Is de gemeente verplicht ratten te bestrijden?

Heb je last van rattenplaag bij jou in de buurt? In dit artikel leggen we precies uit wie er verantwoordelijk is voor het bestrijden van ratten. We vertellen wat de gemeente moet doen en hoe je een rattenplaag kunt melden. Daarnaast ontdek je waarom het belangrijk is om snel in actie te komen. Tot slot lees je wat je zelf kunt doen tegen ratten.

Wil je direct zelf aan de slag met het bestrijden van ratten? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om een rattenplaag snel en effectief aan te pakken.

Wie is er verantwoordelijk voor het bestrijden van ratten?

De verantwoordelijkheid van het bestrijden van ratten hangt af van de situatie. In de regel geldt dat de verantwoordelijkheid bij de gemeente ligt als er sprake is van een rattenplaag in een publieke ruimte of omgeving.

Wanneer je ratten zich bevinden op je eigen grondgebied dan ben je zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van ratten. Als je ratten in huis of in de tuin hebt dien je deze zelf te bestrijden of hiervoor een gecertificeerde ongediertebestrijder in te schakelen.

Als de bestrijding van onder je eigen verantwoordelijk valt dien je zelf de kosten op je te nemen. In sommige gevallen kun je de kosten ook verhalen. Bij een huurwoning kan de verhuurder soms aansprakelijk worden gesteld. Veelal is dit vastgelegd in het huurcontract. Het bestrijden en het voorkomen van ongedierte valt onder kleine herstelwerkzaamheden en komen vaak voor rekening van de huurder.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Indien er sprake is van een Vereniging van Eigenaren (VvE) dan adviseren we altijd om contact op te nemen met het bestuur. In sommige gevallen loopt de ongediertebestrijding via de VvE. Vaak zijn hiervoor besluiten genomen in de statuten of het huishoudelijk reglement. De VvE kan namens alle bewoners een melding doen bij de gemeente of een ongediertebestrijder inschakelen.

We raden altijd aan om zo snel mogelijk in actie te komen tegen ratten. De plaagdieren planten zich namelijk snel voort waardoor in een korte tijd een enorme plaag kan ontstaan. Dit kan voor de hele buurt

Wat doet de gemeente tegen ratten?

Er is verschillende wetgeving die van toepassing is op de beheersing van plaagdieren. De Wet natuurbescherming beschermt de Nederlandse natuurgebieden en planten- en diersoorten. Deze wet geeft bijvoorbeeld aan welke bestrijdingsmiddelen wel en niet mogen worden gebruikt bij het bestrijden van plaagdieren.

De Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) regelt de toelatingen die van toepassing zijn voor gewasbeschermingmiddelen en biociden. Deze wetgeving geeft aan dat gif niet mag worden ingezet bij het bestrijden van ratten.

In de Wet publieke gezondheid (Wpg) is opgenomen dat de gemeente verantwoordelijk is voor de volksgezondheid. De gemeente dient op te treden in het geval een rattenplaag een risico vormt voor de volksgezondheid.

In het Bouwbesluit en de Woningwet zijn voorschriften opgenomen om de overlast van ongedierte te voorkomen. De gemeente heeft de taak om toe te zien op de naleving van deze voorschriften.

Wettelijk gezien heeft de gemeente verschillende taken om overlast van ratten te beperken en te voorkomen. In veel gemeente worden ratten alleen bestreden op plekken waar zij veel schade kunnen veroorzaken en/of een reëel gezondheidsrisico vormen. Vaak is dat risico erg klein waardoor gemeenten niet altijd (tijdig) in actie komen. In de natuur worden ratten vrijwel niet bestreden omdat zij prooi zijn van roofdieren.

De gemeente kan helpen bij een oplossing tegen ratten. Sommige gemeente hebben een serviceovereenkomst met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). De gemeenten kunnen hierbij een beroep doen op kennisoverdracht en determinaties (identificeren van ongedierte).

Hoe kun je een rattenplaag melden?

Als je last hebt van ratten raden we aan om hier altijd een melding van te doen bij de gemeente. Zodoende kan de gemeente op de hoogte worden gebracht van het probleem zodat de omvang in kaart kan worden gebracht.

