Werkt muizengif tegen ratten?

Eén van de meestgestelde vragen die we regelmatig krijgen is of muizengif ook gebruikt kan worden bij het bestrijden van ratten. Het korte antwoord luidt: ja, muizengif werkt ook tegen ratten. Echter dienen ratten meer van het gif te eten voordat ze eraan dood gaan.

In dit artikel leggen we precies uit wat het verschil is tussen muizen- en rattengif. Daarnaast leggen we uit hoe je dit bestrijdingsmiddel het beste kunt inzetten bij het bestrijden van muizen of ratten.

Wil je direct muizengif bestellen? In onze webshop vind je een ruim aanbod vergiffen die je kunt gebruiken bij het bestrijden van ongedierte.

Verschil tussen muizengif en rattengif?

In de praktijk is er geen verschil tussen muizengif en rattengif. Beide soorten gif bestaan uit dezelfde werkzame stoffen in vergelijkbare gehaltes. Ratten dienen echter meer van het vergif te eten om eraan dood te gaan.

Zowel muizengif als rattengif bestaan vaak uit anticoagulantia. Dit is een biocide die bloedstolling veroorzaakt, waardoor de knaagdieren overlijden aan interne bloedingen. Bekende werkzame stoffen die zijn verwerkt in muizen en rattengif zijn:

Door de wetgeving mag rattengif niet aan particulieren worden verkocht. Daarom staat er niet (meer) op de verpakking dat muizengif ook tegen ratten werkt. De overheid heeft tevens een limiet gesteld aan de maximale hoeveelheid gif die consumenten mogen kopen. Een consumentenverpakking mag maximaal 200 gram muizengif bevatten.

Grootverpakkingen gif zijn niet vrij verkrijgbaar en kunnen enkel met een licentie KBA worden gekocht door professionele bestrijders en agrarische bedrijven. Deze regelgeving moet resistentie en doorvergiftiging door verkeerd toepassen van het rattengif voorkomen.

Welke soorten rattengif en muizengif zijn er?

Rattengif en muizengif is verkrijgbaar in verschillende vormen. De meest voorkomende soorten muizengif zijn: muizenkorrels, muizenpasta en muizengif in blokvorm.

Muizenkorrels

Muizenkorrels worden in de volksmond ook wel muizengraan of muizenhaver genoemd. De granen zijn goed inzetbaar in droge ruimtes. In tegenstelling tot andere gifsoorten drogen muizenkorrels niet snel uit.

Muizenpasta

Muizenpasta is een gifsoort in een zachte, deegachtige substantie. De hoeveelheid is door de sachets goed te doseren. Daarnaast is duidelijk te zien of er van het gif gegeten is. Muizenpasta is in zowel droge als vochtige ruimtes inzetbaar.

Muizengif in blokvorm

Muizengif in blokvorm is een samengeperste substantie. Deze chemische bestrijdingsmiddelen worden nauwelijks aangetast door vocht. Hierdoor blijft het middel lang goed. Daarnaast is de vorm ideaal zodat muizen en ratten en makkelijk aan kunnen knagen.

Gebruik geen gif buiten

Het is niet toegestaan om muizengif of rattengif buitenshuis in te zetten. Alleen gediplomeerde bestrijders mogen in hele specifieke gevallen nog gif buitenshuis inzetten.

Het verbod op het gebruik van muizengif buitenshuis heeft ermee te maken dat ook onschuldige dieren van het gif kunnen eten. Ze kunnen vervolgens ziek worden en sterven door het gif.

Doorvergiftiging

Wanneer andere dieren vergiftigde muizen of ratten opeten kan er sprake zijn van doorvergiftiging. De dieren kunnen hierdoor het gif innamen met in het ergste geval de dood tot gevolg. Doorvergiftiging komt met name voor bij (roof)vogels en huisdieren. Bij het gebruik van gif buitenshuis is er een verhoogde kans op doorvergiftiging.

