Mag je ratten schieten met een luchtbuks?

Ratten zorgen steeds vaker voor overlast. De wetgeving omtrent het bestrijden van ratten en andere plaagdieren is de afgelopen jaren flink veranderd. Hierdoor wordt het bestrijden van ratten steeds lastiger. Dit zorgt ervoor dat de rattenpopulatie toeneemt. Veelal in de grotere steden is de overlast enorm. Hierdoor grijpen consumenten steeds vaker naar alternatieve bestrijdingsmethoden, zoals het afschieten van ratten.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het afschieten van ratten. We vertellen je precies onder welke voorwaarden is toegestaan. Daarnaast leggen we uit welke andere bestrijdingsmethoden je kunt inzetten om ratten te bestrijden.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van ratten? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om ratten te bestrijden.

Overlast van ratten

Het beleid omtrent het gebruik van biocide is de afgelopen jaren flink veranderd. Zo zijn bestrijders vanaf 2023 verplicht om te werken volgens het Integrated Pest Management (IPM) systeem. Bij methodiek ligt de nadruk op het voorkomen van rattenoverlast, in plaats van het bestrijden van ratten. Zo mag vergif alleen worden ingezet onder zeer strenge voorwaarden.

De wetgeving is niet de enige oorzaak van het probleem. Met name in gemeenten waar wordt gewerkt met ondergrondse afvalcontainers kan er makkelijk overlast ontstaan. Zo zetten inwoners het afval vaak naast de container wanneer deze vol is. Dit zorgt ervoor dat ratten worden aangetrokken. Het gevolg is dat knaagdieren de zakken open maken, wat zorgt voor rondslingerend afval op straat. Dit zorgt ervoor dat voedsel rijkelijk aanwezig is, wat de voortplanting bevordert. Hierdoor zijn er ook steeds vaker rondlopende ratten te zien.

Door de toenemende overlast en de ingeperkte mogelijkheden omtrent het gebruik van biocide zoeken consumenten en bestrijders steeds vaker naar alternatieven. Een methode die steeds populairder wordt is het bestrijden van ratten met een luchtbuks of ander geweer.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Afschieten van ratten

Voor het doden van ratten gelden strenge regels. Zo mag, met name in de buitenruimte, niet zomaar biocide of een ander bestrijdingsmiddel worden ingezet. Sinds 2018 is het door de Wet natuurbescherming toegestaan om ratten met een geweer af te schieten. Voor het afschieten van ratten gelden wel strenge regels. Zo dient het schieten van ratten op een verantwoorde en veilige manier te gebeuren.

Voor het schieten van ratten is altijd toestemming nodig van de grondgebruiker. Daarnaast is een ontheffing van de provincie verplicht. In verschillende provincies geldt een ontheffing voor een luchtdrukgeweer, gasdrukwapen of veerdrukwapen, waaronder: Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland. De overige provincies geven individuele ontheffingen af.

De ontheffingen geven tevens richtlijnen over de locaties en het soort geweer. Daarnaast gelden er eisen omtrent het kaliber. Zodoende dienen de kogels voldoende energie te hebben om dat rat in één keer te doden, zodat (onnodig) lijden wordt voorkomen.

Ratten afschieten met luchtbuks
Afgeschoten rat

Voor de aanvraag van een ontheffing moet er aan strenge voorwaarden worden voldaan. Zodoende moet een bewijs van deskundigheid worden overhandigd. Een ontheffing wordt vrijwel alleen afgegeven aan personen die belast zijn met ongediertebestrijding in dienst van een instantie zoals een gemeente of waterschap, beroepsmatige bestrijders, jachtaktehouders en personen met een jachtdiploma.

Alternatieve manieren om ratten te bestrijden

Het afschieten van ratten neemt steeds meer aan populariteit toe. Doordat er strenge eisen zijn verbonden aan het gebruik van een luchtbuks of ander geweer is deze methode niet in elke situatie weggelegd. Naast het afschieten van ratten zijn er ook andere manieren om ratten te bestrijden.

Het bestrijden van ratten met rattengif is wettelijk niet toegestaan. Alleen gecertificeerde bestrijders mogen onder strenge voorwaarden biocide inzetten. Een populair alternatief om ratten te doden is door gebruik te maken van een traditionele rattenklem. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook moderne varianten zoals een elektrische rattenval of automatische rattenval op luchtdruk.

Voor het bestrijden van ratten kan er ook worden gekozen voor een diervriendelijke methode. Dit betekent dat de ratten niet worden gedood maar blijven leven. Hierdoor is er sprake van een humane bestrijdingsmethode.

Een effectieve methode is door gebruik te maken van een rattenvangkooi of kantelval. Door gebruik te maken van aantrekkelijk lokstof kunnen de plaagdieren eenvoudig in de val worden gelokt. Vervolgens kunnen de ratten elders in de natuur worden uitgezet.

Het bestrijden van ratten is alleen effectief als ook de nodige voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Zonder preventieve maatregelen is de bestrijding van ratten vaak een tijdelijke oplossing.

Het creëren van een onaangename omgeving is het belangrijkste speerpunt om de overlast tegen te gaan. Dit betekent dat ratten geen schuilplaatsen en/of voedsel in de omgeving kunnen vinden. Daarnaast is het belangrijk om werende materialen in te zetten. Denk hierbij aan stootvoegroosters, gaas, horren en andere zaken om kieren en gaten in je woning of pand dicht te maken. Zo zorg je ervoor dat ratten van buiten niet kunnen binnendringen.

Professionele rattenbestrijder

Heb je een grote rattenplaag? Of wil je het bestrijden van ratten liever uitbesteden aan een professional? Dan kun je er ook voor kiezen om een professionele bestrijder in te schakelen. Een gecertificeerde rattenbestrijder kan de situatie snel inschatten en is in staat om de juiste bestrijdingsmiddelen in te zetten. Hiermee weet je zeker dat je snel van je rattenplaag af bent.

Wij beschikken over een landelijk netwerk aan lokale bestrijders. Hierdoor kunnen wij jou vrijblijvend in contact brengen met een bestrijder bij jou in de buurt. In sommige situaties kan (én mag) een bestrijder ratten schieten met een luchtbuks. Informeer bij jouw bestrijder of dit het geval is.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 349 reviews.