Groene aanslag op tegels is een veelvoorkomend probleem. Vooral in de herfst, winter en het voorjaar kunnen tegels snel last krijgen van groene aanslag. Dit ziet er niet alleen slordig uit, maar kan ook zorgen voor een glad en gevaarlijk oppervlak.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen. In dit blog leggen we uit hoe groene aanslag op tegels ontstaat, welke methoden effectief zijn en welke producten je kunt gebruiken. Ook bespreken we de voor- en nadelen van elke methode, zodat je zelf de beste manier kunt kiezen om groene aanslag van je tegels te verwijderen.
Wat is groene aanslag?
Groene aanslag is een groen laagje, of een groene waas, dat je vaak in het najaar, de winter of het voorjaar ziet. Groene aanslag is een laag van algen, mossen en schimmels die zich vormt op verschillende oppervlaktes. Meestal kun je groene aanslag vinden op tegels, bestrating, hout of andere objecten buitenshuis die langdurig vochtig kunnen blijven. Groene aanslag komt vooral voor op plekken die veel in de schaduw zitten. Denk aan bijvoorbeeld de tuin, een terras of een oprit waar niet vaak direct zonlicht op staat.
Groene aanslag is meestal ongewenst. Het ziet er in een goed verzorgde tuin of oprit niet mooi uit. Maar dat is niet het enige nadeel. Groene aanslag zorgt er ook voor dat het oppervlak glad wordt. Als je groene aanslag op de tegels hebt, kun je snel uitglijden en jezelf bezeren. Vooral op looppaden is dit natuurlijk een probleem dat je zo snel mogelijk dient op te lossen.
Hoewel groene aanslag dus vaak niet mooi staat, en het voor gevaarlijke situaties kan zorgen, kan het voor je tegels of bestrating verder niet heel veel kwaad. Het brengt geen schade aan. Wel kan groene aanslag bij langdurige aanwezigheid op tegels in de poriën van het materiaal trekken. Hierdoor wordt het verwijderen van de groene aanslag steeds lastiger. Groene aanslag snel verwijderen is dus niet alleen een verstandige keuze omdat het veiliger is, maar ook omdat je hiermee erger kunt voorkomen.

Hoe ontstaat groene aanslag op tegels?
Groene aanslag ontstaat op tegels doordat er algen, mossen en schimmels groeien op vochtige en schaduwrijke plekken. Verschillende factoren hebben hier invloed op, zoals het weer, de locatie van de tegels en het materiaal waar de tegels van zijn gemaakt.
De belangrijkste oorzaak van groene aanslag is vocht. Wanneer regenwater of vocht niet snel genoeg opdroogt, zorgt dit voor de ideale omstandigheden voor algen om zich te ontwikkelen. Dit is dan ook waardoor je groene aanslag vooral in de herfst, winter of lente ziet. Het is dan kouder waardoor het vocht minder snel opdroogt en algen meer kansen krijgen om te groeien op je tegels.
Ook gebrek aan zonlicht zorgt voor snellere groei van groene aanslag. De zon zorgt er namelijk voor dat het vocht sneller opdroogt waardoor je minder snel groene aanslag krijgt. Op plekken waar weinig zon komt, verdampt het vocht minder snel, waardoor groene aanslag langer de kans krijgt om te ontwikkelen.
Het materiaal van de tegels kan ook invloed hebben op de groei van groene aanslag. Poreuze tegels en klinkers nemen sneller vocht op. Hierdoor kunnen algen zich beter hechten aan de tegels. Daarnaast hebben ruwe tegels veel grip. Hierdoor kunnen algen zich daar goed aan hechten. Bij gladde en gecoate tegels zul je dan ook minder snel last krijgen van groene aanslag.
Als laatste kunnen ook bladeren, modder en andere organische materialen bijdragen aan het ontstaan van groene aanslag. Deze materialen kunnen namelijk vocht vasthouden en voedingsstoffen bieden voor algen en mossen. Hierdoor kun je sneller last krijgen van groene aanslag als je bijvoorbeeld bladeren of modder niet tijdig verwijdert van je tegels.
Waar ontstaat groene aanslag?
Groene aanslag ontstaat dus vooral op vochtige en schaduwrijke plekken. Hoe minder zonlicht er komt, hoe makkelijker de algen kunnen groeien en hoe sneller je last krijgt van groene aanslag. Veel voorkomende plekken waar groene aanslag groeit zijn:
- Tegels en bestrating;
- Houten vlonders en schuttingen;
- Daken en dakpannen;
- Teunmeubelen;
- Muren en gevels;
- Trappen en opstapjes.
