Onkruid is een veel voorkomend probleem in veel tuinen en gazons. Ongewenste planten kunnen de groei van planten belemmeren door water, voedingsstoffen en zonlicht weg te nemen. Bovendien kunnen sommige onkruiden hardnekkig zijn en zich razendsnel verspreiden als je ze niet tijdig aanpakt.
Niet alle planten zijn onkruid. En niet alle onkruid is per definitie ongewenst. Sommige soorten zijn zelfs nuttig voor de biodiversiteit. Door onkruid te herkennen, kun je bepalen welke planten je beter kunt verwijderen en welke je misschien juist kunt laten staan.
In dit artikel vertellen we precies hoe je de meest voorkomende soorten onkruid in Nederland kunt herkennen. Daarnaast vertellen we op welke manieren je deze het beste kunt verwijderen.
Wil je direct aan de slag met het verwijderen van onkruid? In onze webshop vind je verschillende onkruidverdelgers waarmee je onkruid snel en eenvoudig kunt bestrijden.
Wat is onkruid?
Onkruid is een term voor verschillende plantensoorten die groeien op plekken waar ze ongewenst zijn. Onkruid komt met name voor tussen bestrating, in de tuin en in het gazon. De ongewenste planten kunnen snel opruimen en andere planten overwoekeren.
Onkruid wordt gekenmerkt door de snelle groei, hoge zaadproductie, snelle verspreiding en vaak hardnekkige wortelstelsels. Hierdoor is onkruid vaak lastig te bestrijden.
Vaak concurreren onkruid met gewenste planten om ruimte, voeding, water en zonlicht. Hierdoor kunnen onkruiden de groei van andere planten belemmeren. Niet alle soorten onkruid wordt als ongewenst bestempeld. Sommige soorten onkruid kunnen erg nuttig zijn en bijdragen aan de biodiversiteit.
Welke soorten onkruid zijn er?
Er zijn verschillende soorten onkruid. Deze kunnen op verschillende manieren worden gecategoriseerd. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen eenjarig onkruid en meerderjarig onkruid.
Eenjarig onkruid kent een levenscyclus van één jaar. Dit soort onkruid wordt gekenmerkt door de snelle groei. Het onkruid zit vaak ondiep geworteld en het verspreidt zich voornamelijk via zaad.
Meerjarig onkruid leeft vaak meer dan twee jaar. Het onkruid overwintert vaak ondergronds via een uitgebreid wortelstelsel. Hierdoor komt het onkruid na een jaar meestal weer terug. Dit soort onkruid is vaak hardnekkig en lastig te verwijderen.
De verschillende soorten onkruid kunnen ook worden onderverdeeld in wortelonkruid en zaadonkruid.
Zaadonkruid verspreidt zich voornamelijk door de hoge zaadproductie via de lucht, water en dieren. De zaden kunnen soms enkele jaren overleven voor ze ontkiemen. Hierdoor kan zaadonkruid ook meerderjarig zijn.
Wortelonkruid zijn soorten onkruid die zich verspreiden via wortelstokken, uitlopers of knollen. De wortels vormen vaak uitlopers onder de grond. Uit een klein stukje wortel kan een nieuwe plant ontstaan. Hierdoor is wortelonkruid vaak een hardnekkige onkruidsoort.
Hoe kun je onkruid herkennen?
Onkruid is een verzamelnaam voor verschillende plantensoorten. Deze planten zijn ongewenst als ze groeien op plekken waar je dat niet wilt. Er zijn verschillende soorten planten die vaak worden gezien als onkruid.
In dit overzicht ontdek je hoe je de meest voorkomende onkruiden in Nederland & België kunt herkennen.
Akkerdistel (Cirsium arvense)

De Boterbloem is herkenbaar aan zijn glanzende, felgele bloemen met vijf overlappende bloemblaadjes. De plant heeft donkergroene, handvormige bladeren die vaak in drieën of vijven zijn gedeeld. Boterbloemsoorten groeien op veel plekken zoals vochtige weilanden, gazons, borders en langs slootkanten. Het is een meerjarig onkruid dat elk jaar terugkomt. De Boterbloem verspreidt zich via zaden en bij sommige soorten ook via uitlopers of wortelstokken. Bij beschadiging scheidt de plant een bijtend sap af dat huidirritatie kan veroorzaken.
Kenmerken
- Kleur: Felgele bloemen, donkergroene bladeren
- Hoogte: 15-60 cm (afhankelijk van de soort)
- Komt voor in: Weilanden, gazons, borders, slootkanten
- Bloeiperiode: Mei tot augustus
- Verspreiding: Via zaden en bij sommige soorten ook via uitlopers
Boterbloem (Ranunculus)

