Hoe gebruik je een woelmuizenval/roelrattenval?

Een woelmuizenval of woelrattenval is een effectief middel om plaagdieren onder de grond te bestrijden. Als er een woelmuis of woelrat zich bij jou in de tuin heeft gevestigd lukt het soms nog deze te verjagen met een geurmiddel. Als een woelmuis of woelrat zich in het territorium heeft gevestigd is dit vaak lastiger.

Hoe gebruik je een woelmuizenval/woelrattenval?

Als je woelmuizen of woelratten wilt bestrijden is het belangrijk dat je de klem of val op de juiste manier inzet. Zodoende vergroot je de kans op succes. Elke val heeft vaan een specifieke gebruiksaanwijzing, die is gebaseerd op de constructie van de val. De onderstaande stappen zijn algemeen van aard en kunnen je wellicht helpen bij het inzetten van een woelmuizenval of woelrattenval.

  • Breng de tunnel in kaart door met een prikstok (of een ander scherp metalen voorwerp) dicht in de buurt van de ingang of hoopje aarde te prikken. Als de prikstok makkelijk de grond in gaat duidt dit erop dat er een tunnel aanwezig is.
  • Maak vervolgens een gat die groot genoeg is om de val in te plaatsen.
  • Plaats de val met de opening in de richting van de tunnel
  • Zet de val op spanning door de hendel over te halen of de klem op scherp te zetten
  • Plaats voorzichtig losse aarde of bladeren rondom de val om tocht en lichtinval tegen te gaan.

Als je de val geplaatst hebt is het aanbevolen om deze regelmatig te controleren. Op de meeste vallen is aan de handel te zien of er een woelmuis of woelrat gevangen is.

Soms kan het helpen om extra aas te gebruiken. Voor het vangen van woelmuizen en woelratten helpt het vaak om aan de slag te gaan met selderij, aardappelen of wortels.

Gebruik bij het plaatsen van de val altijd (rubber)handschoenen. Zo voorkom je dat geur van mensen op de val achterblijft. Woelmuizen en woelratten hebben namelijk en zeer goed reukvermogen en kunnen door deze geur worden weggejaagd.

Als de val enkele dagen geen vangst heeft opgeleverd is de gang meestal niet meer actief. Advies is dan om de woelmuizenval of woelrattenval op een andere plek te zetten.

Wanneer gebruik je een woelmuizenval/woelrattenval?

Een woelmuizenval of woelrattenval kan vrijwel altijd worden ingezet. Doorgaans is de herfst en de winter de beste periode om woelmuizen en woelratten te bestrijden. In deze seizoenen zijn de voedselvoorraden meestal schaars. Hierdoor is de kans groter dat de plaagdieren op het aas afkomen. Een woelmuizenval of woelrattenval kan worden doorgaans worden gebruikt tegen woelmuizen, woelratten en mollen.

Ondanks dat de woelmuizenval of woelrattenval in de grond zit kan dit een risico vormen. Nieuwsgierige kinderen en/of huisdieren kunnen door de val gewond raken. We raden het daarom af om een dergelijke val te gebruiken als deze voor kinderen en andere dieren gemakkelijk toegankelijk is.

Welke woelmuizenval/woelrattenval kun je het beste gebruiken?

De val die je het beste kunt gebruiken verschilt per situatie. In de regel kan er onderscheid worden gemaakt tussen vangende en dodende bestrijdingsmethodes tegen woelmuizen en woelratten.

Wil je de woelmuizen of woelratten doden? Dan kun je het beste gebruik maken van een woelmuizenklem of woelrattenklem. In de volksmond wordt dit ook wel een mollenklem genoemd omdat er ook mollen mee gevangen kunnen worden. Zodra een woelmuis of woelrat door de klem heen loopt gaat deze af. De krachtige veer zorgt ervoor dat het plaagdier opslag dood is. Hierdoor ondergaat het dier geen onnodig lange lijdensweg.

Als je woelmuizen of woelratten levend wilt bestrijden dan is een levende val vaak de beste oplossing. Dit is tevens een diervriendelijke manier van bestrijding. Dit type val heeft vaak de form van een koker. Zodra een plaagdier de val in loopt sluit het zwaaiklepje zodat de muis of rat opgesloten zit. Vervolgens kan het gevangen dier elders worden vrijgelaten.

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 381 reviews.