Mol in de tuin, wat nu?

Je tuin ligt er piekfijn bij. Het gazon is netjes en verzorgd, de planten staan in bloei en het is tijd om heerlijk van je tuin te gaan genieten. Duikt er ineens zo’n molshoop op. En een dag later zie je er nog één. Dat kan de uitstraling van je geliefde tuin flink verpesten. Vaak blijft het helaas niet bij één of twee molshopen, maar worden het er al snel een stuk meer. Een mol kan namelijk tot wel 15 meter gang per uur graven! Een kwestie van tijd dus dat je nog meer molshopen gaat zien. Maar wat nu? Wat kun je doen tegen een mol in de tuin? Wij helpen je op weg en vertellen je alles over het bestrijden en verjagen van mollen in de tuin.

molshoop van mol in de tuin

Wat is een mol?

Een mol is een veelal antraciet kleurig zoogdier dat onder de grond leeft. De vacht van de mol is kortharig en fluweel. Deze vacht zorgt ervoor dat hij zowel voor- als achteruit door zijn gangen kan manoeuvreren. Zijn haren zitten namelijk niet in een bepaalde richting, maar kunnen kantelen afhankelijk van of de mol voor- of achteruit gaat. De meeste mollen zijn antraciet of zwart-kleurig. Ongeveer 1% van alle mollen ter wereld heeft een andere kleur.

Mollen leven voornamelijk alleen. Alleen als het tijd is om te paren gaan ze op zoek naar een partner. Territoria van mollen kunnen overlappen. Hierin communiceren ze met elkaar met geuren en geluiden. Hoewel mollen soms erg lang kunnen slapen, houden mollen geen winterslaap. Het ondergrondse bestaan zorgt ervoor dat de mol hierin geen ritme aanhoudt. Of hij nu ‘s nachts of overdag gaat graven, maakt voor hem niet uit. Ook goed om te weten is dat mollen uitstekende zwemmers zijn. Een waterbarrière houdt mollen dan ook meestal niet tegen.

wat is een mol

Mollen graven ondergrondse gangen. Dit doen ze omdat ze zoeken naar eten zoals regenwormen of insecten. Deze gangen zijn niet alleen vervelend, ze zijn ook nuttig. Gangen van mollen kunnen namelijk bevorderend werken voor de afwatering en houden de grond ook nog eens vruchtbaar. Bij het graven ontstaan soms molshopen. Molshopen zijn eigenlijk de aarde die vrijkomt bij het graven. Soms heeft de mol deze aarde niet meer nodig om zijn gang te verstevigen en wordt de aarde naar buiten geduwd. Dit zorgt er ook voor dat er frisse lucht in het gangenstelsel van de mol komt.

Waarom is een mol in de tuin een probleem?

Mollen zijn nuttige dieren. Ze eten insecten op en zorgen ervoor dat de grond vruchtbaar blijft. Toch heeft een mol in de tuin ook flinke nadelen. Ze kunnen namelijk flinke schade achterlaten. En dat zit hem niet alleen in esthetische dingen zoals molshopen, maar ook in materiële schade.

Mollen graven namelijk tot wel 15 meter aan tunnels per uur. Sommige tunnels zijn hoger dan andere tunnels. Zo ontstaat er snel een heel netwerk aan tunnels in je tuin. Mollen hebben extreem scherpe tanden en poten zodat ze goed kunnen graven en knagen. Hiermee komen ze vrijwel door alles heen dat onder de grond ligt. Zo kan er schade ontstaan aan bepaalde kabels en leidingen die door de grond in je tuin lopen. Ook kunnen wortels van planten en bomen flinke schade oplopen door het graven van mollen.

Als klap op de vuurpijl kunnen tunnels van mollen ook nog eens zorgen voor verzakking. Zo kan je mooi gelegde terras in de tuin ineens gaan verzakken doordat er allerlei tunnels van mollen onder doorlopen. Dat je ingrijpt wanneer je last heb van mollen is dan ook super belangrijk.

Wat kun je doen tegen een mol in de tuin?

