje gaan nestelen. Naast tuinen worden spitsmuizen ook aangetroffen in boerderijen, stallen, schuren en kelders.

Wat eten spitsmuizen?

Een spitsmuis is een insecteneter. Als carnivoren eten spitsmuizen uitsluitend dierlijk voedsel. Per dag eet een spitsmuis ongeveer 7 tot 15 gram aan voedsel. Het dieet is bij voorkeur zeer gevarieerd.

Spitsmuizen jagen meestal op ongewervelde dieren zoals insecten, spinnen, larven, pissebedden, slakken, wormen, muggen en kakkerlakken. Daarnaast eten spitsmuizen soms ook gewervelde dieren zoals hagedissen en jonge muizen. De prooi wordt door het gehoor- en reukvermogen vastgesteld. Vervolgens wordt de prooi met de bek gegrepen. Bewegende prooien worden met de voorpoten tegen de grond geduwd waarna de prooi wordt opgegeten.

In sommige gevallen eet de spitsmuis de eigen uitwerpselen op. Dit komt omdat ze de prooi vaak maar deels verteren, waardoor de uitwerpselen nog voedingsstoffen bevatten.

Hoe leven spitsmuizen?

Spitsmuizen zijn zeer bewegelijke dieren. Ze verplaatsen zich springen of lopend. Daarnaast kunnen ze goed zwemmen en kunnen ze onder water duiken en lopen. Spitsmuizen kunnen zowel ‘s nachts als overdag actief zijn. De meeste soorten spitsmuizen maken een zacht piepend of tjilpend geluid.

Over het algemeen is de spitsmuis te vinden in ruig gedekt terrein. Denk hierbij aan strijkgewassen, bosranden, weilanden en tuinen. Spitsmuizen kunnen goed graven. Zo kunnen ze onderaarde hollen maken onder boomwortels. Spitsmuizen zijn ook steeds vaker te vinden in stedelijk gebied. Zo kunnen ze worden aangetroffen in de buurt van bouwafval en gesport puin.

Spitsmuizen leven meestal alleen. Het mannetje en vrouwtje maakt elk een eigen nest. Door de muskusgeur die zij afgeven kan een paar elkaar vinden. De voortplantingsperiode loopt van maart tot oktober. Per jaar krijgt een paar ongeveer 2-4 nesten. Een nest bestaat gemiddeld uit 4-6 jongen. Een spitsmuis heeft een gemiddelde levensduur van 2 tot 3 jaar.

Hoe kun je spitsmuizen bestrijden?

Alle soorten spitsmuizen zijn beschermde diersoorten. Hierdoor mogen spitsmuizen volgens de Wet Natuurbescherming niet gedood worden. Wel zijn er verschillende preventieve maatregelen die kunnen worden genomen om de overlast van spitsmuizen te beperken. Zo is het mogelijk om spitsmuizen te weren of te verjagen.

In hele uitzonderlijke gevallen mogen huisspitsmuizen die binnen gebouwen voor gevaar of veel overlast zorgen toch worden bestreden. Flora- en Faunawet maakt hiervoor een uitzondering.

Hoe kun je spitsmuizen verjagen?

Het bestrijden van spitsmuizen is niet toegestaan. Het vangen of doden van spitsmuizen is dan ook strafbaar. Muizenvallen of vangkooien mag je dus niet gebruiken om spitsmuizen te bestrijden. Het verjagen van spitsmuizen mag echter wel.

Spitsmuizen hebben een zeer goed gehoor. De dieren kunnen tonen horen die voor het menselijk gehoor niet waarneembaar zijn. Deze toonhoogtes kunnen oplopen tot 90.000 hertz (90 kHz). Sommige van deze hoge tonen zijn voor spitsmuizen erg irritant. Door zogeheten ultrasone geluiden te produceren kun je deze muizen afschrikken. Zo kun je een ultrasone muizenverjager inzetten om spitsmuizen uit jouw woning, bedrijfspand of uit de tuin verdrijven.

Hoe kun je spitsmuizen weren?

Om te voorkomen dat muizen jouw woning of bedrijf binnendringen is goede muizenwering van wezenlijk belang. Het aanbrengen van werende middelen is dan ook één van de meest effectieve methodes om spitsmuizen buiten de deur te houden.

Een opening die groter is dan 0,5 cm is voor een muis groot genoeg om naar binnen te komen. Het is dan ook aanbevolen om alle spleten en kieren dicht te maken. Populaire toegangswegen zijn stootvoegen, ventilatieopeningen en spleten in muren en vloeren. Door deze preventief de dichten voorkom je dat spitsmuizen zich bij jou komen nestelen.

Hulp nodig om de overlast van spitsmuizen aan te pakken?

Heb je last van een spitsmuizen en lukt het niet om de plaag zelf de das om te doen? Dan biedt een professionele ongediertebestrijder vaak de uitkomst. Een gecertificeerde bestrijder weet precies welke middelen het beste kunnen worden ingezet. Daarnaast kan een vakman de juiste preventie maatregelen nemen om te voorkomen dat spitsmuizen weer terugkomen. Zo weet je zeker dat je een effectieve aanpakt hebt om spitsmuizen te weren.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 343 reviews.