De Akkerdistel is makkelijk te herkennen aan zijn stekelige bladeren met scherpe doorns. De plant heeft rechtopstaande stengels met paars-roze bloemen aan het uiteinde. De bladeren zijn groen en diep ingesneden. Dit onkruid groeit vaak in weilanden, akkers, tuinen en langs wegen. Het is een meerjarig onkruid dat jaar na jaar terugkeert. De Akkerdistel is zowel een wortel- als zaadonkruid. Het verspreidt zich via zijn diepe wortelstelsel, waaruit nieuwe scheuten groeien. Daarnaast produceert het duizenden zaden die door de wind worden verspreid.
Kenmerken
- Kleur: Paars-roze bloemen, groene bladeren
- Hoogte: 60-150 cm
- Komt voor in: Weilanden, akkers, tuinen, wegbermen
- Bloeiperiode: Juni tot september
- Verspreiding: Via zaad (wind) en wortels
Braamstruiken (Rubus fruticosus)

De Braamstruik is duidelijk herkenbaar aan zijn stekelige, boogvormige takken. De plant heeft samengestelde bladeren met 3-5 deelblaadjes en witte tot lichtroze bloemen. Later vormen zich de bekende zwarte bramen. Dit houtige onkruid groeit in bosranden, verwilderde tuinen, heggen en braakliggende terreinen. Het is een meerjarige plant die jarenlang terugkomt. Braamstruiken verspreiden zich op twee manieren. Ze vormen nieuwe planten wanneer de buigzame takken de grond raken. Daarnaast worden de zaden door vogels en kleine zoogdieren verspreid via hun uitwerpselen.
Kenmerken
- Kleur: Witte tot lichtroze bloemen, zwarte vruchten, groene bladeren
- Hoogte: 50-300 cm
- Komt voor in: Bosranden, tuinen, heggen, braakliggende terreinen
- Bloeiperiode: Juni tot september
- Verspreiding: Via wortelende takken en zaden (dieren)
Brandnetel (Urtica dioica)

De Brandnetel is direct herkenbaar aan zijn brandharen die bij aanraking een pijnlijke, brandende sensatie veroorzaken. De plant heeft donkergroene, getande bladeren die tegenover elkaar staan. De stengels zijn vierkant en de bloemen klein en groenig. Brandnetels groeien op voedselrijke grond in tuinen, bosranden, braakliggend terrein en langs paden. Het is een meerjarig onkruid dat elk jaar terugkomt. De Brandnetel verspreidt zich zowel via zaden als via zijn ondergrondse wortelstokken. Hierdoor kan hij snel grote oppervlaktes koloniseren.
Kenmerken
- Kleur: Donkergroene bladeren, groenige bloemen
- Hoogte: 30-150 cm
- Komt voor in: Tuinen, bosranden, braakliggend terrein, wegbermen
- Bloeiperiode: Juni tot oktober
- Verspreiding: Via zaden en wortelstokken
Dagkoekoeksbloem (Silene dioica)

De Dagkoekoeksbloem is herkenbaar aan zijn felroze tot rode bloemen met vijf ingesneden bloemblaadjes. De plant heeft behaarde, ovale tot langwerpige bladeren die kruisgewijs aan de stengel staan. De stengels zijn ook behaard en enigszins kleverig. Dit onkruid groeit vooral in bosranden, houtwallen, vochtige graslanden en ruige tuinen. Het is een meerjarig onkruid dat jarenlang terugkomt. De Dagkoekoeksbloem is voornamelijk een zaadonkruid. De plant produceert zaaddoosjes met veel kleine zaden die door de wind of door mieren worden verspreid.
Kenmerken
- Kleur: Felroze tot rode bloemen, groene bladeren
- Hoogte: 30-90 cm
- Komt voor in: Bosranden, houtwallen, vochtige graslanden, tuinen
- Bloeiperiode: Mei tot september
- Verspreiding: Via zaden (wind, dieren)
Dovenetel (Lamium)

De Dovenetel is herkenbaar aan zijn vierkante stengels en hartvormige, getande bladeren die kruisgewijs staan. De plant lijkt op brandnetels maar heeft geen brandharen. De bloemen zijn buisvormig en groeien in kransen rond de stengel. Afhankelijk van de soort zijn ze wit, geel of paars. Dovenetels groeien in schaduwrijke plekken zoals tuinen, bossen, parken en langs heggen. Het is een meerjarig onkruid dat elk jaar terugkomt. De Dovenetel verspreidt zich voornamelijk via zaden. Sommige soorten vormen ook ondergrondse uitlopers waarmee ze zich verspreiden.
Kenmerken
- Kleur: Witte, gele of paarse bloemen, groene bladeren
- Hoogte: 15-60 cm
- Komt voor in: Tuinen, bossen, parken, heggen
- Bloeiperiode: Maart tot oktober
- Verspreiding: Via zaden en soms via ondergrondse uitlopers
Draadereprijs (Veronica filiformis)