Op de ene plek kan groene aanslag meer kwaad dan op de andere plek. Over het algemeen zorgt groene aanslag ervoor dat de ondergrond erg glad kan worden. Heb je dus last van groene aanslag op je tegels, trap, vlonder, opstapje of een andere plek waar je loopt? Dan is het extra belangrijk om het zo snel mogelijk te verwijderen.
Hoe verwijder je groene aanslag van tegels?
Nu we hebben geleerd wat groene aanslag is, en hoe het ontstaat, gaan we dieper in over hoe je groene aanslag kunt verwijderen van je tegels of bestrating. In de meeste gevallen kun je dit namelijk gewoon zelf, als je de juiste stappen volgt om de groene aanslag van je tegels te verwijderen. Er zijn veel verschillende manieren om groene aanslag van je tegels te verwijderen. Hieronder leggen we je alle methodes uit.

Groene aanslag van tegels verwijderen met groene zeep
Je kunt groene aanslag van je tegels verwijderen met groene zeep. Groene zeep is een effectief en milieuvriendelijk middel dat goed werkt om groene aanslag van tegels te verwijderen. Groene zeep breekt het organische materiaal in de aanslag af. Hierdoor laten algen en mossen makkelijker los van de tegels. Daarnaast wordt er een laagje op het oppervlak achter gelaten waardoor nieuwe aanslag minder snel terugkomt. Wil je nog effectiever aan de slag? Gebruik dan ook meteen soda. Dit verstrekt het effect omdat het het vuil los weekt en schimmels doodt.
Stappenplan voor groene aanslag verwijderen met groene zeep
Groene aanslag verwijderen met groene zeep is vrij makkelijk zelf te doen. Met onderstaande stappen, ga je goed aan de slag!
- Maak een mengsel van soda en groene zeep: meng ongeveer 5 eetlepels groene zeep met 5 eetlepers soda in een emmer en doe hier ongeveer 10 liter warm water bij. Roer het mengsel goed door elkaar zodat de groene zeep en de soda oplossen in het water.
- Breng het mengsel aan op je tegels of bestrating: giet je mengsel over de stenen waar je last hebt van groene aanslag. Gebruik vervolgens een bezem of borstel om het mengsel goed aan te brengen en in te laten werken.
- Laat de groene zeep intrekken: vervolgens dien je even geduld te hebben. Laat het mengsel ongeveer 30 minuten inwerken zodat de groene aanslag losweekt. Als je hele erge aanslag hebt, kun je het wat langer laten intrekken.
- Schrob je tegels schoon: schrob vervolgens de tegels schoon met een bezem of borstel. Gebruik voldoende water zodat je alle zeepresten verwijderd. Zo zorg je ervoor dat je geen gladde tegels houdt.
De voor- en nadelen van het schoonmaken van je tegels met groene zeep
Net als elke andere methode heeft het verwijderen van groene aanslag van je tegels met groene zeep voor- en nadelen. De voor- en nadelen hebben wij voor je opgesomd:
Voordelen
- Milieuvriendelijk en veilig voor dieren en planten
- Eenvoudig te gebruiken
- Voorkomt snelle terugkeer van groene aanslag
- Betaalbaar en makkelijk te verkrijgen
Nadelen
- Niet effectief genoeg als je hardnekkige aanslag hebt
- Als je niet goed afspoelt, kan er een glad laagje achterblijven
- Langere inwerktijd dan professionele middelen
- Je dient zelf flink te schrobben

Groene aanslag van tegels verwijderen met schoonmaakazijn
Je zult het vaak op internet lezen, of van een buurman horen, schoonmaakazijn werkt tegen groene aanslag. Schoonmaakazijn tegen groene aanslag inzetten kent echter verschillende risico’s. Schoonmaakazijn heeft een ontvettende en licht bijtende werking. Dit werkt goed tegen groene aanslag, maar is slecht voor het milieu en de ondergrond waarop het wordt aangebracht. Het is in Nederland dan ook niet toegestaan om schoonmaakazijn te gebruiken tegen groene aanslag.
Werkt schoonmaakazijn tegen groene aanslag op tegels?
Schoonmaakazijn werkt tegen groene aanslag op tegels. Het azijnzuur tast de celstructuur van algen en mossen aan. Hierdoor verdwijnt de groene aanslag. Echter is dit helaas maar van korte duur. Het azijnzuur is daarnaast schadelijk voor de voegen tussen tegels, omdat het zuur kalk oplost. Hierdoor kunnen de tegels en de bestrating poreuzer worden en krijgt het steeds sneller last van groene aanslag.
