Kun je ratten verjagen met geluid?

Heb jij last van ratten en wil je deze zo snel verjagen? In dit artikel leggen we precies uit hoe je met ultrasoon geluid ratten kunt verjagen. In sommige gevallen laten ratten zich lastig vangen. Daarnaast is het gebruik van gif tegen ratten verboden. Als je muizen in huis of in de tuin hebt kan het gebruik van ultrasoon geluid soms de uitkomst bieden om ratten te bestrijden.

Direct aan de slag met het verjagen van ratten? In onze webshop vind je verschillende verjagers tegen ratten.

Effectief ratten bestrijden

Als je last hebt van ratten wil je hier zo snel mogelijk vanaf. Ratten zijn knaagdieren en hebben een grote knaagbehoefte. Ze houden hun tanden kort door te knagen aan bijvoorbeeld huisraad, etenswaren, kabels en isolatiemateriaal. Hierdoor kan schade ontstaan. Bovendien zorgt de urine en keutels voor stankoverlast. Daarnaast vormen ratten tevens een risico voor de gezondheid aangezien ze verschillende ziektes kunnen overdragen.

Ratten leven in kleine groepen. Hierdoor is de kans vrij groot dat er meerdere ratten aanwezig zijn als je er één hebt gezien of gehoord. Daarnaast vermenigvuldigen ratten zich erg snel. Hierdoor kan er binnen een mum van tijd een rattenplaag uitbreken.

Om grotere problemen met ratten te voorkomen is het verstandig om zo snel mogelijk in actie te komen. Zo zijn er verschillende soorten bestrijdingsmethodes tegen ratten. Ratten zijn slimme plaagdieren en laten zich niet altijd makkelijk vangen. Bovendien is het gebruik van gif wettelijk niet toegestaan. Het verjagen van ratten is daarom vaak een effectieve oplossing om van je rattenprobleem af te komen. Daarnaast is het tevens een diervriendelijke manier om ratten te bestrijden.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Kun je ratten verjagen met geluid?

Ratten hebben een zeer goed gehoor. Het frequentiebereik ligt tussen de 200 hertz (0,2kHz) en 90.000 hertz (90 kHz). Sommige toonhoogtes worden door ratten als vervelend ervaren. Als de plaagdieren langdurig deze geluiden horen zullen ze op zoek gaan naar een andere plek. Hierdoor is het gebruik van ultrasoon geluid een effectieve manier om ratten te verjagen. Daarnaast is het ook mogelijk om ratten te verjagen met geur.

Hoe werkt geluid om ratten te verjagen?

Geluid ontstaat door trillingen in de lucht of via het water. Zodra deze trillingen het trommelvlies bereiken kan er geluid worden gehoord. Geluidstrillingen kunnen visueel worden weergegeven. Hierin hebben de trillingen een frequentie, amplitude en een fase.

De frequentie geeft aan hoe vaak een aantal gebeurtenissen voorkomt. Dit wordt uitgedrukt in hertz (Hz). De amplitude staat voor de uitslag van de trillingen. Deze geeft aan hoe groot de afwijking is ten opzichte van de evenwichtsstand. De fase (ook wel golflengte of trillingstijd genoemd) geeft aan hoe lang (de lengte) een geluidsgolf duurt.

Geluidsgolven

De geluidsdrempel geeft aan in welke mate een geluid waarneembaar is. Dit is het geluidsniveau welke wordt uitgedrukt in decibel (dB). Hiermee wordt ook we het volume bedoeld.

Mensen kunnen geluiden horen tussen de 20 hertz (Hz) en 20.000 hertz (Hz). Per persoon kan het frequentiebereik verschillen, afhankelijk van de leeftijd, gezondheid en eventuele gehoorbeschadigingen.

Frequenties die voor het menselijk gehoor niet waarneembaar zijn wordt ultrasoon geluid genoemd. Ultrasoon geluid heeft een frequentie tussen de er 20.000 hertz (20 kHz) tot 800 miljoen hertz (800 MHz).

