Hoe kun je muizen op balkon weren?

Woon je in een flat of appartement en heb je onlangs muizen op je balkon zien lopen? Dan heb je waarschijnlijk last van muizen. Muizen zijn vrijwel nooit alleen. De kans is dus groot dat er meerdere muizen zich in de omgeving van je huis bevinden. Wij vertellen je graag alles wat je moet weten over muizen. Daarnaast leggen we uit wat je kunt doen om muizen te weren van het balkon.

Kom je liever direct in actie om een einde te maken aan je muizenprobleem? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor effectieve muizenwering.

Hoe komen muizen op het balkon?

Muizen zijn van nature erg nieuwsgierig. Ze verkennen graag hun territorium op zoek naar nieuwe voedselbronnen. Muizen laten zich niet snel afschrikken door nieuwe dingen en gaan graag op onderzoek uit.

In de zoektocht naar voedsel houden muizen zich niet aan de kadastrale grenzen. Het balkon is openbaar terrein en voor muizen doorgaans ook nog eens goed bereikbaar.

Muizen zijn namelijk erg goede klimmers. Op ruwe oppervlakte, zoals muren en bomen kunnen ze tot wel 2 meter hoog klimmen. Muizen kunnen ook via de regenpijp naar boven komen. Daarnaast kunnen muizen over smalle oppervlaktes lopen, zoals over snoeren en takjes. Eenmaal hoog in de boom kunnen muizen eenvoudig op het balkon springen.

Sommige muizensoorten kunnen tot wel 25 cm hoog springen

Muizen kunnen meestal hoger springen dan de eigen lichaamslengte. Hierdoor springen ze met gemak van nabij groeiende klimop of overhangende takken op het balkon.

Muis op balkon

Wat te doen tegen muizen op balkon?

Muizen komen op je balkom om te zoeken naar voedsel. Daarnaast proberen muizen nestmateriaal, zoals takjes, papier karton of isolatiemateriaal, te vinden. Alles wat ze vinden kunnen ze kapot knagen. Ook zoeken muizen naar nest- en schuilplaatsen.

Om te voorkomen dat muizen op je balkon komen dien je ervoor te zorgen dat het balkon zo onaantrekkelijk mogelijk is. Zorg ervoor dat het balkon zo netjes mogelijk is. Zet geen vuilnis op het balkon en plaats de zakken in een afgesloten container. Beperk ook het gebruik van vogelvoer, zoals zaden en vetbollen, ook muizen zijn hier dol op.

Soms helpen de maatregelen niet om muizen van het balkon te houden. In dat geval kun je ervoor kiezen om muizen te verjagen met geluid. Muizen hebben een uitstekend gehoor en kunnen ultrasone geluiden (tussen de 1 kHz en 90 kHz) horen. Sommige frequenties vinden muizen vervelend.

Met een ultrasone muizenverjager kun je toonhoogtes uitzenden waarmee je muizen kunt verjagen. Deze ultrasone geluiden zijn voor het menselijk gehoor niet hoorbaar.

Hoe houd ik muizen buiten de deur?

Muizen kunnen via verschillende plekken een huis binnendringen. Veelgebruikte toegangswegen zijn via kelders, spouwmuren, openstaande ramen of via kieren onder deuren. In appartementencomplexen en flats kunnen muizen ook via de liftschacht toegang vinden.

Het balkon is voor muizen een ideale plek om toegang te verschaffen tot een huis of appartement. Eenmaal op het balkon kunnen ze via gaten in de spouwmuur of via de balkondeur naar binnen. Houd de ramen en deuren daarom zoveel mogelijk dicht, of maak gebruik van horren om ongewenste gasten buiten te houden.

Muizen zijn hele kleine zoogdieren. De lichaamslengte is doorgaans tussen de 3 en 5 centimeter. Muizen beschikken over een flexibel skelet. Hierdoor kunnen ze het lichaam plat maken.

Muizen kunnen door kieren van slechts 0,5 cm kruipen

Muizen kunnen zich door hele kleine kieren en gaten wringen. Dit zorgt ervoor dat ventilatiegaten in de muur of kieren onder de deur perfecte toegangswegen zijn.

