Hoe kun je ratten in huis bestrijden?

Heb je ratten in huis? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen om een rattenplaag voor te zijn. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen om ratten in huis te bestrijden. Tot slot geven we je een aantal preventietips. Deze kun je direct toepassen om te voorkomen dat ratten (weer) in huis komen.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van ratten? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt tegen ratten.

Hoe kun je ratten in huis herkennen?

Ratten kunnen zich in woningen gaan vestigen. Omdat ratten nachtdieren zijn kun je ze niet altijd zien. Overdag houden ze zich vaak schuil, terwijl ze in de nacht op zoek gaan naar voedsel en nestmateriaal.

Ondanks dat je niet snel oog in oog zult staan met een rat zijn er verschillende signalen waaraan je ratten kunt herkennen. Zo weet je vrijwel zeker dat je te maken hebt met een rattenplaag. De onderstaande kenmerken kunnen duiden op ratten in je huis.

  • Knaagschade. Ratten hebben de gewoonte om overal aan te knagen. Zo knagen ze aan hout, plastic, aluminium en beton. Dit doen ze om hun tanden kort te houden. Door het knaaggedrag kan er schade ontstaan aan verschillende zaken in het huis, waaronder houten balken, meubelen, huisraad, elektriciteitskabels en isolatiemateriaal. Daarnaast kan er knaagschade ontstaan aan etensverpakkingen.
  • Uitwerpselen. Een rat legt gemiddeld 40 keutels per dag. Een rat gaat niet naar het toilet maar doet zijn behoefte op verschillende plekken in je huis. Hierdoor kun je op veel verschillende locaties rattenkeutels aantreffen. Je kunt rattenkeutels herkennen aan de vorm van een pinda. De kleur is vaak grijsbruin of donkerbruin. Ze zijn circa 2 centimeter lang en een halve centimeter dik. Een rattenkeutel heeft aan een de ene kant een puntig uiteinde. Aan de andere kant is deze stomp.
  • Buiksmeer. Ratten zijn neofoob. Ze hebben vaak dezelfde gebruiken en een afkeer voor wijzigingen in de omgeving. Hierdoor hebben ze ook vaak dezelfde looproutes door het huis. Na verloop van tijd kunnen er hierdoor loopsporen ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door het vet en vuil op hun lichaam. Vaak zijn deze sporen (veelal vegen) te zien langs de muren en plinten.
  • Rattennesten. Rattennesten zijn vaak te vinden op beschutte plaatsen en geven een duidelijk signaal af dat er ratten in huis aanwezig zijn. Vaak is het nest te vinden in de kelder, onder de woning of in de tuin. Zwarte ratten maken het nest vaak op hoger gelegen plaatsen, zoals op de zolder.
  • Geur. Een sterke, penetrante geur in huis kan erop wijzen dat er ratten zijn. Deze geur lijkt op ammonia. De geur is vaak afkomstig van de uitwerpselen maar kan ook van de ratten zelf komen.
  • Geluiden. Ratten zijn meestal ‘s nachts actief. Omdat het buiten relatief stil is, zijn geluiden dan vaak goed te horen. In de nacht lopen ratten meestal rond. Hierdoor kun je ze soms horen tussen de muren, vloeren en plafonds.
  • Poot- en staartafdrukken. In stoffige ruimtes zijn vaak poot- en staartafdrukken te vinden als ratten er geweest zijn. Een zwarte rat loopt op zijn tenen. Daarentegen lopen bruine ratten op de bal van de poot. Om te controleren of de plaag nog steeds actief is, kun je de vloer schoonmaken en een beetje bloem of talkpoeder op de plek strooien. Als je enkele dagen weer nieuwe afdrukken van poten en staarten te zien zijn is de kans groot dat je een rattenplaag hebt.

In Nederland veroorzaken de bruine rat (rattus norvegicu) en de zwarte rat (rattus rattus) de meeste overlast. Deze rattensoorten komen het meeste voor in stedelijk gebied. Zo leven deze ratten vaak in de buur van mensen, zoals in woningen of bedrijven. De bestrijding van deze twee soorten verschilt vrijwel niet. Zowel bruine als ratten ratten laten zich vangen in vangkooien en rattenklemmen.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Waar zitten ratten in huis?

Ratten hebben behoefte aan een beschutte en warme schuilplek. In open omgevingen hebben ratten veel natuurlijke vijanden, waaronder: marters, honden, katten en roofvogels. Vanuit deze veilige uitvalbasis gaan ratten op zoek naar voedsel en materiaal om een nest mee te bouwen. Ratten maken het nest daarom vaak in de buurt van een voedselbron.

