Hoe gebruik je een dazenval?

Een dazenval kan worden gebruikt om dazen, steekvliegen, paardenvliegen en wespen te bestrijden. Een dazenval is een effectieve methode om de populatie van dazen op een bepaald terrein te verminderen.

Hoe ziet een dazenval eruit?

De dazenval wordt gekenmerkt door de zwarte bal. Deze wordt doorgaans opgehangen aan een statief waardoor de bal vrij kan bewegen. Over de bal is een mantel getrokken. Deze heeft de vorm van een piramide.

De lokbal steekt voor ongeveer de helft onder de bal uit. Soms zijn er reflecterende oppervlakken op de mantel te zien. Deze zijn bedoeld om de aandacht te trekken. Boven aan de mantel bevinden zich de fuik en het reservoir. Hierin worden de dazen, wespen en andere insecten gevangen. Er zijn ook dazenvallen die werken met lijm. Deze zorgt ervoor dat de dazen en andere insecten aan de bal blijven plakken.

Wat is de werking van een dazenval?

De zwarte bal van de dazenval dient als lokmiddel. Dazen komen af op warmte en beweging. De zwarte bal wordt door de zon opgewarmd. Daarnaast hangt de dazenval vrij aan een statief waardoor deze door de wind heen en weer beweegt. De warmtestraling en beweging zorgen ervoor dat de dazenval lijkt op een grazend dier.

In het geval van een dazenval met lijm zal de insect blijven plakken wanneer deze op de bal landt. Bij een dazenval met een mantel of net zal de daas eerst proberen te bijten. Vervolgens zal de daas weer weg willen vliegen. De daas vliegt dan omhoog waardoor deze door de trechter met fuik heen gaat. Vervolgens komt de daas in het reservoir waaruit hij niet meer kan ontsnappen.

Het voordeel van een dazenval is dat de bron van het probleem wordt aangepakt. In de dazenval worden alleen de bijtende vrouwtjes gevangen. De mannelijke dazen blijven hierdoor over. Hierdoor zal er geen voortplanting meer plaatsvinden. Dit zorgt ervoor dat de aanwezigheid van dazen in de omgeving aanzienlijk kan worden verminderd.

Waar plaats je een dazenval?

Een dazenval kan het beste worden opgehangen op een open plek. Plaats de dazenval bij voorkeur op plekken waar mensen en dieren vaak buiten zijn. Denk bijvoorbeeld aan grasvelden of weiden. Vermijd dat de val wordt opgehangen in de buurt van obstakels, zoals bomen, struiken en gebouwen. Dit zorgt ervoor dat de beweging van de val belemmerd wordt.

De ideale hoogte om een dazenval op te hangen is tussen de 1,5 en 2 meter boven de grond. Dit is namelijk de hoogte waar dazen veelal rondvliegen op zoek naar een prooi.

Wat kun je doen met de vangst?

Wanneer het reservoir vol zit, dien je de val leeg te maken. Het reservoir kan in zijn geheel uit de val worden genomen. Aangezien er nog levende dazen in het reservoir kunnen zitten is het belangrijk om deze te verdrinken. Dit zorgt ervoor dat de dazen je niet kunnen bijten.

Het reservoir kan doorgaans in zijn geheel in het water worden gezet. Dazen verdrinken niet in gewoon water. Door afwasmiddel aan het water toe te voegen wordt de oppervlaktespanning van het water verlaagd. Hierdoor verdrinken de dazen sneller.

Hoe kun je een dazenval schoonmaken?

Voor een optimale werking is het belangrijk om de fuik en het reservoir eens per week schoon te maken. Hiervoor kun je een sopje met afwasmiddel gebruiken. Vermijd het gebruik van heet water en agressieve schoonmaakmiddelen. Zorg ervoor dat de fuik en het reservoir droog zijn voor gebruik. De zwarte bal kan stof vangen. Deze kun je af en toe schoonmaken met (koud) water.

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 381 reviews.