De Draadereprijs is herkenbaar aan zijn kleine, hemelsblauwe bloemetjes met vier bloemblaadjes. De plant heeft ronde, lichtgroene blaadjes die tegenover elkaar aan dunne, kruipende stengels staan. De stengels wortelen gemakkelijk op de knopen. Dit onkruid groeit vooral in gazons, grasvelden en borders. Het is een meerjarig onkruid dat jaar na jaar terugkomt. De Draadereprijs verspreidt zich voornamelijk vegetatief via de bovengrondse kruipende stengels. In Nederland produceert de plant zelden levensvatbare zaden.
Kenmerken
- Kleur: Hemelsblauwe bloemen, lichtgroene bladeren
- Hoogte: 5-10 cm
- Komt voor in: Gazons, grasvelden, borders
- Bloeiperiode: April tot juni
- Verspreiding: Via kruipende, wortelende stengels
Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris)

Fluitenkruid is herkenbaar aan zijn grote, witte schermbloemen en geveerde bladeren. De plant heeft holle, geribbelde stengels met paarse vlekken en varenvormig ingesneden bladeren. Dit onkruid groeit voornamelijk in bermen, graslanden, bosranden en ruige tuinen. Het is een meerjarig onkruid dat elk jaar terugkomt. Fluitenkruid verspreidt zich vooral via zaden. Eén plant kan duizenden zaden produceren die door de wind worden verspreid. Daarnaast heeft de plant een stevige penwortel waarmee hij kan overleven.
Kenmerken
- Kleur: Witte bloemen, groene bladeren
- Hoogte: 60-150 cm
- Komt voor in: Bermen, graslanden, bosranden, tuinen
- Bloeiperiode: April tot juni
- Verspreiding: Via zaden (wind)
Gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata)

Gehoornde klaverzuring is herkenbaar aan zijn klavervormige blaadjes met drie hartvormige deelblaadjes. De bladeren zijn groen tot roodbruin en hebben een zure smaak. De plant heeft kleine, gele bloemen met vijf bloemblaadjes. Dit onkruid groeit in borders, moestuinen, plantenpotten en tussen bestrating. Het is een meerjarig onkruid dat het hele jaar door aanwezig kan zijn. Gehoornde klaverzuring verspreidt zich via zaden en bovengrondse uitlopers. De zaaddoosjes springen open bij aanraking en slingeren de zaden weg.
Kenmerken
- Kleur: Gele bloemen, groen tot roodbruine bladeren
- Hoogte: 5-15 cm
- Komt voor in: Borders, moestuinen, plantenpotten, bestrating
- Bloeiperiode: Mei tot oktober
- Verspreiding: Via zaden (wegslingeren) en bovengrondse uitlopers
Haagwinde (Calystegia sepium)

Haagwinde is herkenbaar aan zijn grote, witte trechtervormige bloemen die op kleine ochtendglorieën lijken. De plant heeft pijlvormige bladeren en slingende stengels die rechtsom winden. Dit onkruid groeit in heggen, struiken, borders en tussen andere planten. Het is een meerjarig onkruid dat elk jaar terugkomt. Haagwinde is een hardnekkig wortelonkruid. Het verspreidt zich voornamelijk via zijn uitgebreide stelsel van ondergrondse wortelstokken. Daarnaast produceert de plant ook zaden, maar deze zijn minder belangrijk voor de verspreiding.
Kenmerken
- Kleur: Witte bloemen, groene bladeren
- Hoogte: 100-300 cm (klimmend)
- Komt voor in: Heggen, struiken, borders, tuinen
- Bloeiperiode: Juni tot september
- Verspreiding: Via ondergrondse wortelstokken en zaden
Heermoes/Paardenstaart (Equisetum arvense)

Heermoes is herkenbaar aan zijn twee verschillende verschijningsvormen. In het voorjaar verschijnen bruine, sporendragende stengels. Later komen de groene, vertakte stengels die op kleine dennenbomen lijken. De plant heeft geen echte bladeren maar groene zijtakken in kransen. Dit onkruid groeit in borders, moestuinen, gazons en tussen bestrating. Het is een meerjarig onkruid dat zeer moeilijk te bestrijden is. Heermoes is een hardnekkig wortelonkruid. Het verspreidt zich via zijn diepe ondergrondse wortelstokken die tot wel 2 meter diep kunnen groeien. Ook verspreidt het zich via sporen.
Kenmerken
- Kleur: Groene steriele stengels, bruine vruchtbare stengels
- Hoogte: 10-50 cm
- Komt voor in: Borders, moestuinen, gazons, bestrating
- Bloeiperiode: Maart tot april
- Verspreiding: Via ondergrondse wortelstokken en sporen
Herderstasje (Capsella bursa-pastoris)

