Kun je zelf rattengif maken?

Ratten zorgen steeds vaker voor overlast. Met name in de grote steden wordt er steeds vaker overlast van ratten gemeld. De gemeenten komen niet of te laat in actie. Daarnaast mogen bestrijders niet altijd rattengif inzetten. Hierdoor wordt het bestrijden van ratten steeds lastiger.

Ratten planten zich snel voort. Hierdoor kan de rattenpopulatie in korte tijd snel groeien. Het is daarom van belang om tijdig in actie te komen. Het maken van rattengif is één van de manieren om. Daarnaast zijn er een aantal effectievere alternatieven om zelf ratten te bestrijden. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van ratten? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt om zelf ratten te bestrijden.

Rattenoverlast melden bij de gemeente

In de publieke ruimte is de gemeente verantwoordelijk voor het bestrijden van ratten. In de praktijk komen gemeenten vaak niet of te laat in actie. Hierdoor ontstaat er, met name in grote steden, steeds vaker overlast van ratten.

Als je last hebt van ratten dan adviseren we om een melding te doen bij de gemeente. Door de gemeente op de hoogte te brengen van de problemen kan de omvang in kaart worden gebracht. Het melden van rattenoverlast kan bij de meeste gemeenten via een meldpunt of loket. We raden aan om de website van jouw gemeente hiervoor te raadplegen.

Rattengif is verboden

Het bestrijden van ratten met rattengif door particulieren is verboden. Sinds 2015 geldt er een verbod op het bestrijden van rattengif door particulieren. Het is hierdoor niet (meer) toegestaan om als consument rattengif te kopen en te gebruiken tegen ratten. Alleen gecertificeerde bestrijders mogen onder strenge voorwaarden rattengif inzetten.

Deze wetgeving is in het leven geroepen omdat ratten steeds vaker resistent zijn voor het rattengif. Hierdoor moet er steeds zwaarder en meer gif worden ingezet. Dit zorgt tevens voor een verhoogde kans op doorvergiftiging. Hierdoor kunnen aan honden, katten en (roof)vogels dodelijk getroffen worden door het bestrijdingsmiddel.

Rattengif mag niet worden gebruikt om ratten te bestrijden. Daarnaast zijn er ook andere bestrijdingsmiddelen die verboden zijn. Zo zijn ook lijmplanken voor het vangen van ratten niet toegestaan. Dit bestrijdingsmiddel veroorzaakt namelijk ernstig dierenleed.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Ongediertebestrijders

Vanaf 2023 gelden er nieuwe regels voor het bestrijden van knaagdieren (zoals muizen en ratten). Ongediertebestrijders zijn verplicht om te werken volgens het IPM (Integrated Pest Management). Deze methode legt de nadruk op het voorkomen van overlast, in plaats van het bestrijden van plaagdieren.

Het IPM beperkt bestrijders tevens in het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Alleen onder strenge voorwaarden mogen er biocide worden ingezet om een rattenplaag te bestrijden. Hierdoor mogen ongediertebestrijders niet in alle gevallen rattengif inzetten.

Zelf rattengif maken

Er zijn verschillende manieren om zelf rattengif te maken. De vergiften worden gemaakt van huis-, tuin- en keukenmiddelen die je misschien zelf al in huis hebt. Toch raden we aan om altijd op te passen, met name als er kinderen en/of huisdieren in huis aanwezig zijn.

Er kleven ook nadelen aan het gebruik van zelfgemaakt rattengif. Zo kunnen ratten die het gif hebben ingenomen sterven op plekken waar je niet makkelijk bij kunt. Dit kan zorgen dat je dagenlang last hebt van de geur van de kadavers.

Rattengif van gips

Gips (ook wel bekend als pleister) heb je misschien nog wel in de schuur of garage staan na een verbouwing. Het middel wordt doorgaans gebruikt bij het afwerken van plafonds en muren. Gips bestaat onder andere uit de werkzame stof calciumsulfaat.

Het gipspoeder kan als rattengif worden ingezet door het te mengen met maïsmeel en bloem. Eventueel kan het bestrijdingsmiddel aantrekkelijker worden gemaakt door het toevoegen van pindakaas en/of chocolade.

Het idee achter het gips is dat het middel verhardt in de maag. Hierdoor zal de rat sterven als er voldoende gipspoeder is ingenomen. Hierdoor kun je ratten bestrijden met gips.

Rattengif maken met gips
Rat in huis

Rattengif van aardappelpuree

De tweede manier om zelf rattengif te maken is door aardappelpuree te gebruiken. Hiervoor kan ook kant-en-klare puree worden gebruikt. De aardappelpuree werkt op dezelfde manier als gips.

Wanneer ratten de puree binnenkrijgen dan beginnen de ingewanden met het uitharden en uitzetten. Dit zorgt ervoor dat de rat uiteindelijk sterft. Aardappelpuree heeft van nature een aantrekkelijke werking op ratten. Hierdoor hoeven er niet perse andere lokmiddelen aan worden toegevoegd.