Het gehoor van ratten heeft een frequentiebereik tussen de 200 hertz (0,2kHz) en 90.000 hertz (90 kHz). Hiermee zijn voor ratten ultrasone geluiden waarneembaar. Daarnaast kunnen ratten ook hele lage toonhoogtes horen.

Ultrasone muizen- en rattenverjager
Rat in huis

Wanneer gebruik je geluid om ratten te bestrijden?

Als je last hebt van ratten kun je een ultrasone rattenverjager inzetten om de plaagdieren te verdrijven. Het advies is om altijd eerst te onderzoeken waar de ratten zich bevinden. Zo kun je gericht te werk gaan bij het bestrijden van ratten.

Een rat laat zich niet zo snel zien. De knaagdieren kunnen zowel ‘s nachts als overdag afwisselend actief zijn. Ratten zijn te herkennen aan verschillende signalen, waaronder:

 • Rattenkeutels
 • Knaagschade
 • Krassende geluiden
 • Rattennesten
 • Rattenhollen
 • Buiksmeer
 • Loopsporen
 • Dode ratten
 • Sterke geur

Door de rattenverjager in te zetten op plekken waar de ratten zich bevinden vergroot de je kans op succes aanzienlijk.

Ratten verjagen in huis

Binnenshuis kunnen ratten voor veel overlast zorgen. Zo kun je bijvoorbeeld aangevreten etensverpakkingen aantreffen. Daarnaast kunnen ratten zorgen voor knaagschade aan kabels en het meubilair. Als er veel ratten aanwezig zijn bestaat er tegens een kans dat er een muffe, penetrante geur in huis komt te hangen.

Het gebruik van een ultrasone rattenverjager is één van de meest effectieve middelen om ratten snel het huis uit te krijgen. Met name bij meerdere ratten werkt dit vaak goed omdat je de plaagdieren niet allemaal hoeft te vangen.

Wanneer je last hebt van ratten in huis adviseren we tevens om gebruik te maken van rattenwering. Zo voorkom je dat ratten bij je naar binnen kunnen komen.

Ratten verjagen in de tuin

Veel tuinen zijn een walhalla voor ratten. Zeker als je kippenren of duivenhok hebt of veel tuinafval verwerkt is het vaak een goede plaats voor ratten om zich te gaan nestelen. Vaak maken ratten een hol onder de schuur of tegels. Door een ondergronds hollenstelsel kunnen er verzakkingen optreden in het gazon. Daarnaast kan er knaagschade ontstaan aan planten, bomen en gewassen.

Het bestrijden van ratten uit de tuin is vaak een enorme uitdaging maar niet onmogelijk. Het verjagen door middel van ultrasoon geluid is vaak een effectieve aanpak.

Om te voorkomen dat ratten zich weer in jouw tuin gaan nestelen is het aanbevolen om zoveel mogelijk voedselbronnen weg te halen. Door je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk te maken zullen ratten zich niet snel in je tuin ophouden.

Welke rattenverjager kun je het beste gebruiken?

Er zijn verschillende rattenverjagers verkrijgbaar. Allereerst zijn er apps om met geluid ratten te verjagen. Onze ervaring is dat deze apps onvoldoende geluid produceren om ratten te verdrijven. We adviseren daarom om altijd gebruik te maken van een professionele ongedierteverjager. Deze hebben het juiste volume en toonhoogte.

De rattenverjager die je het beste kunt gebruiken is per situatie verschillend. Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je het apparaat binnen of buiten wilt gebruiken. Als je in huis ratten wilt bestrijden dien je voor elke ruimte een aparte verjager aan te schaffen. Ultrasoon geluid komt namelijk niet door de muren heen.

Wil je buitenshuis ratten uit de tuin verdrijven? Kijk dan goed naar het bereik van de ultrasone verjager. Kies bij voorkeur een apparaat dat de gehele tuin kan bereiken. Rattenverjagers die buitenshuis kunnen worden ingezet hebben een bereik die varieert tussen de 100 m² en 400 m².

In ons aanbod vind je verschillende ultrasone rattenverjagers die je kunt inzetten om ratten met geluid te verjagen.