Het Herderstasje is herkenbaar aan zijn hartvormige zaaddoosjes die op kleine tasjes lijken. De plant heeft een rozet van getande bladeren aan de basis en kleine witte bloemetjes. De stengelbladeren zijn pijlvormig en omvatten de stengel. Dit onkruid groeit in borders, moestuinen, gazons en tussen bestrating. Het is een eenjarig tot tweejarig onkruid dat zich snel verspreidt. Het Herderstasje is een typisch zaadonkruid. Eén plant kan tot 5000 zaden produceren die lang kiemkrachtig blijven. De zaden verspreiden zich via wind, water en door aan kleding of dierenvacht te blijven plakken.
Kenmerken
- Kleur: Witte bloemen, groene bladeren
- Hoogte: 10-40 cm
- Komt voor in: Borders, moestuinen, gazons, bestrating
- Bloeiperiode: Maart tot november
- Verspreiding: Via zaden (wind, water, dieren)
Herik (Sinapis arvensis)

Herik is herkenbaar aan zijn felgele bloemen met vier bloemblaadjes in de vorm van een kruis. De plant heeft behaarde, ovale bladeren met een getande rand. De onderste bladeren zijn gelobd. De zaadpeulen staan rechtop langs de stengel. Dit onkruid groeit vooral in akkers, moestuinen en op omgewerkte grond. Het is een eenjarig onkruid dat snel groeit. Herik is een zaadonkruid. Eén plant kan tot 1500 zaden produceren die tot 10 jaar kiemkrachtig blijven in de bodem. De zaden verspreiden zich via landbouwmachines, compost en vogelvoer.
Kenmerken
- Kleur: Felgele bloemen, groene bladeren
- Hoogte: 30-80 cm
- Komt voor in: Akkers, moestuinen, omgewerkte grond
- Bloeiperiode: Mei tot oktober
- Verspreiding: Via zaden (machines, compost)
Hondsdraf (Glechoma hederacea)

Hondsdraf is herkenbaar aan zijn kruipende, vierkante stengels en niervormige bladeren met gekartelde randen. De plant heeft paarse, lipvormige bloemen die in kransen in de bladoksels staan. Dit onkruid groeit in gazons, borders, onder hagen en in schaduwrijke tuinhoeken. Het is een meerjarig onkruid dat moeilijk te bestrijden is. Hondsdraf verspreidt zich hoofdzakelijk via bovengrondse uitlopers die op de knopen wortelen. Daarnaast produceert de plant ook zaden, maar deze zijn minder belangrijk voor de verspreiding.
Kenmerken
- Kleur: Paarse bloemen, groene bladeren
- Hoogte: 5-30 cm
- Komt voor in: Gazons, borders, hagen, schaduwrijke plekken
- Bloeiperiode: Maart tot juni
- Verspreiding: Via bovengrondse uitlopers en zaden
Kamille (Anthemis)

Kamille is herkenbaar aan zijn margrietachtige bloemen met witte lintbloemen en een geel hart. De plant heeft fijn verdeelde, varenachtige bladeren die aromatisch ruiken bij kneuzing. De stengels zijn vertakt. Dit onkruid groeit in borders, moestuinen, grasvelden en op open grond. Het is een eenjarig onkruid dat zichzelf gemakkelijk uitzaait. Kamille is een typisch zaadonkruid. Eén plant kan duizenden kleine zaden produceren die door de wind of via water worden verspreid. De zaden kunnen jarenlang in de bodem overleven.
Kenmerken
- Kleur: Witte bloemblaadjes met geel hart, groene bladeren
- Hoogte: 20-50 cm
- Komt voor in: Borders, moestuinen, grasvelden, open grond
- Bloeiperiode: Mei tot oktober
- Verspreiding: Via zaden (wind, water)
Kleefkruid (Galium aparine)

Kleefkruid is herkenbaar aan zijn vierkante stengels met haakjes waarmee het aan kleding en andere planten blijft kleven. De bladeren staan in kransen van 6-8 rond de stengel. De plant heeft kleine witte bloempjes. Dit onkruid groeit in borders, heggen, ruigtes en langs randen van tuinen. Het is een eenjarig onkruid dat snel groeit. Kleefkruid is een zaadonkruid. De ronde, harige vruchten blijven gemakkelijk aan dieren en kleding hangen. Hierdoor verspreidt de plant zich over grote afstanden.
Kenmerken
- Kleur: Kleine witte bloemen, groene bladeren en stengels
- Hoogte: 60-180 cm (klimmend)
- Komt voor in: Borders, heggen, ruigtes, tuinranden
- Bloeiperiode: Mei tot augustus
- Verspreiding: Via zaden die blijven kleven (dieren, mensen)
Kleine veldkers (Cardamine hirsuta)