Rattengif van bakmeel

Rattengif kan ook worden gemaakt van bakmeel. In de volksmond wordt dit ook wel baking soda, baksoda of zuiveringszout genoemd. Zuiveringszout bestaat uit natriumbicarbonaat (ook wel bicarbonaat). Bakmeel kan worden gebruikt om ratten mee te bestrijden.

Wanneer ratten het bakmeel binnenkrijgen, dan ontstaat er een reactie met het maagzuur. Dit zorgt voor de aanmaak koolstofdioxide (koolzuurgas) in het lichaam waardoor de rat sterft. De baking soda kan in een mengsel worden aangelegd met suiker en bloem. In plaats daarvan kan ook maïsmeel en chocoladepoeder worden gebruikt.

Muizengif

We krijgen vaak de vraag of muizengif geschikt is om ratten mee te doden. In theorie kun je ook muizengif gebruiken om ratten te bestrijden. Het rattengif dat voorheen voor de consument verkrijgbaar was, beschikt namelijk over dezelfde werkzame stoffen. Echter is de hoeveelheid van de dodelijke stof in muizengif in mindere mate aanwezig. Hierdoor moeten ook ratten meer van het muizengif eten alvorens ze sterven.

Het gebruik van rattengif is wettelijk verboden. Wij pleiten er daarom ook voor om dit middel niet tegen ratten in te zetten. Daarnaast raden we ook af om zelf rattengif te maken. Sommige vergiften kunnen ook schade toebrengen aan de omgeving. Daarnaast is het gebruik van rattengif geen diervriendelijke oplossing.

Alternatieven voor rattengif

Bij het bestrijden van ratten denk je vaak snel aan rattengif. Desalniettemin zijn er een aantal alternatieven die vaak effectiever werken. Het bestrijdingsmiddel dat je het beste kunt inzetten verschilt per situatie.

Rattenvallen

Rattenvallen is één van de meest gebruikte bestrijdingsmethoden om zelf ratten mee te bestrijden. Rattenvallen zijn een manier om snel en effectief ratten te doden. Er zijn verschillende soorten rattenvallen verkrijgbaar, waaronder een elektrische rattenval en de traditionele rattenklem.

Rattenklemmen zijn met name geschikt om binnenshuis te gebruiken. We raden altijd aan om een rattenklem in een afgesloten lokdoos te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat kinderen en/of andere dieren geen slachtoffer kunnen worden van de val.

Rattenvangkooien

Een rattenvangkooi is een diervriendelijke manier om ratten te bestrijden. Deze methode is erop gericht om ratten levend te vangen. Vervolgens kunnen de plaagdieren elders worden uitgezet. Om de ratten in de val te lokken kunnen er verschillende lokaas worden gebruikt. Chocolade, pindakaas maar ook professioneel rattenlokstof werkt erg effectief. Een rattenvangkooi kan zowel binnen als buiten worden gebruikt om zelf ratten te vangen.

Rattenverjagers

Voor het verjagen van ratten kunnen verschillende middelen worden ingezet. Zo kun je ratten verjagen met de geur van onder andere peper, munt, eucalyptus, chloor en azijn. In de praktijk hebben deze afschrikkende geuren slechts een tijdelijk effect.

Om ratten te verjagen kan ook een elektrische ongedierteverjager worden gebruikt. Dit is een apparaat dat ultrasone geluid produceert. Deze hoge geluidstonen zijn voor het menselijk gehoor niet waarneembaar. Ratten storen zich echter aan deze pulserende geluiden. Hierdoor kun je de ratten verjagen met ultrasoon geluid.

Rattenwering

Het weren van ratten is in vrijwel alle gevallen noodzakelijk om te voorkomen dat ratten niet nogmaals voor overlast kunnen zorgen. Om te voorkomen dat ratten (en ook andere ongedierte) binnen kunnen dringen, is het belangrijk om wervende middelen in te zetten. Ratten zijn erg flexibel en kunnen door een kier of spleet van slechts 1,5 cm kruipen. Door gebruik te maken van stootvoegroosters, gaas en werende kit kun je eventuele toegangswegen blokkeren.

Gecertificeerde bestrijder inschakelen

Als het niet lukt om de ratten zelf te bestrijden, dan kun je de behandeling ook overlaten aan een professional. Wij beschikken over een landelijk netwerk aan gecertificeerde bestrijders. Hierdoor kunnen we je in contact brengen met een bestrijder bij jou in de buurt.

Een gecertificeerde bestrijder weet precies welke bestrijdingsmethode het beste kan worden ingezet in jouw situatie. Een bestrijder mag in sommige situaties rattengif voor je inzetten. Daarnaast kan een bestrijder je ook helpen met andere behandelingen en bestrijdingen. Bovendien krijg je gedegen advies om rattenoverlast in de toekomst te voorkomen.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 360 reviews.