Hoe kun je vlooien bestrijden?

Heb je last van vlooien in huis, of heeft je hond, kat of een ander huisdier last van vlooien? Wacht dan niet te lang en kom direct in actie. Vlooien leggen veel eitjes die snel uitkomen, wat je problemen alleen maar zal verergeren. De vlooien van je huisdieren kunnen ook op jou overspringen. Heb je vlooien ontdekt? Geen paniek, wij helpen je verder. In dit artikel lees je precies wat je kunt doen tegen vlooien.

Vlooien bestrijden

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn minuscule parasieten. De term ‘vlooien’ is het meervoud van vlo. Vlooien leven op huisdieren zoals honden en katten, maar ook andere dieren kunnen last hebben van vlooien. Daarnaast kunnen vlooien ook op mensen overspringen.

Als jij of je huisdier last heeft van vlooien, kunnen er diverse problemen ontstaan. Vlooien bijten namelijk in de huid om zich te voeden met bloed. Een vlooienbeet kan flinke jeuk veroorzaken, wat de reden is dat huisdieren met vlooien vaak aan zichzelf krabben.

Naast jeuk kunnen vlooien ook wormen veroorzaken. Vlooien kunnen namelijk lintwormen met zich meedragen. Als je hond, kat, ander huisdier of zelfs je kind een vlo inslikt, kan er een lintwormbesmetting ontstaan.

Vlooien planten zich razendsnel voort. Wanneer een vrouwelijke vlo zich met bloed heeft gevoed, legt ze ongeveer 50 eitjes per dag in de vacht van haar gastheer. De eitjes rollen vaak uit de vacht en komen terecht in je huis. Een enkele vlo kan dit zo’n 100 dagen volhouden, waardoor je van een enkele vlo duizenden vlooien kunt krijgen.

Een vlooienei komt na 2 tot 4 dagen uit. De larven uit deze eitjes verstoppen zich op een donkere plek, zoals in een kier of gat in je woning. De larven voeden zich met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. De larven van de vlooien hebben onder gunstige omstandigheden ongeveer 2 tot 3 weken nodig om te verpoppen.

Wanneer de omstandigheden voor de vlooien niet gunstig zijn, kunnen ze in de cocon blijven wachten tot jij of je huisdier terugkomt. Bijvoorbeeld wanneer je terugkomt van vakantie. Op dat moment kunnen alle vlooien tegelijk uitkomen en heb je een flinke vlooienplaag te pakken.

Welke soorten vlooien zijn er?

Er zijn veel soorten vlooien, in totaal worden er zo’n 2500 soorten beschreven. Gelukkig hebben we in Nederland en België geen last van al deze soorten. We kennen hier zo’n 50 soorten vlooien. Hoewel de soorten vlooien verschillen, hebben ze allemaal dezelfde levenswijze. Ze voeden zich met het bloed van hun gastheer, meestal een warmbloedig dier met een dikke vacht.

Ondanks dat er in ons land zo’n 50 soorten vlooien actief zijn, zijn de meest bekende soorten in Nederland en België de kattenvlo, de mensenvlo en de hondenvlo. Hoewel de naam niet zo doet vermoeden, is de kattenvlo de meest voorkomende vlooiensoort waar zowel katten als honden last van hebben.

Vlooien bij huisdieren

Hoewel ook mensen last kunnen hebben van vlooien, zijn het voornamelijk dieren die met vlooien te maken krijgen. Dit geldt niet alleen voor katten en honden, maar ook konijnen, vogels en andere huisdieren kunnen besmet raken met vlooien. Huisdieren kunnen erg veel last ondervinden van een vlooienbesmetting. Vlooien bijten namelijk in de huid om zich te voeden, wat intense jeuk bij de dieren kan veroorzaken.

Hoe komen huisdieren aan vlooien?

Huisdieren kunnen op veel manieren last krijgen van vlooien. Veel mensen denken dat hun kat of hond last krijgt van vlooien door contact met een ander dier. In de praktijk komt dit vrijwel nooit voor. Een vlooienbesmetting ontstaat meestal doordat er vlooien in je huis terecht komen. Dit kan via je schoen zijn (wanneer je op een plek hebt gelopen waar vlooien waren), maar ook doordat er dieren op bezoek zijn geweest die vlooien hebben.