Mollen kunnen dus voor veel problemen in de tuin zorgen. Dat je er vanaf wil is dan ook logisch. Gelukkig zijn er veel methodes tegen mollen in de tuin. Zo kun je de mollen bestrijden, maar je kunt zo ook verjagen. Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat je jouw tuin onaantrekkelijk maakt voor mollen.

Mol in de tuin bestrijden

Om mollen in de tuin te bestrijden, heb je goed materiaal nodig. Welk materiaal je nodig hebt, is afhankelijk van de methode waarop je mollen wil bestrijden. Je kunt mollen bijvoorbeeld bestrijden met een dodelijke mollenklem, maar er zijn ook diervriendelijkere alternatieven. Alle methodes hebben hun eigen voor- en nadelen.

Mollenklem

Een mollenklem staat ook wel bekend als een mollenval. Een mollenklem bestaat in verschillende vormen, maar is meestal van ijzer. De mollenklem is voorzien van een triggerpunt, dat is het punt dat de mol moet aanraken om de mollenklem af te laten gaan. Nadat het triggerpunt is afgegaan, gaat de mollenklem vaak zijn werk doen. Meestal slaat de klem gewoon met een noodgang dicht waardoor de mol vrijwel altijd meteen dood is, maar er zijn ook mollenklemmen waarbij de werking iets verschilt. Wil je het precies weten, lees dan altijd de productomschrijving door. Hoewel sommige mensen denken dat je geen mollenklem mag gebruiken, zijn mollenklemmen gewoon legaal om in te zetten tegen mollen. Let er echter wel altijd op dat kinderen en huisdieren niet bij de mollenklem in de buurt komen. Pas daarnaast goed op voor de vingers bij het zetten van een mollenklem.

Mollenkokers

Ook kun je mollen in de tuin bestrijden met mollenkokers. Dit zijn kokers die je plaats in de gang van de mol. Vervolgens check je twee keer per dag of je een mol hebt gevangen. Het opgesloten zitten kan namelijk heel erg stressvol zijn voor de mol wat ervoor kan zorgen dat hij kan sterven van de angst of stress. Wanneer je een mol hebt gevangen in een mollenkoker, kun je hem elders in de natuur vrijlaten. Helaas werkt dit niet altijd goed. Soms komt het voor dat je de mol vrijlaat in het territorium van een andere mol waardoor zij zullen vechten tot de dood. Het op een diervriendelijke wijze vangen van mollen is dus niet altijd even prettig voor het dier.

huisdieren tegen mol in de tuin

Huisdieren en natuurlijke vijanden

Wist je dat die leuke hond of kat die op je bank ligt je ook gewoon kan helpen bij het bestrijden van de mol in je tuin? Katten, maar ook sommige honden, staan er om bekend dat ze mollen die zich dicht tegen de oppervlakte bevinden, kunnen opgraven en doden. Dat komt bij katten vrij vaak voor, bij honden wat minder vaak. Wel heeft dit natuurlijk als nadeel dat een flinke hond al snel een groot gat kan graven, maar je huisdier kan je soms zeker helpen om de mol te vangen. Ook kan het helpen om je tuin aantrekkelijk te maken voor natuurlijke vijanden van de mol, bijvoorbeeld de uil of andere roofvogels.

Andere methodes om mollen in de tuin te bestrijden

Soms zijn er ook andere methodes die mensen inzetten om mollen te bestrijden. Zo gebruiken zij gif tegen mollen of zetten zij zelfs glas in om de mollen te doden. Wij raden het inzetten van deze middelen ten zeerste af. Dit kan namelijk gruwelijk dierenleed tot gevolg hebben. Daarnaast kun je er ook andere dieren en het milieu mee beschadigen. Gebruik bij het bestrijden van mollen dus alleen mollenklemmen of mollenkokers.

Mol in de tuin verjagen

Naast het bestrijden van mollen in de tuin, is het ook mogelijk om mollen uit de tuin te verjagen. Dit kan op verschillende manieren, waarbij elke manier zijn eigen voor- en nadelen heeft. Over het algemeen kunnen we stellen dat het verjagen van mollen een diervriendelijkere methode is dan het bestrijden van mollen.

