Hoe kun je ratten bestrijden in de tuin?

Heb je last van ratten in de tuin? Wij leggen precies uit hoe je ratten in de tuin kunt bestrijden. Allereerst leggen we uit hoe je ratten kunt herkennen. We vertellen je per situatie welke bestrijdingsmethode het meest effectief werkt. Tot slot geven we je een aantal tips om een rattenplaag te voorkomen.

Ga je liever direct aan de slag om ratten in de tuin te bestrijden? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om een rattenplaag in de kiem te smoren.

Hoe kun je een rattenplaag herkennen?

In Nederland komen verschillende soorten ratten voor. Toch zijn er een aantal generieke kenmerken waaraan je een rattenplaag kunt herkennen. Ratten kunnen leven in zowel stedelijke- als landelijke gebieden.

In de regel zijn ratten voornamelijk ‘s nachts actief. Wanneer de zon ondergaat komen ze te voorschijn. Ze gaan dan op zoek naar voedsel en bouwmateriaal voor hun nesten. Hierdoor laten ze zichzelf niet altijd zien. Wel zijn er een aantal signalen waaraan je een rattenplaag in de tuin kunt herkennen, namelijk:

 • Burchten met een diameter van circa 6 tot 9 cm of tunnelstelsels onder het gazon.
 • Loopsporen langs de tuinmeubelen, heggen en/of door de beplanting.
 • Sporen van buiksmeer op steen, hout of metaal. Deze sporen zijn meestal zichtbaar op bijvoorbeeld opstapjes, drempels, hekwerken, muren of deuren,
 • Uitwerpselen in cilindervorm van circa 1,5 tot 2 cm lang. Rattenkeutels zijn aan één kant plat en hebben aan de andere kant een punt. Als de uitwerpselen vochtig zijn dan is dit een teken dat ze vers zijn.
 • Aangevreten bloemen, planten, groente en fruit.
 • Knaagschade aan verpakkingen, deuren, (houten) meubelen en hekwerken.

Binnenshuis kun je ratten in sommige gevallen ook horen lopen of communiceren door de hoge pieptonen. Daarnaast kun je in stoffige ruimtes in huis pootafdrukken en sleepsporen van staarten aantreffen. In de tuin zijn deze signalen vrijwel niet te herkennen.

Hoe ziet een rattennest eruit?

Een rattennest is vaak eenvoudig te herkennen. Een rattennest lijkt het meest op een vogelnest. Echter is deze vaak platter en minder netjes afgewerkt. Het nest is een samenraapsel van verschillende materialen. Het nest bestaat vaak uit hooi, takjes, papier, karton en textiel. Soms kunnen er ook plastic voorwerken en isolatiemateriaal in het nest verwerkt zijn.

Rattennest

Ratten maken het nest meestal op beschutte en vochtige plekken in de buurt van voedselbronnen. In de tuin worden vaak nesten gemaakt in een hol onder een dichte struik, onder een tegel of onder de schuur. Als de schuur toegankelijk is en er ligt genoeg rommel kunnen ratten hier ook nesten in bouwen.

Zijn ratten in de tuin gevaarlijk?

Als je één rat in de tuin hebt gezien is dat niet direct zorgelijk. Tuinen zijn voor dieren vaak vrij toegankelijk en kunnen een route zijn wanneer ze op doorreis zijn. Toch is het goed om te weten dag ratten vrijwel altijd in (kleine) groepen leven. Hierdoor zijn er vaak meerdere ratten aanwezig. Als je vaker oog in oog staat of je herkent één of meerdere signalen dan is het tijd om snel in actie te komen.

Ratten kunnen om meerdere redenen gevaarlijk zijn. Allereerst zijn ratten dragers van ziektekiemen zoals parasieten, virussen en bacteriën. Hierdoor kunnen ratten ziektes overdragen op mensen. Hiervoor kun je onder andere besmet raken met Salmonella of de ziekte van Weil.

De tweede reden waarom ratten gevaarlijk kunnen zijn is door het knaaggedrag. Hiermee kunnen ze voor een enorme schade zorgen. Vaak knagen ratten aan snoeren en elektriciteitskabels. Wanneer ze deze doorknagen ontstaat er kortsluiting waardoor er brand kan ontstaan.

Ratten zullen vrijwel nooit zomaar mensen aanvallen. Een rat is vaak banger voor mensen dan andersom. Wanneer een rat in het nauw wordt gedreven kun hij zich wel bedreigt voelen. In dat geval gaat hij rechtop staan en slaat hij oerkreten uit. Een rat kan gaan bijten op het moment dat je hem probeert te pakken.

Wat voor schade kunnen ratten aanrichten?