In woningen en bedrijfspanden vinden ratten vaak de ideale schuilplaats. Deze omgevingen bieden voldoende veiligheid. Bovendien is er vaak veel voedsel te vinden. In huizen houden ratten zich vaak schuil in de kelder, kruipruimte, kasten of op zolder. Ratten kunnen ook in de keuken zitten. Bijvoorbeeld achter de keukenkastjes of achter de koelkast. Daarnaast lopen ze vaak tussen de vloeren, plafonds en muren.

Zijn ratten in huis gevaarlijk?

Ratten zijn om verschillende redenen gevaarlijk. Daarom is het vrijwel altijd noodzakelijk om ratten zo snel mogelijk te bestrijden. Dit komt omdat ratten zich zeer snel voortplanten. Hierdoor kan een kleine groep ratten snel uitmonden in een enorme rattenplaag.

De eerste reden dat ratten gevaarlijk zijn is doordat ze een enorme schade kunnen aanrichten. De knaagdieren knagen aan alles wat lost en vast zit. Hierdoor kunnen er onherstelbare beschadigingen optreden aan bijvoorbeeld bouwconstructies, meubelen en huisraad. Daarnaast knagen ratten vaak aan elektriciteitskabels. Hierdoor kan er kortsluiting ontstaan met brand als gevolg.

De tweede reden dat ratten ongewenste gasten zijn is omdat deze plaagdieren ziektes kunnen overdragen. Ratten dragen vaak verschillende parasieten, virussen en bacteriën met zich mee. Deze zijn op mensen overdraagbaar via contact met de urine, keutels of speeksel (door een rattenbeet). Als je besmet raakt kun je ziek worden. De ziekte van Weil en Salmonella zijn de meest bekende ziektes die ratten kunnen overdragen op mensen.

Vaak wordt gedacht dat ratten mensen kunnen aanvallen. In de praktijk komt dit echter niet vaak voor. Dit komt omdat ratten bang zijn voor mensen. Wel kunnen ratten zich bedreigd voelen. Als ze in het nauw zitten kunnen ze in een uitzonderlijk geval bijten. Daarom is het verstandig om altijd bij een rat uit de buurt te blijven.

Hulp nodig van een professionele bestrijder?

Wil je het bestrijden van ongedierte liever uitbesteden aan een professional? Wij kennen vrijwel altijd een bestrijder bij jouw in de buurt. Met gecertificeerde ongediertebestrijder ben je verzekerd van een snelle en effectieve aanpak.Schakel een professionele bestrijder in »

Wat te doen tegen ratten in huis?

Als je ratten in huis hebt is het van belang om zo snel mogelijk in actie te komen. Voor een effectieve behandeling is het raadzaam om eerst de rattenplaag in kaart te brengen. Dit kun je doen door na te gaan waar de ratten zich bevinden. Als je weet waar de ratten zich schuilhouden kun je aan de slag met het bestrijden. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die je in huis kunt gebruiken, zoals: rattenklemmen, vangkooien en ultrasone verjagers.

Het gebruik gif tegen ratten is niet toegestaan. Alleen biocide dat door het CTGB is toegelaten mag gebruikt. Sinds 2015 is het gebruik van rattengif voor particulieren wettelijk verboden. Dit geldt zowel voor het gebruik binnenshuis als buitenshuis. De reden hiervoor is dat ratten in toenemende mate resistent worden door het gif. Daarnaast is er een verhoogd risico op doorvergiftiging. Hierdoor kunnen ook andere dieren, zoals honden, katten en (roof)vogels vergiftigd raken.

Ondanks het verbod op gif tegen ratten zijn er verschillende manieren om ratten te bestrijden. Zo is het wel toegestaan om ratten te doden, vangen, verjagen en te weren.

Rattenklemmen

De traditionele rattenklem is één van de meest gebruikte manieren om ratten te bestrijden. Deze dodende bestrijdingsmethode is zeer effectief. De rattenklem bestaat van oudsher uit een houten plank met daarom een slagveer bevestigd. Wanneer een rat de val triggert slaat deze klem in één klap om. Het gevolg hiervan is dat de rat zijn net of rug breekt waardoor hij vrijwel direct overlijdt.

Vandaag de dag is de rattenklem verder doorontwikkeld. Zo zijn deze veelal vervaardigd van kunststof. Het voordeel hiervan is dat dit gemakkelijker schoon te maken is. Daarnaast zijn er elektrische vallen verkrijgbaar. Hiermee wordt de rat gedood door middel van een elektrische schok. Zorg altijd dat je goed lokaas gebruikt dat aansluit op wat een rat eet. Zo vergroot je de pakkans aanzienlijk.

Bij het gebruik van een rattenklem raten we aan om zowel bij het gebruik binnenshuis als buitenshuis een lokaasdoos te gebruiken. In deze afgesloten kist kan de klem veilig worden geplaatst. De openingen zorgen ervoor dat alleen ratten bij de klem kunnen komen. Hiermee voorkom je dat kinderen en/of huisdieren de klem kunnen triggeren.