Mollengaas

Mollengaas is een lichtgewicht gaas dat super sterk is. Mollen kunnen hier niet doorheen graven of knagen. Het idee van mollengaas is dat je dit onder het gazon legt bij het aanleggen van de tuin. Het mollengaas zorgt er niet per se voor dat de mollen weggaan, maar zorgen er wel voor dat de mollen niet omhoog kunnen komen. Hierdoor merk je niks van hun aanwezigheid en zullen ze waarschijnlijk een andere tuin zoeken waar ze wel een mooie molshoop kunnen maken. Door in een vroeg stadium mollengaas aan te brengen, kun je ook voorkomen dat je last krijgt van mollen.

Mollenverjagers

Om mollen te verjagen, kun je uitstekend gebruikmaken van mollenverjagers. Mollenverjagers zijn apparaten die je in de grond kunt steken. Vaak hebben deze de vorm van een pen. De mollenverjager dient vaak voorzien te worden van batterijen. Wanneer het apparaat aan staat, zal het apparaat om de zoveel seconden flink vibreren. Mollen hebben een uitstekend gehoor en horen deze vibraties. Het vibrerende geluid maakt de mollen angstig omdat zij denken dat er een roofdier nadert. Hierdoor voelen ze zich onveilig en zullen ze een andere tuin gaan zoeken waar geen gevaarlijke roofdieren zijn.

Planten en geuren

Hoewel mollen niet de beste neus hebben, kun je ook geuren inzetten om mollen in je tuin te weren. We hebben het dan niet over sticks, druppels of korrels die je in de molshopen kunt doen. Deze zijn namelijk vaak niet toegelaten. Wij hebben het over planten die je kunt inzetten om mollen te verjagen uit je tuin. Door middel van planten maak je je tuin vaak ook weer iets mooier, én draag je bij aan een fijne leefomgeving voor bijvoorbeeld vogels en bijen. Planten die je kunt inzetten om mollen te verjagen zijn sterk ruikende planten zoals nieskruid, kruidbladwolfsmelk, wilde knoflook en narcissen. Door dit soort planten in je tuin te planten, kun je mollen op een natuurlijke wijze weren.

Goed onderhoud van de tuin

Om mollen uit je tuin te weren en te verjagen, is goed tuinonderhoud cruciaal. Een goed onderhouden gazon is namelijk veel minder aantrekkelijk voor mollen. Als de tuin van je buurman minder goed verzorgd is dan die van jou, is de kans groot dat de mol liever daar gaat wonen. Zorg ervoor dat je gazon goed belucht is door regelmatig te maaien en voorkom overmatige vochtigheid. Hierdoor wordt de grond minder aantrekkelijk voor insecten, die mollen eten. Als de mol geen insecten in jouw tuin kan vinden, zal hij eerder naar een andere plek met meer voedsel verhuizen.

Molshopen dichtmaken

Heb je een molshoop in je tuin? Of heb je zoveel pech dat je er al meteen meerdere hebt? Maak de molshopen dan snel dicht. Dit kun je doen door de aarde terug te doen en de grond goed aan te stampen. Vaak herstelt het gras zich dan wel weer goed. Ook ontmoedig je de mol hiermee om verder te graven. Hoewel je hiermee misschien niet meteen de mollen uit je tuin verjaagt, vinden ze het wel irritant. Zo bestaat de kans dat ze liever ergens anders gaan graven. Tuurlijk werken andere maatregelen beter, maar een optelsom van maatregelen zorgt ervoor dat de mol uiteindelijk sneller weg is uit je tuin.

Mol in de tuin aanpakken kan op vele manieren

Een mol in de tuin kan dus voor flink wat overlast zorgen. Gelukkig zijn er veel methoden waarmee je de mol kunt bestrijden of verjagen. Daarnaast kun je de mol uit je tuin weren door bijvoorbeeld mollengaas aan te brengen in je gazon of de juiste planten in te zetten. Is het bij jou te laat en heb je al last van mollen? Bestel dan alles wat je nodig hebt tegen mollen bij Pestor. In onze webshop vind je een ruim assortiment met kwalitatieve producten tegen mollen. Heb je een vraag over één van onze producten of je wil je een bestrijdingsexpert spreken? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 395 reviews.