Ratten zijn knaagdieren die snelgroeiende tanden hebben. Om deze tanden kort te houden moeten ze voortdurend knagen. Dit doen ze aan vrijwel alles wat ze tegen komen. Hierdoor kan knaagschade ontstaan aan diverse zaken in en rondom het huis, zoals: voedsel(verpakkingen), tapijten, vloeren, leidingen, kabels, meubel en isolatiemateriaal. Ratten knagen aan zowel hout, plastic als metalen voorwerpen. Hierdoor kan er in de tuin schade ontstaan aan tuinmeubilair of komen er beetsporen in het houtwerk van de schuur, tuinhuis of het hekwerk.

De bruine rat staat erom bekend vaak burchten te maken. Deze rattensoort is enorm goed in graven en maakt vaak rattenhollen in de tuin. De rattenhollen bestaan in sommige gevallen uit meerdere kamers die via tunnels aan elkaar verbonden worden. Hierdoor kan er een heel tunnelstelsel ontstaan. Vaak is dit funest voor het gazon.

Hulp nodig van een professionele bestrijder?

Wil je het bestrijden van ongedierte liever uitbesteden aan een professional? Wij kennen vrijwel altijd een bestrijder bij jouw in de buurt. Met gecertificeerde ongediertebestrijder ben je verzekerd van een snelle en effectieve aanpak.Schakel een professionele bestrijder in »

Wat te doen tegen ratten in de tuin?

Wanneer je wordt geteisterd door een rattenplaag kun je een professionele ongediertebestrijder inschakelen. Echter kun je in veel gevallen ook zelf ratten bestrijden. Afhankelijk van de grootte van de rattenplaag kan het enkele weken tot maanden duren voordat alle ratten volledig weg zijn.

Er zijn verschillende soorten bestrijdingsmiddelen die ingezet kunnen worden om ratten te bestrijden. In de regel kan er onderscheid worden gemaakt tussen vangen, verjagen, doden en weren.

Goed om te weten is dat rattengif is verboden. Omdat de kans op resistentie en doorvergiftiging te groot is heeft het CTGB bepaald dat gif niet (meer) mag worden ingezet om ratten te bestrijden.

Rattenverjagers

Een van de meest effectieve methodes om ratten om de tuin te leiden is door gebruik te maken van een rattenverjager. Hiermee hoef je een rat niet te vangen of te doden.

Ratten kunnen enorm goed horen. Ze kunnen ultrasone geluiden waarnemen tussen de 200 hertz (0,2kHz) en 90.000 hertz (90 kHz). Een rattenverjager produceert ultrasoon geluid waar ratten niet tegen kunnen. Wanneer ratten langdurig aan deze hoge tonen worden blootgesteld zullen ze de benen nemen en zich elders gaan vestigen.

Er zijn verschillende soorten ultrasone verjagers. Bij het aanschaf is het altijd belangrijk om na te gaan waar je deze wilt gebruiken. Zo zijn er apparaten die uitsluitend geschikt zijn om binnenhuis te gebruiken. Daarnaast zijn er ook ultrasone rattenverjagers die in de tuin worden gebruikt. Deze verjagers hebben vaak een groter bereik.

Naast het gebruik van een ultrasone verjager is het ook mogelijk om ratten te verjagen met geur. Er zijn verschillende geuren waar ratten niet tegen kunnen, zoals: azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Het gebruik van geur heeft echter wel een tijdelijk effect en is hierdoor niet altijd effectief.

Ratten vangkooien

Het vangen van ratten is een diervriendelijke bestrijdingsmethode. Een vangkooi is erg geschikt om in de tuin in te zetten. Afhankelijk van de ernst van de rattenplaag kun je ervoor kiezen om een vangkooi waarin één of meerdere ratten tegelijk kunnen worden gevangen te gebruiken.

Een rattenvangkooi is eenvoudig te plaatsen. De kans op een succesvolle vangst is het grootst als deze op de looproutes van ratten worden geplaatst. Doorgaans is dit langs grote voorwerpen, zoals tuinmeubilair of struiken. Ratten lopen graag op beschutte plekken, zoals langs de muren van de schuur, garage of het huis of langs hekwerk of schuttingen.

Wanneer je een rat hebt gevangen kun je deze vervolgens weer uitzetten in de natuur. Hierdoor is een vangkooi een levende vangmethode. We raden aan om de rat enkele kilometers van de plek waar deze is gevangen vrij te laten. Zo voorkom je dat de rat de weg naar jouw tuin opnieuw weet te vinden.