Rattengif intoxicatie

Rattengif intoxicatie (vergiftiging met rattengif) komt het meest voor bij honden. De stof coumarine die in het rattengif zit verwerkt verstoort de activatie van vitamine K. Deze stof speelt een belangrijke rol in de bloedstolling. Zonder vitamine K ontstaan er inwendige bloedingen. Als deze niet tijdig worden behandeld, kunnen deze levensbedreigend zijn.

Ongeveer 1-5 dagen nadat een hond van het rattengif (of een vergiftigde rat) heeft gegeten zijn de eerste symptomen merkbaar. De ontlasting heeft vaak een ongebruikelijke kleur door de kleurstoffen van het gif (veelal groen, blauw of rood). Daarnaast zijn er verschijnselen zoals sloomheid, zwakte, slecht eten, hoesten en benauwdheid kenmerken van doorvergiftiging.

Als je hond van het rattengif heeft gegeten is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal proberen om je hond te laten braken om zodoende het gif zoveel mogelijk uit het lichaam te halen.

Gebruik altijd een lokaasdoos

Om te voorkomen dat (huis)dieren en/of kinderen bij het gif kunnen komen is het aanbevolen om een lokaasdoos te gebruiken. Doorgaans worden deze geleverd met een sleutel. Hiermee kan het gif veilig in een afgesloten lokaasdepot worden geplaatst.

Raak bij het prepareren van het lokaasdepot het gif niet aan. Daag bij voorkeur (rubber)handschoenen. Zo voorkom je dat de menselijke geur in het doosje achterblijft. Dit kan namelijk argwaan bij de ratten en muizen opwekken waardoor ze mogelijk niet van het gif willen eten.

Het lokaasdoosje kan het beste worden geplaatst op plekken waar eerder muizen of ratten zijn geweest. Dit kan bijvoorbeeld zijn op plekken waar je keutels hebt aangetroffen. Met name muizen lopen vaak op beschutte plaatsen. Het werkt vaak goed om het lokaasdepot in de looprichting langs muren te plaatsen.

Het gebruik van rattengif is verboden

Sinds 1 juli 2015 is het gebruik van rattengif door particulieren verboden. De overheid heeft de wetgeving in het leven geroepen door twee redenen, namelijk:

  1. Ratten worden in toenemende mate resistent voor rattengif;
  2. Het vergif dat buiten wordt ingezet, kan ook andere dieren treffen zoals honden, katten en (roof)vogels.

Alleen professionele ongediertebestrijders en agrarische bedrijven mogen biocide toepassen voor het afweren en bestrijden van knaagdieren binnen bedrijfsgebouwen. Dit kan enkel met een licentie KBA (Knaagdier Bestrijding Agrarische bedrijven). Het kopen van rattengif zonder licentie is niet toegestaan.

In Nederland mag alleen gif worden gebruikt dat is toegelaten door het CTGB. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden beoordeeld welke gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig zijn voor mens, dier en milieu.

Veelgestelde vragen over rattengif

Wij krijgen regelmatig vragen over het gebruik van ratten- en muizengif. Daarom hebben we de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij beantwoorden graag al jouw vragen over het bestrijden van ratten en muizen.

Muizengif werkt op basis van anticoagulentia. Dit is een biocide die de bloedstolling bij muizen verstoort. De bloedverdunners zorgen voor interne bloedingen waar de muizen uiteindelijk aan dood gaan.

Het voordeel van anticoagulentia is dat muizen bij het sterven weinig tekenen van stress vertonen. Daarnaast drogen de kadavers van binnen uit op. Hierdoor zullen ze niet rotten en gaan ze niet stinken nadat de muis dood is gegaan.

Muizen moeten meerdere malen de anticoagulentia tot zich nemen voordat de werkzame stoffen hun werk kunnen doen. Hierdoor heeft dit soort muizengif een langzame werking.

Muizengif op basis van alfachloralose werkt doorgaans sneller. Deze werkzame stof beïnvloed  het zenuwstelsel. Nadat een muis het gif heeft opgenomen verliest de muis het bewustzijn. Daarnaast wordt de lichaamstemperatuur dusdanig laag waardoor de muis uiteindelijk dood gaat.

