Hoe kun je ratten op zolder bestrijden?

Overlast van ratten komt steeds vaker voor. De wetgeving omtrent het gebruik van biocide en andere bestrijdingsmiddelen is de afgelopen jaren flink veranderd. Hierdoor wordt het bestrijden van ratten steeds lastiger. De rattenpopulatie neemt hierdoor aanzienlijk toe. Dit zorgt ervoor dat ratten ook steeds vaker zich op de zolder schuil houden.

Als er ratten op zolder zitten is dit niet zonder risico. Zo kunnen de knaagdieren schade veroorzaken aan houtwerk, isolatiemateriaal en huisraad. Bovendien verspreiden ratten ziektekiemen waardoor je ziek kunt worden. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk de ratten te bestrijden.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van ratten op zolder? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve bestrijding.

Hoe weet je dat er ratten op zolder zitten?

Ratten komen ook steeds vaker in woningen voor. Hier vinden ratten onderdak en voedsel om te overleven. Met name de zolder vormt een ideale schuilplaats waar de plaagdieren vaak ongestoord hun gang kunnen gaan.

De zolderruimte wordt vaak gebruikt als opslag. Hierdoor staan zolders vaak vol met dozen en spullen die opgeborgen zijn. Dit maakt het voor ratten een aantrekkelijke uitvalsbasis. Bovendien is er vanaf de zolder vaak toegang tot andere plekken in de woning waar voedsel te vinden is.

Ratten op zolder bestrijden
Rat op zolder

Ratten hebben behoefte aan een droge, warme en beschutte schuilplek. De voorkeur gaat uit naar een donkere ruimte, ver van menselijke activiteit. De meeste mensen komen niet vaak op zolder. Hierdoor biedt dit een ideale schuilplaats. Bovendien zijn er vaak voldoende materialen te vinden om een nest in te bouwen.

Een rat op zolder zal zich niet zo snel laten zien. De plaagdieren blijven het liefst verstopt. Hierdoor zul je niet snel oog in oog staan met een rat. Toch zijn er manieren om ratten te herkennen.

Ratten zijn echte nachtdieren. ‘s Nachts gaan ze op zoek naar voedsel. Hierdoor kun je ze soms horen trippelen en scharrelen op de zoldervloer. Hierdoor kun je krassende geluiden uit de muren en vloeren horen.

De urine van ratten veroorzaakte een sterke en penetrante geur. De karakteristieke geur lijkt erg op ammoniak. Daarnaast leggen ratten per dag circa 40 tot 50 keutels. De uitwerpselen kun je eenvoudig herkennen aan de vorm en donkere kleur.

De aanwezigheid van ratten op zolder kun je tevens herkennen aan poot- en staart afdrukken op stoffige plekken. Recente activiteiten kun je ook in kaart brengen door talkpoeder te strooien en na enkele dagen te controleren op loopsporen.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Hoe komen ratten op zolder?

Ratten kunnen op verschillende manieren op zolder komen. Een veelvoorkomende toegangsweg is via de spouwmuur. Ratten hebben een flexibel lichaam. Hiermee zijn ze in staat om door gaten, kieren en spleten van slechts 1,5 cm te kruipen. Zo kunnen ze eenvoudig via de ventilatieopeningen in de spouwmuur terechtkomen. Via de spouw hebben de ratten toegang tot andere delen van de woning, zoals de kelder, tussenvloeren en zolder.

De zolder kan ook op andere manieren worden bereikt. Zo kunnen ratten erg goed klimmen. Zo kunnen ze klimmen omhoog komen via onder andere touwen, kabels, pijpen en zelfs muren. Daarnaast kunnen ratten met circa 1,5 meter erg hoog springen. Hierdoor kunnen ze via overhangende takken naar het huis springen. Ook kunnen ze via de regenpijp bij het dakraam komen.

Hoe kun je ratten op zolder bestrijden?

Het bestrijden van ratten op zolder vergt een specifieke aanpak. Zo staat de zolder vaak vol met spullen waardoor de ratten lastig bereikbaar zijn. Hierdoor zijn ultrasone verjagers vaak niet erg effectief. Toch is het mogelijk om de ratten op zolder zelf te bestrijden.