Voordelen van een ultrasone rattenverjager

 • Diervriendelijke bestrijdingsmethode (niet dodelijk)
 • Biologische bestrijden (niet giftig)
 • Relatief goedkope oplossing
 • Eenvoudig in gebruik
 • Zowel binnen als buiten te gebruiken
 • Veilig voor kinderen en/of huisdieren
 • Verjaagd in sommige gevallen ook andere ongedierte zoals insecten

Hoe gebruik je een rattenverjager met geluid?

Sommige mensen bewerken dat het verjagen van ratten met geluid niet werkt. De kans op succes kan aanzienlijk worden verhoogd door de verjager op de juiste manier in te zetten. Het gebruik van een ultrasone verjager is heel eenvoudig. De onderstaande richtlijnen kunnen je wellicht helpen:

 • Plaats de verjager in de ruimte of omgeving waar je ratten wilt verdrijven;
 • Maak de omgeving waar je de verjager plaatst zo vrij mogelijk;
 • Plaats de verjager op een hoogte van circa één meter boven de grond.

Doorgaans duurt het circa 10 dagen voordat de ratten volledig zijn verdreven. Mocht je na deze periode toch nog ratten zien of horen dan adviseren we de instellingen aan te passen. Bij sommige rattenverjagers is de frequentie, toonhoogte en volume inregelbaar.

Kun je met geluid ook andere ongedierte verjagen?

Sommige dieren, waaronder honden, hebben een lagere gehoordrempel dan mensen. Deze dieren kunnen hoge frequenties beter horen. De gehoordrempel kan per dierensoort verschillen.

De meeste ongedierteverjagers hebben een frequentie boven de 20.000 hertz (20 kHz). Afhankelijk van de daadwerkelijke frequentie waar het apparaat op afgesteld staat kunnen deze tonen hoogbaar zijn voor honden, katten, konijnen, muizen, ratten, roofdieren, vogels, spinnen, vliegende insecten en kruipende insecten.

Is ultrasoon geluid gevaarlijk voor mensen?

Ultrasoon geluid is voor het menselijk gehoor niet waarneembaar. Het geluid is dan ook niet direct schadelijk. In sommige vallen kan het wel tot gevolgen hebben voor de gezondheid. Bij een langdurige blootstelling op een hoog volume kan gehoorbeschadiging optreden. We raden daarom aan om het geluidsniveau niet hoger in te stellen dan 75 decibel (dB).

Hoe kun je ratten verjagen?

Er zijn verschillende manieren om ratten te verjagen. Naast rattenverjagers met ultrasoon geluid zijn er ook apparaten met een elektromagnetische of ioniserende werking. Het voordeel van dit soort verjagers is dat ze ook door de muren heen kunnen. Deze apparaten zorgen namelijk voor een elektromagnetisch veld welke via de kabels door het huis loopt. Deze maakt vervolgens afwisselende pulserende vibraties die ratten onprettig vinden.

Het gebruik van elektromagnetische of ioniserende middelen is niet in alle situaties gewenst. Met name huisdieren kunnen niet altijd tegen de pulserende vibraties.

Ratten kunnen naast geluid ook worden verjaagd met geur. Zo kunnen ratten niet tegen de geur van onder andere azijn, chloor, eucalyptus, munt, uien, kamille, knoflook en peper.

Alles voor het bestrijden van ratten

Wil je snel een effectieve oplossing tegen ratten? Bij ons vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om ratten te bestrijden. Zo tref je in onze webshop de beste rattenverjagers waarmee je ratten met geluid kunt verjagen. Daarnaast hebben we diverse rattenklemmen, rattenvangkooien, voerkisten, lokmiddelen en rattenwering.

Als het niet lukt om zelf een einde te maken aan je rattenprobleem kun je ook professionele ongediertebestrijding inschakelen. Een gediplomeerde bestrijder weet precies wat er nodig is om het probleem aan te pakken. Daarnaast heeft hij professionele middelen om op effectieve wijze ratten te verjagen. Zo ben weet je zeker dat je snel van je rattenplaag af bent.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 409 reviews.