Welke vliegenlamp is geschikt voor de horeca?

Ben je benieuwd welke vliegenlampen het meest geschikt zijn voor de horeca? In dit artikel leggen we precies uit welke insectenlampen je kunt gebruiken in een grootkeuken of keuken van een hotel, restaurant of café. Daarnaast leggen we uit waar je de UV-lamp het best kunt ophangen. Tot slot geven we een aantal tips om vliegen in de horeca te bestrijden.

Wil je direct een vliegenlamp bestellen? In onze webshop vind je verschillende insectenlampen die je kunt gebruiken bij het bestrijden van vliegende insecten.

Welke insectenlamp voldoen aan de HACCP richtlijnen?

In de horeca gelden specifieke regels met betrekking tot de hygiëne. Deze wettelijke richtlijnen gelden voor onder andere horeca, grootkeukens, catering en de voedingsmiddelenindustrie zoals voedselverwerkers en voedselproducenten. HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points en is erop gericht gevarenanalyse en kritische controlepunten.

De HACCP richtlijnen beschrijven een aantal specifieke regels met betrekking tot plaagdierbeheersing. ​​Insecten kunnen bacteriën, schimmels en virussen verspreiden. Als gevolg hiervan kunnen levensmiddelen besmet raken wat een risico vormt voor de gezondheid. De hygiënecode wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteitt gehandhaafd. Wanneer de regels niet worden nageleefd kunnen er boetes tot wel € 680,- worden opgelegd.

De richtlijnen met betrekking tot het bestrijden van insecten zijn erop gericht om deze zoveel mogelijk intact te vangen. Hierbij is het belangrijk dat er geen gevaar is dat de insecten (of delen daarvan) in contact kunnen komen met het voedsel. Niet alle insectenlampen zijn geschikt voor de horeca. Daarom is het goed om te weten welke soorten insectenlampen er zijn en in welke situaties deze het beste kunnen worden ingezet.

Horecakeuken
Insectenlamp voor de horeca

Vliegenlamp het hoogspanning

Een vliegenlamp met hoogspanning wordt ook wel een elektrische insectenlamp genoemd. Het apparaat is voorzien van een blauwe UV-lamp of LED verlichting als lichtbron. Deze zorgt ervoor dat de insecten worden aangetrokken. De elektrische vliegenlamp is vaak aan twee of meerdere zijden open. Hierdoor kunnen de insecten door naar binnen vliegen.

In de elektrische vliegenlamp is een hoogspannings rooster geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de vliegen worden geëlektrocuteerd. Vervolgens vallen ze in een opvangbakje. De vliegenlamp met hoogspanning is niet geschikt op plekken waar met voedsel wordt verwerkt. Doordat de vliegen onder stroom komen te staan komt er vaak een klein beetje rook van het rooster af. Daarnaast kunnen er ook kleine delen naast het opvangbakje terecht komen.

 • Heeft vrijwel geen onderhoud nodig
 • Er zijn geen extra toebehoren vereist
 • Niet geschikt voor de horeca
 • Opvangbak dient regelmatig geleegd te worden

Vliegenlamp met kleefplaat

Een vliegenlamp met kleefplaat is veelal voorzien van een blauwe UV-lamp of LED. Deze lichtbron heeft een aantrekkelijke werking op vliegende insecten. De insecten komen in de lamp vervolgens vast te zitten aan het lijmbord.

Vliegenlampen met lijmplaten zijn uitermate geschikt voor gebruik in de horeca. Zo voldoen deze aan de HACCP richtlijnen en mogen deze vliegenlampen worden gebruikt in restaurants, keukens en andere plaatsen waar voedsel wordt verwerkt. De gevangen insecten blijven in z’n geheel vastzitten, waardoor deze geen risico vormen voor besmetting.

De kleefplaat is voorzien van langzaam opdrogende lijm. Hierdoor moet de kleefplaat periodiek vervangen te worden. Veelal is dit eens in de 4 weken.

 • Geschikt voor de horeca
 • Geurloze en geluidloze executie
 • De kleefplaten dienen regelmatig vervangen te worden

Vliegenlamp met aanzuiging

Een vliegenlamp met een aanzuigsysteem is een relatief nieuwe manier om vliegende insecten mee te vangen. Ondanks dat het niet niet veel wordt ingezet werkt deze methode erg effectief.