Kleine veldkers is herkenbaar aan zijn kleine witte bloemen met vier bloemblaadjes. De plant heeft een rozet van geveerde bladeren aan de basis en kleinere stengelbladeren. De zaadpeulen springen bij rijpheid open en slingeren de zaden weg. Dit onkruid groeit in borders, moestuinen, plantenpotten en tussen bestrating. Het is een eenjarig tot tweejarig onkruid dat zich razendsnel verspreidt. Kleine veldkers is een zaadonkruid. De plant produceert veel zaden die door het openspringen van de hauwen meters ver worden weggeslingerd.
Kenmerken
- Kleur: Witte bloemen, groene bladeren
- Hoogte: 5-25 cm
- Komt voor in: Borders, moestuinen, plantenpotten, bestrating
- Bloeiperiode: Februari tot oktober
- Verspreiding: Via wegslingerende zaden
Kroontjeskruid (Euphorbia helioscopia)

Kroontjeskruid is herkenbaar aan zijn geelgroene bloeiwijze in de vorm van een kroontje. De plant bevat melksap dat bij breuk vrijkomt. De bladeren zijn omgekeerd eirond met een fijn gezaagde rand. Dit onkruid groeit in moestuinen, borders en op omgewerkte grond. Het is een eenjarig onkruid dat zich snel verspreidt. Kroontjeskruid is een zaadonkruid. Bij rijpheid springen de zaaddoosjes open en worden de zaden weggeschoten. Let op: het melksap kan huidirritatie veroorzaken.
Kenmerken
- Kleur: Geelgroene bloeiwijze, groene bladeren
- Hoogte: 10-40 cm
- Komt voor in: Moestuinen, borders, omgewerkte grond
- Bloeiperiode: Mei tot oktober
- Verspreiding: Via wegslingerende zaden
Kweekgras (Elymus repens)

Kweekgras is herkenbaar aan zijn rechtopstaande halmen met lange, smalle bladeren. De plant heeft een aarvormige bloeiwijze die lijkt op die van Engels raaigras. Een belangrijk kenmerk zijn de witte, horizontale ondergrondse uitlopers. Dit onkruid groeit in gazons, borders, moestuinen en tussen bestrating. Het is een meerjarig onkruid dat zeer moeilijk te bestrijden is. Kweekgras is een hardnekkig wortelonkruid. Het verspreidt zich voornamelijk via zijn lange ondergrondse wortelstokken. Elk stukje wortelstok dat achterblijft, kan uitgroeien tot een nieuwe plant.
Kenmerken
- Kleur: Groene bladeren, strokleurige aren
- Hoogte: 30-100 cm
- Komt voor in: Gazons, borders, moestuinen, bestrating
- Bloeiperiode: Juni tot augustus
- Verspreiding: Via ondergrondse wortelstokken en soms zaden
Madeliefje (Bellis perennis)

Het Madeliefje is herkenbaar aan zijn witte bloemblaadjes met geel hart. De bloemen sluiten zich ’s nachts en bij slecht weer. De plant heeft een rozet van spatelvormige, lichtgroene bladeren. Dit onkruid groeit vooral in gazons, grasvelden en weilanden. Het is een meerjarig onkruid dat het hele jaar door kan bloeien. Het Madeliefje verspreidt zich zowel via zaden als vegetatief. De zaden worden door de wind verspreid. Daarnaast kan de plant zich ook vermeerderen door zijscheuten te vormen vanuit de wortelstok.
Kenmerken
- Kleur: Witte bloemblaadjes met geel hart, groene bladeren
- Hoogte: 5-15 cm
- Komt voor in: Gazons, grasvelden, weilanden
- Bloeiperiode: Maart tot november
- Verspreiding: Via zaden (wind) en zijscheuten
Melganzenvoet (Chenopodium album)

Melganzenvoet is herkenbaar aan zijn ruitvormige tot driehoekige bladeren met een onregelmatig getande rand. De onderkant van het blad is vaak wit bepoederd. De plant heeft kleine, groene bloemen in pluimen. Dit onkruid groeit in moestuinen, akkers en op omgewerkte grond. Het is een eenjarig onkruid dat snel groeit. Melganzenvoet is een zaadonkruid. Eén plant kan tot 100.000 zaden produceren die tot 40 jaar kiemkrachtig blijven in de bodem. De zaden verspreiden zich via wind, water en door vogels die ze eten.
Kenmerken
- Kleur: Groene tot wit bepoederde bladeren, groene bloemen
- Hoogte: 30-100 cm
- Komt voor in: Moestuinen, akkers, omgewerkte grond
- Bloeiperiode: Juli tot oktober
- Verspreiding: Via zaden (wind, water, vogels)
Paardenbloem (Taraxacum officinale)

