Wat te doen tegen motten?

Ben je benieuwd wat je kunt doen tegen motten? In dit artikel leggen we je uit hoe je motten kunt weren. Daarnaast vertellen we je hoe je motten kunt bestrijden zodat je er snel vanaf bent. Ook geven we je tips hoe je in het vervolg motten kunt voorkomen.

Ben je meteen op zoek naar producten tegen motten? In onze webshop vind je allerlei kwalitatief hoogstaande producten waarmee je binnen no-time van je motten af bent.

Wat zijn motten?

Om je van goede informatie te kunnen voorzien om van je motten af te komen, is het goed om eerst wat over de mot te leren. Want, wat zijn motten nu eigenlijk? Motten, of nachtvlinders, is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei soorten vlinders. Deze vlinders hebben allemaal een vergelijkbaar uiterlijk: grote vleugels, weinig kleuren en vertonen allemaal een vergelijkbaar soort gedrag. De enige vlindersoort die niet onder de motten valt, is de dagvlinder. Maar ook de dagvlinder omvat wel 19.000 soorten.

Wat te doen tegen motten

Het verschil tussen motten en vlinders

Hoewel motten en (dag) vlinders veel op elkaar lijken, zijn er wel zeker verschillen tussen deze insecten. Vlinders hebben dunne antennen achtige sprieten met aan het einde een verdikking. Bij de meeste motten is deze verdikking er niet. Daarnaast zijn er ook motten met gekamde of geveerde antennen.

Daarnaast zijn er natuurlijk de meest opvallende visuele verschillen. Vlinders zijn er in alle kleuren en met allerlei verschillende patronen. De meeste motten zijn grijs- of bruinig van kleur en laten minder spectaculaire patronen zien dan dagvlinders. De opvallende vleugels van vlinders worden gebruikt om zo veel mogelijk zon te vangen. Hiermee warmen ze op om te kunnen vliegen. Motten trillen hun vleugels vaak om op te warmen.

De meeste vrouwelijke motten gebruiken feromonen om mannetjes te lokken. Vlinders gebruiken vaak hun zicht om zich aangetrokken te voelen tot andere vlinders. Zij vallen op de patronen en kleuren van andere vlinders.

Waar komen motten vandaan?

Om motten goed te kunnen bestrijden, is het van belang te weten waar ze vandaan komen. Als je de oorzaken kunt stoppen, hoef je natuurlijk daarna minder te bestrijden. Motten kunnen op verschillende manieren in je huis komen. De manier waarop verschilt per levensfase.

Eitjes of larven van motten komen vooral via kleding of andere soorten textiel je woning in. Ze kunnen bijvoorbeeld ook zitten in opgezette dieren of objecten die van dierlijke producten zijn gemaakt. Bijvoorbeeld wol, bont of veren. Volwassen motten komen je huis gewoon binnen door een openstaand raam of door de deur die open en dicht gaat. Vervolgens gaan ze op zoek naar een lekker donker plekje, het liefst met een hoge vochtigheid, om eitjes te gaan leggen.

Je kunt het hele jaar door last krijgen van motten. Toch is de kans het grootste in het mottenseizoen. Dit is de warme periode tussen het late voorjaar en de vroege herfst. Gedurende deze maanden zijn er de meeste motten waardoor je in deze periode waarschijnlijk de meeste overlast van motten zult merken.

Waar zitten motten in huis?

Motten gaan altijd op zoek naar een donker plekje om eitjes te kunnen leggen. Denk aan een kledingkast, kelder of zolder. Hier kunnen zij in alle rust hun eitjes leggen zonder te veel gestoord te worden. Je kunt dit voorkomen door dit soort plekken goed te ventileren. Daarnaast is het van belang regelmatig schoon te maken en goed te stofzuigen. Was ook kleding en textiel regelmatig om te voorkomen dat de motten ermee aan de haal gaan.

Wat eten motten?

De meeste mensen denken dat alle motten kleding eten. Dat is echter niet waar. De gewone mot eet namelijk helemaal geen kleding. Daarnaast eten kledingmotten ook geen kleding, verwarrend he? Volwassen motten zijn namelijk alleen maar bezig met voortplanten. De vrouwelijke mot legt eitjes, en vervolgens zal ze sterven.

De “kledingmotten” die de meeste mensen bedoelen, zijn eigenlijk de larven van motten. Deze larven hebben namelijk flink wat eiwitten nodig om uit te groeien tot een volwassen mot. Deze eiwitten halen ze uit keratine. Een stofje dat in allerlei soorten materiaal zit, waaronder diverse stoffen. Dit is de reden dat er gaten in je mooie kleding of textiel ontstaan. Dat doen niet de volwassen motten, maar de larven van deze motten.

Wat te doen tegen motten?

Motten kunnen erg vervelend zijn. Met name wanneer je een dure garderobe hebt kan de schade van motten flink in de papieren lopen. Maar niet alleen kleding is vaak slachtoffer van motten. Ook gordijnen, tapijt, kleden of beddengoed zijn populair bij de mot. Gelukkig zijn er allerlei maatregelen die je kunt nemen tegen motten. Wij helpen je op weg.