Niet alleen is schoonmaakazijn dus maar een korte- en tijdelijke oplossing tegen groene aanslag op tegels, ook zorgt het ervoor dat je op den duur meer last kan krijgen van groene aanslag én is het schadelijk voor het milieu.
Waarom wordt het gebruik van schoonmaakazijn afgeraden?
Er zijn verschillende redenen waarom we het gebruik van schoonmaakazijn tegen groene aanslag op tegels afraden. Hieronder hebben we deze bezwaren opgesomd.
- Schadelijk voor het milieu: azijnzuur uit schoonmaakazijn is schadelijk voor planten, insecten en andere organismen. Door het te gebruiken tegen groene aanslag, komt het in de bodem terecht en breng je schade toe aan het milieu.
- Gevaarlijk voor dieren: dieren die in aanraking komen met schoonmaakazijn, kunnen daar flinke klachten van krijgen. Het zuur zorgt voor brandwondjes aan de pootjes en als ze het oplikken, kan het schade toebrengen aan de mond, maag en slokdarm.
- Niet toegestaan als bestrijdingsmiddel: volgens het RIVM is het inzetten van schoonmaakazijn tegen groene aanslag niet toegestaan.
- Kan tegels en bestrating beschadigen: schoonmaakazijn kan de voegen tussen tegels en natuurstenen aantasten. Hierdoor worden ze poreuzer. Dit zorgt ervoor dat je sneller last gaat krijgen van groene aanslag.
- Tijdelijke werking: schoonmaakazijn heeft geen beschermende of preventieve werking. Hierdoor komt de groene aanslag vaak snel weer terug.
- Gevaarlijk voor luchtwegen en ogen: schoonmaakazijn kan gevaarlijk zijn voor luchtwegen en ogen. Dit geldt voor zowel mensen als dieren.

Groene aanslag van tegels verwijderen met een hogedrukreiniger
Je tegels schoonspuiten met een hogedrukreiniger kan helpen tegen groene aanslag. De krachtige waterstraal zal de groene aanslag doen verdwijnen waarna je tegels weer schoon zijn. Toch heeft deze methode niet alleen maar voordelen. In sommige gevallen kan het zelfs meer goed dan kwaad doen en bijvoorbeeld je tegels erg beschadigen.
Op wat voor tegels kun je een hogedrukreiniger gebruiken tegen groene aanslag?
Of je een hogedrukreiniger kunt gebruiken om groene aanslag te verwijderen ligt vooral aan het soort tegels of bestrating dat je hebt. In principe kan een hogedrukreiniger je tegels makkelijk reinigen en de groene aanslag verwijderen. Dit is vooral een goede oplossing op harde en niet-poreuze tegels. De harde waterstraal spoelt algen en vuil in korte tijd weg, zonder dat je zelf hoeft te schrobben.
Echter, als je tegels hebt die gemaakt zijn van een zachter materiaal of die poreuzer zijn, kan de waterstraal ook schade veroorzaken. Over het algemeen kun je betontegels en keramische tegels prima behandelen met een hogedrukreiniger. Natuursteen, sierbestrating en gecoate tegels kunnen sneller beschadigd raken.
Controleer ook altijd de voegen. Als deze los of smal zijn, kan de waterstraal ervoor zorgen dat het zand tussen de tegels wordt weggespoeld. Hierdoor kunnen tegels gaan verzakken of verschuiven. Test altijd eerst op een klein stukje met een lage druk om te zien of dit bij jou het geval is.
Ook kan een terrasreiniger-opzetstuk helpen om de druk gelijkmatig te verdelen en schade te voorkomen. Test altidj eerst een klein oppervlak. Merk je na het behandelen dat je verkleuring hebt of dat het oppervlak ruw is geworden? Dan kun je voortaan beter met groene zeep of professionele middelen tegen groene aanslag aan de gang.
Stappenplan voor groene aanslag verwijderen met een hogedrukreiniger
Het inzetten van een hogedrukreiniger kan een goede oplossing zijn tegen groene aanslag op tegels. Het is echter wel belangrijk, dat je de juiste stappen volgt. Om het je makkelijk te maken hebben we een stappenplan gemaakt voor het inzetten van een hogedrukreiniger tegen groene aanslag op tegels.
