Wat kun je doen tegen rattenoverlast?

Terug naar Blog

Wekelijks komt er wel een artikel in het nieuws voorbij over de toenemende mate van rattenoverlast in grote Nederlandse steden als Amsterdam en Rotterdam. In Amsterdam is de rattenpopulatie in twee jaar tijd zelfs meer dan verdubbeld (bron: NH Nieuws). Veel bewoners maken zich grote zorgen over de toenemende rattenoverlast in hun stad. In onze ogen is dat terecht. Ratten zijn erg onhygiënische dieren en dragen vaak allerlei ziektes met zich mee. Daarnaast eten ratten de hele dag door wat zorgt voor veel rattenkeutels en urine in de leefomgeving. Ook hier kun je erg ziek van worden.

Waardoor neemt de rattenpopulatie toe?

De rattenpopulatie in grote steden neemt al jaren toe. Dit komt vooral doordat er in de grote steden voor de rat veel voedsel te vinden is. In veel wijken en buurten is afval op straat te vinden, wat zorgt dat ratten lekker kunnen eten en voortplanten. Daarnaast zorgt het voeren van andere dieren ervoor dat ratten veel eten kunnen vinden. Hoe goed het ook bedoeld wordt, het voer dat je aan de duiven of eenden geeft staat ook op het menu van de rat.

Hoewel het bestrijden van ratten met gif al verboden is in Nederland, zal vanaf 2023 ook muizengif verboden worden om te gebruiken. Muizengif is zoals de naam al zegt eigenlijk gemaakt voor muizen, maar muizengif werkt ook tegen ratten. Men verwacht dat wanneer dit ook verboden gaat worden de rattenpopulatie alleen maar meer zal toenemen.

Wat kun je zelf doen tegen rattenoverlast in jouw buurt?

Als je rattenoverlast in jouw buurt wil voorkomen of bestrijden is het belangrijk de buurt schoon en netjes te houden. Als er geen afval (en dus voedsel) op straat te vinden is, hebben de ratten het lastig en zullen ze er eerder voor kiezen ergens anders voedsel te zoeken. Ruim dus afval op, bespreek het met de buren en houd de straat netjes. Vraag daarnaast de buurt om geen afval naast volle containers te zetten zodat ratten geen kans krijgen.

Voer ook de dieren niet. Dat klinkt misschien zielig, maar eenden, vogels en andere wilde dieren redden zich prima in de natuur. Bijvoeren is niet nodig en zorgt er alleen maar voor dat er ander ongedierte, waaronder ratten, wordt aangetrokken naar de plek van voeren.

Wat kun je zelf doen tegen rattenoverlast in je tuin?

Heb je een tuin en ben je bang dat er ratten in de tuin komen? Of heb je al ratten gezien in je tuin en wil je ervoor zorgen dat ze weggaan? Verwijder dan alle bestaande schuilplaatsen rondom gebruiken en bijvoorbeeld je tuinhuis. Ratten zoeken namelijk een veilig plek om te verblijven. Als jouw tuin deze niet tot nauwelijks biedt, is het geen aantrekkelijke plek voor de ratten om te verblijven.

Houd daarnaast rekening met het feit dat ratten aangetrokken worden door fruit. Overweeg dus om eventuele fruitbomen te verwijderen. Ook helpt het erg als je het fruit zo snel mogelijk plukt en gevallen fruit tijdig opruimt.

Houd daarnaast de tuin netjes. Zorg voor kort gras en gewas. Zo is het lastig voor de ratten om zich te verschuilen. Ruim eventueel snoeiafval meteen op in afgesloten containers. Heb je afval in je tuin? Ruim dat dan zo snel mogelijk op en zorg ervoor dat afvalbakken waar voedsel in zit niet te lang in de tuin staan.

Hoe voorkom je rattenoverlast in je huis?

Heb jij helaas al last van ratten in de buurt? Dan wil je vast en zeker voorkomen dat de ratten je huis binnenkomen. Als de ratten eenmaal toegang hebben tot je woning kan het erg gevaarlijk worden. Ratten zijn namelijk vies en hun vacht en ontlasting kan diverse ziektes bevatten. Daarnaast zijn ratten echte knaagdieren en knagen ze aan alles wat los en vast zit. Isolatiemateriaal, meubels, maar ook elektriciteitskabels kunnen door ratten doorgeknaagd worden. Niet alleen vervelend, maar dus ook erg gevaarlijk!

Maar hoe voorkom je dan rattenoverlast in je huis? Er zijn diverse voorbereidingen die je kunt treffen om de ratten voor te zijn. Wij vatten ze voor je samen.

