Hoe kun je ratten verjagen met geur?

Ratten hebben een onwijs goed reukvermogen. Dat moet ook wel, want ze kunnen slecht zien. Ze gebruiken dan ook vooral hun neus om te zoeken naar voedsel en om de wereld te ontdekken. Daarnaast gebruiken ze hun sterke neus voor vele andere dingen. Wist je bijvoorbeeld dat ratten ook kunnen communiceren met geuren? Ze laten geursporen achter met behulp van feromonen. Dat soort geuren vertellen van alles over de rat. Bijvoorbeeld geslacht, de voortplantingsstatus en nog veel meer. Door deze geuren achter te laten in hun gebied, kunnen ze conflicten met andere ratten voorkomen.

Ratten gebruiken hun neus om zich te navigeren. Ze volgen geurtjes. Ze ruiken het lekkere eten al op een flinke afstand en kunnen uitstekend hun weg ernaartoe vinden met hun neus. Dat is waardoor ratten vaak naar je woning worden gelokt. Maar wist je dat je dit goede reukvermogen ook tegen ze kunt gebruiken? Je kunt geuren namelijk ook slim gebruiken om ratten te verjagen. Hoe dat precies werkt, vertellen we je in dit artikel.

Liever direct naar alle producten om ratten te verjagen? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt om ratten weg te jagen.

Hoe werkt het verjagen van ratten?

Bij het bestrijden van ratten denken mensen vaak meteen aan een rattenval, of zelfs aan gif. Dit komt vooral door tekenfilms en hoe je het waarschijnlijk van je ouders hebt geleerd. Maar ratten bestrijden kan ook op veel diervriendelijkere manieren. Zo kun je ratten ook verjagen zonder ze te doden of zelfs te moeten vangen.

De reden dat je de ratten moet verjagen is omdat ratten onhygiënische dieren zijn. Hun vacht en uitwerpselen kunnen allerlei ziektes bevatten waar ook mensen en andere dieren ziek van kunnen worden. Daarnaast zijn ratten knaagdieren. Dat houdt in dat ze de hele dag moeten knagen om hun tanden kort te houden. Ze kunnen knagen aan je meubels, isolatiemateriaal, houten schuurtje, maar ook andere objecten zoals stroomkabels knagen ratten met gemak door. Dit kan leiden tot kortsluiting en zelfs brand in je woning of bedrijfspand.

Je vraagt je vast af hoe je ratten dan kunt verjagen? Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je ratten verjagen met geluid. Hier zijn speciale apparaten voor die je in je woning kunt ophangen. Maar naast geluid, is geur ook een sublieme oplossing voor het verjagen van ratten.

Nieuw: Shield Up Stay Away

Met de geurzuilen van Shield Up kunnen ratten op afstand worden gehouden. De geurzuilen zijn gemaakt van 100% biologisch vloeistof.  Het mengsel van gedistilleerd water, zeep, kruiden, kruidnagel en etherische oliën heeft een afschrikkende werking op ratten. Het doet ze namelijk geloven dat er natuurlijke vijanden in de buurt zijn. Dit zorgt ervoor dat de geur de plaagdieren verjaagt.

De geurzuilen van Shield Up zijn diervriendelijk en onschadelijk voor het milieu. Bovendien is de vloeistof niet gevaarlijk voor mensen en/of huisdieren. Afhankelijk van de omgevingsfacturen blijft de vloeistof ongeveer 3 maanden werkzaam tegen ratten.

Werkt geur bij het verjagen van ratten?

Geuren kunnen uitstekend werken bij het verjagen van ratten. Ratten hebben namelijk een erg goed reukvermogen. Die sterke neus helpt ze bij het zoeken naar voedsel, maar je kunt deze sterke neus ook in je voordeel gebruiken. Door gebruik te maken van de juiste geuren kun je ervoor zorgen dat de ratten weggaan.

Net als mensen en andere dieren hebben ratten zo hun voorkeur. De ene rat houdt minder van de ene geur, en de andere rat houdt minder van de andere geur. Toch zijn er geuren waarvan het algemeen bekend is dat de meeste ratten er niet van houden. We raden je aan om verschillende geuren te proberen en te zien wat er voor “jouw” ratten werkt.

Welke geuren werken tegen ratten?

Er zijn verschillende geuren waar ratten niet van houden. We raden je aan om met verschillende geuren te proberen de ratten te verjagen. Niet iedere rat heeft namelijk dezelfde smaak en niet elke rat heeft een hekel aan dezelfde geur. Over het algemeen hebben ratten een hekel aan de geuren:

Ratten verjagen met peper

ratten verjagen met peper

Je hebt het vast wel in het keukenkastje staan: peper. Peper komt terug in vrijwel ieder gerecht en iedereen die dus wel eens kookt heeft vast wel een pepertje in huis. Of het nu gaat om de zwarte bolletjes in je pepermolen of om een rode chilipeper, ratten hebben er een hekel aan.