Ook kan je kat of hond besmet worden op de opvang, of bijvoorbeeld bij de trimsalon. Als laatste optie kan het zijn dat je last hebt van ongedierte zoals ratten of muizen. In dat geval kunnen zij ook veroorzaker zijn van vlooien in je woning.

Vlooien bestrijden bij honden

Vlooien bestrijden bij honden

Heeft je hond last van vlooien? Dat herken je snel doordat hij zich waarschijnlijk heel erg begint te krabben en te bijten. Een vlooienbesmetting jeukt voor een hond namelijk ontzettend. Sommige honden krabben zichzelf zo erg, dat ze er zelfs van kunnen gaan bloeden. Ook kunnen honden een vlooienallergie ontwikkelen waardoor de klachten alleen maar erger worden. Dat je moet ingrijpen wanneer je hond last heeft van vlooien, is dus wel duidelijk. Maar waar begin je?

Als je effectief vlooien bij je hond wil bestrijden, is het van belang niet alleen de hond vlo-vrij te maken, maar vooral ook de omgeving. Denk hierbij aan je woning, maar ook bijvoorbeeld aan de auto waarin je de hond wel eens vervoert. Wanneer je hond last heeft van vlooien zitten er namelijk maar ongeveer 5% van de vlooien op de hond. De andere 95% van de vlooien zitten in de leefomgeving van de hond.

Ook is het belangrijk om niet alleen de volwassen vlooien te bestrijden, maar ook te strijden tegen de eiren, larven en poppen. Van een vlooienbesmetting is namelijk vaak maar 10% een volwassen vlo, terwijl de rest bestaat uit de andere stadia. Als je alleen de volwassen vlooien aanpakt, heb je dus binnen no-time weer last van vlooien.

Producten om vlooien te bestrijden bij honden

Wanneer je last hebt van vlooien bij een hond, is het belangrijk om de hond vlo-vrij te maken. Een hond heeft namelijk erg veel last van vlooien in zijn vacht. Naast je de hond vlo-vrij maakt, is het ook belangrijk om de omgeving te behandelen. Eerst vertellen we je meer over de producten die je kunt inzetten om de hond vrij van vlooien te maken.

Anti-vlooien pipetten voor honden

Anti-vlooien pipetten bevatten een vloeibaar middel die je kunt druppelen in de vacht van de hond. Deze druppels zorgen ervoor dat vlooien, maar ook andere parasieten, zullen sterven en je hond minder interessant zullen vinden. Vlooienpipetten dien je meestal eens in de paar weken of maanden aan te brengen om ervoor te zorgen dat je hond vlo-vrij blijft.

In ons assortiment vind je de anti-vlooien pipetten van het merk The Pet Doctor. Het mooie van deze pipetten is dat ze volledig vrij zijn van chemische insecticiden. Het middel maakt een laagje om de vlooien, eitjes, larven en poppen heen en zorgt ervoor dat ze van de hond afvallen. Lees voordat je een anti-vlooien middel gebruikt altijd goed de informatie door om te checken of het product ook geschikt is voor jouw hond.

Vlooienband voor honden

Een vlooienband is een handig middel om vlooien op je hond te bestrijden, en te voorkomen dat je hond last krijgt van vlooien. Wat zo handig is aan zo’n band, is dat hij super makkelijk te gebruiken is. Een vlooienband kun je vaak in verschillende maten bestellen, en daarnaast kun je hem vaak ook nog op maat knippen als hij te groot is. Daarnaast blijft een vlooienband vaak maanden actief! De vlooienbanden van het merk The Pet Doctor in onze webshop zijn ook nog eens helemaal gifvrij. Zo hoef je je geen zorgen te maken om je hond. Je kunt deze vlooienbanden uitstekend combineren met shampoo of lotion van het merk om een optimaal resultaat te bereiken.