Net als bij andere vliegenlampen maakt deze vangmethode gebruik van een LED lamp of UV lamp. Deze trekt de vliegende insecten vanaf een afstand aan. Vervolgens worden de insecten door het aanzuigsysteem in een afgesloten bak gezogen. De vliegen zitten hierdoor opgesloten waardoor ze er niet meer uit kunnen.

Een vliegenlamp met aanzuiging is veilig te gebruiken in omgevingen waar voedsel wordt verwerkt. Hierdoor is deze soort insectenlamp geschikt om te gebruiken in de horeca.

 • Geschikt voor de horeca
 • Geurloze en geluidloze executie
 • Maakt continu geluid
 • Bakje dient regelmatig gereinigd te worden

Ons advies voor een professionele insectenlamp

Heeft jouw hotel, restaurant, café of andere horecagelegenheid veel last van vliegende insecten. Dan hebben wij voor jouw situatie een uitstekend advies. De Edialux Aura is een professionele insectenlamp die voldoet aan alle HACCP richtlijnen. Bovendien is de vliegenlamp voorzien van een fraai design. Zo hebben de gasten niet in de gaten dat je last hebt van insecten.

Deze vliegenlamp is geschikt voor het vangen van onder andere fruitvliegjes, motten, muggen, vliegen, wespen, dazen, rouwvliegjes en andere vliegende insecten.

Waar kun je een vliegenlamp het beste ophangen?

Elke situatie is uniek. Hierdoor kan er niet op voorhand worden aangegeven op welke plaats de vliegenlamp het beste kan worden opgehangen. Over het algemeen geldt dat deze het beste kan worden opgehangen in de ruimte waar met voedsel wordt gewerkt.

Allereerst is het belangrijk om de ruimte in kaart te brengen. De werkingsgraad van een vliegenlamp wordt uitgedrukt in het aantal vierkante meter (m²). Dit is het bereik waarmee de lichtbron de insecten kan aantrekken. In de regel geldt: hoe groter de wattage, hoe groter het bereik van de insectenlamp. In grootkeukens of fabrieken is het soms nodig om twee of meerdere insectenlampen tegelijk op te hangen.

Voor optimaal effect kan de vliegenlamp het beste op plafondhoogte worden opgehangen. Doorgaans is dit circa 2 meter vanaf de grond. Voorkom dat de insectenlamp wordt geplaatst in de directe luchtstroom. Hang de lamp dus niet op in de buurt van ramen, deuren of ventilatieopeningen. Daarnaast is het aanbevolen om lichtbronnen in de nabije omgeving te doven.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Wat kun je doen tegen vliegen in de horeca?

Insecten komen af op voedsel. In de horeca wordt nou eenmaal veel met voedsel gewerkt. Hierdoor zijn de keukens van hotels, restaurants en cafés een walhalla voor insecten. Met name in de zomer als er meer insecten zijn kan dit nog wel eens voor overlast zorgen. Toch zijn er een aantal zaken die je als kok, manager of eigenaar kunt doen tegen vliegen. Zo voorkom je dat zowel je werknemers als gasten overlast ondervinden van plaaginsecten.

 • Bewaar voedsel op afgesloten plekken. Laat geen etenwarenen onnodig buiten de koeling staan.
 • Sluit het afval af. Doe afval in afgesloten containers. Rottend fruit en groente hebben een enorme aantrekkingskracht op insecten.
 • Zorg voor een goede hygiëne. Leeg de vuilnisbakken regelmatig. Ruim kruimels en (etensresten altijd zo snel mogelijk op. Veeg of dweil regelmatig de vloeren. Maak de randjes onder de werktafels en apparatuur regelmatig schoon.
 • Maak gebruik van horren voor de ramen om de omgeving te ventileren.
 • Gebruik zonnewering om de omgeving donkerder te maken. Insecten komen onder andere af op licht.
 • Houdt de keukendeuren zoveel mogelijk gesloten. Maak bijvoorbeeld gebruik van een klapdeur die automatisch sluit of deurdrangers.
  Maak gebruik van professionele vliegenlampen om de vliegen mee te vangen.

Professionele bestrijder inschakelen?

Lukt het niet om de vliegen zelf te bestrijden? Of wil je advies voor een gerichte aanpak in jouw situatie? Wij brengen je vrijblijvend in contact met een gecertificeerde bestrijder bij jou in de buurt. Een ervaren weet het probleem snel in kaart te brengen en met een gerichte oplossing te komen. Zo weet je zeker dat jouw hotel, restaurant of café snel weer vrij is van vliegen en andere insecten.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 395 reviews.