Opruimen en schoonmaken

Hoe schoner je woning, hoe minder leuk het voor de ratten is. Ze hebben namelijk weinig plekken om zich te verstoppen en kunnen weinig voedsel vinden. Zorg er dus voor dat je woning schoon is. Laat niet onnodig van alles slingeren en ruim eens goed op. Berg daarnaast al het voedsel op in afgesloten blikken zodat de ratten er geen toegang tot kunnen krijgen. Doe dit ook voor dierenvoeding! Katten- en hondenbrokken vinden ratten ook erg lekker.

Maak toegangswegen dicht voor ratten

Elk huis (en vooral oudere woningen) heeft wel een kier of een gat waar ratten door naar binnen komen. Bijvoorbeeld het randje onder je raamkozijn, een stootvoeg of zelfs een kattenluikje dat als toegangsweg voor de ratten kan dienen. Dit soort toegangswegen wil je zoveel mogelijk afsluiten zodat ratten niet naar binnen komen. Doe dit echter niet zomaar, sommige gaten of kieren hebben een functie die behouden dient te blijven.

Kattenluikje

Een kattenluikje is een makkelijke manier voor een rat om je woning binnen te komen. Koop dus altijd een kattenluikje die je op slot kunt doen. Daarnaast zijn er kattenluikjes beschikbaar die alleen opengaan voor jouw eigen kat. Dit werkt door middel van een chip die gelezen wordt. Om rattenoverlast in je huis te voorkomen, raden we je aan dit soort kattenluikjes te gebruiken.

Stootvoegen

Grote kans dat je ze wel eens hebt gezien in de buitenkant van je woning: stootvoegen. Dit zijn die kleine spleetjes tussen twee bakstenen in. Het lijkt alsof ze hier het cement zijn vergeten, maar deze stootvoegen hebben een functie. De dunne gaten zijn voor de ventilatie van je spouwmuur. De spouwmuur is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur van je woning. Ratten vinden dit een erg mooie plek om te wonen. Ze kunnen namelijk zo je huis binnendringen, maar ook zo weer naar buiten. Daarnaast staat de spouwmuur vaak in verbinding met de spouwmuur van de buren, en lopen ze dus makkelijk van het ene huis naar het andere huis.

We raden je dus aan deze stootvoegen af te sluiten voor ratten. Hiervoor kun je een stootvoegrooster of een bijenbekje gebruiken. Gebruik in een stootvoeg geen kit of staalwol. Kit maakt namelijk een einde aan de ventilatie van je spouwmuur, en staalwol wordt er door een rat makkelijk uitgetrokken. Met een bijenbekje of stootvoegrooster voorkom je dit.

Kieren

Vooral oudere woningen en woning waar veel is gebouwd met hout zullen last krijgen van kieren. Deze kieren kunnen uitstekende toegangswegen bieden voor ratten (en muizen). Onderschat dit niet. Ratten kunnen zich erg klein maken en al door kleine kiertjes toegang krijgen tot je woning.

Dit soort kieren kun je uitstekend dichtmaken met ratten weringskit. Weringskit verschilt van normale kit doordat weringskit van binnen zacht blijft. Dit zorgt ervoor dat ratten er niet aan willen knagen en ze de kieren laten voor wat ze zijn.

Gaten

Heb je gaten in bijvoorbeeld je plafond of langs een radiatorbuis? Deze kun je makkelijk afsluiten met staalwol. Het grote voordeel van staalwol is namelijk dat je dit in vrijwel alle gaten kunt gebruiken. Het is iets minder sterk dan een bijenbekje of stootvoegrooster, maar voor kleine ronde gaten een prima oplossing. Zorg er dan wel voor dat je genoeg materiaal gebruikt zodat de ratten het staalwol er niet makkelijk uit kunnen trekken. Vol gaten langs een radiatorbuis of een andere warmtebron nooit met weringskit, dat is namelijk niet bestand tegen warmte.

Toch rattenoverlast gekregen?

Heb je ondanks alles toch last gekregen van ratten? Dat kan bijvoorbeeld doordat de buren geen maatregelen tegen ratten hebben getroffen. Als de ratten bij de buren gewoon naar binnen kunnen komen krijgen ze ook makkelijk toegang tot jouw woning. Ga dus altijd het gesprek aan met de buren. Daarnaast vind je in onze webshop alle middelen die je kunt inzetten om ratten te bestrijden. Heb je een vraag? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Onze bestrijdingsexperts staan voor je klaar!

Terug naar Blog
Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 343 reviews.