Om muizen buiten de deur te houden is het aanbevolen om alle kieren en gaten te dichten. Hiervoor kun je diverse muizenwerende middelen gebruiken. Veel gebruikte materialen zijn staalwol of schuurspons. Muizen kunnen hier nog doorheen knagen. Daarnaast is er ook speciaal muizenwerende kit verkrijgbaar. Muizen hebben een hekel aan het zachte materiaal van de kit.

Heb ik muizen in mijn appartement?

Als je een muis in je appartement hebt gezien of gehoord, dan heb je mogelijk last van een muizenplaag. Er bestaat namelijk een kans dat de muizen zich binnen hebben genesteld. Er zijn verschillende kenmerken waaraan je muizen kunt herkennen, waaronder:

  • Urine en keutels;
  • Knaagschade aan bijv. huisraad, kabels en isolatiemateriaal
  • Krassende geluiden in de buren of plafonds,
  • Buismeer op de grond en vetvlekken op de muren
  • Loopsporen (poot- en staartafdrukken)
  • Dode muizen
  • Sterke penetrante geur

Mocht je één of meerdere van deze signalen herkennen dan is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. Met name in een appartementencomplex is het verstandig om samen met de buren op te trekken. In sommige gevallen kan de VvE zelfs helpen bij het bestrijden ongedierte. Zo is de kans groter dat je de muizen voorgoed uit het appartement kunt bestrijden.

Vragen en advies over muizen bestrijding?

Wij krijgen regelmatig vragen over hoe je het beste muizen op het balkon kunt bestrijden en voorkomen. Daarom hebben we een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact op met onze bestrijdingsexperts.

Muizen komen in vrijwel alle tuinen voor. Ze gaan dan meestal op zoek naar voedsel. Overdag zul je niet snel oog in oog staan met muizen. Het zijn echte nachtdieren die zich voornamelijk ‘s nachts in de tuin bevinden.

Als je één muis hebt gezien kan het geen kwaad. Meestal zijn muizen niet alleen; ze leven voornamelijk in groepen. Er bestaat dus een kans dat er meerdere muizen aanwezig zijn. Doordat muizen zich enorm snel voortplanten, kan er snel een muizenplaag ontstaan.

Als je in een huurwoning woont en je hebt last van muizen wil je hier graag wat aan doen. Muizen zijn namelijk slecht voor de gezondheid en kunnen schade aan de woning en huisraad veroorzaken.

Zowel de huurder als verhuurder zijn verantwoordelijk voor het muizenprobleem. Dit betekent dat je er in veel gevallen zelf moet uitkomen. In sommige gemeente neemt de woningbouw voorzorgsmaatregelen om muizenproblemen te voorkomen. In andere gemeenten moet je zelf actie ondernemen.

Soms kan het verstandig zijn om in overleg met de VvE een muizenplaag gezamenlijk aan te pakken. Met effectieve bestrijding voorkom je dat muizen terugkomen.

Muizen hebben scherpe tanden. Hiermee knagen ze gemakkelijk door verschillende harde materialen. De tanden zijn echter niet sterk genoeg om door metalen, zoals aluminium, te knagen. Wel kunnen ze hun tanden in aluminiumfolie zetten.

Aluminiumfolie is echter erg dun. Muizen kunnen er snel doorheen knagen. Je kunt het aluminiumfolie echter wel opproppen zodat ze er niet snel doorheen zullen knagen.

Naast aluminiumfolie kan ook staalwol of een schuurspons worden gebruikt om muizen te weren. Dit stop je vervolgens in kieren, gaten en andere openingen zodat muizen er niet doorheen dringen. Muizen kunnen namelijk door gaten van slechts 0,5 cm kruipen.

Huismuizen kunnen zowel binnen als buiten overleven. In de koude maanden hebben muizen behoefte aan extra warmte. Ze gaan dan op zoek naar warme schuilplaatsen in woningen en bedrijfspanden. Ze houden zich schuil onder de vloeren, tussen het plafond en in de spouwmuren. Daarnaast vinden ze graag beschutting op plaatsen zoals zolders, garages en opslagruimtes.