De geur van peper is karakteristiek en herkenbaar voor iedereen. Peper smaakt niet alleen pittig, maar het ruikt ook nog een scherp en pittig. De sterke neus van ratten merken dit ook en vinden dit zeker niet prettig. Door een beetje peper te gebruiken kun je er voor zorgen dat je de ratten verjaagt.

Om peper te gebruiken tegen ratten, kun je de peper strooien op de plekken waar de ratten vaak komen. Dus waar je de ratten ziet lopen of knaagsporen of uitwerpselen hebt gevonden. Ratten willen deze plekken nu liever vermijden. Let er wel op dat de geur van peper steeds minder wordt, en je mogelijk na een paar dagen weer peper moet strooien.

Ratten verjagen met de geur van munt

ratten verjagen met munt

Munt is een verfrissende en herkenbare geur. De geur is scherp, zoet en koel tegelijk. Het doet je denken aan een frisse omgeving waar goed is schoongemaakt. Daarnaast gebruiken we munt natuurlijk voor een frisse geur uit onze mond. Ongedierte, zoals ratten en muizen, houden helemaal niet zo van een frisse omgeving. Ze vinden de geur te scherp voor hun sterke neus en willen niet in zo’n omgeving leven.

Je kunt munt dan ook uitstekend gebruiken om ratten te verjagen. De frisse geur zorgt ervoor dat de ratten de omgeving zullen verlaten. Het makkelijkste is om een peperpunt olie te gebruiken. Dit kun je gewoon kant-en-klaar kopen. Deze olie gebruik je vervolgens om wat watjes in te drenken en deze op plekken te leggen waar de ratten vaak komen. Ook kun je gewoon pepermuntjes gebruiken. Deze hebben echter wel als nadeel dat de geur snel verdwijnt en je dit dus vaak moet vervangen.

Eucalyptus gebruiken om ratten te verjagen

eucalyptus op ratten te verjagen

Veel mensen vinden de geur van eucalyptus een prettige geur. De geur wordt omschreven als krachtig, verfrissend en het heeft misschien ook iets medicinaals. De geur wordt vaak gebruikt in zalfjes of andere middelen en kan helpen verlichten bij ademhalingsproblemen. Daarnaast wordt de geur vaak gebruikt bij schoonmaakmiddelen of cosmetica.

Ratten moeten echter niets hebben van de geur van eucalyptus. Om ratten te verjagen met eucalyptus, kun je wat olie gebruiken en hierin wat watjes deppen. Deze watjes leg je vervolgens op de plekken waar je vaak last hebt van ratten. Bijvoorbeeld waar je knaagsporen hebt gevonden of regelmatig uitwerpselen vindt. Ratten zullen deze plek nu het liefst vermijden.

Ratten verjagen met chloor

ratten verjagen met chloor

De geur van chloor wordt vaak geassocieerd met zwembaden. Veel mensen vinden dit een verfrissende of schone geur. Hoewel het zo lijkt, heeft chloor zelf echter geen geur. De chloorgeur wordt echter veroorzaakt wanneer het chloor in aanraking komt met organisch materiaal. De scherpe, prikkelende geur die ontstaat omschrijven mensen vaak als een schone geur.

Ratten hebben echter een hekel aan de geur van chloor. Dit maakt chloor uitermate geschikt om ratten te verjagen uit je woning of je tuin. Een paar druppels chloor in de leefomgeving van de ratten zorgt er dan ook al snel voor dat ze een andere plek zullen zoeken.

Ratten verjagen met azijn

azijn om ratten te verjagen

De geur van azijn herken je vast wel. Het ruikt aan de ene kant een beetje pittig, maar aan de andere kant erg zuur en scherp. Azijn is verkrijgbaar in meerdere vormen. De meest bekende zijn natuur azijn (dit wordt vaak gebruikt in eten) en schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn is niet geschikt om in je gerechten te doen. Dit middel wordt gebruikt in vele schoonmaak toepassingen.

De heftige geur van azijn is voor ratten ondragelijk. Ze haten deze geur. Door azijn slim in te zetten kun je het uitstekend gebruiken om ratten weg te jagen. Vooral schoonmaakazijn werkt hier goed bij. Breng in kaart waar de ratten vaak komen of verblijven. Dit doe je door op zoek te gaan naar uitwerpselen of knaagsporen. De juiste plekken gevonden? Strooi dan wat schoonmaakazijn zodat de ratten een andere plek zullen zoeken.

Ratten verjagen met uien

ratten verjagen met uien

Uien smaken erg lekker, althans, dat vinden de meesten. Deze smaakmaker voor elk gerecht heeft wel een sterke geur die door veel mensen als onprettig wordt ervaren. Deze scherpe geur heeft meerdere toepassingen. Zo kun je uien ook gebruiken om je verstopte neus weer wat functioneler te maken.