De Paardenbloem is herkenbaar aan zijn felgele bloemen en getande bladeren in een rozet. Na de bloei vormt de plant een pluizige zaadbol. De plant bevat wit melksap in alle delen. Dit onkruid groeit in gazons, borders, weilanden en tussen bestrating. Het is een meerjarig onkruid dat moeilijk te bestrijden is. De Paardenbloem heeft een stevige penwortel die tot 1 meter diep kan groeien. Het is voornamelijk een zaadonkruid. De zaden hebben pluizige parachuutjes waarmee ze door de wind over grote afstanden worden verspreid.
Kenmerken
- Kleur: Felgele bloemen, groene bladeren
- Hoogte: 10-30 cm
- Komt voor in: Gazons, borders, weilanden, bestrating
- Bloeiperiode: April tot oktober
- Verspreiding: Via zaden (wind) en stukjes wortel
Ridderzuring (Rumex obtusifolius)

Ridderzuring is herkenbaar aan zijn grote, langwerpige bladeren met een hartvormige voet. De plant heeft een stevige, roodbruine stengel met vertakte bloemstengels. De bloemen zijn groenig en vormen later bruine zaadpakketjes. Dit onkruid groeit in weilanden, grasvelden, borders en braakliggend terrein. Het is een meerjarig onkruid dat lastig te bestrijden is. Ridderzuring heeft een stevige penwortel die tot 1,5 meter diep kan groeien. Het is zowel een wortel- als zaadonkruid. De plant produceert duizenden zaden die jarenlang kiemkrachtig blijven. Bij beschadiging van de wortel kunnen nieuwe planten ontstaan.
Kenmerken
- Kleur: Groene bladeren, roodbruine stengels, bruine zaadpluimen
- Hoogte: 50-120 cm
- Komt voor in: Weilanden, grasvelden, borders, braakliggend terrein
- Bloeiperiode: Juni tot september
- Verspreiding: Via zaden (wind) en stukjes wortel
Speenkruid (Ficaria verna)

Speenkruid is herkenbaar aan zijn glanzende, hartvormige bladeren en glanzend gele bloemen met meerdere bloemblaadjes. De plant heeft kleine knolletjes aan de wortels en soms in de bladoksels. Dit onkruid groeit in schaduwrijke plekken zoals onder bomen, in heggen en vochtige borders. Het is een meerjarig onkruid dat in het voorjaar groeit en daarna bovengronds afsterft. Speenkruid verspreidt zich zowel via kleine knolletjes als via zaden. De knolletjes worden vaak verspreid bij grondbewerking. Na de bloei verdwijnt de plant grotendeels tot het volgende voorjaar.
Kenmerken
- Kleur: Gele bloemen, groene glanzende bladeren
- Hoogte: 10-25 cm
- Komt voor in: Schaduwrijke plekken, onder bomen, heggen, vochtige borders
- Bloeiperiode: Maart tot mei
- Verspreiding: Via wortelknolletjes en zaden
Straatgras (Poa annua)

Straatgras is herkenbaar aan zijn lichtgroene kleur en kleine groeivorm. De plant heeft platte stengels en korte, zachte bladeren met een bootvorming topje. De bloeiwijze is een klein, groenig pluimpje. Dit onkruid groeit in gazons, tussen bestrating, in borders en op open plekken. Het is een eenjarig tot kortlevend meerjarig gras dat het hele jaar door kan bloeien. Straatgras is een zaadonkruid. De plant produceert het hele jaar door zaden die al na enkele dagen kiemkrachtig zijn. Hierdoor kan het zich snel vermeerderen en open plekken koloniseren.
Kenmerken
- Kleur: Lichtgroene bladeren, groenige bloeiwijze
- Hoogte: 5-25 cm
- Komt voor in: Gazons, bestrating, borders, open plekken
- Bloeiperiode: Het hele jaar door
- Verspreiding: Via zaden
Vergeet-me-niet (Myosotis)