Een effectieve methode om ratten te bestrijden is door gebruik te maken van een rattenklem. De traditionele rattenval bestaat uit een plank met daarop een krachtige slagveer. Deze slaat in één keer om, zodra de rat de trigger raakt. Hierdoor is de rat in één keer dood.

Het is ook mogelijk om ratten te vangen met een vangkooi. Dit is een diervriendelijke methode omdat de ratten levend worden gevangen. In sommige vangkooien kunnen meerdere ratten tegelijk worden gevangen.

Zowel rattenklemmen als rattenvangkooien dienen op strategische plekken te worden geplaatst. Idealiter zet je deze neer op de looproutes van ratten. Ratten lopen doorgaans langs grote objecten zoals muren, plinten en meubilair.

Door een aantrekkelijk lokmiddel te gebruiken, lok je de plaagdieren eenvoudig in de val. Over het algemeen werkt pindakaas en chocolade erg effectief. Je kunt er ook voor kiezen om professioneel lokstof te gebruiken. Dit middel werkt vaak nog effectiever en kan ook in vochtige ruimtes worden ingezet om ratten aan te trekken.

Hoe voorkom je overlast van ratten?

Het bestrijden van ratten is doorgaans alleen effectief als er ook preventie maatregelen worden genomen. Zo kun je voorkomen dat ratten opnieuw kunnen binnendringen en overlast veroorzaken. In de regel zijn er drie

1. Zorg voor een goede hygiëne

Goede hygiëne is van enorm belang als je ratten en andere plaagdieren op afstand wilt houden. Zorg ervoor dat de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk is voor ratten. Dit kun je doen door alle mogelijke voedselbronnen te ontnemen. Zorg er dus voor dat de keuken, het aanrecht en de eettafel zijn en dat er geen etensresten rondslingeren.

2. Ruim de zolder op

De zolderruimte wordt doorgaans gebruikt als opslagruimte. Dit zorgt er vaak voor dat er veel rommel te vinden is. Hierdoor is de zolder vaak een walhalla voor ratten. Door de zolder op te ruimen is de kans kleiner dat ratten zich gaan nestelen.

Mocht je toch spullen willen bewaren op zolder, doe dat dan zoveel mogelijk in afgesloten kratten van bijvoorbeeld kunststof. Dozen, papieren en zakken met kleding zijn namelijk ideaal voor het maken van een rattennest.

3. Blokkeer de toegangswegen

Ratten kunnen op verschillende manieren op zolder komen. Populaire toegangswegen zijn via de spouwmuur en via het raam. Door deze toegangen te blokkeren kunnen ratten niet meer op zolder komen.

Om te voorkomen dat ratten via het raam naar binnen komen kun je gebruikmaken van horren. De spouwmuur is eenvoudig af te sluiten door gebruik te maken van stootvoegroosters. Dit zorgt ervoor dat de openingen in de spouw verkleind worden. Hierdoor kan je woning nog steeds worden geventileerd, zodat ratten de spouwmuur kunnen inkruipen. Spleten en kieren onder ramen en kozijnen kunnen eventueel worden dichtgemaakt met rattenwerende kit.

Gecertificeerde bestrijder inschakelen?

In de meeste gevallen kun je ratten op zolder zelf bestrijden. Heeft de inzet van de bestrijdingsmiddelen onvoldoende resultaat opgeleverd? Of wil je de behandeling liever uitbesteden aan een professional? Dan kun je er ook voor kiezen om een gecertificeerde bestrijder in te schakelen.

Bij Pestor beschikken we over een landelijk netwerk aan ongediertebestrijders. Hierdoor kunnen we je vrijwel altijd in contact brengen met een bestrijder bij jou in de buurt. Een gecertificeerde bestrijder doet altijd eerst een inspectie. Zo wordt het probleem en de oorzaak goed onderzocht. Vervolgens worden de juiste bestrijdingsmiddelen ingezet. Zo weet je zeker dat je snel af bent van je rattenplaag.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 381 reviews.