Wat is het verschil tussen zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes?

Heb je last van kleine, kruipende, zilverkleurige en glanzende insecten? Dan heb je mogelijk te maken met zilvervisjes, papiervisjes of ovenvisjes. Qua uiterlijk lijken deze insecten nogal op elkaar. Toch zijn er een aantal grote verschillen in leefwijze.

In dit artikel leggen we precies uit wat de verschillen zijn. Daarnaast ontdek je hoe je zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes kunt herkennen en bestrijden.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van kruipende insecten? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve bestrijding.

Bestrijdingsmiddelen tegen zilvervisjes werken doorgaans ook tegen papiervisjes en ovenvisjes.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Het verschil tussen zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes

Zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes zijn kleine, vleugelloze insecten. In de taxonomie zitten de insecten in de Lepismatidae familie behorend tot de orde van de Zygentoma. De insecten hebben hun naam te danken aan de zilverachtige glans van schubben en de kronkelende (visachtige) bewegingen die ze maken bij het verplaatsen.

In eerste instantie hebben zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes veel gemeen. Zo houden ze over het algemeen van donkere ruimtes en zijn de insecten vooral ‘s nachts actief.

Door het platte en lange lichaam lijken de kruipende insecten erg op elkaar. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen, met name in de leefwijze en voorkeur voor vochtigheid en temperatuur.

Zilvervisjes

Zilvervisjes (Lepisma saccharina) zijn met name ‘s nachts actief. Overdag verstoppen ze zich op donkere plekken. Zilvervisjes geven de voorkeur aan een temperatuur van 25°C en een vochtigheid van minimaal 70%. Vochtige ruimtes, zoals de keuken en badkamer zijn hiervoor ideale plekken. Echter kun je zilvervisjes ook aantreffen achter plinten, onder vloerbekleding en in boekenkasten.

Zilvervisje

Uiterlijke kenmerken

  • 7 tot 12 mm lang
  • 2 geringde antennes
  • 3 fijn geringde staartdraden aan het achterlijf
  • Glanzende vacht door de fijne schubben
  • Geen haren

Over het algemeen richten zilvervisjes nauwelijks schade aan. Wanneer ze in grote getallen aanwezig zijn, kunnen ze schade veroorzaken aan papier, behang en boeken. De aanwezigheid van zilvervisjes duidt vaak op een hoge luchtvochtigheid. Ter preventie is het belangrijk om de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte zo laag mogelijk te houden.

Papiervisjes

Papiervisjes (Ctenolepisma longicaudata) worden vaak aangetroffen op warme en droge plaatsen. Ze kunnen overleven bij 15 tot 20 °C maar hebben de voorkeur aan hogere temperaturen. Papiervisjes komen regelmatig in woningen voor tussen papier en in boeken. Daarnaast kunnen ze ook op andere verwarmde plekken aanwezig zijn, zoals badkamers, toiletten, keukens en op zolder.

Papiervisje

Uiterlijke kenmerken

  • 10 tot 15 mm lang
  • 2 geringde antennes
  • Behaard
  • Grijsachtig van kleur
  • Vlekken op de rug

Papiervisjes kunnen in grote aantallen aanzienlijke schade veroorzaken. Zo kunnen ze eten aan behang en boeken. Ook synthetisch materiaal, zoals kleding en wandbekleding, kan worden aangevreten. Overlast van papiervisjes kan worden voorkomen om kieren en spleten dicht te maken.

Ovenvisjes

Ovenvisjes (Ctenolepisma longicaudata) gedijen goed op hoge temperaturen tussen de 32 en 42 °C. Ze hebben de voorkeur aan drogere omstandigheden net een luchtvochtigheid tot 50%. De kruipende insecten hebben de voorkeur aan donkere omgevingen en laten zich niet snel in het licht zien.

Ovenvisjes komen in Nederland vrijwel niet meer voor. Voorheen zaten ze veelal in warme omgevingen, zoals bakkerijen. In België komen ovenvisjes vaker voor. Met name badkamers en wasruimtes zijn populaire schuilplekken.

Ovenvisje

Uiterlijke kenmerken

  • 10 tot 13 mm lang
  • 2 lange antennes
  • 3 lange staartdraden aan het achterlijf
  • Donkergrijs van kleur
  • Gespikkelde rug
  • Zwarte en grijze schubben op de rug

Schade aan papier door ovenvisjes komt nauwelijks voor. Ovenvisjes kunnen echter wel schade veroorzaken aan behang, boeken en zijde. Om ovenvisjes te voorkomen is het belangrijk om kieren en naden te dichten en de temperatuur zo laag mogelijk te houden.

Zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes bestrijden

ls er veel zilvervisjes, papiervisjes of ovenvisjes aanwezig zijn dan is het raadzaam om de plaaginsecten te bestrijden. Ze kunnen zich namelijk snel voortplanten en met name in grote aantallen kunnen ze schade veroorzaken. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die kunnen worden ingezet, zoals insectenspray en insectenvallen.

Lukt het niet om de zilvervisjes, papiervisjes of ovenvisjes te bestrijden? Dan kun je ook een gecertificeerde bestrijder inschakelen. Met ons landelijke netwerk kunnen we je vrijblijvend in contact brengen met een lokale bestrijder bij jou in de buurt.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 361 reviews.