Azijn gebruiken tegen motten

Heb je een mot gezien in je kledingkast? En ben je bang dat de mot larven in je kleding of textiel heeft achtergelaten? Dan kun je aan de slag met azijn. Hiervoor meng je azijn en water in een 1 op 1 mengsel. Giet dit mengsel in een plantenspuit en besproei de kleding dat geïnfecteerd kan zijn met motten larven. Daarnaast kun je ook de kast behandelen. Besproei de planken en oppervlakten en neem dit af met een doekje. Was hierna uiteraard de kleding om de azijngeur te verwijderen.

Was je kleding op hoge temperatuur

Een andere manier om larven van motten uit je kleding te krijgen is door de kleding te wassen op hoge temperatuur. Check hiervoor uiteraard wel altijd even op welke temperatuur je je kleding maximaal kunt wassen. Om larven te doden, was je je kleding op 50 of 60 graden. Op deze temperatuur worden de eitjes en larven gedood. Voordat je de kleding teruglegt, maar je de kast goed schoon en zorg je dat alle motten weg zijn. Anders kun je weer opnieuw beginnen.

Doe je kleding in de vriezer tegen motten

Mag je je kleding niet op 50 of 60 graden wassen? Dan zou je ze eventueel in de vriezer kunnen leggen. Motten larven gaan namelijk dood bij hoge temperatuur, maar ook bij lage. Hiervoor houd je een temperatuur van ongeveer -20 graden aan. Laat voor de zekerheid het kledingstuk enkele dagen liggen.

Ga regelmatig stofzuigen

Door regelmatig te stofzuigen, voorkom je eitjes en larven in tapijt en kleden. Daarnaast ziet de kamer en fris en opgeruimd uit na het stofzuigen en werkt dit ook goed tegen andere soorten ongedierte.

Preventief: gebruik mottenballen

Om motten in je kledingkast te voorkomen, kun je mottenballen neerleggen. Deze bolletjes, omhuld door folie, verdampen langzaam en verspreiden een geur die motten onaangenaam vinden. Zo zullen motten niet in je kledingkast gaan zitten. Mottenballen hebben een beperkte werking, zo dien je ze eens in de paar maanden te vervangen door nieuwe.

Motten bestrijden met bestrijdingsmiddelen

Wil je liever in één keer effectief aan de slag dan een aantal huis-, tuin- en keukenmiddeltjes proberen? Dat vinden wij een goed idee. In onze webshop vind je veel soorten producten tegen motten. Deze worden onderscheden in een aantal soorten.

Gebruik een kleermottenval

Met een kleermottenval kun je bestaande motten uit je kledingkast vangen. Zo voorkom je dat ze eitjes kunnen leggen in je kleding of textiel. Zo blijft je kleding mooi en onbeschadigd. Een kleermottenval werkt veelal door middel van feromonen. Feromonen zijn een bepaalde stof dat door vrouwtjes motten wordt uitgestoten om mannetjes te lokken. Hier voelen de motten zich door aangetrokken waardoor ze op de val gaan zitten. Eenmaal op de val zitten ze vast en zullen ze je kleding met rust laten.

Gebruik insectenspray tegen motten

Insectenspray werkt tegen veel soorten insecten. Daarom is het altijd fijn om zo’n spuitbus in huis te hebben. Of er nu motten in de kamer vliegen, muggen of vliegen. Met een goede insectenspray doodt je deze insecten binnen no-time. Een insectenspray bevat vaak een voor insecten giftige stof. Je spuit zo’n spray vanuit het midden van de ruimte in de richting van alle hoeken. Vervolgens verlaat je de ruimte, zorg er ook voor dat alle huisdieren uit de ruimte verwijderd zijn. Na enkele minuten betreedt je de kamer en laat je deze goed doorluchten. Alle levende insecten zullen dood neervallen. Gebruik insectenspray altijd veilig door vooraf even goed de productinformatie door te lezen.

Gebruik een insectenlamp

Wie kent hem niet: de insectenlamp. Deze lamp met meestal blauw licht associeer je waarschijnlijk meer met vliegen. Toch werken dit soort lampen ook goed tegen motten. Daarnaast zijn ze er gelukkig ook zonder het blauwe licht en elektrocutierooster, ze worden tegenwoordig namelijk ook gemaakt met een lijmplaat. Hierdoor plakken de motten vast in plaats van dat ze worden gegrild. Dat zorgt voor minder brandgevaar en geen vervelende geuren.

Wist je dat insectenlampen ook draadloos worden gemaakt? Zo kun je hem gewoon gebruiken op vakantie, in de tuin of op een andere plek waar je misschien geen stroom hebt.

Bij Pestor bestel je alles tegen motten

Heb je last van motten of wil je voorkomen dat je er last van krijgt? Bestel dan alle producten tegen motten bij Pestor. Al onze producten zijn namelijk uitgebreid getest en bewezen effectief. Zo voorkom je vreemde plekken en gaten in jouw mooie outfits. Daarnaast zijn veel van de middelen tegen motten ook inzetbaar tegen andere soorten insecten. Zo vang je twee vliegen in één klap!

Heb je een vraag of een product dat je wil gebruiken? Neem gerust contact op met onze bestrijdingsexperts. We staan klaar om je te helpen bij alle vragen over het bestrijden van motten.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 349 reviews.