Wat eet een rat?

Ratten zijn veel voorkomende dieren in Nederland. Over de exacte hoeveelheid ratten in Nederland zijn geen gegevens bekend. Wel schatten experts dat er zo’n 33 miljoen ratten in Nederland zijn. Alhoewel de hoeveelheid ratten niet wordt bijgehouden, wordt het aantal meldingen van overlast door ratten wél bijgehouden.

Het aantal ratten stijgt flink, aldus de experts bij EenVandaag. Grote kans dat ook jij last krijgt van ratten. Helaas zijn ratten slimme dieren en laten ze zich niet makkelijk vangen. Desalniettemin kan het juiste lokaas daar wel bij helpen. Het is daarvoor belangrijk om te weten wat ratten eten en waar ze op af komen. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: wat eten ratten?

Wil je zelf aan de slag met het bestrijden van ratten? In onze webshop vind je verschillende bestrijdingsmiddelen tegen ratten.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Wat eten ratten?

In principe geldt dat ratten vrijwel alles eten als ze genoeg honger hebben. Ratten zijn dan ook omnivoren. Wel hebben ratten voorkeuren. De voorkeur van de rat hangt af van het soort rat waar je mee te maken hebt. In Nederland hebben we vooral te maken met de bruine rat en de zwarte rat.

Bruine rat

De bruine rat wordt in de volksmond ook wel de rioolrat, waterrat of stadsrat genoemd. Deze rat leeft in groepen en is vrijwel nooit alleen. Heb je dus een bruine rat gezien in je tuin of rond je woning? Ga er dan maar vanuit dat het er meerdere zijn.

bruine rat - wat eet een rat?

De bruine rat heeft zijn naam te danken aan de bruine kleur van zijn vacht. De haren zijn vaak lang en stug en kunnen vol met ziektes en bacteriën zitten. De snuit is spits en vaak voorzien van lange snorharen. De staart van de bruine rat is meestal kaal en bevat vaak ringen. De bruine rat heeft relatief korte pootjes met aan de voorpoten vier tenen terwijl hij aan de achterpoten vijf tenen per poot heeft. De bruine rat wordt meestal zo’n 20 tot 30 centimeter lang en kan wel tot een halve kilo wegen.

Welk voedsel eet een bruine rat?

Bruine ratten zijn intelligent maar met wat moeite en voorkennis zijn ze goed te bestrijden. Een van de belangrijkste factoren om succesvol de bruine rat te bestrijden is door te kiezen voor het juiste lokaas. Laat dit lokaas het liefst aansluiten op wat bruine ratten het liefste eten. Hoewel bruine ratten in principe alles eten hebben ze wel een voorkeur voor fruit, vlees, vis en groente. Je kunt er dus voor kiezen om dit als lokaas te gebruiken. Ook zijn er diverse professionele lokmiddelen verkrijgbaar waar de bruine rat zich sterk door aangetrokken voelt. Het grootste voordeel van dit lokaas is dat het anders dan bijvoorbeeld fruit, vlees, vis en groente niet gaat rotten en langdurig inzetbaar is.

Zwarte rat

De zwarte rat heeft net als de bruine rat zijn naam te danken aan de kleur van zijn vacht. Deze is vaak donkerbruin tot zwart. De zwarte rat wordt in de volksmond ook wel de scheepsrat of de zolderrat genoemd.

zwarte rat - wat eet een zwarte rat?

De zwarte rat is te herkennen aan zijn donkere vacht. Daarnaast heeft de zwarte rat een erg lange staart die maar uit één kleur bestaat. Deze is vaak langer dan het dier zelf. De snuit is stomp en de oren vaak lang, dun en kaal. Net als bij de bruine rat heeft de zwarte rat aan zijn voorpoten slechts vier tenen terwijl de achterpoten vijf tenen bevatten.

Een volwassen zwarte rat kan een lengte bereiken van ongeveer 16 tot 24 centimeter. Zijn staart wordt daarentegen wel 18 tot 26 centimeter.

Welk voedsel eet een zwarte rat?

Zwarte ratten eten in principe al het voedsel dat ze tegenkomen. Wel hebben ze voorkeuren voor bepaald voedsel. De zwarte rat houdt het meeste van graanproducten. Ook meelproducten vindt de zwarte rat interessant. Het is van zwarte ratten bekend dat zij aan hamsteren doen. Ze slaan voedsel op zodat ze hier later nog van kunnen eten. Zwarte ratten laten zich ook goed lokken met professioneel lokmiddel. Dit is een lokstof waarvan is bewezen dat het ongedierte aantrekt. Hiermee vergroot je de pakkans dus aanzienlijk.

Oorzaken dat ratten je lokaas niet willen eten

Hoewel ze het misschien niet uitstralen, zijn ratten uiterst intelligente dieren. Ratten laten zich niet makkelijk vangen en de kans is dat ook aanwezig dat ze je lokaas niet eens aanraken. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden als je ratten van je lokaas wil laten eten.