Hoe je een rattenplaag kunt melden verschilt per gemeente. De meeste gemeenten hebben hiervoor een speciaal meldpunt of loket in het leven geroepen. De procedure kan tevens per gemeente verschillen

Wat zijn de risico’s van een rattenplaag?

In Nederland veroorzaken de bruine rat en zwarte rat voor de meeste overlast. De bruine rat wordt vaak aangetroffen in woningen, pakhuis, fabrieken en winkels. Ze leven vaak in de buurt van vochtige omgevingen zoals de riolen en slootkanten. De zwarte rat komt met namelijk in ze zuidelijke provincies voor. Deze kattensoort leeft voornamelijk in havengebieden en boerderijen. Zwarte ratten worden tevens steeds vaker gesignaleerd in stedelijke gebieden.

Ratten brengen verschillende risico’s met zich mee. Allereerst zijn ratten dragers van ziektekiemen. De plaagdieren zitten vaak vol met parasieten, virussen en bacteriën. Voor mensen is vooral de overdracht van ze ziekte van Weil (Leptospirose) een risico. Een infectie is overdraagbaar door contact met door rattenurine besmet water.

De risico’s van ratten ontstaan tevens door de schade die ze veroorzaken. Ratten zijn namelijk knaagdieren en kunnen hiermee schade aanrichten. De plaagdieren knagen aan vrijwel alles wat ze onderweg tegenkomen, waaronder: vloeren, leidingen, kabels, isolatiemateriaal maar ook houten constructies en balken. Wanneer ratten elektriciteitskabels doorknagen kan er zelfs kortsluiting ontstaan met brand tot gevolg.

Om de risico’s van ratten te beperken is het belangrijk om snel in actie te komen. Ratten planten zich het hele jaar voort. Hierdoor kan een enkele rat in een mum van tijd uitgroeien tot een rattenplaag. Door tijdig bij het probleem te zijn kun je erger voorkomen.

Wat kun je zelf doen tegen ratten?

Er zijn zelf verschillende manieren om tegen ratten op te treden. Veel gemeenten komen niet altijd (tijdig) in actie. En dit is juist belangrijk aangezien ratten zich snel vermenigvuldigen.

Voor een effectieve bestrijding van ratten raden we altijd aan om met de buren op te trekken. Dit zorgt ervoor dat het rattenplaag bij de bron wordt aangepakt en het probleem niet wordt verplaatst.

Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die je kunt inzetten om ratten te bestrijden. Wanneer ratten in huis zitten raden we aan om rattenklemmen in te zetten. De traditionele rattenval is vandaag de dag nog steeds een effectief bestrijdingsmiddel. We raden aan om de vallen altijd in een afgesloten lokdoos te plaatsen. Zo voorkom je dat kinderen en/of huisdieren in de klem verstrikt kunnen raken.

Voor het bestrijden ratten rondom het huis raden we aan om vangkooien te gebruiken. Door chocolade, pindakaas of professioneel lokstof in te zetten kun je de ratten eenvoudig in de val lokken. Hiermee kunnen kunnen ratten levend worden gevangen. Vervolgens kunnen de plaagdieren in de natuur worden uitgezet. Hierdoor is dit een diervriendelijke manier om ratten te bestrijden.

Om ratten in de tuin te bestrijden kan er tevens een automatische rattenval worden ingezet. Met dit apparaat kunnen meerdere ratten worden gevangen zonder dat je hier omkijken naar hebt. Zo reset de val zich automatisch nadat deze is getriggert. Het CO2 patroon zorgt ervoor dat de slagpen worden geactiveerd. Hierdoor komt de rat vrijwel direct te overlijden zonder lange lijdensweg.

Professionele rattenbestrijder inschakelen?

Heb je in jou buurt en rattenplaag en wil je de bestrijding overlaten aan een professionele ongediertebestrijder? Wij beschikken over een landelijk netwerk aan gecertificeerde bestrijders. We brengen je vrijblijvend in contact met een bestrijdingsbedrijf in jouw gemeente. Zodoende weet je zeker dat de juiste behandeling wordt ingezet om de ratten te bestrijden.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 349 reviews.