Rattengif kan worden onderverdeeld in twee groepen, namelijk:

  • acuut werkende middelen
  • multi-dosis middelen

Acuut werkende middelen zijn tegenwoordig niet meer verkrijgbaar. Bij dit soort rattengif trad de dood in werking nadat een rat één keer van het vergif had gegeten.

Ondanks de snelle werking hebben acuut werkende bestrijdingsmiddelen ook nadelen. Zo treedt er aasschuwheid op wanneer ratten vergiftigingsverschijnselen van soortgenoten herkennen.

Met multi-dosis vergiften is er van aasschuwheid geen sprake. Deze middelen zijn ontwikkeld op de eetgewoonte van ratten. Ratten eten in kleine hoeveelheden. Wanneer ze niet ziek worden zullen ze het voedsel nog een keer eten. Met multi-dosis middelen dient een rat meerdere dosis in te nemen voordat de rat sterft aan het gif.

Muizengif is te koop in de bouwmarkt of bij een tuincentrum. Daarnaast is muizengif online te koop bij verschillende webshops.

Een consumentenverpakking muizengif bevat maximaal 200 gram. Professionele bestrijders en agrarische bedrijven kunnen gif ook bij de groothandel kopen in grotere hoeveelheden.

Let bij de aanschaf van muizengif goed op de werkzame stoffen en de hoeveelheid. Sommige soorten muizengif bevatten mindere dosis van de werkzame stof waardoor muizen vaker van het middel moeten eten. Hierdoor kan het langer duren om het muizenprobleem te bestrijden.

Het muizengif dat je het beste kunt gebruiken verschilt per situatie. Muizenkorrels zijn geschikt voor droge ruimtes. Voor vochtige ruimtes kan muizenpasta of muizengif in blokvorm het beste worden worden ingezet. Het voordeel van de blokken zijn dat deze de perfecte vorm hebben om te knagen.

Bij Pestor vergelijken we elk jaar welk muizengif het beste werkt. Hierbij kijken we naar alle soorten muizengif die op dat moment voor consumenten verkrijgbaar is.

De meeste rattengif is een zogeheten multi-dosis vergif. Dit betekent dat een rat meerdere keren van het gif moeten eten alvorens de rat sterft. Als de rat na één dosis al zou doodgaan, dan bestaat er de kans dat bij andere ratten aasschuwheid optreedt. Bij multi-dosis vergiften zal een rat na 2 á 3 opnames (meestal tussen de 3 en 14 dagen) sterven aan inwendige bloedingen.

Rattengif mag alleen worden verkocht aan agrarische ondernemers en de professionele bestrijders. Hiervoor dien je in het bezit te zijn van een licentie KBA (Knaagdier Bestrijding Agrarische bedrijven). Zonder licentie is het niet mogelijk om rattengif te kopen.

Rattengif is met een licentie KBA verkrijgbaar bij de agrarisch groothandel. Rattengif en muizengif beschikt over dezelfde actieve stoffen. Hierdoor kan muizengif ook als rattengif worden ingezet. De meeste muizengif is tot 2023 ook voor particulieren verkrijgbaar in fysieke winkels of online via webshops.

Alhoewel we het niet zullen aanraden kun je zelf rattengif maken. Hiervoor kun je middelen gebruiken die je misschien al in huis hebt, zoals grip, bakpoeder of aardappelpuree. Wees met het maken van gif altijd voorzichtig en gebruik het buiten het bereik van kinderen en/of huisdieren.

Professionele bestrijding met rattengif

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat ongeveer 60% muizenvallen inzet om muizen of ratten te bestrijden. De overige 40% gebruikt rodenticiden om plaagdieren te bestrijden.

Circa 2% huurt een professionele ongediertebestrijder in voor het bestrijden van muizen. Voor ratten ligt dit percentage op 20%. Dat is opvallend omdat particulier gebruik van rodenticiden tegen ratten niet is toegestaan.

Alleen gecertificeerde professionals mogen gif inzetten om ratten te bestrijden. Heb jij last van ratten? En lukt het niet om zonder chemische bestrijdingsmiddelen de ongedierteplaag te bestrijden? Dan kan een professionele ongediertebestrijder de uitkomst bieden.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 354 reviews.