Wat is een steekvlieg?

Heb je last van steekvliegen? Of worden je paarden, koeien of andere grazers lastig gevallen door deze vervelende insecten? Neem dan dit artikel goed door. We vertellen je namelijk precies wat een steekvlieg is en wat je ertegen kunt doen. Zo voorkom je een steek van een steekvlieg wat je veel pijn bespaart.

Een steekvlieg, wat is dat?

Steekvliegen zijn een groep insecten die behoren tot de moeilijke naam Tabanidae. De Tabanidae is een familie van bloedzuigende insecten. Deze vliegen worden onder andere de brems, steekvlieg en de daas genoemd. In de volksmond noemen de meeste mensen de daas echter een steekvlieg. Dat komt doordat ze eruit zien als grote, normale vliegen, maar flink kunnen steken.

De steekvlieg of de daas kenmerkt zich door zijn grote ogen. Veel soorten hebben ook nog eens fraaie kleuren. Voor de rest zien ze er echter vooral uit als vliegen, maar dan een stuk groter dan de normale huis-, tuin- en keukenvlieg. Voorop het hoofd heeft de steekvlieg antennes. De mond van de steekvlieg heeft een krachtige steeksnuit met krachtige kaken. Hierdoor kan een dazenbeet (of steekvliegensteek) flink pijn doen.

Steekvliegen planten zich niet heel snel voort. Namelijk gemiddeld maar 1 keer per jaar. Toch komen de volwassen vliegen vaak allemaal tegelijk uit waardoor je al snel een plaag kunt verwachten. Dit wil je voor jezelf, maar ook voor bijvoorbeeld je paarden of koeien ten allen tijden voorkomen.

steekvlieg

De steekvlieg beet

Hoewel de naam steekvlieg doet vermoeden dat het een vlieg is die steekt, wordt je gebeten door de vlieg. Misschien dat daarom de naam daas ook beter bij de vlieg past. De steekvlieg heeft onwijs scherpe tanden en sterke kaken waarmee ze flink kunnen bijten. Dit doen ze om bij je bloed te komen.

Een muggenbeet zal je vooral jeuk geven en je de hele nacht laten krabben. Een dazenbeet zal je echter flinke pijn geven. Ze bijten namelijk letterlijk je huid een stukje open. Rondom dit wondje zal vervolgens een schijfvormige zwelling optreden. Mensen die allergisch zijn zullen nog heftiger reageren op een steekvliegen beet dan mensen die geen allergie hebben.

Een daas of steekvlieg bijt je heel snel. Ze zijn hele snelle vliegers en kunnen je uit het niets aanvallen. Meestal heb je niet eens door dat een steekvlieg in je buurt is of zelfs op jou of je kleding zit. Echter, bijten ze gewoon door je kleding heen om bij je bloed te komen.

Een beet van een steekvlieg is meestal niet gevaarlijk. Hoewel het erg zeer kan doen, gaan de symptomen na verloop van tijd meestal vanzelf weer weg. Sommige mensen zijn echter allergisch voor de steek van een steekvlieg. Hierdoor kunnen symptomen zoals ademhalingsproblemen, braken, diarree, duizeligheid, zwellingen (gezicht, handen, keel, lippen, ogen, tong of andere plekken), jeuk, misselijkheid, slikproblemen, huiduitslag, een piepend geluid bij uitademing, algehele malaise of zwakte optreden. In deze gevallen dien je medische hulp in te schakelen. Ook kan het zijn dat een daas je bijt op een ongunstige plek zoals je keel. Mocht je je zorgen maken om je dazenbeet, raden we je ten zeerste aan om contact op te nemen met een arts.

Waar leven steekvliegen

Een steekvlieg of daas kom je waarschijnlijk niet tegen in je huis. Deze vervelende insecten kom je vooral tegen wanneer je aan het wandelen of sporten bent in de natuur. Steekvliegen komen namelijk af op beweging, koolstofdioxide, warmte of geuren. Wanneer je dus flink aan het bewegen bent op een zonnige dag, heb je een goede kans om gebeten te worden door een steekvlieg. Daarnaast heeft de steekvlieg de bijnaam stalvlieg, omdat deze zich ook in stallen en schuren kan bevinden.