Ratten hebben echter een hekel aan de scherpe geur van uien. Of het nu gele uien zijn, rode uien of sjalotten, ratten haten het. Door wat uien te snijden en deze stukjes te strooien in de leefomgeving van de rat, zorg je ervoor dat de rat zijn biezen pakt. Het nadeel is echter dat een ui al snel zijn geur verliest en de ratten zich er steeds minder aan zullen storen. Het is dus belangrijk om je uien regelmatig te vervangen.

Ratten verjagen met koffie

koffie gebruiken om ratten te verjagen

De geur van koffie wordt door veel mensen als prettig ervaren. Deze geur wordt echter ook vaak ingezet om ongedierte te verjagen. Van muizen tot ratten en van mieren tot slakken. Stuk voor stuk hebben ze een hekel aan koffie.

Koffie is dan ook uitstekend te gebruiken om ongedierte weg te jagen. Je koopt een pak met gemalen koffie al voor een laag bedrag in de supermarkt. Meng deze koffie vervolgens met wat water zodat er een prutje ontstaat. Met het prutje kun je strooien op de plekken waarvan je denkt dat de ratten zich bevinden. Ratten die hier komen zullen zich storen aan de geur en op zoek gaan naar een andere plek om te wonen.

Ratten lokken met geuren

Geuren kunnen uitstekend worden ingezet om ratten te lokken. Het sterke reukvermogen van ratten herkent lekkere geuren met gemak en zal ze lokken naar de plek waar je ze wil hebben. Met de juiste geuren kun je ratten lokken in een inloopval of rattenvangkooi, maar natuurlijk ook in een rattenklem of een andere rattenval.

Als je zeker wil zijn dat je de juiste geur gebruikt, raden we je aan om professioneel lokmiddel te gebruiken. Deze geuren zijn getest bij het lokken van ratten. Door professioneel lokmiddel te gebruiken weet je zeker dat het aantrekkelijk is voor deze dieren. Ook kun je aan de slag met voedsel, zoals pindakaas. Het voordeel hiervan is, is dat je het waarschijnlijk gewoon in huis hebt. Het nadeel is echter dat dit soort voeding snel zijn geur verliest. Daarnaast kan het al snel gaan schimmelen waardoor je het vaak moet vervangen.

Alternatieven om ratten te verjagen

Geuren zijn erg effectief om ratten te verjagen. Toch heeft het gebruik van geuren ook nadelen. Zo verliezen de meeste producten al snel hun geur, waardoor ze minder effectief zullen zijn. Zo dien je elke keer opnieuw de geuren aan te brengen. Daarnaast heeft niet alles een prettige geur. Je zou bijvoorbeeld binnenshuis niet zomaar ratten willen verjagen met ui of azijn. Gelukkig zijn er ook andere methodes om ratten op een diervriendelijke manier te verjagen.

Zo kun je ratten ook verjagen met een rattenverjager. Dit is een apparaat dat werkt door middel van ultrasoon geluid of elektromagnetisme (of een combinatie van deze 2). Ultrasoon geluid is geluid op een dermate hoge toon dat het voor vrijwel alle mensen onhoorbaar is. Ratten storen zich echter mateloos aan dit geluid en zullen na verloop van tijd een andere plek gaan zoeken om te leven. Elektromagnetisme zorgt ervoor dat er elektromagnetische pulsen door het stroomnetwerk van je huis wordt gestuurd. Daar merk je zelf niets van, maar ratten in muren en plafonds hebben hier last van. Het verstoort hun leefomgeving. Zo kun je ervoor zorgen dat ratten uit het plafond en uit de muren zullen weggaan.

In onze webshop vind je een groot assortiment met ratten verjagers. Elke rattenverjager heeft zijn eigen toepassing. Zo is de ene rattenverjager geschikt voor binnen, en is de andere rattenverjager beter buitenshuis te gebruiken. Daarnaast is de grootte van je woning en de manier van bestrijden van belang bij de keuze van een geschikte rattenverjager. In onze kennisbank vind je ook een uitgebreid artikel over het verjagen van ratten met geluid.

Ratten bestrijden met Pestor

Heb je last van ratten in de tuin, in je woning of bedrijfspand? Wacht dan niet langer en grijp snel in. Ratten planten zich namelijk erg snel voort en voordat je het weet heb je last van een hele rattenplaag. In onze webshop vind je allerlei producten om ratten te bestrijden. Je geniet bij ons van snelle levering en uitstekende retourvoorwaarden. Wil je graag nog even geadviseerd worden in je keuze? Geen probleem. Onze bestrijdingsexperts op de klantenservice helpen je graag!

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 395 reviews.