Vergeet-me-niet is herkenbaar aan zijn kleine, hemelsblauwe bloemen met geel hartje. De bloemen staan in opgerolde pluimen die tijdens de bloei ontvouwen. De plant heeft behaarde, langwerpige bladeren en behaarde stengels. Dit onkruid groeit in borders, gazons, onder hagen en op vochtige plekken. Het is een één- tot tweejarig onkruid dat zich gemakkelijk uitzaait. Vergeet-me-niet is voornamelijk een zaadonkruid. De zaden hebben kleine haakjes waarmee ze aan dieren en kleding blijven hangen. Hierdoor verspreidt de plant zich over grote afstanden.
Kenmerken
- Kleur: Hemelsblauwe bloemen met geel hartje, groene bladeren
- Hoogte: 15-45 cm
- Komt voor in: Borders, gazons, hagen, vochtige plekken
- Bloeiperiode: April tot juni
- Verspreiding: Via zaden (dieren, kleding)
Vogelmuur (Stellaria media)

Vogelmuur is herkenbaar aan zijn kleine, stervormige witte bloemen met diep ingesneden bloemblaadjes. De plant heeft lichtgroene, eironde bladeren en een liggende tot opgaande stengel met één rij haartjes. Dit onkruid groeit in borders, moestuinen, gazons en op vrijwel elke open plek. Het is een eenjarig onkruid dat het hele jaar door kan groeien en bloeien. Vogelmuur is een zaadonkruid. De plant produceert het hele jaar door zaden die al na enkele weken kiemkrachtig zijn. Eén plant kan tot 15.000 zaden produceren die jarenlang in de bodem overleven.
Kenmerken
- Kleur: Witte bloemen, lichtgroene bladeren
- Hoogte: 5-30 cm
- Komt voor in: Borders, moestuinen, gazons, open plekken
- Bloeiperiode: Het hele jaar door
- Verspreiding: Via zaden
Weegbree (Plantago)

Weegbree is herkenbaar aan zijn rozet van brede, ovale bladeren met opvallende nerven die parallel lopen. De plant heeft lange bloemstengels met kleine, onopvallende bloemen in een aar. Dit onkruid groeit in gazons, weilanden, langs paden en tussen bestrating. Het is een meerjarig onkruid dat moeilijk te bestrijden is. Weegbree heeft een stevige penwortel en is zowel een wortel- als zaadonkruid. De zaden worden kleverig bij vocht en blijven gemakkelijk aan schoenen en dierenpoten hangen. Hierdoor verspreidt de plant zich over grote afstanden.
Kenmerken
- Kleur: Groene bladeren, bruinige bloeiwijze
- Hoogte: 10-40 cm
- Komt voor in: Gazons, weilanden, paden, bestrating
- Bloeiperiode: Mei tot september
- Verspreiding: Via zaden (mensen, dieren) en wortelrozet
Wegdistel (Carduus acanthoides)

De Wegdistel is herkenbaar aan zijn stekelige stengels en bladeren met scherpe doorns. De plant heeft paarsrode bloemen in ronde hoofdjes aan het eind van de stengels. De stengel heeft stekelige vleugels over de hele lengte. Dit onkruid groeit langs wegen, op braakliggend terrein, in weilanden en ruige tuinen. Het is een tweejarig onkruid dat een rozet vormt in het eerste jaar. De Wegdistel is voornamelijk een zaadonkruid. De zaden hebben pluizige haren waardoor ze gemakkelijk door de wind worden verspreid. Eén plant kan duizenden zaden produceren.
Kenmerken
- Kleur: Paarsrode bloemen, groene stekelige bladeren
- Hoogte: 60-150 cm
- Komt voor in: Wegbermen, braakliggend terrein, weilanden, ruige tuinen
- Bloeiperiode: Juni tot september
- Verspreiding: Via zaden (wind)
Wilgenroosje (Chamerion angustifolium)

Het Wilgenroosje is herkenbaar aan zijn roze-paarse bloemen die in lange trossen aan de top van de stengel staan. De plant heeft lange, smalle bladeren die lijken op wilgenbladeren. De stengels zijn rechtopstaand en roodachtig. Dit onkruid groeit op open plekken in bossen, brandvlaktes, braakliggend terrein en ruige tuinen. Het is een meerjarig onkruid dat zich snel uitbreidt. Het Wilgenroosje verspreidt zich zowel via zaden als via worteluitlopers. De zaadpluizen worden gemakkelijk door de wind verspreid over grote afstanden.
Kenmerken
- Kleur: Roze-paarse bloemen, groene bladeren, roodachtige stengels
- Hoogte: 60-150 cm
- Komt voor in: Bosranden, brandvlaktes, braakliggend terrein, ruige tuinen
- Bloeiperiode: Juni tot september
- Verspreiding: Via zaden (wind) en worteluitlopers
Zevenblad (Aegopodium podagraria)