Niet alleen mensen hebben last van steekvliegen. Ook vee zoals koeien, paarden of andere grazers kunnen flink last hebben van deze beesten. Wanneer de dieren met warm weer in de wei staan kunnen ze flink gestoken worden door deze insecten. Ook jij kan flink gestoken worden wanneer je de dieren gaat verzorgen of wanneer je bijvoorbeeld gaat paardrijden.

Waarom bijten steekvliegen?

Steekvliegen bijten, en dat doen ze niet zonder reden. Vrouwelijke steekvliegen bijten dieren en mensen omdat ze bloed nodig hebben. Dit bloed gebruiken ze voor de rijping van hun eitjes. Hun scherpe snijbladen maken de huid van het mens of dier open waarna ze het bloed uit je kunnen zuigen. Mannelijke steekvliegen zijn in vergelijking met de vrouwtjes een stuk vriendelijker. Zij voeden zich namelijk vooral met de nectar van fruit en bloemen.

Wat kun je doen tegen steekvliegen?

Hoewel de steekvlieg erg vervelend kan zijn, zijn er gelukkig maatregelen die je kunt nemen om steekvliegen overlast zoveel mogelijk te beperken. Wij vertellen je precies wat je kunt doen om jezelf of je dieren tegen steekvliegen te beschermen.

Dazenval of steekvliegenval

De meest effectieve methode om steekvliegen te bestrijden is door gebruik te maken van een dazenval. Een dazenval plaats je midden op het weiland of in de tuin, en door de aantrekking van de val worden vervolgens de steekvliegen gevangen.

Een dazenval werkt veelal door middel van warmte. Dit is namelijk waardoor steekvliegen worden aangetrokken. Een dazenval bevat een grote zwarte bal die veel warmte aantrekt. De bal wordt heel warm, waardoor steekvliegen het een aantrekkelijk object vinden om naar toe te gaan. Vervolgens kunnen de steekvliegen de val niet meer uit, of plakken zij bij sommige dazenvallen vast aan de bal.

Een dazenval is ideaal voor wanneer je een grote tuin hebt of wanneer je een stuk grond hebt waar vee op loopt. Daarnaast zijn dit soort vallen ideaal voor bijvoorbeeld maneges of buiten bij een grote stal.

Heb je veel vee op je weiland? Dan raden we je altijd aan om meerdere dazenvallen te plaatsen. Een enkele dazenval is in dat geval vaak niet genoeg om de steekvliegen goed te kunnen bestrijden.

Dikke kleding dragen

Ga je lekker wandelen of sporten in de natuur? Dan kun je natuurlijk geen dazenval meenemen. In dat geval raden we je aan om je lichaam goed te bedekken met dikke kleding. Dat is natuurlijk lastig met warm weer, maar toch is het maar beter om je goed te beschermen degen een steekvliegen beet. Qua kleur kun je het beste gaan voor een lichte kleur. Steekvliegen worden aangetrokken door onder andere warmte. Een zwarte jas wordt in de zon natuurlijk een stuk warmer dan een witte jas.

Kun je dieren beschermen tegen steekvliegen?

Veehouders maar ook paardenliefhebbers hebben vaak last van steekvliegen. Ook de dieren hebben hier flink last van. Gelukkig zijn er methodes om de dieren te beschermen tegen steekvliegen. Namelijk door een dazenval te gebruiken. De warmte van de dazenval houdt de meeste steekvliegen weg van het vee, waardoor je dieren een stuk minder of misschien zelfs geen last meer zullen hebben van steekvliegen. Lees voor het juiste gebruik natuurlijk wel altijd aandachtig de informatie van het product door. Zo weet je zeker dat je de juiste dazenval voor jouw situatie bestelt.

Producten tegen steekvliegen bestellen

Ben je klaar met die steekvliegen die jou en/of je dieren lastig vallen? Bestel dan producten tegen steekvliegen in onze webshop. Hier vind je een professioneel opgestelde selectie van alleen de beste middelen tegen steekvliegen. Alle producten zijn vakkundig getest op effectiviteit en hebben een lange levensduur. Heb je een vraag over een van de producten? Neem gerust contact op met een van onze bestrijdingsexperts op de klantenservice. We helpen je graag verder.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 392 reviews.