Er zijn verschillende signalen waaraan je een muizenplaag kunt herkennen. In ruimtes waar weinig mensen komen hangt vaak een sterke penetrante lucht. Deze lucht wordt veroorzaakt door urine en/of dode muizen. Daarnaast zie je ook dat je last van muizen hebt door bijvoorbeeld knaagschade, buiksmeer, muizennesten of loopsporen. Soms kun je muizen zelf horen door de krassende geluiden tussen de muren, in de vloeren of in de plafonds.

Overdag bevinden muizen zich vaak op een veilige schuilplaats. Ze bouwen het nest bij voorkeur op een rustige en beschutte plaatst. Daarnaast is het nest vrijwel altijd in de buurt van een voedselbron. Plekken zoals het plafond, in de spouwmuur, achter de koelkast of onder het fornuis zijn uitstekende nestplaatsen voor muizen. ‘s Nachts gaan muizen vaak op onderzoek uit en gaan ze op zoek naar voedsel.

Een muis kan ongeveer 14 dagen overleven zonder water. Dit geldt alleen als er voldoende vocht (circa 15%) in het voedsel zit. Per dag heeft een muis ongeveer 6 ml vocht nodig. In veel gevallen kunnen muizen dit halen uit het voedsel dat ze eten.

Er zijn geen specifieke planten waarmee je muizen kunt bestrijden. Sommige muizen zijn zelfs dol op planten. Zo eten muizen graag aan plantenwortels, boomwortels en knolgewassen.

Muizen kun je wel weghouden met geuren. Zo houden muizen niet van de geur van o.a. pepermuntolie, eucalyptus en uien.

Muizen beschikken over een zeer goed reukvermogen. Hierdoor kunnen muizen goed ruiken. Met de neus gaat de muis op zoek naar voedsel. Daarnaast herkent een muis door de geur leden van zijn groep. Het reuk vermogen van muizen wordt tevens gebruikt om de weg te vinden.

Wij adviseren alleen om muizengif te gebruiken als het echt niet anders kan. Er zijn namelijk verschillende bestrijdingsmiddelen die je kunt inzetten om muizen te bestrijden. Mocht een muizenval of vangkooi niet werken dan kun je muizengif inzetten tegen muizen.

Het is verboden om muizengif buitenshuis te gebruiken. Dit komt omdat het middel erg giftig is en ook schadelijk is voor mensen. Daarnaast kunnen ook andere dieren zoals vogels, marters en huisdieren (honden en katten) de rodenticide of vergiftigde muizen opeten. Deze dieren zullen vervolgens ziek worden en dood gaan. Dit wordt doorvergiftiging genoemd.

Het CTGB geeft advies over het gebruik van chemische middelen om knaagdieren te bestrijden.

Hoe kom ik van muizen af?

Heb je onverhoopt toch last van muizen op het balkon of in huis? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk van je muizenprobleem af te komen. Wanneer je eenmaal een muis in huis hebt, kan het snel gaan. Muizen vermenigvuldigen zich namelijk in een zeer rap tempo. De overlast wordt hierdoor vaak alsmaar groter.

Om van de muizenplaag of te komen kun je verschillende bestrijdingsmiddelen inzetten. Eén van de bekendste methodes is een klassieke muizenval. Hiermee vang je eenvoudig zelf muizen. Een muizenklem kun je echter niet buiten of op het balkon gebruiken zonder muizenlokdoosje. Zo voorkom je dat er ook onschuldige dieren slachtoffer van kunnen worden.

We raden het gebruik van een muizen lijmplank ten strengste af. Muizen sterven van aan een pijnlijke dood. Waar dat mogelijk is adviseren we diervriendelijke bestrijding met een levende val of inloopval. Door aantrekkelijk lokaas te gebruiken lok je hiermee eenvoudig meerdere muizen in de val.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 357 reviews.