Rattenvangkooien

Het gebruik van een vangkooi is één van de meest diervriendelijke manieren van bestrijding. De ratten gaan namelijk niet dood maar worden levend gevangen. Bij een vangst kan de rat vervolgens elders in de natuur worden uitgezet. Ons advies is om dit enkele kilometers vanaf de plaats te doen waar je de rat gevangen hebt. Zo voorkom je dat de rat de weg naar je huis opnieuw weet te vinden.

Rattenvangkooien zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Een populaire levende vangende methode is de stalen vangkooi. Hiermee kunnen doorgaans één of twee ratten tegelijk worden gevangen. Daarnaast zijn er ook inloopvallen waarmee meerdere ratten gevangen kunnen worden. Dit is vaak bij een grotere rattenplaag handig om in te zetten.

Om ratten in de val te laten lopen kan verschillend aas worden gebruikt. Ratten zijn dol op vet- en eiwitrijke voeding. Zo kunnen bijvoorbeeld pindakaas en chocolade worden ingezet om ratten te lokken. Daarnaast eten noten, zaden en zelfs fruit. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van professionele lokmiddelen. Dit lokaas is speciaal ontwikkeld om plaagdieren in een rattenklem of rattenval te lokken.

Om de kans op een succesvolle vangst te vergroten is het aanbevolen om een beetje lokaas in de omgeving te verspreiden. Ratten zijn namelijk erg intelligent, maar ook erg schuw. Door ze aan het (nieuwe) lokaas te laten wennen is de kans groter dat ze in de val terecht komen.

Ultrasone rattenverjagers

Een ultrasone rattenverjager is een apparaat dat ultrasoon geluid produceert. Er is sprake van ultrasoon geluid vanaf 20.000 hertz (20 kHz). Deze hoge tonen kunnen door mensen niet worden waargenomen. Voor ratten is dit geluid echter erg vervelend. Bij langdurige blootstelling zullen ze op zoek gaan naar een alternatieve schuilplek. Een ultrasone verjager kan in het stopcontact worden gestoken. Het geluid komt slecht door de muren. Hierdoor heb je voor elke ruimte/kamer een apart apparaat nodig.

Naast geluid is het ook mogelijk om ratten te verjagen met geur. Zo kunnen ratten niet tegen de geur van onder andere azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Het nadeel van geuren zijn dat deze vaak een tijdelijk effect hebben. Ratten raken vaak gewend waardoor het niet meer werkt.

Hoe kun je ratten in huis voorkomen?

Om ratten buiten de deur te houden is het belangrijk om een aantal maatregelen te nemen. Zonder de juiste preventie is het bestrijden vaak zinloos. Door de onderstaande tips in acht te nemen kun je ratten in huis voorkomen.

  • Maak kieren en spleten in je woning dicht.
  • Plaats stootvoegroosters of staalwol in de ventilatieopeningen van de spouwmuur.
  • Laat geen etensresten slingeren. Zo zorg je ervoor dat er geen voedsel voor ratten in je woning te vinden is.
  • Bewaar voedsel in afsluitbare bakken. Gebruik bij voorkeur bakken van hard kunststof of metaal. Ratten kunnen hier meestal niet doorheen knagen. Zorg er ook voor dat dierenvoeding (zoals honden- en kattenvoer) goed is opgeborgen.
  • Voorkom problemen met het riool. Vaak ontstaan rattenplagen vanuit de riolering door kapotte leidingen.
  • Neem een kat als natuurlijke vijand van de rat.
  • Maak óók je tuin aan kant en zorg dat er geen (tuin)afval te vinden is en de begroeiing (zowel het gazon als eventuele planten) zo kort mogelijk is.

Naast een goede hygiëne is het belangrijk om de toegangswegen tot je woning zoveel mogelijk te beperken. Ratten zijn zeer flexibel en kunnen door kieren van slechts 1,5 centimeter kruipen. In de meeste gevallen komen ratten je huis binnen door spleten tussen de deuren en ramen. Daarnaast zijn de ventilatieopeningen in de spouwmuur een potentiële ingang. In onze webshop vind je verschillende rattenwerende middelen om toegang tot je huis te ontnemen.

Professionele hulp nodig tegen ratten?

Lukt het niet om de ratten in huis zelf te bestrijden? Dan kun je ook de hulp inschakelen van een professionele bestrijder. Wij beschikken over een landelijk netwerk aan lokale ongediertebestrijders. Dit zijn gecertificeerde bestrijders die precies weten welke bestrijdingsmiddelen per situatie het beste kunnen worden ingezet. Zo weet je zeker dat je een effectieve aanpak hebt om de ratten in huis te bestrijden. Indien gewenst kunnen wij je vandaag nog in contact brengen met een erkende bestrijder bij jouw in de buurt.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 349 reviews.