- Controleer of je tegels geschikt zijn: niet alle tegels kunnen goed tegen een hogedrukreiniger. Controleer van te voren dus altijd of jouw tegels geschikt zijn. Beton en keramiek zijn meestal veilig. Poreuze tegels en natuursteen kunnen beschadigd raken. Check ook meteen of de voegen stevig genoeg zijn om de waterdruk te weerstaan. Probeer altijd eerst een klein, onopvallend hoekje voordat je de hele tuin of terras gaat behandelen.
- Kies de juiste instellingen en opzetstuk: we raden aan om een druk van 100-120 bar te gebruiken. Ook kun je het beste een terrasreiniger-opzetstuk gebruiken om de druk gelijkmatig te verdelen. Zo verklein je de kans op beschadigingen en het wegspoelen van voegen.
- Houd voldoende afstand van de tegels: gebruik je geen terrasreiniger-opzetstuk? Zorg dan dat je voldoende afstand houdt van de tegels om beschadigingen te voorkomen. We raden aan minimaal 30 centimeter afstand te houden.
- Spoel het vuil weg en controleer de voegen: na het schoonspuiten kun je het vuil wegspoelen met water of vegen met een bezem. Controleer of er nog genoeg voegzand aanwezig is tussen de stenen. Is dat niet het geval? Vul het dan aan met nieuw voegzand.
Professionele middelen om groene aanslag van tegels te verwijderen
Wil je liever professioneel aan de slag? Hoewel groene zeep, soda en een hogedrukreiniger een oplossing kunnen zijn tegen groene aanslag op tegels, is dit niet de meest ideale oplossing. Professionele middelen hebben namelijk vaak een snellere en langere effectiviteit tegen groene aanslag. Deze producten zijn namelijk speciaal ontwikkeld om algen, mossen en schimmels tegen te gaan en te verwijderen. Daarnaast zorgen professionele middelen er vaak ook voor dat groene aanslag minder snel terugkomt.
Wat zijn de voordelen van professionele middelen?
Professionele middelen tegen groene aanslag op tegels hebben vaak verschillende voordelen. Deze voordelen verschillen natuurlijk per product, maar over het algemeen hebben professionele middelen de volgende voordelen:
- Snel resultaat: professionele middelen werken vaak al binnen minuten tot uren. Terwijl je met huismiddeltjes vaak uren tot soms wel dagen bezig bent.
- Langdurige bescherming: huismiddelen hebben vaak alleen een oplossing voor de groene aanslag dat nu op de tegels zit. Professionele middelen bieden ook bescherming tegen nieuwe groene aanslag.
- Geen- tot weinig inspanning: bij huismiddelen moet je vaak zelf nog flink schrobben. Professionele middelen tegen groene aanslag op tegels werken vaak zelf waardoor je zelf weinig hoeft te doen.
- Veilig voor tegels: hoewel je altijd even de productomschrijving goed door moet lezen, zijn veel professionele middelen veilig op tegels te gebruiken. Zo hoef je je geen zorgen te maken over beschadigingen.
Welke professionele middelen zijn er?
Er zijn veel verschillende producten tegen groene aanslag op tegels op de markt. Bij Pestor hebben we ons assortiment beperkt tot een selectie effectieve producten van bekende merken. Ons assortiment bestaat vooral uit de merken Home Defense en BSI.
Alle producten zijn zorgvuldig geselecteerd en getest op hun effectiviteit tegen groene aanslag. Wel is het belangrijk om de productomschrijving door te lezen om te bepalen welk product het meest geschikt is voor jouw situatie. Over het algemeen geldt:
- Concentraat is vooral geschikt voor grotere oppervlakken, zoals een terras of oprit, en biedt vaak langdurige bescherming tegen nieuwe aanslag op tegels.
- Turbo-producten werken sneller en zijn vooral handig als je binnen korte tijd resultaat wilt zien. Deze producten zijn vaak geschikt voor kleinere oppervlakken en lichtere aanslag.
Door goed te kijken naar de productomschrijving en jouw specifieke situatie, kies je het middel dat het beste past bij jouw bestrating en de ernst van de groene aanslag.
-
-4%UitverkochtBiologisch
Home Defense Groene Aanslag Reiniger Concentraat (1000 ml)
Tot wel 100 m2 | Verschillende ondergronden | Eenvoudig in gebruik
Hulp bij groene aanslag verwijderen van tegels?
Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over het verwijderen van groene aanslag op tegels? Neem gerust contact met ons op. Onze professionals helpen je graag met een goed advies of een goed product.