Shampoo en lotion voor honden

Naast vlooiendruppels en vlooienbanden kun je ook gebruikmaken van shampoo of lotion om vlooien te bestrijden en te voorkomen. Door je hond elke paar weken te wassen met een anti-vlooienshampoo dood je vlooien in alle stadia, en zorg je er daarnaast voor dat de hond minder aantrekkelijk wordt voor vlooien. Lees voordat je shampoo of lotion bestelt altijd goed de informatie door. Niet elk product is namelijk geschikt voor elke hond.

Anti-vlooien spray

Ook zijn er sprays beschikbaar die helpen tegen vlooien op je hond. Verwar deze spray niet met omgevingsspray tegen vlooien, dat is namelijk een compleet ander product. Met de anti-vlooien spray van The Pet Doctor kun je jouw hond insprayen om ervoor te zorgen dat vlooien dood neervallen en de hond voorlopig vlo-vrij blijft. Lees voordat je een anti-vlooienmiddel voor je hond gaat inzetten altijd goed de informatie door om te bepalen of het product geschikt is voor jouw hond.

Vlooien bestrijden bij katten

Vlooien bestrijden bij katten

Als je merkt dat je kat last heeft van vlooien, is het belangrijk om snel in te grijpen. Vlooien kunnen namelijk wel 50 eitjes per dag leggen en houden dit zo’n 50 tot 100 dagen vol. Hoe langer je dus niet ingrijpt, hoe groter het vlooienprobleem gaat worden. Daarnaast is het voor de kat heel vervelend om besmet te zijn met vlooien. Een vlooienbeet jeukt namelijk ontzettend bij zo’n beestje en daarnaast kan er vlooienallergie optreden. Maar wat moet je doen in zo’n situatie?

In eerste instantie denk je er natuurlijk aan om de kat te behandelen met anti-vlooienmiddel. Dat is een goede gedachte! Maar vergeet zeker niet om ook de omgeving van de kat te behandelen. 95% van de vlooien, eitjes, larven en poppen vallen namelijk van de kat af en belanden ergens in zijn leefomgeving. Als je alleen de kat behandelt, heb je dus binnen no-time weer last van vlooien.

Er zijn tal van middelen tegen vlooien beschikbaar voor katten. Bij Pestor zijn we fan van het merk The Pet Doctor. Dat komt doordat dit kwalitatief goede producten zijn die uitstekend in onze selectie van kwalitatieve producten vallen.

Anti-vlooien pipetten voor katten

Anti-vlooien pipetten voor katten zijn van die druppeltjes voor in de vacht van de kat. Deze druppels zorgen ervoor dat bestaande vlooien zullen sterven, maar dat de kat ook voor nieuwe vlooien niet meer aantrekkelijk is. Een pipet werkt vaak meerdere weken. Daarnaast zijn er pipetten beschikbaar die geen chemische insecticiden bevatten. De anti-vlooien pipetten van The Pet Doctor zijn hier een voorbeeld van. Lees voordat je een anti-vlooienmiddel voor je kat gaat inzetten altijd goed de informatie door om te bepalen of het product geschikt is voor jouw kat.

Vlooienbanden voor katten

Vlooienbanden zijn uitstekende middelen om vlooien te bestrijden bij katten. Daarnaast zorgt zo’n band ervoor dat vlooien de kat met rust zullen laten. Vlooienbanden zijn vaak in meerdere maten beschikbaar, maar ook kun je ze vaak op maat knippen zodat ze geschikt zijn voor jouw kat. Veel vlooienbanden blijven weken tot soms wel maanden actief. De vlooienbanden voor katten van het merk The Pet Doctor zijn vrij van chemische insecticide en werken ook nog eens tegen andere soorten insecticiden. Lees voordat je een anti-vlooienmiddel voor je kat gaat inzetten altijd goed de informatie door om te bepalen of het product geschikt is voor jouw kat.