Besmetting van geur

Ratten kunnen niet zo goed zien. Daarentegen hebben ze een uiterst sterk reukvermogen. Zo ruiken ze je lokaas al van grote afstand. Dit reukvermogen kan echter ook tegen je werken. Wanneer jouw lokaas in de vorm van eten door jou is aangeraakt met blote handen is de kans groot dat je geur op het lokaas terecht is gekomen. Ratten herkennen dit met gemak en zullen hierdoor het eten links laten liggen. Dit geldt ook voor rattenvallen en rattenlokdozen. Menselijke geur zorgt ervoor dat ratten ze vaak onaangeroerd laten liggen.

Plek van je lokaas

Bij het bestrijden van ratten is ook de plek van je lokaas of eten belangrijk. Doordat ratten slechte ogen hebben zullen ze zich vrijwel nooit in open vlaktes begeven. Ze lopen namelijk voornamelijk langs muren, schuttingen en planten om zich te oriënteren. Wanneer je jouw eten op een open veld plaatst wordt de kans dus stukken kleiner dat ze het gaan eten. Een tip van onze professionele bestrijders is dan ook om jouw bestrijdingsproducten, inclusief je lokaas, langs de muur of schutting te plaatsen. Zo zorg je ervoor dat de ratten het tegenkomen in hun looproute en de pakkans stukken groter wordt.

Andere voedselbronnen

Het ligt misschien voor de hand, maar als de ratten elders hun buik al vol kunnen eten wordt de kans dat ze jouw eten willen consumeren stukken kleiner. Door goed op te ruimen, andere voedselbronnen te verwijderen en goed na te denken over jouw lokaas wordt de pakkans stukken groter.

Je bent te gehaast

Doordat ratten zo slim zijn, vertrouwen ze niet direct alles in hun leefomgeving. Nieuwe objecten worden eerst uiterst geobserveerd en ze ontlopen nieuwe objecten nog liever dan dat ze te snel interesse tonen. Laat de ratten dan ook wennen aan je rattenval of rattenlokdoos. Dit geldt ook voor het eten dat je ze wil laten eten. Zet je rattenval bijvoorbeeld niet direct op scherp maar laat de ratten er eerst een paar keer uit eten. Vervolgens, als de ratten het object als vertrouwd gaan zien, kun je de rattenval op scherp zetten en de ratten vangen.

Te weinig rattenvallen

Veel mensen denken dat ze klaar zijn wanneer ze slechts één rattenval hebben neergezet. Niets is echter minder waar. Ratten leven meestal in groepen en laten zich niet makkelijk vangen. Door meerdere rattenvallen te plaatsen met daarin jouw eten vergroot je de pakkans aanzienlijk. Daarnaast lopen zo de andere ratten niet vrij rond wanneer jouw enige rattenval bezet is.

Het beste eten voor ratten: professioneel lokaas

Het beste eten om ratten te lokken is eigenlijk geen eten. De laatste jaren is namelijk flink geïnvesteerd in ongediertebestrijding. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat ratten (en muizen) zich vooral laten lokken door bepaalde geuren. Producten van producten tegen ongedierte hebben hier slim op ingespeeld door professioneel lokmiddel te ontwikkelen. Het grote voordeel van deze middelen is dat het vaak niet eens eten betreft. Hierdoor gaat het niet rotten en zul je de ratten niet onnodig voeden.

Professioneel lokmiddel wordt gemaakt in verschillende vormen met elk hun eigen voordelen. Lokgel bijvoorbeeld is erg makkelijk aan te brengen in de hoeveelheid en plekken waar je dat wil. Daarnaast is er lokmiddel in de vorm van lokspray. Met deze spray kun je niet alleen je val aantrekkelijk maken, maar ook een spoor van geur naar je val toe maken. Ook zijn er zogenaamde lokblokjes. Deze zijn vooral van het prestigieuze merk Nara. Deze lokblokjes houden tot wel 3 maanden hun geur en zijn volledig vrij van allergenen. Hierdoor zijn ze ook uitstekend inzetbaar in gevoelige omgevingen zoals de voedsel- of farmaceutische industrie.

Professioneel ratten lokmiddel bestellen

Ben je klaar met het zoeken naar het juiste eten voor jouw ratten? Bestel dan professioneel lokmiddel. Dit houdt lang zijn geur, gaat niet rotten en werkt voor alle soorten ratten en muizen. Niet voor niets wordt dit gebruikt door veel professionele ongediertebestrijders. Door je professionele lokmiddel bij Pestor te bestellen weet je zeker dat je een kwaliteitsproduct in huis haalt. Daarnaast worden al onze bestellingen discreet geleverd, zo is er geen reclame op de doos te zien waaraan de bezorger of de buren kunnen zien dat je last hebt van ratten.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 395 reviews.