Wat eten kakkerlakken?

Ben je benieuwd wat kakkerlakken eten? In dit artikel vertellen we je alles over het dieet van kakkerlakken. We leggen precies van welk voedsel kakkerlakken houden maar ook wat ze niet eten. Tot slot geven we advies over hoe je kakkerlakken kunt bestrijden.

Heb je last van kakkerlakken? En wil je voorkomen dat er een ware kakkerlakken plaag ontstaat? Kom dan snel in actie. In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve bestrijding.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Wat is een kakkerlak?

Kakkerlakken zijn gevleugelde insecten. Ondanks dat kakkerlakken over vleugels beschikken, vliegen ze in principe niet. De kruipende insecten worden gekenmerkt door het platte lichaam met lange poten en antennes. Doorgaan zijn kakkerlakken donkerbruin van kleur. Kakkerlakken staan er bekend om hun bewegelijkheid en overlevingsvermogen in extreme omstandigheden.

Kakkerlak

De kruipende insecten gedijen goed in warme en vochtige omgeving. Ze worden daardoor vaak aangetroffen in woningen, restaurants en andere panden waar voedsel beschikbaar is. ​​Kakkerlakken zijn omnivoren en voeden zich met vrijwel alles, van voedselresten tot organisch afval. De plaaginsecten kunnen een risico vormen voor de gezondheid, doordat ze ziektekiemen kunnen verspreiden en allergieën kunnen veroorzaken.

Wat eet een kakkerlak?

Kakkerlakken worden aangetrokken door voedsel. Ze komen af op zoete geuren, van onder andere honing, stroop en suikerwater. Daarnaast houden kakkerlakken ook van zetmeelrijke voedingsmiddelen, zoals brood, granen, aardappelen en rijst. Tevens zijn kakkerlakken dol op fermenterende geuren, zoals van rottend fruit en gistende dranken.

Kakkerlak eet brood
Kakkerlak op brood

Kakkerlakken zijn omnivoren. Dit betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk materiaal eten. Ze zijn niet per se kieskeurig als het gaat om voedsel. Kakkerlakken leggen zelf geen voedselvoorraden aan, maar eten het gevonden voedsel ter plekke op. Ze kunnen overigens ook goed overleven zonder voedsel. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen kakkerlakken weken tot enkele maanden overleven zonder te eten.

Kakkerlakken komen veelal af op voedselresten. Daarnaast eten ze ook zeep, papier, hout, haar, vet en uitwerpselen. Ze kunnen alleen organisch materiaal verteren, en eten hierdoor geen plastic of metaal.

Het dieet van kakkerlakken bestaat uit een breed scala aan voedselbronnen. In het overzicht hieronder zie je wat kakkerlakken zoal kunnen eten.

 • Voedselresten: kruimels en etensresten.
 • Organisch afval: rottend plantenmateriaal en uitwerpselen.
 • Papier en karton: boeken, kartonnen dozen, behang, tijdschriften.
 • Zoete stoffen: suiker, honing, stroop, chocolade, etc.
 • Zetmeelrijke voedingsmiddelen: brood, granen, aardappelen, rijst, pasta.
 • Vlees en eiwitten: vleesresten, etc.Vetten en oliën: vetresten, bakolie, boter, margarine.
 • Kadavers: dode dieren, insecten en ander dierlijk materiaal.
 • Voedselverpakkingen: verpakkingsmaterialen van karton.
 • Dierenvoer: hondenvoer, kattenvoer, visvoer en vogelzaad.
 • Lijm en kleefstoffen: lijmresten, plakband, etiketten en andere kleverige materialen.
 • Gistende materialen: rottend fruit en beschimmelde voedingsmiddelen.

Last van kakkerlakken?

Heb je een kakkerlak zien kruipen? Dan is de kans groot dat er meerdere kakkerlakken aanwezig zijn. Over het algemeen zijn kakkerlakken sociale insecten die in kolonies leven. Kakkerlakken staan erom bekend om zich snel te kunnen vermenigvuldigen. Het is daarom van essentieel belang om snel in actie te komen om een kakkerlakkenplaag te voorkomen.

Kakkerlakken hebben het imago om onverwoestbaar te zijn. Ze kunnen in de meest barre omstandigheden overleven en zich hierop aanpassen. Desalniettemin is het mogelijk om zelf kakkerlakken te bestrijden. Door de juiste bestrijdingsmiddelen in huis te halen kun je de plaaginsecten zelf tegengaan. Met onze keuzehulp krijg je in slechts 2 minuten gericht advies over welke bestrijdingsmiddelen je het beste kunt inzetten.

Lukt het niet om de kakkerlakken te bestrijden? Of wil je de behandeling liever overlaten aan ervaren professional? Overweeg dan eens om een gecertificeerde bestrijder in te schakelen. Met ons landelijke netwerk aan bestrijders kunnen we je vrijblijvend in contact brengen met een lokale bestrijder bij jou in de buurt.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 350 reviews.