Shampoo en lotion voor katten

Naast vlooienbanden en pipetten, kun je bij katten ook gewoon shampoo en lotion gebruiken om vlooien tegen te gaan. Deze producten zijn daarnaast ook vooral een hele goede toevoeging op pipetten of vlooienbanden om de vlooien super effectief te bestrijden. De shampoo en lotion van The Pet Doctor zijn geschikt voor zowel honden als katten. Met 1 flesje kun je dus meerdere huisdieren behandelen. Lees voordat je een anti-vlooienmiddel voor je kat gaat inzetten altijd goed de informatie door om te bepalen of het product geschikt is voor jouw huisdier.

Anti-vlooien spray

Naast shampoo, banden en pipetten zijn er ook sprays beschikbaar die je kunt gebruiken om vlooien op je kat te bestrijden. Verwar deze spray achter niet met de spray voor de omgeving, dat is namelijk een ander product met een andere werking. Met de anti-vlooien spray voor katten van The Pet Doctor kun je jouw kat insprayen om ervoor te zorgen dat vlooien zullen sterven en de kat voorlopig vrij is van vlooien. Lees voordat je een anti-vlooienmiddel voor je kat gaat inzetten altijd goed de informatie door om te bepalen of het product geschikt is voor jouw huisdier.

Het bestrijden van vlooien in huis

Wanneer je jouw hond of kat hebt behandeld met een vlooienmiddel is het tijd om de leefomgeving van de hond of kat vrij te maken van vlooien. Maak hierbij niet alleen de hondenmand of kattenmand schoon, maar het liefst het hele huis en ook de andere plekken waar het huisdier komt. Maar 5% van de vlooien zitten namelijk op het dier, en de andere 95% van de vlooien bevinden zich in de leefomgeving van het dier. Als je jouw huisdier dus vrij maakt van vlooien maar verder geen actie onderneemt, zul je de problemen dus niet voldoende oplossen en vanzelf weer last krijgen van vlooien.

Om de leefomgeving vrij te maken van vlooien, zijn er verschillende stappen die je dient te ondernemen. Wij hebben deze voor je uitgeschreven.

Schoonmaken

Begin met het huis goed schoon te maken. Stofzuig het hele huis, de bank en alle andere plekken waar vlooien kunnen zitten. Verwijder na het stofzuigen meteen de stofzuigerzak uit de stofzuiger. Plak de stofzuigerzak dicht met tape, en gooi de zak direct weg. Doe dit het liefst in een container buitenshuis, bijvoorbeeld de grijze container.

Gebruik omgevingsspray tegen vlooien

Gebruik omgevingsspray tegen vlooien in alle naden, kieren en andere plekken waar de vlooien zich schuil houden. Gebruik deze spray daarnaast ook op het tapijt en op de mand of slaapplek van je huisdier. Omgevingsspray tegen vlooien zorgt ervoor dat vlooien die niet op het huisdier zitten worden gedood. Gebruik omgevingsspray nooit om je huisdier mee in te sprayen. Daarvoor zijn andere sprays beschikbaar.

Wassen

Neem alles uit je woning dat wasbaar is en was dit op 60 graden celcius. Check hierbij wel altijd eerst natuurlijk even of je het product dat je wast wel zo heet kunt wassen. De temperatuur van deze was zorgt ervoor dat de aanwezige vlooien zullen sterven. Na het wassen hang je de wasgoed het liefst even buitenshuis zodat er even geen nieuwe vlooien op kunnen springen. Nadat je de omgeving hebt behandeld met omgevingsspray en hebt schoongemaakt, kun je het wasgoed weer naar binnen halen.

Vlooien voorkomen

Nu je hebt gelezen hoe je vlooien kunt bestrijden, wil je vast en zeker liever voorkomen dat je last krijgt van vlooien. Wij raden aan om hiervoor preventief anti-vlooien middelen te gebruiken. Of het nu pipetten, spray, shampoo of vlooienbanden zijn, alle producten zorgen er ook voor dat jouw huisdier vlo-vrij blijft. Bijkomend voordeel is dat deze producten ook vaak werken tegen teken! Check wel altijd even goed de productinformatie. Niet elk product werkt namelijk even lang en niet elk product is in elke situatie geschikt. Heb je een vraag over een van de vlooienproducten? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 360 reviews.