Rattenklemmen

Eén van de meest traditionele methodes om ratten te bestrijden is door gebruik te maken van een klassieke rattenklem. Dit is een houten plankje met daarop een krachtige slagveer bevestigd. Wanneer de val wordt getriggerd slaat de klem in één keer om. Door de snelle en krachtige klap breekt de rat zijn rug of nek waardoor hij vrijwel direct overlijdt.

De techniek van een traditionele rattenklem is vandaag de dag verder doorontwikkeld. Zo zijn er ook klemmen die gemaakt zijn van kunststof. Het voordeel hiervan is dat de val gemakkelijker schoon te maken is. Daarnaast zijn er tevens elektrische rattenvallen verkrijgbaar. Hiermee krijgt de rat één of meerdere stroomstoten waardoor de rat onmiddellijk dood gaat.

Bij het gebruik van een rattenklem buitenshuis adviseren we altijd om gebruik te maken van een afsluitbare rattenlokdoos. Hiermee kun je een rattenklem veilig in de tuin gebruiken. Zo voorkom je dat kinderen en/of huisdieren slachtoffer kunnen worden van de klem.

Automatische rattenval

Het bestrijden van ratten in de tuin kan soms veel moeite en tijd kosten. Goodnature heeft een automatische val ontwikkeld waarmee achtereenvolgens meerdere ratten (of muizen) kunnen worden gevangen. Zo heb je vrijwel geen omkijken naar het bestrijden van ratten.

De automatische rattenval van Goodnature kan op druk worden gezet door een CO2 patroon. Wanneer een rat in de val loopt wordt de slagpen getriggerd. Deze zorgt ervoor dat de rat in één keer wordt gedood. De val reset vervolgens automatisch waardoor deze klaar is voor de volgende vangst. In de val kan een automatische lokstofpomp worden geplaatst. Deze zorgt ervoor dat er langdurig een aantrekkelijke lokstof wordt verspreid om ratten in de val te lokken.

Ratten lokmiddelen

Om ratten in de val te lokken is het belangrijk om aantrekkelijk lokmiddel te gebruiken. Bij het bestrijden van ratten in de tuin is het aanbevolen om zoveel mogelijk voedselbronnen weg te nemen. Laat bijv. geen tuinafval of dierenvoer slingeren. Hierdoor is de kans dat ratten aangaan op het lokstof aanzienlijk groter.

Om de kans op succes te vergroten werkt het vaak tevens goed om in de omgeving kleine hoeveelheden van het lokaas te verspreiden. Zo kunnen de ratten wennen aan de nieuwe voedselbron.

Er zijn verschillende middelen die als lokstof kunnen worden gebruikt. Zo houden ratten onder andere van de geur en smaak van pindakaas en chocolade. Daarnaast kan er ook professioneel lokaas worden ingezet om ratten te lokken.

Wat kun je doen om ratten in te tuin te voorkomen?

Bij het bestrijden van ratten is het altijd aanbevolen om preventieve maatregelen te nemen. Zo voorkom je dat ratten zich (opnieuw) bij jou in de tuin gaan vestigen.

De onderstaande tips kunnen je helpen om te voorkomen dat ratten zich in de tuin gaan nestelen of je huis binnendringen.

 • Verwijder de bestaande schuilplaaten rondom gebouwen en schuren.
 • Verwijder eventueel fruitbomen. Het is aanbevolen om fruit zo snel mogelijk te plukken en gevallen fruit snel op te ruimen.
 • Houd het gras en gewassen zo kort mogelijk. Hierdoor is de beperk je het aantal potentiële broedplaatsen.
 • Verwijder snoeiafval en stapels hout.
 • Bewaar (tuin)afval in afgesloten containers. Zorg ervoor dat de vuilnisbakken waar etenswaren in zitten niet te lang buiten staan.
 • Laat geen vogelvoer op de grond liggen. Gebruik bij voorkeur een voedertafel of vetbollen die je op kunt hangen.
 • Dicht kleine gaatjes en kiertjes om te voorkomen dat ratten je huis binnendringen. Een kier of spleet van slechts van 1,5 cm is genoeg om doorheen te kruipen. Hiervoor verschillende rattenwerende middelen verkrijgbaar.
 • Verwijder eventueel klimop om te voorkomen dat ratten vanuit de tuin naar binnen kunnen klimmen.

Hulp nodig bij het bestrijden van ratten in de tuin?

In de meeste gevallen kun je ratten zelf bestrijden. Toch zijn er situaties waarin de rattenplaag niet meer in de hand te houden is. In dat geval kan het raadzaam zijn om een professionele bestrijder in te schakelen. Een vakman/vrouw weet precies welke bestrijdingsmiddelen het beste kunnen worden ingezet per situatie. Zo ben je verzekerd van een snelle en effectieve bestrijding van ratten in de tuin.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 349 reviews.