Zevenblad is herkenbaar aan zijn samengestelde bladeren die meestal uit vijf of zeven deelblaadjes bestaan. De bladeren staan op lange stelen en hebben een gezaagde rand. De plant heeft witte, schermbloemen die boven het blad uitsteken. Dit onkruid groeit in borders, onder hagen, in boomgaarden en op schaduwrijke plekken. Het is een meerjarig onkruid dat zeer moeilijk te bestrijden is. Zevenblad is een hardnekkig wortelonkruid. Het verspreidt zich via zijn witte, ondergrondse wortelstokken die een dicht netwerk vormen. Elk stukje wortelstok kan uitgroeien tot een nieuwe plant.
Kenmerken
- Kleur: Witte bloemen, groene bladeren
- Hoogte: 30-90 cm
- Komt voor in: Borders, hagen, boomgaarden, schaduwrijke plekken
- Bloeiperiode: Mei tot augustus
- Verspreiding: Via ondergrondse wortelstokken
Hoe kun je onkruid bestrijden?
Onkruid kan erg hardnekkig zijn. Het is daarom soms lastig om onkruid te bestrijden. Het is belangrijk om het onkruid inclusief de wortel te verwijderen. Zo voorkom je dat het onkruid weer terug kan groeien.
De meest effectieve manier om onkruid te verwijderen is afhankelijk van het soort onkruid en de plaats waar het groeit.
Onkruid tussen de bestrating
De bestrating is één van de meest voorkomende plekken waar onkruid kan opduiken. De wildgroei van planten op opritten, terrassen en grindpaden ziet er vaak onverzorgd uit.
Onkruid tussen tegels, stenen en klinkers is lastig te verwijderen. Met een onkruidborstel of voegenkrabber kun je deze handmatig verwijderen. Het is belangrijk om ook de wortel volledig te verwijderen om te voorkomen dat de ongewenste planten terugkomen. Daarnaast kun je ook een onkruidbrander of gasbrander gebruiken.
Het verwijderen van onkruid tussen de bestrating kan ook met een onkruidverdelger. De herbicide kan eenvoudig worden aangebracht. Vervolgens wordt deze door de bladeren en/of wortels opgenomen. Hierdoor sterft het onkruid van binnenuit af.
Onkruid in de tuin
In de tuin kan onkruid andere planten in een mum van tijd overwoekeren. Ongewenste planten komen vooral voor in moestuinen, bloemperken en borders. De onkruid kan handmatig worden verwijderd door het te wieden. Daarnaast helpt het ook om regelmatig te schoffelen en te steken.
Om onkruid in de tuin te verwijderen kan ook (natuurlijke) herbicide worden gebruikt. Dit zijn onkruidverdelgers die speciaal zijn ontwikkeld om verschillende soorten onkruid te bestrijden, zonder de gewenste planten en gewassen aan te tasten.
Onkruid in het gazon
Een grasveld met onkruid ziet er onverzorgd uit. Bovendien kunnen wilde planten de groei van het gras belemmeren. Hierdoor kunnen kale plekken in het gazon ontstaan.
Onkruid kan zich via de wortels snel verspreiden. Het is daarom belangrijk om tijdig het onkruid te verwijderen.
Om te voorkomen dat het gras beschadigt kun je selectieve onkruidverdelgers gebruiken. Deze herbicide bestrijdt ongewenste planten, zonder het gazon aan te tasten. Op deze manier kun je het gras onkruidvrij houden.
Natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Er zijn verschillende natuurlijke bestrijdingsmiddelen om onkruid aan te pakken. De meeste onkruidverdelgers zijn voorzien van natuurlijke werkzame stoffen, zoals azijnzuur of pelargonzuur (nonaanzuur). Daarnaast zijn er ook andere natuurlijke manieren om onkruid aan te pakken.
Een effectieve methode is om kokend water over het onkruid te gieten. Door de hitte sterven de plantencellen af. Kokend water kan echter ook gewenste planten aantasten. Daarnaast kan zout of baking soda worden gebruikt. Dit onttrekt het vocht uit de wortel, waardoor het onkruid in zijn geheel afsterft.
Welk bestrijdingsmiddel heb ik nodig?
Als het gelukt is om het onkruid te herkennen dan is het verstandig om zo snel mogelijk het onkruid te verwijderen. Zo voorkom je dat het zich verder uitbreidt. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die kunnen worden gebruikt om onkruid te verwijderen.
Om je te helpen bij het kiezen van de juiste bestrijdingsmiddel tegen onkruid hebben wij een keuzehulp ontwikkeld. Hiermee ontdek je in slechts 2 minuten welke bestrijdingsmethode je het beste kunt gebruiken in jouw situatie.
Lukt het niet om het onkruid te herkennen? Of wil je liever persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Onze bestrijdingsexperts staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.